Warsztaty – Profesjonalizacja usług turystycznych na obszarach wiejskich
Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna, w partnerstwie z Wielkopolską Organizacją Turystyczną, Dolnośląską Organizacją Turystyczną i Zachodniopomorską Regionalną Organizacją Turystyczną, zaprasza na bezpłatne warsztaty pn. "Profesjonalizacja usług turystycznych na obszarach wiejskich”, które odbędą się w dniu 10.10.2022 r. w Solcu Kujawskim (Hotel Dobre z Lasu).
Szkolenie skierowane jest do osób z województwa kujawsko-pomorskiego:
– pracujących w sektorze agroturystyki/turystyki wiejskiej,
– prowadzących działalność w sektorze agroturystyki/turystyki wiejskiej,
– zamierzających rozpocząć pracę w sektorze agroturystyki/turystyki wiejskiej.
W celu zgłoszenia uczestnictwa należy wypełnić formularz zgłoszeniowy, a jego skan przesłać na adres e-mail: m.lewandowska@k-pot.pl do dnia 5 października 2022 r. Oryginały zgłoszeń będą zbierane podczas warsztatu. O wyborze uczestników warsztatu decyduje kolejność zgłoszeń osób pracujących już w sektorze agroturystyki i turystyki wiejskiej oraz osób zamierzających rozpocząć pracę w tych sektorach. Udział w warsztacie wymaga podpisania wszystkich oświadczeń/zgód zawartych w formularzu. Z osobami, które zakwalifikują się do warsztatu organizator skontaktuje się telefonicznie lub za pośrednictwem poczty elektronicznej.
Agenda warsztatu:
PROWADZENIE: Hubert Gonera / Cezary Molski
10:00 Powitanie i zapoznanie się uczestników oraz przedstawienie głównych założeń programu warsztatu.
10:30 Współczesne trendy w agroturystyce i turystyce wiejskiej – sprawdzone pomysły na biznes na obszarach wiejskich, tworzenie produktu rozszerzonego i budowanie oferty komplementarnej.
11:30 Przerwa kawowa
12:00 Wykorzystanie zasobów kulturowych i przyrodniczych regionu dla rozwoju działalności turystycznej na obszarach wiejskich oraz dla zachowania dziedzictwa kulturowego, kulinarnego i przyrodniczego wsi, ze szczególnym uwzględnieniem potencjału rozwoju turystyki kulinarnej i enoturystyki.
13:00 Budowanie sieci współpracy w turystyce wiejskiej w oparciu o dziedzictwo kulturowe, społeczne i przyrodnicze polskiej wsi, w tym klastry, stowarzyszenia branżowe i Lokalne Grupy Działania.
14:00 Przerwa lunchowa
15:00 Zarządzanie zasobami ludzkimi w agroturystyce i turystyce wiejskiej, samozatrudnienie i zatrudnienie pracowników, rozwój kompetencji wspierających tworzenie pozarolniczych miejsc pracy, aktywizacja mieszkańców w zakresie obsługi ruchu turystycznego.
16:00 Przerwa kawowa
16:30 Narzędzie promocji obiektów agroturystyki i turystyki wiejskiej, online marketing, portale rezerwacyjne, tworzenie oferty, kreowanie wizerunku, budowanie marki terytorialnej.
17:30 Zakończenie warsztatu.