Dobre przykłady współpracy wytwórców lokalnej żywności na przykładzie doświadczeń zagranicznych i polskich
Wyjazd studyjny pn.:
„Dobre przykłady współpracy wytwórców
lokalnej żywności na przykładzie doświadczeń zagranicznych i polskich”
realizowany w ramach Planu Operacyjnego na lata 2018-2019
Celem operacji jest podniesienie poziomu wiedzy i kompetencji 26 uczestników wyjazdu studyjnego w zakresie dystrybucji, promocji i produkcji produktów lokalnych poprzez prezentację dobrych praktyk, ze szczególnym uwzględnieniem roli współpracy w rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności, a także stworzenie warunków do nawiązywania i poszukiwania partnerstw pomiędzy podmiotami rynkowymi.
Spodziewane efekty operacji:
1. Nawiązanie współpracy producentów rolnych i innych uczestników wyjazdu w ramach grupy operacyjnej.
2. Wzrost rentowności gospodarstw rolnych poprzez dywersyfikację ich dochodów min. przez zwiększenie sprzedaży i wyższy udział producenta w zysku z wyprodukowania i sprzedaży produktów.
3. Wzrost liczby podmiotów produkujących żywność na terenach wiejskich.
4. Zwiększenie dostępności żywności od rolników dla konsumentów w ramach krótkich łańcuchów dostaw.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl
Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich