Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów 2023

Wyniki  XXII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, który odbył się 14 maja 2023 roku w Minikowie

Przewodnicząca Jury – Izabella Byszewska

Komisja oceniająca produkty:

  1. Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  2. Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  3. Grażyna Szelągowska – Muzeum Etnograficzne w Toruniu

Komisja oceniająca potrawy:

  1. Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  2. Izabela Chudzyńska – Politechnika Bydgoska
  3. Beata Darowska – Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

 

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Marzena i Paweł Szczepańscy RHD za kiełbasę sołtysa
I nagroda: Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski za kiełbasę białą z weka

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: KGW Pokolenia za gapiorki w occie

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Gospodarstwo Rolne Emilia i Krzysztof Witkowscy za ser z mleka koziego „Witek”

KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za parzoną szynkę wieprzową z kością po kujawsku
KGW Kruszyn za peklówkę żniwną
KGW Liszkówko za pasztet z wątróbki
KGW Rozpętek za rybę w zalewie octowej
Gospodarstwo Rolne Ślesin za ser „Stara Hrabina”

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: E. M. Chabowscy Gospodarstwo Sadownicze za przetarte powidła wiśniowe

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Krystyna Grysiak za chrzanowy chleb

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda KGW Pturek za rogaliki barcińskie

KGW Złotniki Kujawskie za papierówki w syropie z goździkami
KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za konfiturę z czarnej porzeczki
Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza za chleb z krzycy na zakwasie
Nadwiślańska Chata w Luszkowie za cukierki Krówki

W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: KGW w Krzekotowie za napój z serwatki

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: „Gruczniak” Elżbieta Górska za „Gruczniak” Pils
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Dariusz Czart za wino gronowe Solaris

Wyróżnienie:

KGW w Nieżywięciu za kompot z rabarbaru
Winnica Kurkocin Wicińska Małgorzata za wino gronowe różowe półsłodkie JO! z 2022 roku

Inne produkty regionalne:

KGW Michalin za kotlety mielone z grzybów w zalewie octowej
Jadwiga Stawarz za pączki gospodarskie

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce KGW Tupadły za białą polewkę oraz szynkę gotowaną z kością, z gruszkami w syropie
II miejsce KGW w Nieżywięciu za zupę szczawiową i szynkę w glazurze wiśniowej
III miejsce Akademia Szkolnictwa AS Branżowa Szkoła I Stopnia za zupę jajeczną i „Kujawską pieczeń królewską”

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2023” następujące produkty:

  1. KGW Tupadły za szynkę gotowaną z kością, z gruszkami w syropie
  2. KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za kiełbasę borowiacką
  3. „Gruczniak” Elżbieta Górska za piwo ciemne „Gruczniak nocą”
  4. KGW Pturek za nalewkę z wiśni „Łutówki”
  5. Annę Patyk za marmoladę z buraków cukrowych
  6. KGW „Jagna” Tłuchowo za serokaszowiec z dynią
  7. Renatę Kujawę za zakwas na żur kujawski

Spośród produktów nominowanych zostanie dokonany wybór przez Krajową Kapitułę Konkursu. Następnie wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2023”, który odbędzie się 30 września 2023 r. w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

 

Fot: Marek Rząsa
KPODR w Minikowie