II edycja konkursu kulinarnego „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”, 3-7 czerwca
………………………………………………………………. |
Drugi raz w Minikowie gościliśmy uczestników Konkursu Kulinarnego „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”
W ciągu tygodnia zmagań, młodzież pokazała swoje umiejętności. Uczniowie szkół z obszarów wiejskich pod okiem Mistrzów Patelni przygotowywali potrawy z kurczaka. A co im wyszło proszę zobaczyć na fotografiach dokumentujących konkurs.
Uczestników oceniało Jury Konkursowe:
– Wojciech Grześkowiak – mistrz kucharski – przewodniczący jury
– Tomasz Welter – mistrz kucharski, szef kuchni reprezentacji wojska polskiego
– Walentyna Jałocha – międzynarodowy juror kulinarny
dzień I – 3 czerwca
Rywalizowały:
Zespól nr 1 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
Przystawka
Pâté z wątróbek drobiowych z masłem rozmarynowym i karmelizowanymi wiśniami
Danie główne
Udko faszerowane z serem dojrzewającym z ziemniakiem fondant w sosie z zielonym pieprzem i pulpą szczypiorkową w towarzystwie warzywnego spaghetti
Zespół nr 2 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
Przystawka:
Wątróbka drobiowa z wiśniami, szalotką, czekoladą i jajkiem w koszulce.
Danie główne.
Domowy szpinakowy makaron tiagliatelle z nowalijkami w sosie na białym winie w towarzystwie piersi z kurczaka gotowanej sous vide z chilli, trawą cytrynową i melisą
Zespół nr 3 z Zespołu Szkół we Wroniu
Przystawka
Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami
Danie główne
Nadziewane udka z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym
Zdjęcia z I dnia zmagań kulinarnych
fot: Jarosław Domiński
dzień II – 4 czerwca
Rywalizowały:
Zespół nr 1 Zespół Szkół w Bielicach
Przystawka
Wątróbka z zielonym jabłkiem
Danie główne
Fantazja z kurczaka z batatem i konfitowaną cebulą
Zespól nr 2 Zespół Szkół w Bielicach
Przystawka
Mini tarta z kurczakiem
Danie główne
Delicja z kurczaka z boczkiem i cukinią
Zespół nr 3 Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie
Przystawka
Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem
Danie główne
Zrazy z kury a la Bordeles
foto: Marzena Zwiewka
dzień III – 5 czerwca
Rywalizowały zespoły:
Zespół nr 1 Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie
Przystawka
Sakiewki z kurczaka
Danie Główne
Roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi
Zespół nr 2 Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie
Przystawka
Roladki drobiowe z żurawiną
Danie główne
Filety z kurczaka faszerowane
Zespół nr 3 Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie
Przystawka
Pierś nadziewana mozzarellą
Danie główne
Faszerowane udka z kurczaka
foto: Aleksandra Bielińska
Finał, 7 czerwca
W finale wzięły udział zespoły:
I – Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie
II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
III – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
Jury konkursowe finału 2 edycji konkursu kulinarnego „ Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”
Przewodniczący: Rafał Godziemski
Członkowie Jury: Maciej Bujnik, Walentyna Jałocha.
Zwycięzcy Kunkursu:
I miejsce – Zespół III – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
II miejsce – Zespół I – Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie
III miejsce – Zespół II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
foto: Jarosław Domiński
Patronat medialny