Konkurs kulinarny – I dzień
|
Konkurs kulinarny
Sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
4 grudnia, Minikowo,
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego
Komisja Konkursowa
Walentyna Jałocha
Międzynarodowy juror kulinarny, znana także z programu "Europa da się lubić".
Wojciech Grześkowiak
Szef kuchni Pałacu w Lubostroniu. Jest współorganizatorem licznych konkursów kulinarnych, m.in. Festiwalu Kuchni Pałuckiej.
Jego pasją jest kuchnia regionalna i staropolska.
Gastronomią zajmuje się już od 30 lat.
Krzysztof Leśniewski
Kucharz – pasjonat, miłośnik wszystkiego co regionalne i pałuckie. Promuje lokalną kuchnię podczas różnego rodzaju jarmarków i kiermaszy.
Laureat nagród kulinarnych, w 2014 r wyróżniony statuetką Century w kategorii Pasjonat roku.
Prowadzi fanpage Kuchnia Pałucka na facebooku: facebook.com/kuchniaznin.
Drużyny:
ZSRCKU w Przemystce
Kinga Wawrzyniak, Cyprian Dobrzycki, Aleksandra Kwaśna
ZSCKR w Sypniewie
Dominika Nickel, Dominika Mrotek, Patryk Słoma
ZSG w Bydgoszczy
Przemysław Klimczak, Ilona Kunicka, Aleksandra Garnek
Potrawy konkursowe
Zupa – czysta
Dowolna zupa na wywarze drobiowym
Danie główne
Roladka – wykonana dowolnej części kurczaka i dowolnym farszem
Budyń z grzybów
Kaszotto
Relacja, zdjęcia: Jarosław Domiński