Warsztaty ziołowe w Minikowie pn. „ZIOŁA DOBRE NA WSZYSTKO
Warsztaty ziołowe w Minikowie pn. „ZIOŁA DOBRE NA WSZYSTKO – WYKORZYSTANIE BOGACTW NATURY W ŻYCIU CZŁOWIEKA”, „Kwiaty – barwna podróż w świat etnobotaniki"
Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie to miejsce spotkań, wymiany informacji i doświadczeń. 19, 21,22 i 23 czerwca odbyły się warsztaty ziołowe, które są częścią projektu realizowanego dzięki środkom pochodzącym z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu pn. „Ekologia i środowisko – dobre praktyki i dalsze wyzwania – edukacja, informacja dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego”.
Warsztaty ziołowe zostały przygotowane i przeprowadzone przez Panią Katarzynę Rymarz i Pana Tomasza Zielińskiego, którzy reprezentują Makowisko. O swoim miejscu na ziemi – Makowisku, prowadzący Kasia i Tomek piszą tak:
„NASZE MAKOWISKO. Pośród pól, nieopodal rozłożystych klonów i dębu ulokowane jest nasze miejsce na ziemi – Makowisko. W sielskim klimacie tętniącym naturą uprawiamy zioła, malujemy, rzeźbimy, konstruujemy różne przedmioty. Naszą niegasnącą inspiracją jest natura. Wielka miłość do świata połączonego delikatną nicią harmonii, pozwoliła nam z każdym rokiem lepiej rozumieć zawiłe relacje w przyrodzie. Uczymy się bezustannie, czerpiemy ze skarbca tej naszej małej planety ulokowanej administracyjnie przy ulicy Makowej. Nasi przyjaciele i goście mawiają, że Makowisko to nie miejsce, to stan ducha. Może coś w tym jest”.
Pani Katarzyna od 2015 roku prowadzi warsztaty i wykłady w zakresie ziołoznawstwa. Tematy przewodnie to zioła, ziołolecznictwo, wykorzystanie roślin prozdrowotnych w kuchni, rozpoznawanie i identyfikacja roślin w stanie naturalnym. Pani Kasia miłością i pasją darzy zioła "herbaciane", napisała pracę dyplomową pt. "Napary ziołowe – ich rola w profilaktyce wczesnej utrwalającej prawidłowy wzorzec życia".
Uczestnikami warsztatów były kobiety wiejskie, rolniczki oraz osoby, które interesują się tematyką ziołową. W warsztatach łącznie udział wzięło 60 osób. Podczas zajęć można było dopytać o szczegóły, źródła i otrzymać bezcenną wiedzę od prowadzących, którzy mają wieloletnie doświadczenie związane z tworzeniem zielnych remediów.
Podczas warsztatów zostały omówione zagadnienia związane z kwiatami sezonowymi, zbiorem i przechowywaniem, zastosowaniem, etnobotanika, wiedza i medycyna ludowa na Kujawach, rola, funkcje kwiatów w obrzędach, wierze, tradycji, kuchni i domowej apteczce, dzisiejsze zastosowanie poszczególnych surowców.
Uczestnicy otrzymali wiedzę na temat kwiatów występujących w naturze: na łące, w lesie, na polu, miedzach, bagnach. Omówione zostały poszczególne gatunki, ich właściwości, zbiór i zastosowanie, np. mak polny (pomaga przy chrypce, bólu gardła, zapaleniu jamy ustnej, jako naturalny barwnik), chaber bławatek (stosowany zewnętrznie do przemywania oczu, działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne), dziurawiec zwyczajny nazywany też świętojańskim zielem, dzwonkiem Panny Marii, zielem św. Jana, krewką Matki Boskiej czy dzwońcem. Jest wykorzystywany do przygotowania herbatek, maceratów olejowych, nalewek i kadzideł. Wykazuje działanie ściągające, przeciwzapalne, uszczelniające ściany naczyń włosowatych, uśmierza ból, antydepresyjne. Kolejny omawiany gatunek to krwawnik pospolity, gdzie pozyskiwanym i wykorzystywanym surowcem są kwiaty i liście. Roślina ma działanie napotne, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, odkażające.
Omówiono również rośliny, które występowały w wierzeniach i zwyczajach ludowych, np. chaber bławatek, z którego wyplatano wianki, następnie święcono je w Boże Ciało. Wierzono, że takie wianki wieszane przy domach uchronią przed piorunami i chorobami. Zwierzętom zakładano wianki na rogi, dzięki temu krowy nie chorowały i dawały więcej mleka.
Prowadząca przedstawiła kwiaty występujące w ogrodach, które mają szereg zastosowań: nagietek lekarski, róża damasceńska, jeżówka purpurowa, malwa czarna, macierzanka piaskowa, lawenda lekarska. Uczestnicy otrzymali konkretne przepisy na wykonanie ziołowych specyfików, np. napar z liści nasturcji, syrop różany, odwar z kwiatów malwy czarnej, kwiatowo-ziołową sól do potraw, krakersy lawendowe.
Podczas części teoretycznej wywiązywała się dyskusja miedzy uczestniczkami. Zadawano pytania, dzielono się własnymi doświadczeniami związanymi z uprawą ziół, wykorzystywaniem i zastosowaniem.
Po teorii nadszedł czas na zajęcia warsztatowe. W programie zajęć znalazło się: aromatyzowanie produktów żywnościowych – wykonanie soli ziołowo-kwiatowej, rola olejków eterycznych wybranych roślin – przygotowanie woreczków zapachowych, malowanie ich i szycie, przygotowanie prozdrowotnej kiszonki z warzyw, owoców i ziół, w tym kwiatów, wykonanie toniku kwiatowego do twarzy z płatków maków i róży damasceńskiej jako remedium do codziennego stosowania.
Celem warsztatów było upowszechnianie wiedzy na temat roślin sezonowych – kwiaty, zbiór, przechowywanie i zastosowanie. Przekazanie informacji o kwiatach w medycynie ludowej i w dzisiejszej fitofarmakologii. Praktyczne zastosowanie ziół, z uwzględnieniem ich leczniczych właściwości.
Dzięki dofinansowaniu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu uczestnicy warsztatów otrzymali torby bawełniane z nadrukiem związanym z wydarzeniem oraz sadzonki lawendy.
Na koniec zajęć zostały przekazane anonimowe ankiety, które miały na celu ocenę wydarzenia.
A oto niektóre z komentarzy: „ Jestem bardzo zadowolona z warsztatów”, „Super sprawa”, „Bardzo dobre szkolenie”, „Profesjonalna organizacja”.
Dziękujemy uczestnikom za obecność i zaangażowanie, prowadzącym Pani Katarzynie Rymarz i Panu Tomaszowi Zielińskiemu z Makowiska za ogromną porcję wiedzy, którą zgodzili się z nami podzielić.
Tekst: Natalia Czyżewska-Suchoń, KPODR Minikowo
Zdjęcia: Natalia Czyżewska-Suchoń i Tomasz Zieliński