I Regionalne Forum Serowarów – relacja

21 września 2024 r. w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyło się I Regionalne Forum Serowarów zorganizowane w ramach operacji „ArcySer”.

Organizatorzy zdecydowali się zagwarantować, by czas spędzony w oczekiwaniu na werdykt Jury konkursu „ArcySer” był jak najefektywniej wykorzystany – tak, aby rywalizujący serowarzy wyjechali z Minikowa z dawką fachowej wiedzy. Po ocenie serów odbyła się konferencja, którą rozpoczął, witając przybyłych gości, Zastępca Dyrektora KPODR – Ryszard Kamiński. Pierwszy wykład – na temat turystyki kulinarnej w serowarniach zagrodowych, przedstawił Hubert Gonera, po czym rozgorzała dyskusja na temat rozlicznych możliwości jakie niesie ze sobą prowadzenie serowarni. Następnie dr hab. prof. UMK Paweł Pomastowski, przedstawił wykład na temat naturalnych dodatków do żywności, stosowanych w serowarstwie. Dr inż. Joanna Szulc z Politechniki Bydgoskiej w swoim wykładzie objaśniła na czym polegają dobrowolne systemy znakowania żywności i czy przekładają się one na rzetelną wiedzę o produkcie. Po przerwie kawowej zostały przeprowadzone dwa wykłady technologiczne: ”Mikroflora drożdżowa i jej wpływ na jakość serów” dr inż. Marka Szołtysika z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz „Najważniejsze aspekty technologiczne produkcji serów” Marka Stelmaszuka.

Na sam koniec Bartosz Wilczyński – promotor kulinarny, enolog oraz znawca serów, przeprowadził wykład: „Sztuka prezentacji serów i łączenia z winami lokalnymi”. Było to spotkanie pełne smaków, ponieważ teoria została podparta degustacją win z lokalnych winnic oraz regionalnych serów. Ponadto prowadzący zdradził tajniki prezentacji serów, w taki sposób, aby wydobyć z nich jak najlepszy smak i zapach, a tym samym przekonać do zakupu. Nowe wartości smakowe można wydobyć zarówno z serów, jak i wina, łącząc je w odpowiednie kombinacje.

Niezwykle cenne było to, że zainteresowani tematem serowarstwa: producenci, naukowcy, kucharze, pasjonaci, doradcy, mogli się ze sobą spotkać, poznać się nawzajem, porozmawiać oraz wymienić doświadczeniami. Taka formuła była możliwa dzięki wykorzystaniu infrastruktury Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego. Od rana w jednej z sal odbywała się ocena serów, w innej, od godziny 14:00, konferencja, w kolejnej znowu sali – degustacja i pokaz, w holu natomiast było miejsce na rozmowy i spotkania. Ogromna przestrzeń została tego dnia całkowicie opanowana przez miłośników serowarstwa.

Tekst Beata Chełminiak
Fot. Marek Rząsa

image_pdfimage_print