„Od tradycji do nowoczesności- rezultaty Grupy Operacyjnej PRADAWNE ZIARNO”
12 marca br. odbyła się konferencja pn. „Od tradycji do nowoczesności – rezultaty Grupy Operacyjnej PRADAWNE ZIARNO”. Konferencja była podsumowaniem działań oraz wyników doświadczeń prowadzonych w ramach 3 letniego projektu pn. „Innowacje w uprawie, przetwórstwie i wprowadzaniu na rynek pierwotnych form pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Współpraca” PROW 2014-2020. Celem projektu było opracowanie i wdrożenie innowacji w zakresie technologii uprawy, przetwórstwa i wprowadzania do obrotu innowacyjnych produktów z pierwotnych form pszenic okrągłoziarnowej i perskiej.
Konferencja była podsumowaniem badań dot. kompleksowej oceny efektywności różnych technologii uprawy pierwotnych form pszenic uprawianych w systemie konwencjonalnym w Stacji Badawczej Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy oraz ekologicznym, w 5-ciu wytypowanych gospodarstwach o statusie ekologicznym.
Sytuacja epidemiologiczna zmusiła nas do przeprowadzenia konferencji w trybie on-line, mimo to jednak przedsięwzięcie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem wśród rolników ekologicznych, konwencjonalnych, szkół rolniczych, uczelni rolniczych, instytutów , jednostek certyfikujących oraz zakładów przetwórczych.
Tematyka konferencji obejmowała zagadnienia dot. pierwotnych gatunków zbóż, które na nowo zaczynają być odkrywane przez rolników, jak i konsumentów. Stare gatunki zbóż z uwagi na walory zdrowotne, żywieniowe i smakowe, coraz częściej są poszukiwane przez konsumentów szukających atrakcyjnej i funkcjonalnej żywności. W pogoni za zwiększeniem wydajności wielu pradawnych zbóż, często poddane mutacjom genetycznym, w przeciągu wielu lat zatraciły one swe pierwotne właściwości zdrowotne, jakościowe i smakowe. Dziś na nowo odkrywamy i doceniamy ich walory odżywcze.
Społeczeństwo, które coraz częściej boryka się z chorobami cywilizacyjnymi, jak alergie pokarmowe, poszukuje alternatyw, które często odnajduje właśnie w pradawnych zbożach. Do łask wróciły pszenica orkisz, płaskurka, samopsza, a wyniki z doświadczeń prowadzonych w ramach powyższego projektu, wskazują, że pszenica okrągłoziarnowa i perska, powinny być zauważone przez rolników, przetwórców i konsumentów.
Jest to perspektywa dla gospodarstw ekologicznych, które poszukują nowych kierunków produkcji, a które mogłyby wprowadzić atrakcyjną ofertę handlową dla konsumentów preferujących zdrowy tryb życia.
Do pobrania:
Materiały konferencyjne Pradawne Ziarno
Zapraszamy do obejrzenia zapisu całej konferencji.
Film promocyjny:
Opracowała
Agnieszka Dobosz-Idzik
Zdj. Agnieszka Dobosz-Idzik, Damian Oparzela
Film promocyjny: Damian Oparzela
KPODR Minikowo