Warsztaty ziołowe – „ZIOŁA DOBRE NA WSZYSTKO – WYKORZYSTANIE BOGACTW NATURY W ŻYCIU CZŁOWIEKA”
W dniach 7 października w Przysieku, 8 października w Zamku Bierzgłowskim oraz 10 października w Grabowcu i 11 października br. w Szkole Leśnej na Barbarce, odbyły się warsztaty ziołowe, które stanowiły część projektu pn. „Bioróżnorodność naszym bogactwem – edukacja i informacja dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego,” realizowanego dzięki środkom pochodzącym z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu. W zajęciach wzięło udział łącznie 60 osób.
Warsztaty prowadziła dr Sara Orzechowska z Fundacji Linnum, która na co dzień zajmuje się tematyką związaną z ziołami i etnobotaniką. Warsztaty rozpoczynały się spacerem zielarskim, podczas którego uczestnicy dowiedzieli się, jakie cenne rośliny lecznicze można zbierać w październiku, bo wbrew pozorom sezon zielarski nie kończy się wraz z latem. Udało się zebrać zioła i dzikie owoce, z których w drugiej części warsztatów robiliśmy octy i poznawaliśmy sztukę fermentacji a także jej zastosowanie w lecznictwie. Podczas warsztatów nie zabrakło również wątków kulturowych, które uczestnikom bardzo przypadły do gustu. Sara Orzechowska przedstawiła uczestnikom jak dobrać składniki, by w pełni wykorzystać potencjał leczniczy i pielęgnacyjny natury. Sztuka fermentacji jest sztuką prastarą i bogatą. Lista zalet żywności i napojów fermentowanych jest niezwykle długa, jak chociażby dobroczynne działanie na florę bakteryjną jelit oraz trawienie. Prowadząca warsztaty w sposób ciekawy i zrozumiały, wędrując po meandrach naszej fizjologii, zaprezentowała co dzieje się w naczyniu z fermentem. Uczestnicy poznali różne typy fermentacji, wykonali własny ocet i poznali jego wpływ na procesy fizjologiczne. Samodzielnie przygotowali wyciągi ziołowe na occie. Nie zabrakło również degustacji przeróżnych octów i fermentów, które jak się okazało całkiem dobrze smakują. Warsztaty były swoistą inspiracją i zachętą do wykorzystania produktów fermentowanych w codziennym życiu. Na zakończenie każdy z uczestników zabrał ze sobą własnoręcznie przygotowany ocet, starter do przyszłych fermentów i wyciąg ziołowy na occie oraz piękny, jesienny wrzos.
Karina Wroniecka, KPODR w Minikowie Oddział w Przysieku
Fot. Marek Rząsa, Karina Wroniecka
Warsztaty ziołowe – Przysiek 07.10.2024 r.
Warsztaty ziołowe w Zamku Bierzgłowskim 8.10.2024 r.
Warsztaty ziołowe w Grabowcu, 10.10.2024 r.
Warsztaty ziołowe w Szkole Leśnej na Barbarce, Toruń 11.10.2024 r.