Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Komunikat – Płatność dobrostanowa

DO 17 CZERWCA 2021 r. wydłużony został termin składania wniosków o przyznanie płatności, w tym również płatności dobrostanowych

W związku z powyższym INFORMUJEMY

1) Rolnicy realizujący wariant dotyczący wypasu krów mlecznych lub wariant dotyczący owiec powinni złożyć wniosek  w terminie, który nie utrudni im realizacji wymogu zapewnienia co najmniej 120 DNI WYPASU (lub dostępu do wybiegu).

Np. Jeśli rolnik złoży wniosek po 10 czerwca to okres, w którym realizuje ten wypas jest liczony od dnia złożenia wniosku!!! 17 czerwca jest ostatnim terminem, który umożliwi zrealizować wariant.

2) Od 2021 r., plany sporządzane na potrzeby zobowiązań realizowanych po raz pierwszy w ramach danego wariantu, muszą być sporządzone W ROKU SKŁADANIA WNIOSKÓW.

Plan poprawy dobrostanu zwierząt sporządzony w roku poprzednim nie będzie uznawany.

3) Rolnik, który dostał decyzję odmowną (za plan sporządzony w ubiegłym roku i realizowany do 14 marca 2021) nie może w tym toku złożyć w ARiMR oświadczenia o braku zmian, w planie poprawy dobrostanu zwierząt. Takie oświadczenie składają tylko rolnicy, którzy dostali decyzję pozytywną i dalej chcą realizować plan poprawy dobrostanu, a w ich gospodarstwach nie ma żadnych zmian (nie zwiększono powierzchni, na których utrzymywane są zwierzęta i nie przekraczają liczby zwierząt).

Rolnicy, którzy dostali decyzje odmowne (nawet jeśli ich plan został sporządzony prawidłowo, a niezgodności i odmowa wynikały np. z przekroczenia maksymalnej liczby zwierząt, które mogli utrzymywać w gospodarstwie lub niedopełnienia wymaganych przez ARiMR formalności) muszą sporządzić nowy plan (tegoroczne daty sporządzenia planu) i w tym roku złożyć go w ARiMR. Inaczej mówiąc jeśli plan jest aktualny – nie zmieniły się powierzchnie na których utrzymywane są zwierzęta i określona w planie maksymalna liczba zwierząt, którą rolnik może utrzymywać jest dla rolnika wystarczająca – w planie nie trzeba sporządzać nowych szkiców i poprawiać treści planu, a wystarczy tylko poprawić daty sporządzenia planu oraz stan stada na dzień sporządzania planu i ponownie złożyć do ARiMR.

Zwrot kosztów transakcyjnych jest przyznawany rolnikom, tylko jeśli decyzja o przyznaniu płatności dobrostanowej jest pozytywna.

 

image_print

Wnioski na restrukturyzację do końca maja

Rolnik, który zdecyduje się na rozwój swojego małego gospodarstwa, może uzyskać na ten cel 60 tys. zł bezzwrotnej premii. Do 29 maja Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa prowadzi nabór wniosków.

O wsparcie finansowe na "Restrukturyzację małych gospodarstw" może starać się rolnik posiadający gospodarstwo obejmujące co najmniej 1 hektar użytków rolnych lub nieruchomość służącą do prowadzenia produkcji w zakresie działów specjalnych produkcji rolnej. Bardzo ważne jest to, by wielkość ekonomiczna gospodarstwa nie przekraczała 13 tys. euro. Wniosek może złożyć osoba zarówno ubezpieczona w KRUS-ie, jak i w ZUS-ie. Nie ma również zakazu jednoczesnego prowadzenia działalności gospodarczej lub pracy na etacie. Trzeba natomiast spełnić jeszcze inny warunek – przychody z działalności rolniczej muszą stanowić co najmniej 25 proc. wszystkich przychodów.

Premia na "Restrukturyzację małych gospodarstw" wynosi 60 tys. zł i jest wypłacana w dwóch ratach. Pierwsza – w wysokości 48 tys. zł po otrzymaniu decyzji i złożeniu przez beneficjenta wniosku o płatność, druga – 12 tys. zł po prawidłowej realizacji biznesplanu.

Pomoc musi zostać w całości przeznaczona na prowadzenie gospodarstwa lub przygotowanie do sprzedaży wytwarzanych w nim produktów rolnych. Przynajmniej 80 proc. premii trzeba wydać na inwestycje w środki trwałe (budowę lub remont budynków; nabycie nowych maszyn; zakup gruntów, stada podstawowego zwierząt; zakładanie sadów i plantacji wieloletnich gatunków). Taką pomoc w ramach PROW 2014-2020 można uzyskać raz, a w przypadku małżonków przysługuje ona tylko jednemu z nich – niezależnie od tego, czy prowadzą wspólne, czy odrębne gospodarstwa.

Wnioski o przyznanie wsparcia można składać w oddziałach regionalnych ARiMR, osobiście lub przez pełnomocnika np. korzystając z wrzutni, a także w formie dokumentu elektronicznego wysłanego za pośrednictwem platformy ePUAP lub przesyłką rejestrowaną, nadaną w placówce Poczty Polskiej.

Trwający nabór jest już dziewiątym z kolei finansowanym z budżetu PROW 2014-2020. Pomoc przyznano dotąd ponad 45 tys. rolników, a jej wysokość wynosi łącznie ponad 2,7 mld zł.

Więcej informacji na stronie: https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-63-pomoc-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej-na-rzecz-rozwoju-malych-gospodarstw.html i pod numerem bezpłatnej infolinii: 800 38 00 84.

image_print

150 tys. zł premii dla młodych rolników – ARiMR przyjmuje wnioski

Wciąż można starać się o dofinansowanie na rozpoczęcie samodzielnego gospodarowania. Do 29 maja Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje wnioski o "Premie dla młodych rolników". Pomoc finansowana jest z budżetu PROW 2014-2020.

Przypominamy, że o bezzwrotną premię w wysokości 150 tys. zł mogą ubiegać się osoby, które m.in. w dniu złożenia wniosku mają nie więcej niż 40 lat, posiadają odpowiednie kwalifikacje zawodowe lub uzupełnią je w ciągu 36 miesięcy od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy. Wnioskujący powinni być właścicielami gospodarstwa rolnego o powierzchni co najmniej 1 hektara. Muszą też prowadzić działalność rolniczą – nie wcześniej jednak niż 24 miesiące przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy. Młody rolnik powinien również posiadać lub utworzyć gospodarstwo o wielkości ekonomicznej mieszczącej się w przedziale od 13 tys. euro do 150 tys. euro.  Jednym z warunków jest także przedłożenie biznesplanu dotyczącego rozwoju gospodarstwa.

Premia dla młodych rolników musi w całości zostać przeznaczona na prowadzenie gospodarstwa lub przygotowanie do sprzedaży wytwarzanych w nim produktów rolnych. Środki będą wypłacane w dwóch ratach:

– 120 tys. zł – po spełnieniu warunków do przyznania pomocy;
– 30 tys. zł – po realizacji biznesplanu.

Wnioski o przyznanie pomocy należy składać do oddziału regionalnego ARiMR właściwego ze względu na miejsce położenia gospodarstwa. Można to zrobić osobiście, np. korzystając z wrzutni; przesyłką rejestrowaną nadaną w placówce Poczty Polskiej lub elektronicznie – za pośrednictwem skrzynki podawczej ePUAP.

Dotychczas, w całym okresie realizacji PROW 2014-2020, ARiMR przyznała blisko 25 tys. młodych rolników ok. 3 mld zł.

Szczegóły dotyczące warunków przyznawania Premii dla młodych rolników dostępne są na stronie: https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-61-premie-dla-mlodych-rolnikow.html

 

image_print

SZCZEPIMY SIĘ

Szanowni Państwo,

W ramach działań promocyjnych w ramach kampanii #SzczepimySię, apelujemy o to, aby rejestrowali się i szczepili, zwłaszcza rolnicy seniorzy.
MRiRW przygotowało spot informacyjny z wypowiedzią prof. Krzysztofa Niemczuka, dyrektora Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – PIB w Puławach.

Spot jest dostępny na:

 

A Ty dla kogo się zaszczepisz? Pytają bohaterowie najnowszego spotu zachęcającego do szczepienia się przeciwko COVID-19. To jedna z wielu odsłon rozpoczynającej się kampanii #SzczepimySię.

Wideo

 

 

 

Spot "A ty dla kogo się zaszczepisz?" do pobrania

 

 

 

Wideo

 Spot "Jesteś pracownikiem sektora ochrony zdrowia? Zgłoś się na szczepienie"

Trwa nabór pracowników służby zdrowia do szczepień. Wszystkie niezędne informacje dotyczące zapisów można znaleźć na naszej stronie w zakładce Szczepienie personelu medycznego .

Spot zgłoszenia dla medyków do pobrania

 

 

 

 

 

 

Wideo

#SzczepimySię

Materiały

Spot #SzczepimySię do pobrania

 

 

 

Wideo

Czy powinienem się szczepić?

Materiały

Spot "Czy powinienem się szczepić" do pobrania

 

 

 

Wideo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image_print

Prośba do osób zarządzających gospodarstwami rybackim, hodowców i producentów ryb

„Zwracamy się do Państwa tj. osób zarządzających gospodarstwami rybackimi, hodowców i producentów ryb z prośbą o wypełnienie ankiety poświęconej badaniu potencjału dywersyfikacyjnego produkcji ryb. Badanie realizowane jest  w ramach projektu PRO-PERCH „Dywersyfikacja produkcyjnej funkcji stawów ziemnych w oparciu o semi-intensywny wychów okonia Perca fluviatilis”, przez konsorcjum w skład którego wchodzą: Instytut Rybactwa Śródlądowego, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (więcej informacji dostępnych jest na stronie projektu: http://pro-perch.infish.com.pl).
Niniejsze badanie jest anonimowe, nie wymaga podawania żadnych danych osobowych, a posłuży wyłącznie realizacji celów badawczych. Poprzez udział w ankiecie możecie Państwo zadeklarować zainteresowanie dostępem do wytworzonej w projekcie dokumentacji i wyrazić chęć potencjalnego udziału w bezpłatnych szkoleniach poświęconych nowatorskiej technologii produkcji okonia zarówno w recyrkulacyjnych systemach akwakulturowych, jak również stawach ziemnych. Czas wypełnienia ankiety to około 10 min.

Kwestionariusz ankiety znajduje się pod linkiem:
https://forms.gle/tQsnErc62rzHuMRt5

Z góry bardzo dziękujemy za wypełnienie ankiety!!!

Z poważaniem
Kierownictwo projektu PRO-PERCH”


--
dr hab. inż. Krzysztof Kupren, prof. UWM (PhD, Associate Professor)
---------------------------------------------
Katedra Turystyki, Rekreacji i Ekologii
Instytut Inżynierii i Ochrony Środowiska Wydział Geoinżynierii Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
10-719 Olsztyn, ul. Oczapowskiego 5, pok. 361
tel.: (+48 89) 524 5604/fax: (+48 89) 523 3969

Department of Tourism, Recreation & Ecology Institute of Engineering and Environmental Protection Faculty of Geoengineering University of Warmia & Mazury in Olsztyn
10-719 Olsztyn, 5 Oczapowskiego St., room no. 309
tel.: (+48 89) 524 5604/fax: (+48 89) 523 3969

e-mail: krzysztof.kupren@uwm.edu.pl; kupren@o2.pl https://www.researchgate.net/profile/Krzysztof_Kupren
image_print

Pomoc na start dla grup producentów – wnioski tylko do końca maja

Jeszcze tylko do 31 maja Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje wnioski o wsparcie na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów”. Pomoc, jaką mogą otrzymać rolnicy decydujący się na wspólne działanie, wynosi nawet 100 tys. euro rocznie.

Wnioski o przyznanie dofinansowania należy składać do dyrektora oddziału regionalnego ARiMR. Można to zrobić elektronicznie za pośrednictwem skrzynki podawczej ePUAP albo przesłać przesyłką rejestrowaną, nadaną w placówce Poczty Polskiej lub złożyć osobiście lub przez upoważnioną osobę, np. za pośrednictwem wrzutni.

Pomoc przyznawana jest w okresie pierwszych 5 lat działania grupy lub organizacji producentów liczonych od dnia jej uznania. Wsparcie stanowi procentowy ryczałt od wartości przychodów netto grupy lub organizacji producentów i wynosi odpowiednio: w pierwszym roku – 10 proc. przychodów netto, w drugim – 9, w trzecim – 8, w czwartym – 7 i w piątym – 6. Maksymalny limit pomocy to 100 tys. euro w każdym roku pięcioletniego okresu przyznania wsparcia.

Program finansowany z PROW na lata 2014-2020 kierowany jest do nowych grup producentów rolnych uznanych od 18 sierpnia 2020 r. Grupy te muszą składać się z osób fizycznych, prowadzących działalność jako mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwo. O dofinansowanie mogą starać się również organizacje producentów uznane na podstawie ustawy z 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych albo z 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych. Wsparcia nie mogą otrzymać producenci drobiu, wyrobów z mięsa drobiowego i jego podrobów oraz owoców i warzyw.

Ubiegający się o wsparcie muszą w pierwszej kolejności uzyskać osobowość prawną wraz z rejestracją w Krajowym Rejestrze Sądowym – Rejestrze Przedsiębiorców. Następnym krokiem jest złożenie wniosku o uznanie za grupę producentów rolnych lub organizację producentów wraz z planem biznesowym do dyrektora oddziału regionalnego ARiMR. Od daty uznania na potencjalnym beneficjencie ciąży obowiązek realizacji zatwierdzonego planu biznesowego. Dopiero wówczas grupa producentów rolnych lub organizacja producentów może złożyć wniosek o przyznanie pomocy finansowej do dyrektora oddziału regionalnego ARiMR. W rejestrach prowadzonych przez dyrektorów oddziałów regionalnych ARiMR znajduje się obecnie 727 grup producentów rolnych posiadających status uznania.

W ramach PROW 2014-2020 sfinalizowano do tej pory osiem naborów wniosków o wsparcie finansowe na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów”. Łącznie wpłynęło 487 wniosków. Dla 464 z nich ARiMR wydała decyzję o przyznaniu pomocy na kwotę blisko 632 mln zł.

image_print

Choroby w zbożach wczesną wiosną 2021

Do tej pory noce były chłodne z przymrozkami, a w dzień słonecznie i z małą ilością opadów, ale z temperaturami raczej umiarkowanymi. Niestety, podobnie jak w roku ubiegłym widać na wielu polach słabe pobieranie azotu przez rośliny (żółknące liście na polach ozimin). W tym roku to nie tylko efekt chłodu, ale także chorób, które rozwijały się już od jesieni. Na pewno mączniak, ale także septorioza oraz brunatna plamistość liści (DTR), oraz inne choroby fuzaryjne stwierdziliśmy na polach na dolnych liściach. Obecnie jest faza strzelania w źdźbło, a to oznacza, że należy w tym roku szczególnie wcześnie zadbać o stan zdrowotny ozimych roślin zbożowych.
W związku z powyższym, obecnie wraz z zabiegami skracania źdźbła koniecznie należy wykonać zabieg grzybobójczy środkiem systemicznym.
Największe zagrożenie stanowią wczesną wiosną łamliwość źdźbła zbóż i traw oraz mączniak prawdziwy zbóż i traw. Natomiast w tym sezonie już widać porażenie septoriozami i DTR. Dlatego po przymrozkach dolne liście szybko zasychają.
Łamliwość źdźbła, to choroba rozwijająca się szczególnie w sezonach o chłodnych i wilgotnych wiosnach (na wielu polach takie warunki występują obecnie), a szkodliwość jej wzrasta gdy na początku lata występuje susza. Chorobę na trudno jest rozpoznać i dopiero na początku strzelania w źdźbło uwidacznia się ona w postaci zbrunatnień na pochwach liściowych i dolnych międzywęźlach. Ochrona polega na wykonaniu oprysku z chwilą wystąpienia pierwszych widocznych objawów choroby w okresie od początku fazy strzelania w źdźbło do drugiego kolanka. Próg ekonomicznej szkodliwości dla tej choroby to koło 20% źdźbeł z początkowymi objawami stwierdzonymi na początku fazy strzelania w źdźbło do fazy 2 kolanka. Przypominam jednocześnie, że najlepszym sposobem ograniczania tej choroby (tak jak chorób podsuszkowych) jest prawidłowy płodozmian i odpowiednia agrotechnika. Im więcej zbóż w zmianowaniu tym większe zagrożenie tą chorobą.

Źródło – IOR-PIB. M.Korbas

Mączniak prawdziwy zbóż i traw to choroba, która może wystąpić i występuje prawie w każdym okresie wegetacji, a więc od fazy krzewienia jesiennego (oziminy) począwszy, aż do dojrzewania. Rozwojowi choroby sprzyjają wilgotna pogoda, gęste łany, dostatek azotu przy większej wilgotności.

W pszenicy ozimej czy pszenżycie, próg ekonomicznej szkodliwości określa się w zależności od faz rozwojowych zboża i wynosi:
– od początku do końca krzewienia: 50-70% roślin z pierwszymi objawami choroby,
– w fazie strzelania w źdźbło: 10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia
– w fazie kłoszenia: pierwsze objawy choroby na liściu podflagowym, flagowym lub kłosie.
Jak widać z progów ekonomicznej szkodliwości zagrożenie tą chorobą wzrasta wraz ze wzrostem roślin. Jest to spowodowane tym, że mączniak osłabiając rośliny ułatwia porażenie roślin także innych grzybom. Jeśli stwierdzimy pojawienie się łamliwości i jednocześnie występuje mączniaka, to warto rozpatrzyć zastosowanie takiego środka, który zarejestrowany jest do zwalczania obu tych chorób. Wtedy próg ekonomicznej szkodliwości wystarczy określić tylko dla jednej z nich.

Źródło – IOR-PIB. M.Korbas

W tym sezonie zalecamy bezwzględnie nie tylko stałą obserwację plantacji zbóż ozimych szczególnie pszenicy ozimej, pod kątem tych chorób, ale także szybką reakcję czyli możliwie szybkie zastosowanie zabiegu fungicydowego (najlepiej preparaty systemiczne) w fazie końca krzewienia – początek strzelania w źdźbło – najpóźniej do 2 kolanka. Widać skutki i objawy tych chorób zwłaszcza mączniaka (powoli przenoszą się już na wyższe liście) to ze względu na warunki pagodowe, a zwłaszcza brak wilgoci, na razie zagrożenie wydaje się że nie jest duże, ale to błąd – przekonamy się o tym zwłaszcza gdy spadną deszcze i zrobi się ciepło.

Brunatna plamistość liści zbóż pszenicy występuje we wszystkich fazach rozwojowych roślin zbożowych (pszenica, pszenżyto, żyto, rzadziej w jęczmieniu). Pierwsze objawy choroby występują na roślinach już w okresie wschodów, grzyb może powodować zgorzel siewek, następnie objawy porażenia widoczne są już jesienią w fazie krzewienia, na liściach. Początkowo uwidocznia się to w postaci małych, owalnych brunatnych plam wielkości 3 mm, otoczonych chlorotyczną obwódką. Wiosną choroba przenosi się coraz wyżej, plamy powiększają się, często powodując zamieranie liści. W centralnej części plamy może być widoczna czarna plamka z białym punktem w środkowej części. Porażone liście zaczynają żółknąć. Na starszych roślinach plamy mają podobny kształt. Po wykłoszeniu w środkowej części plew, widoczne mogą być małe owalne plamy wielkości 1-2 mm o barwie brązowej. Niekiedy na porażonych roślinach liście szybko żółkną, a na liściach można stwierdzić niewielkie, mało wyraźne brązowo brunatne plamy. Jest to postać chlorotyczna objawów sprawcy choroby.

   

Fot. Typowe objawy brunatnej plamistości na liściach jesienią

Zazwyczaj jesienią nie prowadzi się obserwacji pod kątem tej choroby, choć jak pokazują doświadczenia ostatnich kilku lat, objawy na liściach wskazują czasami, że to patogen sprawca brunatnej plamistości. Wtedy wiosną w fazie krzewienia (BBCH 21-29) oraz od fazy 1 kolanka do fazy kłoszenia (BBCH 31-65), koniecznie należy prowadzić obserwacje na plantacjach zbóż, poszukując charakterystycznych plam na liściach lub kłosach wywołanych przez chorobę. Próg ekonomicznej szkodliwości to 10-20% ocenianych roślinach z pierwszymi objawami choroby na liściach i utrzymująca się duża wilgotność (około 90% wilgotności względnej powietrza).

Odrębnym problemem są septoriozy, ponieważ zazwyczaj mamy do czynienie z dwoma formami tej choroby i nie jesteśmy pewni na wczesnym etapie która to forma, dlatego poniżej podaję opis obu septorioz.

Septorioza paskowana liści pszenicy występuję we wszystkich fazach rozwojowych rośliny. Pierwsze objawy choroby na roślinach występują w fazie krzewienia, na liściach w różnych ich częściach.

     

Fot. Objawy septoriozy paskowanej liści można najszybciej zauważyć już jesienią na końcówkach najstarszych liści.

Najsilniejszemu porażeniu ulegają liście starsze, prowadząc do ich przedwczesnego zamierania.

Stopniowo choroba przenosi się liście rosnące coraz wyżej. Początkowo pojawiają się małe, owalne, chlorotyczne plamy pomiędzy nerwami liścia. Po krótkim czasie plama powiększa się i jest barwy szarozielonej. W późniejszych fazach rozwojowych plamy są podłużne, położone obok siebie, barwy brązowej lub brunatnej. Plamy układają się w charakterystyczne paski na powierzchni blaszek liściowych, ale zainfekowane mogą być także pochwy liściowe. Na starszych roślinach plamy maja często kształt nieregularnych prostokątów z nekrozami obejmującymi znaczną jej część ponieważ plamy łączą się ze sobą.
Zabieg wiosną wykonuje się w fazie strzelania źdźbło (BBCH 30), gdy jest 10-20% porażonej powierzchni liścia podflagowwgo lub 1% liści z owocnikami.

Septoriza plew pszenicy – jedna z najgroźniejszych chorób wywoływana jest przez grzyb, który zimuje na resztkach pożniwnych. Zimuje także w okrywie owocowo-nasiennej porażonych ziarniaków zbóż i traw, na siewkach porażonych jesienią zbóż oraz na obumarłych chwastach jednoliściennych. Wiosną zarodniki zakażają pszenicę ozimą i jarą. Zakażenie z porażonego ziarna następuje już w czasie kiełkowania. W czasie wegetacji dochodzi do wielokrotnych infekcji wtórnych zarodnikami konidialnymi. Choroba występuje w większym nasileniu po łagodnej zimie i wilgotnych latach o zwiększonej ilości opadów. Warunkiem wystąpienia silnego zakażenia jest utrzymywanie się wilgoci na liściach przez 3-6 godzin przy temperaturze 20-24ºC. Patogen ten rozprzestrzenia się w dużym stopniu przez konidia z rozpryskującymi się kroplami deszczu. W korzystnych warunkach rozwój choroby następuje po 7–14 dniach inkubacji grzyba.

Pierwsze symptomy można obserwować już na siewkach , chociaż są one nieco wyraźniejsze na roślinach starszych. Grzyb S. nodorum poraża wiosną dolne liście roślin. Następnie patogen przenosi się na górne liście, dokłosie i kłos. Plamy mają początkowo żółtozieloną barwę, a następnie brązowieją i przybierają kształt zbliżony do soczewkowatego. Starsze plamy są przeważnie jasnobrązowe, zlewają się i mogą obejmować także pochwy liściowe. Na powierzchni plam mogą pojawiać się słabo widoczne piknidia, z których w czasie wilgotnej pogody wydostają się różowe lub cieliste kropelki kleistej cieczy zawierające zarodniki grzyba.

 

Fot. Objawy septoriozy plew na liściach różnią się istotnie od septoriozy paskowanej.

Mimo, ze jest to jedna z groźniejszych chorób, to obserwację i określenie zagrożenia wykonuje się od wiosny, ale najczęściej w fazie początków kłoszenia. Zabieg należy wykonać pod koniec strzelania w źdźbło, (BBCH 37), lub na początku kłoszenia (BBCH 51), jeżeli objawy porażenia występują na górnych liściach (5-10% liści z plamami na pszenicy, 10-15% liści z plamami na pszenżycie) i utrzymuje się duża wilgotność.

 

Marek Radzimierski
KPODR Minikowo oddział Przysiek
Źródło danych i zdjęcia – IOR-PIB różne opracowania, oraz materiały i zdjęcia własne.

 

 

 

 

 

 

image_print

Rolnictwo 4.0 – zaproszenie do przesyłania oferty handlowej i na webinarium

 
Zapraszamy do przesyłania oferty handlowej polskich producentów rozwiązań w zakresie rolnictwa 4.0, w celu:

– promocji tych rozwiązań na wydarzeniach krajowych i zagranicznych;

– utworzenia listy konsultacyjnej w odniesieniu do dokumentów dotyczących wsparcia innowacji.

Zgłoszenia można przesyłać na adres poczty elektronicznej: michal.jankowski@minrol.gov.pl.

 

Jednocześnie informujemy, że w pierwszej połowie października Ambasada Węgier w USA organizuje webinarium dotyczące innowacyjnych rozwiązań cyfrowych stosowanych w rolnictwie w krajach Grupy Wyszehradzkiej (V4). Głównym celem spotkania będzie zaprezentowanie firm/startupów pochodzących z krajów V4, posiadających w swojej ofercie innowacyjne rozwiązania cyfrowe wspierające działalność rolniczą (uprawa, hodowla). Organizatorzy webinarium liczą na osiągnięcie efektów promocyjnych, jak również umożliwienie wejścia zaprezentowanych innowacyjnych firm na rynek amerykański.

Źródło: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rolnictwo-40–zaproszenie-do-przesylania-oferty-handlowej

 

 

 

 

 

image_print

UWAGA! ZMIANA TERMINU SKŁADANIA WNIOSKÓW O DOPŁATY.

 

W związku z sytuacją pandemiczną Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedłużyło termin składania wniosków do 17 czerwca 2021 r.

Rolniku! PAMIĘTAJ!

W tym roku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa nie wysyła wersji papierowych wniosków o dopłaty.

W 2021 roku nie ma również możliwości składania oświadczeń o braku zmian we wniosku.

KAŻDY producent rolny musi zalogować się do aplikacji eWniosek Plus i wypełnić go w wersji elektroniczej.

 

NIE CZEKAJ! Umów się z Naszym doradcą, który pomoże wypełnić wniosek elektroniczny.

 

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/platnosci-bezposrednie-i-niektore-platnosci-prow–wnioski-do-17-czerwca-2021-r

 

 

image_print