Innowacyjna oferta Instytutu Zootechniki PIB
Mając na uwadze zakres działań w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy zachęca do zapoznania się z ofertą prac badawczych IZ PIB.
Wykaz prac badawczych Instytutu Zootechniki PIB zakończonych w 2014 roku.
- „Modyfikacja oceny wartości hodowlanej i użytkowej pod kątem poprawy cech jakości surowców pochodzenia zwierzęcego” Kierownik zadania: dr hab. Mirosław Tyra.
- „Określenie markerów genetycznych mających wpływ na poprawę wartości hodowlanej i użytkowej zwierząt gospodarskich” Kierownik zadania: prof. dr hab. Marian Różycki, dr inż. Magdalena Szyndler-Nędza.
- „Opracowanie metod oceny wartości genomicznej zwierząt gospodarskich z wykorzystaniem technik genetyki molekularnej i genetyki populacji” Kierownik zadania: dr hab. Tomasz Ząbek, prof. IZ PIB.
- „Wykorzystanie metod chromonomiki w doskonaleniu zwierząt gospodarskich” Kierownik zadania: prof. dr hab. Monika Bugno-Poniewierska.
- „Ocena możliwości sterowania parametrami jakościowymi surowców pochodzenia zwierzęcego poprzez czynniki genetyczne” Kierownik zadania: dr hab. Mirosław Tyra.
- „Badanie efektywności polimorfizmu i ekspresji wybranych genów warunkujących długowieczność funkcjonalną bydła mlecznego na podstawie wyników produkcyjnych i behawioralnych” Kierownik zadania: dr hab. Piotr Wójcik, prof. IZ PIB.
- „Zmiany struktury genetycznej małych populacji zwierząt gospodarskich” Kierownik zadania: dr inż. Magdalena Szyndler-Nędza.
- „Identyfikacja zmian na poziomiegenomu w komórkach sarkoidowych koni” Kierownik zadania: prof. dr hab. Monika Bugno-Poniewierska.
- „Analiza regionów QTLs związanych z ważnymi użytkowo cechami trzody chlewnej” Kierownik zadania: dr inż. Katarzyna Piórkowska.
- „Wpływ polimorfizmu i ekspresji genów CAST i CAPN2 na mikrostrukturę mięśni i jakość mięsa kurcząt rzeźnych” Kierownik zadania: dr inż. Joanna Nowak.
- „Rozwój metod klonowania somatycznego zwierząt gospodarskich” Kierownik zadania: prof. dr hab. Maria Skrzyszowska.
- „Opracowanie warunków hodowli zarodków bydlęcych” Kierownik zadania: dr inż. Jolanta Opiela.
- „Nowe metody diagnostyki andrologicznej oraz modyfikacje składu mediów na potrzeby konserwacji nasienia samców zwierząt gospodarskich” Kierownik zadania: dr inż. Michał Bochenek.
- „Uwarunkowania pozaustrojowej produkcji zarodków oraz kriokonserwacji oocytów i zarodków świni” Kierownik zadania: prof. dr hab. Barbara Gajda.
- „Uzyskiwanie transgenicznych świń jako zwierząt modelowych w badaniach chorób o podłożu zapalnym” Kierownik zadania: dr hab. Jacek Jura, prof. IZ PIB.
- „Uzyskanie oraz ocena płodności podwójnie transgenicznych królików z ekspresją genów WAPhGH i WAPFuc” Kierownik zadania: dr hab. Piotr Gogol, prof. IZ PIB.
- „Wykorzystanie metod biotechnologii w rozrodzie ptaków” Kierownik zadania: dr inż. Mirosław Lisowski.
- „Charakterystyka populacji objętych programem ochrony zasobów genetycznych zwierząt” Kierownik zadania: prof. dr hab. Jędrzej Krupiński.
- „Ocena jakości surowców i produktów pochodzących od przeżuwaczy objętych programem ochrony” Kierownik zadania: dr inż. Jacek Sikora.
- „Genetyczno-środowiskowe uwarunkowania efektywności produkcji ras zachowawczych drobiu” Kierownik zadania: prof. dr hab. Józefa Krawczyk.
- „Dobrostan i higiena zwierząt” Kierownik zadania: prof. dr hab. Eugeniusz Herbut.
- „Ocena jakości surowców pochodzenia zwierzęcego uzyskanych metodami ekologicznymi” Kierownik zadania: dr inż. Ewa Sosnówka-Czajka.
- „Odnawialne źródła energii w produkcji zwierzęcej” Kierownik zadania: dr Wojciech Krawczyk.
- „Doskonalenie metod produkcji zwierząt zmiennocieplnych o znaczeniu gospodarczym” Kierownik zadania: dr hab. Maciej Ligaszewski, prof. IZ PIB.
- „Ekonomiczne uwarunkowania produkcji zwierzęcej – ocena zrównoważonego rozwoju gospodarstw rolnych” Kierownik zadania: dr inż. Elżbieta Sowula-Skrzyńska.
- „Środowisko jako czynnik warunkujący behawior i produkcyjność zwierząt” Kierownik zadania: prof.dr hab. Eugeniusz Herbut.
- „Adaptacja chowu zwierząt do wymogów ochrony środowiska” Kierownik zadania: dr hab. Jacek Walczak.
Do pobrania załacznik pdf pod adresem:
https://www.izoo.krakow.pl/zalaczniki/prace_badawcze/Prace_badawcze_2014.pdf
Broszury upowszechnieniowe i instrukcje wdrożeniowe wydane przez Instytut Zootechniki PIB w 2014 roku.
Broszury:
- Dorota Kowalska, Agnieszka Chełmińska: Wpływ dodatku suszonego wywaru kukurydzianego w dawkach żywieniowych na wyniki produkcyjne i jakość mięsa królików (b-1/14), ISBN: 978-83-7607-225-8, 32 ss.
- Ewa Gornowicz: Ekologiczny chów drobiu wodnego (b-2/14), ISBN:978-83-7607-241-8, 40 ss.
- Barbara Gajda, Izabela Mandryk, Katarzyna Poniedziałek-Kempny, Iwona Rajska: Dojrzewanie in vitro oocytów świni (b-3/14), ISBN: 978-83-7607-260-2, 28 ss.
Instrukcje:
- Maciej Ligaszewski, Przemysław Pol, Andrzej Łysak: Zastosowanie preparatów ziołowo-mineralnych w intensywnym chowie fermowym jadalnego ślimaka małego szarego (Helix aspersa aspersa) (i-1/14), ISBN: 978-83-7607-237-1, 28 ss.
- Barbara Gajda, Barabara Szczęśniak-Fabiańczyk, Florian Ryszka, Joanna Abramczyk, Zdzisław Smorąg: Zastosowanie preparatu „biolactin-roztwór” w odchowie prosiąt (i-2/14), ISBN; 978-83-7607-233-3, 12 ss.
- Monika Trzcińska, Magdalena Bryła, Barbara Gajda: Domaciczna inseminacja loszek przy użyciu kriokonserwowanego nasienia knura (i-3/14), ISBN: 978-83-7607-249-4, 12 ss.
- Maciej Ligaszewski, Przemysław Pol, Iwona Radkowska, Andrzej Łysak: Technika skuteczności zastosowania różnych form ochrony czynnej naturalnych populacji winniczka (Helix po-matia L.) z wykorzystaniem hodowlanego wylęgu tego gatunku (i-4/14), ISBN: 978-83-7607-265-4, 54 ss.
- Witold Szczurek: Zastosowanie współczynników strawności aminokwasów ziarna zbóż u kurcząt brojlerów w różnym wieku (i-5/14), ISBN: 978-83-7607-253-1, 20 ss.
Pełna lista z lat 2002-2014 pod adresem:
https://www.izoo.krakow.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=341&Itemid=267
Wykaz wdrożeń Instytutu Zootechniki PIB realizowanych w 2014 roku.
Lp. |
Nazwa wdrożenia |
Miejsce wdrożenia |
1. | Poprawa wydajności mlecznej na podstawie wyników oceny bydła mlecznego | Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka |
2. | Poprawa cech mięsności u bydła simentalskiego na podstawie stacjonarnej oceny wartości użytkowej i hodowlanej | Polski Związek Hodowców Bydła Simentalskiego |
3. | Ocena wartości użytkowej i hodowlanej świń | Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS |
4. | Ocena wartości hodowlanej tryczków i maciorek | Polski Związek Owczarski |
5. | Kontrola rodowodów bydła | Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka |
6. | Kontrola rodowodów koni | Polski Związek Hodowców Koni |
7. | Kontrola rodowodów owiec | Polski Związek Owczarski |
8. | Opracowanie zasad działania sufitowych wentylatorów-mieszaczy powietrza oraz urządzenia do zamgławiania powietrza w ograniczeniu skutków stresu termicznego u krów | ZD IZ PIB Kołbacz Sp. z o.o. |
9. | Opracowanie modelu pojenia pójłem cieląt ze stacji pojenia w okresie od 14 do 70 dnia życia | ZD IZ PIB Kołbacz Sp. z o.o. |
10. | Wykorzystanie modułów systemu Afifarm w diagnostyce chorób metabolicznych w stadzie wysokoprodukcyjnych krów mlecznych | ZD IZ PIB Kołbacz Sp. z o.o. |
11. | Technologia produkcji makuchu rzepakowego | ZD IZ PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o. |
12. | Technologia produkcji biogazu, energii elektrycznej oraz dygestatu dla celów nawozowych i dla wykorzystania jako ściółka | ZD IZ PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o. |
13. | Jagnięcina Ekologiczna | ZD IZ PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o. |
14. | Sprzedaż bezpośrednia mleka | ZD IZ PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o. |
15. | Efektywność wykorzystania suszonych wywarów z kukurydzy (DDGS) w żywieniu kur nieśnych ras zachowawczych | ZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o. |
16. | Ekologiczny chów trzody chlewnej | ZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o. |
17. | Ekologiczna produkcja kurcząt rzeźnych | ZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o. |
18. | Produkcja jaj metodami ekologicznymi | ZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o. |
19. | Optymalna technologia chowu kur ras zachowawczych w warunkach zrównoważonego rozwoju rolnictwa | ZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o. |
20. | Optymalizacja żywienia kur stad objętych programem ochrony. | ZD IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o. |
21. | Kiszone ziarno kukurydzy jako główne źródło energii w dawkach pokarmowych dla krów | ZD IZ PIB Rudawa Sp. z o.o. |
22. | Wpływ koncentracji energii i białka w dawce pokarmowej dla jałówek przed ich wycieleniem na ich późniejszą produkcyjność i skład mleka | ZD IZ PIB Rudawa Sp. z o.o. |
23. | Strategia żywienia gęsi w okresie reprodukcji. | IZ ZD Kołuda Wielka |
24. | Udoskonalona technologia lęgu piskląt gęsich w komorach lęgowych typu D-36 i komorach klujnikowych typu Atlas 180S. | IZ ZD Kołuda Wielka |
25. | Zasiedlanie wychowalni gąsiętami w wieku 48 godz. po wylęgu jako czynnik zwiększający masę ciała gęsi tuczonych. | IZ ZD Kołuda Wielka |
26. | Nowa linia mieszańców plenno-mlecznych „Owca Kołudzka” do mięsno-mlecznego użytkowania na terenach nizinnych | IZ ZD Kołuda Wielka |
27. | Optymalizacja użytkowania rozpłodowego i mlecznego owiec na terenach nizinnych poprzez stosowanie jesiennego terminu stanówki przy wykorzystaniu naturalnej długości dnia świetlnego. | IZ ZD Kołuda Wielka |
28. | Produkty z mleka owczego – sery: pomazankowy(bryndza), półtwardy dojrzewający „Kołudzki”, z masy parzonej „Owcarela”, solankowy „Oveta” oraz jogurt owczy. | IZ ZD Kołuda Wielka |
29. | Mieszanka ziołowa w żywieniu gąsiąt z wczesnych wylęgów wiosennych | IZ ZD Kołuda Wielka |
Pełna lista wdrożeń pod adresem:
https://www.izoo.krakow.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=136