Konkurs na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne – rozstrzygnięty
19 września 2021 roku w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego odbyło się podsumowanie etapu wojewódzkiego konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne.
Konkurs na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne stał się już tradycją, gdyż organizowany jest od wielu lat zarówno na szczeblu wojewódzkim jak i krajowym. Na szczeblu krajowym organizatorem konkursu jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego.
Tegoroczny etap wojewódzki konkursu nasz Ośrodek przeprowadził we współpracy z Kujawsko – Pomorskim Urzędem Marszałkowskim, Kujawsko-Pomorską Izbą Rolniczą oraz Terenowym Oddziałem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Bydgoszczy.
Celem Konkurs na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne jest prezentacja dobrych praktyk stosowanych w rolnictwie ekologicznym, zarówno w produkcji roślinnej jak i zwierzęcej oraz upowszechnienie innowacyjnych metod produkcji rolniczej. Zadaniem konkursu jest inspirowanie rolników do podejmowania wyzwań i działań w zakresie rolnictwa ekologicznego.
W tegorocznej edycji wojewódzkiego etapu konkursu udział wzięło 5 gospodarstw ekologicznych o różnorodnym profilu produkcji.
Film z opisem gospodarstw:
WYNIKI
Zwycięzcami zostali Państwo Piotr i Maciej Zdziarscy, właściciele rodzinnego gospodarstwa ekologicznego z miejscowości Łabiszyn Wieś, w gminie Łabiszyn, w powiecie żnińskim.
Drugie miejsce zajęli państwo Monika i Radosław Gawineccy z miejscowości Narkowo, gmina Dobre, powiat radziejowski.
Trzecią laureatką została pani Anna Stępień z miejscowości Kiełpin, gmina Tuchola, powiat tucholski.
w konkursie wyróżniono dwa gospodarstwa
Biocuda pana Macieja Burczyńskiego, z miejscowości Luszkówko, w gminie Pruszcz
w powiecie świeckim
Gospodarstwo ekologiczne pana Kamila Jachymskiego oraz EKO-MŁYN pana Kazimierza Jachymskiego
Promocja rolnictwa ekologicznego jest niezwykle ważna m.in. ze względu na zwiększanie świadomości konsumentów na temat jakości produktów ekologicznych. Istotna jest również dostępność produktów ekologicznych dla klientów, szczególnie na rynku lokalnym. Prowadzenie produkcji ekologicznej jest również wyrazem troski o środowisko naturalne.