Konkursy – Bezpieczne Gospodarstwo Rolne, KROMKA.PL i Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu

Konkursy

Bezpieczne Gospodarstwo Rolne

Laureaci konkursy Bezpieczne Gospodarstwo Rolne – etap regionalny podregion bydgoski

I m-ce Marcin Czajka zam. Wiśniewka 1 89-400 Sępólno Kraj.

II m-ce Barbara Zarecka zam. Kobylarnia ul. Dąbrowa 24 86-061 Nowa Wieś Wielka

III m-ce Józef Piotrowski zam. Gacki 46 86-140 Drzycim

KROMKA.PL

Przewodnicząca Jury Pani Izabella Byszewska

Komisja oceniająca produkty:

  1. Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  2. Izabela Chudzyńska – bloger, dziennikarz kulinarny
  3. Grażyna Szelągowska – Muzeum Etnograficzne w Toruniu
  4. Wojciech Grześkowak – szef kuchni, znawca regionalnych tradycji
  5. Rafał Małaszek – przedstawiciel branży piekarniczej

Komisja prowadziła zaciekłe rozmowy podczas narady, które doprowadziły do wyłonienia zwycięzców.

Wyróżnienie dla Rolniczego Handlu Detalicznego Rościmin Marty Dominikowskiej za RAZOWIEC PSZENNY Z NASIONAMI.

Nagrodę w postaci 500 zł oraz III miejsce zdobywa GMINNA SPÓŁDZIELNIA „SAMOPOMOC CHŁOPSKA” za Chleb BALTONOWSKI.

Nagrodę w postaci 700 zł oraz II miejsce zdobywa RUSTYKALNA PIEKARNIA CUKIERNIA za CHLEB WIEJSKI.

I miejsce oraz nagrodę w postaci 1000 zł otrzymuje SPÓŁDZIELNIA HANDLOWO-PRODUKCYJNA W SADKACH Za CHLEB SADKOWSKI.

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu

Wyniki  XXIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, który odbył się 12 maja 2024 roku w Minikowie

Przewodnicząca Jury Pani Izabella Byszewska

Komisja oceniająca produkty:

  1. Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  2. Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  3. Grażyna Szelągowska – Muzeum Etnograficzne w Toruniu

Komisja oceniająca potrawy:

  1. Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  2. Izabela Chudzyńska – Politechnika Bydgoska
  3. Beata Darowska – Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

 

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: KGW Łodzia za wykwintny pasztet z królika

I nagroda: KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za białą kiełbasę do żurku kujawskiego

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: OL-MAT Sp. z o.o. za węgorza wędzonego w zalewie octowej

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie za ser „Lisewski Gospodarz

Wyróżnienia:

Beata Pietras za kujawską kiełbasę dziadka Zygmunta

Stowarzyszenie Aktywna Wieś Słup za kiełbasę słoikową

KGW w Nieżywięciu za śledzia ala puszka

Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. za ser Czedar ślesiński

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Przedsiębiorstwo ELPOL Elżbieta Muzolf za przecier z owoców bzu czarnego

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda     KGW Białe za szpajzę – leguminę

Wyróżnienia:

          KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za powidła bez mieszania

KGW w Tupadłach za babkę gotowaną

Arleta Bruska za babkę ryżową z musem malinowym

Grażyna Gronczewska za ciasteczka kruche wyciskane

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda:     Krzysztof Leśniewski za ziołowe herbaty pałuckie

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda:     KGW Pturek za nalewkę jeżynową

Wyróżnienia:

Winnica Tulibowo Filip Kotarski za wino Haskap z jagody kamczackiej

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych

II miejsce Zespół Szkół Technicznych ze Żnina za zupę szczawiową z omletem oraz szynkę w cieście biszkoptowym

III miejsce KGW w Mroczy za Dary lasu – polewkę grzybową i pieczeń z dzika

Wyróżnienie:

KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za duszonego dzika z ciapkapustą

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  1. Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski za kiełbasę białą z weka
  2. E.M. Chabowscy Gospodarstwo sadownicze za przetarte powidła wiśniowe
  3. KGW Czołówek Krystyna Grysiak za chrzanowy chleb
  4. KGW Jagna Tłuchowo za pączki ziemniaczano-dyniowe
  5. KGW w Brzozowie za Brzozowskie serduszka
  6. „Gruczniak” Elżbieta Górska za piwo „Gruczniak” pils

oraz potrawy:

       7. KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych

Spośród produktów nominowanych zostanie dokonany wybór  przez Krajową Kapitułę Konkursu. Następnie wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2024”.

Wielki Finał XXIII edycji konkursu odbędzie się 29 września 2024 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

 

 

image_pdfimage_print