KUJAWSKO-POMORSKA WIEPRZOWINA PRODUKOWANA Z WYKORZYSTANIEM POLSKIEGO BIAŁKA POCHODZENIA ROŚLINNEGO
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do wzięcia udziału w projekcie pod nazwą:
„Kujawsko-Pomorska Wieprzowina produkowana z wykorzystaniem polskiego białka pochodzenia roślinnego”
Podstawowym zadaniem Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom w celu zwiększania dochodów z gospodarstwa rolnego oraz podejmowanie działań mających na celu poprawę warunków życia rodzin wiejskich.
W ramach Działania KSOW na lata 2016-2017 w zakresie SIR – Poszukujemy chętnych do współudziału w ramach działania „Współpraca”.
Do udziału w projekcie zapraszamy:
– rolników
– hodowców trzody chlewnej
– przetwórców
– restauratorów
– doradców
– konsumentów
z województwa kujawsko-pomorskiego.
Realizacja projektu obejmuje:
1. Spotkanie organizacyjne odnośnie projektu które, odbędzie się w piątek 14.10.2016 roku o godzinie 10.00 w Hotelu Martina
(ul. Adama Mickiewicza 37) w Żninie.
2. Przeprowadzenie badań konsumenckich dotyczących zainteresowania wieprzowiną opartą na białku roślinnym pochodzenia krajowego.
3. Przeprowadzenie 6 warsztatów tematycznych, które łącznie mają doprowadzić do zacieśnienia współpracy i powołania w przyszłości grupy operacyjnej.
Tematyka warsztatów obejmuje:
- 20-21.10.2016 rok: Żywienie trzody chlewnej z wykorzystaniem krajowych źródeł białka.
Dwudniowy warsztat efektem, którego będzie stworzenie opracowania standardów żywieniowych oraz określenie problemów w zakresie żywienia i możliwości ich innowacyjnych rozwiązań.
miejsce: budynek KPODR Minikowo
- 27-28.10.2016 rok: Rasy trzody chlewnej w żywieniu krajowym białkiem.
Dwudniowy warsztat efektem, którego będzie ustalenie wytycznych dotyczących standardów krzyżowania określonych ras w programie oraz określenie problemów w zakresie doboru ras i możliwości ich innowacyjnych rozwiązań.
miejsce: budynek KPODR Minikowo
- 7.11.2016 rok: Badania pilotażowe
Jednodniowy warsztat, na którym zostaną zaprezentowane i omówione wyniki badań konsumenckich dotyczących zainteresowania wieprzowiną – opartą na krajowych źródłach białka pochodzenia roślinnego – na rynku bydgoskim.
miejsce: budynek KPODR Minikowo
- 17-18.11.2016 rok: Przetwórcy i restauratorzy
Dwudniowy warsztat, na którym odbędzie się rozbiórka półtuszy świni rasy puławskiej. Zostaną omówione wartości odżywcze mięsa wieprzowego oraz ich wpływ na organizm ludzki. Zaprezentowane zostaną również zasady opakowywania i oznakowania nowych produktów.
miejsce: budynek KPODR Minikowo
- 21.11.2016 rok: Wprowadzanie produktów na rynek.
Jednodniowy warsztat, na którym zostaną przedstawione sposoby promocji produktów opartych na krajowych źródłach białka roślinnego.
miejsce: budynek KPODR Minikowo
- 25.11.2016 rok: Konferencja upowszechnieniowa, podsumowująca warsztaty.
miejsce: budynek KPODR Minikowo
Tematy konferencji:
- Panel poświęcony tworzeniu grup operacyjnych w ramach działania „Współpraca” w ramach PROW 2014-2020.
- Program żywieniowy i krzyżowanie ras.
- Wyniki badań konsumenckich.
- Wymiana poglądów oraz podsumowanie dotychczasowych działań. Podjęcie wstępnej próby analizy, powodzenia rozwoju założeń programu w najbliższych latach.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Projekt realizowany przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Osoby zainteresowane przybyciem na spotkanie inauguracyjne prosimy o zgłoszenia swojej obecności do dnia 12 października 2016 roku pod jeden ze wskazanych adresów:
Marta Adamowicz, e-mail: marta.adamowicz@kpodr.pl, tel. (52) 386 72 36,
Marzena Nowacka, e-mail: marzena.nowacka@kopdr.pl, tel. (52) 386 72 19,
Aleksander Bomberski: e-mail: aleksander.bomberski@kpodr.pl, tel. (52) 386 72 13.