Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjalu hodowlanego ras rodzimych
Szanowni Państwo!
Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, zapraszają do udziału w jednodniowych
warsztatach edukacyjno-kulinarnych "Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjalu hodowlanego ras rodzimych", zlokalizowanych w 8
województwach.
Odbywać się one będą w obiektach gastronomicznych znajdujących się na szlakach turystyczno-kulinarnych, w regionach, w których dostępne są rodzime rasy zwierząt
gospodarskich. Wydarzenie będzie przebiegać pod hasłem "Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza".
Warsztaty skierowane są do mieszkańców województw: małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego , lubelskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.
Do udziału w wydarzeniu zapraszamy rolników, przedsiębiorców przedstawicielki/le kół gospodyń wiejskich, gastronom i, stowarzyszeń , jednostek samorządowych oraz nauki.
Udzial w warsztatach jest bezpłatny.
Informacje dotyczące terminów i miejsc, w których będą realizowane warsztaty:
l. 05.10.2022 – Hotel Batory, Park Górny 13, 34-460 Szczawnica – woj. małopolskie
2. 07.10.2022 – Ranczo Adama, ul. Wiosenna 15 , 34-331 Pewel Ślemeńska, woj. śląskie
3. 10.10.2022 – Posmakuj Warszawa, ul. Domaniewska 50B, 02-672 Warszawa, woj. mazowieckie
4. 11.10.2022 – Pałacyk Gazdowa, Łochocin 6, 87-600 Łochocin , woj. kujawsko-pomorskie
5. 12.10.2022 – Nordowy Mol, Celbowo 27A, 84-100 Puck, woj. pomorskie
6. 17.10.2022 – Pensjonat Roztocze, Obsza 138,23-413 Obsza, woj. lubelskie
7. 19.10.2022 – Hotel Tęczowy Młyn , ul. Zakładowa 4, 25-670 Kielce, woj.świętokrzyskie
8. 24.10.2022 – Restauracja Philadelphia, ul. Zdrojowa (Atrium) 28, 38-610 Polańczyk, woj . podkarpackie
Program wydarzenia:
9.30 – 1 0.00 Rejestracja/serwis kawowy
Cześć teoretyczna prowadzona przez ekspertów merytorycznych:
10.00 – 11.30 – Prezentacja wybranych ras rodzimych, w tym przedstawienie walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie;
11.30 – 12.30 – Przedstawienie zalet krótkiego łańcucha dostaw: hodowca – gastronom – konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras. Uwzględnienie lokalnej tradycji kulinarnej, jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, jakim są rodzime rasy;
12.30 – 13.30 Przerwa obiadowa
Cześć praktyczna prowadzona przez eksperta kulinarnego:
13.30 – 15.00 – Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno-gastronomicznej regionu
15.00 – 15.30 Przerwa kawowa
15.30 – 17.15 – c.d. Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno-gastronomicznej regionu.
17.15 – 18.00 Kolacja
W celu zgloszenia się na warsztaty prosimy o kontakt w godzinach od 8:00 do 14:00:
– Paweł Radomski, tel. 666081341 , e-mail: pawel.radomski@iz.edu.pl
– Piotr Moskala, tel. 666 081 118, e-mail: piotl..moskala@iz.edu.pl
Ilość miejsc ograniczona. decyduje kolejność zgłoszeń!
Instytucją odpowiedzialną za treść informacji jest Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy
Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl. Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich