ArcySer – pokazy kulinarne – relacja

 

22 września w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyły się pokazy kulinarne, które przyciągnęły szczególnie amatorów serów, jak i serowarstwa. Ich realizacja była możliwa dzięki dofinansowaniu z SIR (Sieci na rzecz innowacji i w rolnictwie i na obszarach wiejskich), w ramach operacji „ArcySer”.

Na targach „Barwy Lata – Dary Jesieni” stworzono strefę promocji serowarstwa. Już od rana swoje stoiska handlowe prezentowali serowarzy z regionu. Odwiedzjący mieli szansę degustować i dokonać zakupu. Po ogłoszeniu wyników konkursu „ArcySer”, kiedy emocje już opadły, rozpoczęły się pokazy.

Pokaz wytwarzania mozzarelli przeprowadziły przedstawicielki restauracji i wytwórni serów Bianca Mozzarella z Warszawy, znanej w Polsce z produkcji serów włoskich. Kaja Przygońska i Francesco Micaletti, założyciele marki, dowodzą, że polska mozzarella może konkurować z najlepszymi włoskimi serami. Mozzarella z Bianca uważana jest jedną z najlepszych dostępnych w Polsce. Na wyjątkowość tworzonej przez nich mozzarelli, burraty, ricotty i stracciatelli wpływa połączenie polskiego, ekologicznego mleka i włoskiej receptury. O tym wszystkim dowiedzieli się licznie zgromadzeni widzowie. Pokaz pozwolił uczestnikom zrozumieć proces produkcji tego włoskiego, popularnego sera. Rozciąganie i formowanie sera to jego najbardziej widowiskowa część. Najprzyjemniejsza jednak była degustacja mozzarelli i burraty.

Kolejny pokaz przeprowadził Gieno Mientkiewicz. Kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. Autor określenia: „sery zagrodowe”, które sam zdefiniował i wytrwale promuje. Przez trzy lata prowadził w kanale Kuchni+ program „Przez dziurkę od sera”. Pokaz miał intrygujący tytuł: „Leniwe kochają wszystkie sery” i dotyczył oczywiście dań z serem. Wszyscy znamy leniwe podawane z masłem, bułką tartą czy cukrem. Gieno zaproponował trzy odsłony leniwych z dodatkiem różnych serów. Zestawienie zaskakujące i odważne, ale jakże smaczne. I tym razem uczestnicy pokazu mogli spróbować przygotowanych dań, a świeżo zdobytą wiedzę wykorzystać w domowej kuchni.

Tekst Beata Chełminiak
Fot. Marek Rząsa