Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów

nie11maj00:00nie11:01Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów

Szczegóły wydarzenia

XXIV edycja konkursu

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”

na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną

odbędzie się 11 maja 2025 roku w Minikowie

 podczas Targów „Lato na wsi”

 

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.

Zapraszamy do udziału w konkursie producentów żywności, w szczególności rolników, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny, restauratorów, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz wszystkich pasjonatów kuchni tradycyjnej i regionalnej.

Konkurs przebiega dwuetapowo:

I etap – w czasie finału regionalnego w Minikowie 11.05.2025 – wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach:

1. Najlepszy regionalny produkt żywnościowy: produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkt mieszany

2. Najlepsza potrawa regionalna

– Sekcja dotycząca produktu odbędzie się w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie
– Sekcja dotycząca gastronomii odbędzie się w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie.

II etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2025”.

Wielki Finał XXIV edycji konkursu odbędzie w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Aby wziąć udział w konkursie należy zapoznać się z następującymi dokumentami:

– Regulamin konkursu 25 – Regulamin-konkursu-nkd-sr-2025
– Regulamin komisji konkursowej – Regulamin-dzialania-komisji-konkursowej-2025 (1)

Dokumenty do pobrania:

Konkurs – produkt regionalny i tradycyjny

– Karta zgł. – Karta-zgloszenia-produkt-2025-rodo (2)
– Regulamin wstawić – Regulamin-nkd-sr-25-produkt

Konkurs – potrawa regionalna

– Karta zgł. – Karta-zgloszeniapotrawa-2025-rodo
– Regulamin  Regulamin-nkd-sr-25-potrawa

 

Zgłoszenia produktu/produktów oraz dań i potraw należy dokonać poprzez wypełnienie Kart zgłoszeniowych i odesłanie ich do 28 kwietnia br. na adres:

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
89-122 Minikowo

z dopiskiem: NKD – Smaki Regionów
lub osobiście w siedzibie KPODR pokój nr  27

 

Koordynator wojewódzki konkursu:
Beata Chełminiak

52 386 72 13; 723 692 545

beata.chelminiak@kpodr.pl

 

 

Czas

11/05/2025 00:00 - 11:01(GMT+00:00)

Miejsce

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie

89-122 Minikowo

Inne nasze wydarzenia

Wskazówki dojazdu na miejsce wydarzenia