Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów
nie11maj00:00nie11:01Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów
Szczegóły wydarzenia
XXIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i
Szczegóły wydarzenia
XXIV edycja konkursu
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”
na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną
odbędzie się 11 maja 2025 roku w Minikowie
podczas Targów „Lato na wsi”
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Zapraszamy do udziału w konkursie producentów żywności, w szczególności rolników, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny, restauratorów, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz wszystkich pasjonatów kuchni tradycyjnej i regionalnej.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
I etap – w czasie finału regionalnego w Minikowie 11.05.2025 – wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach:
1. Najlepszy regionalny produkt żywnościowy: produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkt mieszany
2. Najlepsza potrawa regionalna
– Sekcja dotycząca produktu odbędzie się w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie
– Sekcja dotycząca gastronomii odbędzie się w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie.
II etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2025”.
Wielki Finał XXIV edycji konkursu odbędzie w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Aby wziąć udział w konkursie należy zapoznać się z następującymi dokumentami:
– Regulamin konkursu 25 – Regulamin-konkursu-nkd-sr-2025
– Regulamin komisji konkursowej – Regulamin-dzialania-komisji-konkursowej-2025 (1)
Dokumenty do pobrania:
Konkurs – produkt regionalny i tradycyjny
– Karta zgł. – Karta-zgloszenia-produkt-2025-rodo (2)
– Regulamin wstawić – Regulamin-nkd-sr-25-produkt
Konkurs – potrawa regionalna
– Karta zgł. – Karta-zgloszeniapotrawa-2025-rodo
– Regulamin – Regulamin-nkd-sr-25-potrawa
Zgłoszenia produktu/produktów oraz dań i potraw należy dokonać poprzez wypełnienie Kart zgłoszeniowych i odesłanie ich do 28 kwietnia br. na adres:
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
89-122 Minikowo
z dopiskiem: NKD – Smaki Regionów
lub osobiście w siedzibie KPODR pokój nr 27
Koordynator wojewódzki konkursu:
Beata Chełminiak
52 386 72 13; 723 692 545
beata.chelminiak@kpodr.pl
Czas
11/05/2025 00:00 - 11:01(GMT+00:00)
Miejsce
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie
89-122 Minikowo