Kulinarna bitwa w województwie kujawsko-pomorskim

Kolejny etap kulinarnej rywalizacji Kół Gospodyń Wiejskich już za nami. 12 sierpnia 2023 odbył się wojewódzki finał VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla KGW „Bitwa Regionów”, którego bohaterkami były kobiety wiejskie charakteryzujące się bogatą wiedzą i doświadczeniem z zakresu kulinariów regionu, z którego pochodzą.

Członkowie kół gospodyń wiejskich, zwycięzcy powiatowych etapów eliminacji, stanęli do walki o najlepszą potrawę regionalną w województwie kujawsko-pomorskim. Warunkiem przystąpienia do rywalizacji było przygotowanie potrawy wywodzącej się z regionu działania KGW lub stowarzyszenia oraz ściśle powiązanej z tradycjami i zwyczajami danego miejsca.

Finał konkursu odbył się na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu, którego dyrektorem jest Kazimierz Rojewski. Organizatorami „bitwy”, oprócz szkoły, byli Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, przy udziale Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, obok innych instytucji związanych z rolnictwem, również uczestniczył w tym wydarzeniu, poprzez organizację stoiska promocyjnego i przygotowanie atrakcyjnych nagród.

Finał VIII edycji „Bitwy Regionów” w Starym Brześciu zaszczycili znamienici goście: Anna Gembicka, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Poseł na sejm RP, dr Joanna Borowik – Poseł na sejm RP, Józef Łyczak – senator RP, Jan Krzysztof Ardanowski – Poseł na Sejm RP, Stanisław Zimnicki – dyrektor OT Bydgoszcz KOWR oraz dyrektorzy wojewódzkich placówek ARiMR i KRUS. Nie zabrakło również dyrekcji KPODR.

W konkursie kulinarnym wzięło udział 19 kół gospodyń wiejskich, które przygotowały wyszukane dania, nawiązujące do tradycji regionu, z którego pochodzą. Sposób ich prezentacji zachwycał. Panie stanęły na wysokości zadania, potrawy smakowały i wyglądały wspaniale. Dominowały dania z drobiu i dziczyzny. Twórczyniom należy się podziw i szacunek za to, jak wiele serca i pracy włożyły w przygotowanie dań konkursowych, zwłaszcza że przygotowanie niektórych z nich trwało kilka dni. Trud, pomysłowość i zaangażowanie uczestniczek docenili również członkowie komisji konkursowej, w której skład weszli: Szymon Brukwicki – przewodniczący komisji, mistrz kuchni polskiej, szef cateringu dietetycznego DietaFit24.pl, prowadzący warsztaty kulinarne dla dorosłych i dzieci; Jolanta Sobecka – dyrektor kujawsko-pomorskiego oddziału ARiMR; Stanisław Zimnicki – dyrektor oddziału terenowego KOWR w Bydgoszczy oraz Agnieszka Maruszak – przedstawicielka MRiRW.

Podczas prezentacji Panie musiały przedstawić pochodzenie i proces przygotowania danego specjału oraz pokrótce opowiedzieć o składnikach i tradycjach rodzinnych związanych z daniem. Emocje wśród uczestniczek były wielkie.

Nie dziwi fakt, jak trudne zadanie miała komisja konkursowa podczas degustacji takich smakołyków. Wysoki poziom przygotowanych dań nie ułatwiał wyłonienia zwycięscy. Komisja oceniała: wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej (proporcjonalność dania, estetykę prezentacji potrawy na talerzu, kolorystykę, kreatywność), walory degustacyjne (smak i zestawienie smakowe składników, aromat, teksturę poszczególnych elementów potrawy) oraz regionalne elementy dekoracyjne i estetykę podania.

Podczas prac komisji czas uczestnikom konkursu i odwiedzającym umilał zespół muzyczny „Bronisławianki” z powiatu radziejowskiego. Po części muzycznej odbył się bardzo ciekawy wkład, który poprowadzili przedstawiciele Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich z Poznania na temat „Zioła dla zdrowia Polaków”.

„W zdrowym ciele zdrowy duch” – jak dawniej mówiono, dlatego w finałowej edycji „Bitwy…” nie zabrakło również występu grupy tanecznej „LEVEL UP” – nota bene członkiń KGW w Dylewie (powiat rypiński).

Pora przejść do meritum i przedstawić zwyciężczynie wojewódzkiego finału VIII edycji „Bitwy Regionów”. Komisja przyznała dwa wyróżnienia dla: KGW Brzozie za danie „Kaczka z wiejskiej zagrody nadziewana sianem” (powiat brodnicki) oraz Klubu Gospodyń Wyjątkowych w Skrzynkach (powiat włocławski) za wyjątkowy kociołek rozmaitości z jeziora i lasu. III miejsce uzyskało KGW Anieliny za berce z dynią. II miejsce otrzymało Koło Kobiet Rachcin (powiat lipnowski) za policzki wieprzowe w musie mirabelkowym. Serca i podniebienia komisji konkursowej skradła jednak gęsina w sosie śliwkowo-cebulowo-miodowym podana z kluseczkami i buraczkami. Zwycięskie danie przygotowały Panie z KGW Ziemi Starotoruńskiej z Przysieka (powiat toruński). Danie to zdobyło I miejsce i będzie reprezentowało województwo kujawsko-pomorskie w Ogólnopolskim Finale „Bitwy Regionów”. Koła Gospodyń Wiejskich, które stanęły na podium, oprócz nagród pieniężnych otrzymały od KPODR vouchery na warsztaty serowarskie w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie. Dodatkowo dla zwycięzców konkursu przewodniczący komisji, Szymon Brukwicki, przekazał voucher na warsztaty kulinarne w Akademii Rozwoju Kulinarnego – „Region na współczesnym talerzu”. Wszystkie KGW biorące udział w konkursie otrzymały z rąk Pani Minister Anny Gembickiej podziękowania i upominki.

Z mojej strony mogę powiedzieć, że Finał VIII edycji „Bitwy regionów” w naszym województwie był na bardzo wysokim poziomie. Z każdym rokiem widać, jak członkinie KGW rozwijają swoje umiejętności kulinarne. Dania prezentowane podczas konkursu wyglądały jak z najlepszych restauracji. Jestem pełna podziwu dla ich wiedzy i doświadczenia w dziedzinie kulinariów i tradycji regionów, które reprezentują. Serdecznie gratulujemy wszystkim Paniom i życzymy dalszych sukcesów! Do zobaczenia za rok.

Milena Gawrońska, KPODR

 

image_pdfimage_print