Skip to content

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

WIEDZ I MĄDRZE JEDZ – 2020


"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich”  Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”

Instytucja odpowiedzialna za treść informacji IsoTech sp. z o.o.
Kampania medialna Wiedz i Mądrze Jedz 2020 – czyli jak zwiększyć oddziaływanie krótkich łańcuchów dostaw żywności na rozwój zrównoważony obszarów wiejskich by wdrożyć Europejski Zielony Ład w Polsce.

 

Zachęcamy do obejrzenia filmów z serii
„WIEDZ I DOBRZE JEDZ”

W odcinku
Reportaże z gospodarstw:
Z serowarni Gospodarstwa Rolnego w Ślesinie.
Pani Anny Gus, produkującej sery.
Wzmacnianie pozycji rolnika w łańcuchu od producenta do konsumenta.
Wiejska e-skrzynka, szansą dla większych i mniejszych producentów.
Lokalna produkcja żywności, kompleksowa oferta sprzedaży, budowa sieci dystrybucji.

 

 

W odcinku
Reportaż z gospodarstwa Pana Piotra Urtonowskiego, produkującego sery.
Skracanie łańcucha dostaw, Wiejska e-skrzynka, Rolniczy Handel Detaliczny (RHD).

 

 

W odcinku
Reportaże z gospodarstw:

Pani Marzeny Górskiej, która zajmuje sie hodowlą gęsi.
Pana Michała Sędłaka „Folwark Warzyn” producenta przetworów ekologicznych.
Pani Ewy Chabowskiej, gospodarstwo sadownicze.
Pani Moniki Przychodzkiej, producenta serów podpuszczkowych.
Krótkie łańcuchy dostaw.
Rolniczy Handel Detaliczny (RHD).
Wiejska e-skrzynka.

 

 

 

W odcinku
Reportaże z gospodarstw:

Pani Ewy Bielskiej, gospodarstwo rolne.
Pana Janusza Zabory, gospodarstwo rolne.
O ekologii w rolnictwie.
Krótkie łańcuch dostaw.
Wypowiedź Ryszarda Kamińskiego Wiceministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

 

W odcinku
Reportaże:

Rozmowa z Mieczysławem Babalskim, producentem żywności ekologicznej.
Co to jest i na czym polega  „Zielone mleko” – Lokalna Grupa Działania Sandry Brdy.
Rozmowa z rolnikiem w ramach inicjatywy „zielone mleko” – Panem Józefem Gostomczykiem, producentem bydła.
O Rolnictwie ekologicznym.
Inicjatywy rolnicze w ramach krótkich łańcuchów dostaw.
Rolniczy Handel Detaliczny.
O dobrostanie zwierząt.
Wypowiedź Ryszarda Kamińskiego Wiceministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

 

W odcinku
Idea krótkich łańcuchów dostaw żywności w praktyce.
Jak Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie organizuje, zakłada i promuje krótkie łańcuchy – Wiejska e-skrzynka.
Rozmowy z członkami grupy.
Przykłady z innych województw.

 

 

 

WIEDZ I MĄDRZE JEDZ – 2020


WIEDZ I MĄDRZE JEDZ – CZYLI JAK ZWIĘKSZYĆ ODDZIAŁYWANIE KRÓTKICH ŁAŃCUCHÓW DOSTAW ŻYWNOŚCI NA ROZWÓJ ZRÓWNOWAŻONY OBSZARÓW WIEJSKICH BY WDROŻYĆ EUROPEJSKI ZIELONY ŁAD W POLSCE.

 

Celem kampanii jest przygotowanie i zrealizowanie OGÓLNOPOLSKIEJ KAMPANII MULTI-MEDIALNEJ WIEDZ I MĄDRZE JEDZ opisującą możliwości i przykłady organizowania rynków lokalnych i rozwijania systemów Krótkich Łańcuchów dostaw Żywności (KŁŻ) w większej skali oraz przeprowadzenie BADAŃ POTENCJAŁU RYNKÓW LOKALNYCH w 4 województwach.

Kampania przyczyni się do budowania świadomości wśród producentów, konsumentów, organizatorów systemów KŁŻ oraz interesariuszy rynku żywności o znaczeniu, efektów oraz potencjale rynkowym rozwoju systemów KŁZ. Zwrócimy uwagę na pozytywne i obiecujące rozwiązania skalowania systemów KŁŻ w Polsce i w innych krajach UE, aby pokazać że Polskie doświadczenia i rozwiązania mają potencjalnie duże znaczenie dla wdrożenia w praktyce nowego priorytetu Komisji Europejskiej pn. Europejski Zielony Ład oraz z nimi związaną strategię „Od Pola do Stołu”.

Problem, który zaistniał – na który nasza Kampania odpowiada – to brak wiedzy i zrozumienia istoty potencjału wykorzystania małych gospodarstw rolnych do produkcji rolnej i żywnościowej w małej skali jako elementu rozwoju rynków lokalnych. Z kolei brakuje wiedzy i zrozumienia ze strony konsumenta i potencjalnych organizatorów rynków lokalnych i systemów KŁŻ co do potencjału sprzedaży bezpośredniej i korzyści z tym związanych.  Zatem nasza Kampania, to próba odpowiedzenia na następujące 3 pytania:

• Jakie jest potencjał małych gospodarstw rolnych dla rozwoju rynków lokalnych (w oparciu o systemy KŁŻ i sprzedaż bezpośrednią)? Jak osiągnąć większą skalę oddziaływania?
• Jaki jest potencjał ze strony konsumentów w odniesieniu do rynków lokalnych i kupowania wprost od rolnika? Jak osiągnąć większą skalę sprzedaży?
• W jaki sposób Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW), samorządy oraz inne instytucje mogą wspierać rynki lokalne i rozwój systemów KŁŻ, aby nie były one marginesem na rynku żywności?

Kampania będzie zrealizowana za pośrednictwem produkcji cyklu 12 specjalnie przygotowanych filmów-reportaży, które będą emitowane w ogólnopolskiej telewizji oraz w Internecie jako podstawy do działań informacyjno-promocyjnych. Omówimy zapotrzebowanie na innowacje w zakresie organizacji sprzedaży bezpośredniej w większej skali, wskazując ciekawe i obiecujące inicjatywy i rozwiązania w kraju i zagranicą. Nasi eksperci będą odpowiadać na zadanie nam pytania.

Zidentyfikujemy ciekawe inicjatywy związane z wzmacnianiem i rozwijaniem rynków lokalnych i zarekomendujemy produkty lokalne i regionalne oraz tych producentów, którzy działają w oparciu o metody ekologiczne i tradycyjne.

Operację realizuje Iso-Tech z partnerami: Polska Fundacja Innowacji oraz Małopolska Izba Rolnicza.

Program jest realizowany i finansowany w ramach partnerstwa KSOW (Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich).
Więcej informacji – https://prostoodrolnika.pl

 

 

 

image_print

W Grubnie zasiano przewódki – lustracja

Kolejne ważne zadanie przygotowujące demonstracje polowe pod potrzeby Kujawsko-Pomorskich Dni Pola w 2021 roku wykonane. 13 października udało się zasiać 3 odmiany żyta jarego przewódkowego. Demonstrację zaproponowała Hodowla Roślin Smolice. Do siewu użyto siewnik pneumatyczny Kverneland Optima. Trzy odmiany żyta jarego: SM Ananke, SM Elara i Bojko zasiano w gęstości 300 szt m2 . Warunki do siewu były dobre. Poniżej krótka fotorelacja z siewu.

     

Przygotowanie siewnika i próba normy wysiewu jest podstawą dokładnego wysiewu.

 

     

 

     

Warunki pogodowe i wilgotność gleby sprzyjały dobremu wysiewowi przewódek.

 

Po siewie, była okazja lustracji wcześniejszego zasiewu rzepaku i zbóż ozimych. Jak widać na zdjęciach wschody są dobre i bardzo dobre, choć nie uniknięto pewnych niedociągnięć. Ogólnie stan rzepaku dobry. Stwierdzono fazę 5-6 liści, choć kilka rządków wykazywało dopiero wschody. To efekt stosunkowo suchej pogody przy siewie, ale wynikający z niedociągnięcia w uprawie, przez co 2 lejki siewnika wysiewały w przesuszoną warstwę gleby. Jednak defekt ten nie powinien mieć wpływu na zagęszczenie łanu w późniejszym okresie pod warunkiem, że rośliny nie wymarzną.

     

Rzepak na razie wygląda dobrze. Występują też uszkodzenia roślin przez pędraki i śmietkę.

 

     

Wschody zbóż prezentują się bardzo dobrze.

 

Jak widać na zdjęciach, zboża ozime, żyto, pszenżyto, jęczmień i pszenica wzeszły bardzo dobrze i mają odpowiednią gęstość. Ich stan zdrowotny nie budzi zastrzeżeń. W momencie lustracji pszenica i pszenżyto były w fazie dwóch liści, a jęczmień ozimy i żyto zaczęły wystawiać trzeci liść.

Pod zboża ozime gospodarstwo zastosowało nawożenie przedsiewne w postaci 300 kg/ha Polifoski 6 oraz 200 kg/ha Saletrosanu 26. W dniu 13. Października wykonano także oprysk herbicydem Komplet 500 S.C. w dawce 0,5 l/ha.

 

Uwaga.
Tak jak w poprzednim sezonie, na stronie internetowej (Kujawsko-Pomorskie Dni Pola 2021), pokażemy układ kolekcji i lokalizację odmian, a od połowy października zaczniemy zamieszczać fotorelacje i filmy. Od połowy maja oznakujemy kolekcję odmian tabliczkami.

Zachęcamy do odwiedzania naszej strony www.kpodr.pl na której znajdziecie najważniejsze informacje o Krajowych Dniach Pola w Minikowie i Kujawsko-Pomorskich Dniach Pola w Grubnie.

Więcej informacji o przygotowaniach do Kujawsko-Pomorskich DNI POLA 2021 w Grubnie

 

tekst:
Marek Radzimierski

Główny specjalista ds. zbóż

zdjęcia:
Marek Rząsa

Kujawsko-Pomorski Ośrodek
Doradztwa Rolniczego
Oddział w Przysieku

 

 

image_print

Jak rozpocząć Rolniczy Handel Detaliczny (RHD)

      

Agroturystyka czyli jak RHD może zwiększyć atrakcyjność turystyczną miejsca
– W materiale zostały przedstawione gospodarstwa agroturystyczne, które produkują przetwory w ramach RHD.  W materiale chcemy zachęcać pozostałych gospodarzy do wytwarzania przetworów w ramach RHD.

https://youtu.be/nzHXqWWZyOc

Gdzie sprzedawać produkty wyprodukowane w ramach działalności RHD?
– Ukazane zostały kanały dystrybucji produktów z RHD, przedstawione zostały miejsca w których można sprzedawać produkty (targi, festyny) a także działających platform sprzedażowych, przedstawienie  jednego z ODR-ów, który pomaga w sprzedaży rolników. W materiale ekspert opowiada o tym jak za kilkanaście lat będą wyglądały kanały dystrybucji.

https://youtu.be/kHLnqEEKKq0

Jak założyć działalność RHD?
– W filmie zostało przedstawione gospodarstwo, które właśnie rozpoczęło tego typu działalność dostosowując ją pod wymagania RHD.
Wyjaśnione zostały zasady prowadzenia działalności RHD, określone limity dot. sprzedaży oraz dochodów czerpanych z tego typu działalności

https://youtu.be/_jogWBhgCeE 

Rolniku, o tym musisz pamiętać, czyli jakich błędów uniknąć
W tym materiale pojawiają się najważniejsze zagadnienia dot. ewidencjonowania sprzedaży, obrotu produktami w momencie choroby przetwórcy zagrażającej przeniesienie  jej na produkty, informacje dot. miejsc do których nie można sprzedawać produktów RHD

https://www.youtube.com/watch?v=gzqEnfkcmH0&feature=youtu.be

Jak się wyróżnić. Czyli czym zainteresować konsumenta sprzedając produkty pochodzące z RHD?
– W materiale zostały przedstawione znaki jakości oraz wymogi jakie należy spełnić by je otrzymać. Ponadto w materiale został przedstawiony rolnik, który opowiedział o średniej cenie konwencjonalnego produktu porównując go z ceną ze znakiem jakości. W materiale został poruszony ważny temat przygotowywania poprawnych etykiet na produkty, a także sposobu przechowywania produktów.

https://youtu.be/OkT8Hv_GnaE 

Dziesiątka najpopularniejszych produktów RHD
– Przedstawiamy 10 najbardziej znanych i lubianych przez konsumentów produktów z RHD. Ukazujemy produkty, które zdobyły popularność w różnych regionach kraju i opowiadamy dlaczego.

https://www.youtube.com/watch?v=Wx1zqtiYHRI&t=47s

Jakie dodatki można stosować w produktach RHD
W materiale zostały przedstawione podstawowe informacje dot. stosowania dodatków znajdujących się w produktach ich maksymalna ilość oraz informacje dot. terminów ważności produktów. W materiale został przedstawiony producent RHD.

https://youtu.be/NlROyBbmiO0

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

 

Jednocześnie informujemy o możliwości zarejestrowana się jako Partner KSOW w bazie dostępnej na portalu internetowym http://ksow.pl.  

image_print

Dotacje na małe przetwórstwo i RHD

Za dwa tygodnie, 26 października, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmowała wnioski w ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”, czyli na tzw. małe przetwórstwo i rolniczy handel detaliczny.

Na złożenie dokumentów w tym jesiennym naborze rolnicy będą mieli czas do 24 listopada 2020 r. Oferta pomocy, która finansowana jest z budżetu  PROW na lata 2014-2020, skierowana jest do dwóch grup beneficjentów.

Pierwszą stanowią rolnicy, domownicy bądź małżonkowie rolników, którzy zdecydują się na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych. Rejestracja działalności musi nastąpić przed złożeniem wniosku o płatność. Ta grupa wnioskodawców może ubiegać się o wsparcie do 500 tys. zł.

Druga grupa obejmuje rolników lub ich małżonków prowadzących lub podejmujących prowadzenie działalności przetwórczej i sprzedaży produktów przetworzonych w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). W tym przypadku nie jest wymagane prowadzenie działalności gospodarczej, a maksymalna kwota dofinansowania wynosi 100 tys. zł.

Pomoc, jaką można otrzymać ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój”, przyznawana jest w formie refundacji do 50 proc. kosztów kwalifikowanych poniesionych na realizację inwestycji służących: przetwórstwu m.in. mleka, mięsa, owoców i warzyw, zbóż czy ziemniaków, przetwarzaniu produktów rolnych na cele energetyczne czy zamrażaniu lub przechowywaniu produktów rolnych.

Katalog inwestycji, na które można otrzymać wsparcie, obejmuje m.in. budowę, rozbudowę lub modernizacji budynków wykorzystywanych do prowadzenia działalności przetwórczej; zakup oraz instalację maszyn lub urządzeń do przetwarzania i magazynowania; aparatury pomiarowej i kontrolnej; inwestycje związane z dostosowaniem pomieszczeń pomocniczych służących przygotowaniu posiłków (np. kuchni) i pomieszczeń gospodarczych służących do przechowywania produktów żywnościowych oraz zakup maszyn czy urządzeń służących ochronie środowiska.

Wnioski przyjmują oddziały regionalne ARiMR. Można je składać osobiście, drogą elektroniczną lub rejestrowaną przesyłką pocztową.  

Więcej informacji: www.arimr.gov.pl, w punktach informacyjnych w biurach powiatowych i oddziałach regionalnych ARiMR oraz pod numerem bezpłatnej infolinii – tel. 800-38-00-84.  

image_print

DP 2021 – Blok 1 A – PSZENICA OZIMA

                                                                   

                                                                                                                                      


 

BLOK
1 A – 19

PATRAS

AGROSIEĆ


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 18

ASKABAN

AGROSIEĆ


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                                               powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 17

KWS EMIL

AGROSIEĆ


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                               powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 16

ROTAX     

AGROSIEĆ


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek



 

BLOK
1 A – 15

REDUTA          

AGROSIEĆ


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 14

BALITUS

SAATBAU POLSKA


Siew 24.09.2020
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                           powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek



 

BLOK
1 A – 13

CHEVIGNON     

SAATBAU POLSKA


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                 powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 12

TIBERIUS

SAATBAU POLSKA


Siew 24.09.2020
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 11

TONNAGE

SAATBAU POLSKA


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 10

MHR PROMIENNA

MHR KOBIERZYCE


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                      powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 9

BŁYSKAWICA

MHR KOBIERZYCE


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 8

LOKATA

MHR KOBIERZYCE


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                               powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 7

SYMETRIA 

HR SMOLICE


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
   
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                             powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 6

BELLISA

HR SMOLICE


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 5

SM METIS (pszenica twarda)

HR SMOLICE


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                     powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 4

SM CERES (pszenica twarda)

HR SMOLICE


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 3

SM ORKUS (orkisz)

HR SMOLICE


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                               powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 2

SU HYACINTH F1

SAATEN-UNION


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                            powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek


 

BLOK
1 A – 1

ADMONT

SAATEN-UNION


Siew 24.09.2020 
 
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści  
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia  
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania  

                                                                                                                                                                                                                                                            powrót do listy odmian
      powrót do mapy poletek

 

 

image_print

Poletka demonstracyjne w Grubnie 2021 – BLOKI A

 

Blok 1 A – PSZENICA OZIMA

siew 24.09.2020                                                                                                  
                                                                                                                                       

Numer
poletka

ODMIANA

FIRMA

Uwagi

Droga asfaltowa       

PSZENICA OZIMA

20

PATRAS (obsiew)

 

AGROSIEĆ

Siewnik pneumatyczny
Kverneland Accord

Siew 24.09.2020

Gęstość siewu: 380 szt./m2


Nowożenie przedsiewne:

– Polifoska 6 – 300 kg/ha
– Saletrosan 26 – 200 kg/ha

Nowożenie pogłówne:

– Saletra amon. – 200 kg/ha
– Karn Kali – 100 kg/ha
– Siarczan magn. – 100 kg/ha

Dokarmianie dolistne:

– Siarczan magn. – 5 kg/100 L wody + Biostyma Z+K 1,5 kg + Tytanit 0,2 L + Intermag Opty 1,5 kg/ha + Faster 0,1 L/100 L wody

Ochrona i pozostałe:

Herbicydy:

– Komplet 560 SC 0,5 l/ha
   (6.10.2020)

– Granstar 75 WG 20 g/ha + Seriven 50 SC 0,1 L/ha + Faster 0,1 L/100 L wody

19

PATRAS

18

ASKABAN

17

KWS EMIL

16

ROTAX

15

REDUTA

14

BALITUS

SAATBAU
POLSKA

13

CHEVIGNON

12

TIBERIUS

11

TONNAGE

10

MHR PROMIENNA

MHR
KOBIERZYCE

9

BŁYSKAWICA

8

LOKATA

7

SYMETRIA

HR SMOLICE

6

BELISSA

5

SM METIS
(pszenica twarda)

4

SM CERES
(pszenica twarda)

3

SM ORKUS
(orkisz)

2

SU HYACINTH F1

SAATEN-UNION

1

ADMONT

Droga wewnętrzna

 
  
powrót do mapy poletek

 


 

Blok 2 A – RZEPAK OZIMY

siew 26.08.2020
                                                                                                                                          

Numer
poletka

ODMIANA

FIRMA

Uwagi

Droga asfaltowa            

RZEPAK OZIMY

16

KWAZAR

 

HR STRZELCE

 

Siewnik pneumatyczny
Kverneland Accord

Siew 26.08.2020
Gęstość siewu: 2,5 – 3 kg/ha

Nowożenie przedsiewne:

– NPKMg – 18/45/30.6
– Mega Dap – 100 g/ha
– Korn Kali – 100 g/ha
– Saletrosan 26 – 200 kg/ha

Nowożenie pogłówne:

– Saletra amon. – 250 kg/ha
– Saletra amon. – 300 kg/ha
– Karn Kali – 100 kg/ha
– Siarczan magn. – 100 kg/ha

Nawożenie dolistne:

Jesień
– Plonvit Rzepak – 3 L/ha
– AsBor – 1 L/ha
– Optysil – 0,5 L/ha
– Mikrovit Mangan – 0,5 L/ha
– Mikrovit Molibden – 0,5 L/ha
Wiosna
– Bormax – 1 l/ha
– Plonvit Rzepak – 2 L/ha
– Mikrovit Mangan – 0,5 L/ha
– Mikrovit Molibden – 0,5 L/ha
– Siarczan Mg – 5 kg/ha
– Tytanit – 0,5 L/ha
– C-weed Amino 1,0 L/ha + Tytanit 0,2 L/ha + Faster 0,1 L/100 L wody

Ochrona i pozostałe:

Herbicydy:
– Butisan Star Max 500 SE – 0,2 L/ha
   (27.08.2020)
– Helm Clomi 480 EC – 0,1 L/ha
   (27.08.2020)
– Agil S 100 EC – 0,7 L/ha
   (15.09.2020)
– Agil S 100 EC – 0,5 L/ha
   (1.04.2021)

Fungicydy:

– Tarcza ł.extra 250 EW – 0,5 L/ha + Aguafol 7C – 0,5 L/ha
   (05.10.2020)
– Praktis + Tezar + Victosar – 0,3 + 0,3 + 0,7 L/ha
   (19.04.2021)

Insektycydy:

– Bulldock 025 EC – 0,25 L/ha
   (15.09.2020)
– Inazuma 130 WG – 0,3 kg/ha
   (05.10.2020)
– Globe – 0,075 L/ha
   (05.03.2021)

 

15

GEMINI

14

CHROBRY

13

COPERNICUS

12

MARS

11

HEVELIUS

10

GALILEUS

9

RNX 3743 GLORIETTA

 

SYNGENTA

8

AGANOS

7

ATORA

 

 

RAAPOOL

6

PRINCE

5

DUKE

4

TATIANA

 

IGP POLSKA

3

ELEVATION

2

HARVEY

1

AVIGNON

Droga wewnętrzna

   
 
powrót do mapy poletek

 


 

Blok 3 A – ŻYTO JARE i ŻYTO OZIME

siew żyta jarego – 31.03.2021
siew żyta jarego przewódkowego – 13.10.2020
siew żyta ozimego – 24.09.2020                                                                                                                                           

Numer
poletka

ODMIANA

FIRMA

Uwagi

Droga asfaltowa       

ŻYTO JARE

16

BOJKO (żyto jare)

 

HR SMOLICE

Siewnik pneumatyczny
Kverneland Accord

Siew 31.03.2021

Gęstość siewu: 300 szt./m2

15

SM ELARA (żyto jare)

14

SM ANANKE (żyto jare)

 

żyto jare przwódkowe

Siew 15.10.2020

Gęstość siewu: 280 szt./m2

Nowożenie przedsiewne:

Polifoska 6 – 300 kg/ha
Saletrosan 26 – 200 kg/ha

Nowożenie pogłówne:

Saletra amon. – 200 kg/ha
Karn Kali – 100 kg/ha
Siarczan magn. – 100 kg/ha

Ochrona i pozostałe:

Herbicydy:
– Komplet 560 SC – 0,5 l/ha
   (06.10.2020)

13

BOJKO
(żyto jare przwódkowe)

12

SM ELARA
(żyto jare przwódkowe)

11

SM ANANKE
(żyto jare przwódkowe)

ŻYTO OZIME              

10

ANTONIŃSKIE

PHR TULCE

Siewnik pneumatyczny
Kverneland Accord

Siew 24.09.2020

Gęstość siewu: 280 szt./m2


Nowożenie przedsiewne:

Polifoska 6 – 300 kg/ha
Saletrosan 26 – 200 kg/ha

Nowożenie pogłówne:

Saletra amon. – 200 kg/ha
Karn Kali – 100 kg/ha
Siarczan magn. – 100 kg/ha

Dokarmianie dolistne:

– Siarczan magn. – 5 kg/100 L wody
+ Biostyma Z+K 1,5 kg
+ Tytanit 0,2 L
+ Intermag Opty 1,5 kg/ha
+ Faster 0,1 L/100 L wody

Ochrona i pozostałe:

Herbicydy:

– Komplet 560 SC 0,5 l/ha
   (6.10.2020)

– Granstar 75 WG 20 g/ha
+ Seriven 50 SC 0,1 L/ha
+ Faster 0,1 L/100 L wody

9

PIASTOWSKIE

8

POZNAŃSKIE

7

HORYZO

HR SMOLICE

6

DAŃK. DRAGON

DANKO

5

KWS DOLARO F1

4

KWS BARADO F1

KWS POLSKA

3

KWS JETHRO F1

2

KWS VINETTO F1

1

KWS SERAFINO F1

Droga wewnętrzna

                     

  powrót do mapy poletek


 

Blok 4 A – PSZENICA JARA

siew – 31.03.2021                                                                                                                                           

Numer
poletka

ODMIANA

FIRMA

Uwagi

Droga asfaltowa       

PSZENICA JARA

19

KWS TORIDON

KWS POLSKA

Siewnik pneumatyczny
Kverneland Accord

Siew 31.03.2021

Gęstość siewu: 360 szt./m2

Nowożenie przedsiewne:

Mocznik – 200 kg/ha
Korn Kali – 200 kg/ha
Siarczan magnezu – 100 kg/ha
Fosforan amonu – 100 kg/ha

 

Ochrona i pozostałe:

 

18

KWS MISTRAL

17

FAMA

HR STRZELCE

16

 AURA 

15

 ANAKONDA 

14

GRATKA

13

TYBALT

SAATBAU
POLSKA

12

WPB SKYE

11

WPB PEBBIES

10

MHR JUTRZENKA

MHR KOBIERZYCE

9

HARENDA

8

OSTKA SMOLICKA

 

HR SMOLICE

7

JARLANKA

6

FALA

5

MERKAWA

4

SU AHAB

SAATEN-UNION
3

GOPLANA

DANKO
2

TELIMENA

1

WIRTAS

Droga wewnętrzna

     powrót do mapy poletek


 

Blok 5 A – OWIES i ZIEMNIAKI

siew owsa – 31.03.2021
sadzenie ziemniaków – 22.04.2021
                                                                                                                                         

Numer
poletka

ODMIANA

FIRMA

Uwagi

Droga asfaltowa       

OWIES

16

PABLO

HR STRZELCE

Siewnik pneumatyczny
Kverneland Accord

Siew 31.03.2021

Gęstość siewu: 400 szt./m2

Nowożenie przedsiewne:

Mocznik – 200 kg/ha
Korn Kali – 200 kg/ha
Siarczan magnezu – 100 kg/ha
Fosforan amonu – 100 kg/ha

Ochrona i pozostałe:

15

RAMBO

14

BINGO

13

KOZAK

12

AGENT

11

LION

SAATEN-UNION
10

ROMULUS

DANKO
9

FIGARO

8

POKER

7

HUZAR

ZIEMNIAKI            

6

CORINNA

 

EUROPLANT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadzarka dwurzędowa o rozstawie 62,5 cm

Sadzenie 22.04.2021

Nowożenie przedsiewne:

Mocznik – 200 kg/ha
Korn Kali – 200 kg/ha
Siarczan magnezu – 100 kg/ha
Fosforan amonu – 100 kg/ha

 

 

a

5

OTOLIA

4

ALBERTINE

3

EURORESA

SOLANA POLSKA
2

CONNECT

1

LILLY

Droga wewnętrzna

                     

  powrót do mapy poletek

               


 

             

Blok 6 A – JĘCZMIEN JARY

siew – 31.03.2021                                                                                                                                           

Numer
poletka

ODMIANA

FIRMA

Uwagi

Droga asfaltowa       

JECZMIEŃ JARY

18

KWS HARIS

KWS POLSKA

Siewnik pneumatyczny
Kverneland Accord

Siew 31.03.2021

Gęstość siewu: 300 szt./m2

Nowożenie przedsiewne:

Mocznik – 200 kg/ha
Korn Kali – 200 kg/ha
Siarczan magnezu – 100 kg/ha
Fosforan amonu – 100 kg/ha

Ochrona i pozostałe:

 

17

KWS VERMONT

17

KWS VERMONT

16

 PASJONAT

PHR TULCE

15

 ELDORADO

14

AVATAR

13

ADWOKAT

HR STRZELCE

12

MECENAS

11

FARMER

10

RADEK

9

BRIGITTA

SAATEN-UNION
8

FEEDWAY

DANKO

 

7

RAPTUS

6

SY CRISTALLIN

5

ETOILE

4

PILOTE

3

REZUS

HR SMOLICE

2

RUBASZEK

1

BRANDON

Droga wewnętrzna

     powrót do mapy poletek

 


 

Blok 7 A –KUKURYDZA

siew – 20.04.2021                                                                                                                                           

Numer
poletka

ODMIANA

FIRMA

Uwagi

Droga asfaltowa       

KUKURYDZA

17

SINGLE CROSS

SAATEN-UNION

Siewnik pneumatyczny
Kverneland Optima HD

Siew 22.04.2021

Nowożenie przedsiewne:

Mocznik – 200 kg/ha
Korn Kali – 200 kg/ha
Siarczan magnezu – 100 kg/ha
Fosforan amonu – 100 kg/ha

Ochrona i pozostałe:

Herbicydy:

– Lumax 3,5 L/ha

 

16

 DS1901C

15

 KORYNT

14

SUMUMBA

13

VARSOVIA

HR SMOLICE

12

SOBIESKI

11

POLONIA

10

PERSUS

9

MIESZKO

8

LOKATA

MHR KOBIERZYCE
7

KB2704

6

KADRYL

5

JUHAS

4

ES SUBMARINE

EURALIS

3

ESZ 2032

2

ES ISLANDER

1

ES FIELDGOLD

Droga wewnętrzna

     powrót do mapy poletek

 


 

Blok 8 A –KUKURYDZA

siew – 20.04.2021                                                                                                                                           

Numer
poletka

ODMIANA

FIRMA

Uwagi

Droga asfaltowa       

KUKURYDZA

16

 SL 250K.S2  

SAATBAU

Siewnik pneumatyczny
Kverneland Optima HD

Siew 22.04.2021

Nowożenie przedsiewne:

Mocznik – 200 kg/ha
Korn Kali – 200 kg/ha
Siarczan magnezu – 100 kg/ha
Fosforan amonu – 100 kg/ha

Ochrona i pozostałe:

Herbicydy:

– Lumax 3,5 L/ha

 

15

 CLASSICO

14

MERIDIO

13

CASANDRO

12

KENTOS

KWS POLSKA

11

ARMORIS

10

KXB 7343

9

AMAVIT

8

QUENTIN

IGP
7

CODIGIP

6

HERDWARE

5

CODEOS

4

OP KANDIA

OSEVA

3

CELUKA

2

CELONG

1

ASTRIGA FORST

Droga wewnętrzna

    

powrót do mapy poletek

 


 

Blok 9 A –KUKURYDZA

siew – 20.04.2021                                                                                                                                           

Numer
poletka

ODMIANA

FIRMA

Uwagi

Droga asfaltowa    

KUKURYDZA

1

 MIESZANKA ODMIAN
KUKURYDZY – SILOS

Technologia uprawy kukurydzy
Zakład Rolny Grubno

Siewnik pneumatyczny
Kverneland Optima HD

Siew 22.04.2021

Nowożenie przedsiewne:

Mocznik – 200 kg/ha
Korn Kali – 200 kg/ha
Siarczan magnezu – 100 kg/ha
Fosforan amonu – 100 kg/ha

Ochrona i pozostałe:

Herbicydy:

– Lumax 3,5 L/ha

Droga wewnętrzna

    

powrót do mapy poletek

image_print

Wizyta dziennikarzy w Minikowie

Na początku października w Minikowie, gościliśmy grupę dziennikarzy, którzy przyjechali w ramach projektu „Szlakiem dobrych praktyk PROW. Wizyty studyjne dla dziennikarzy”. Całe przedsięwzięcie pilotowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Uczestników wizyty podjął dr Ryszard Zarudzki, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (KPODR), który przedstawił działalność Ośrodka. KPODR działa od ponad 60 lat. Dzięki wykwalifikowanej kadrze świadczy usługi, udziela wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom. Zadanie realizuje poprzez szkolenia, kursy, konferencje, targi, wyjazdy studyjne i inne przedsięwzięcia upowszechniające wiedzę rolniczą i nowe technologie produkcji.

Dyrektor w swoim wystąpieniu przedstawił stan realizowanych przez Ośrodek projektów krajowych i zagranicznych. Między innymi zaprezentował działanie portalu e-bazarek, strony internetowej dla kujawsko-pomorskich rolników, producentów rolnych, przetwórców żywności regionalnej i ekologicznej. Portal jest dostępny dla wymienionych beneficjentów, tym samym mogą oni zamieszczać oferty handlowe produkowanej w gospodarstwach żywności i mieć bezpośredni kontakt z konsumentem.

Dziennikarze mieli okazję obejrzeć Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej, które funkcjonuje przy Ośrodku w Minikowie. W Centrum znajduje się między innymi piec chlebowy i urządzenia do produkcji serów. Jest ono bardzo dobrze, wyposażone w sprzęt, dzięki którem prowadzone są szkolenia i warsztaty kulinarne.

W ramach dobrych praktyk PROW, specjaliści Ośrodka zaprezentowali materiał o gospodarstwach, w których prowadzi się sprzedaż bezpośrednią oraz realizuje plan poprawy dobrostanu zwierząt.

Goscie mięli okazję zobaczć nowo otwarte Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego. Jest to nowoczesny kompleks, wyposażony w system inteligentnego zarządzania. Budynek ma powierzchnię 1230 m2. Sale konferencyjne mają możliwość podziału, dzięki czemu Centrum dysponować może, w zależności od potrzeb pięcioma salami wykładowymi.

Po spotkaniu w Minikowie dziennikarze wraz z przedstawicielem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi udali sie do gospodarstwa ekologicznego, w którym właściciel prowadzi sprzedaż bezpośrednią.

W wyniku wizyty planowane są liczne medialne publikacje, dotyczące głównie dobrostanu zwierząt i sprzedaży produktów wytwarzanych bezpośrednio w gospodarstwach, czyli wzmacnianie pozycji rolnika w łańcuchu od producenta do konsumenta.

Katarzyna Szczepaniak

 

image_print

Do 31 października 20 r. należy złożyć sprawozdanie o wytworzonych odpadach w 19 r.

Przedsiębiorcy wytwarzający odpady lub wprowadzający na rynek produkty w opakowaniach muszą corocznie składać w Systemie BDO sprawozdania. W związku z epidemią COVID-19, sprawozdanie za 2019 r. należy złożyć do właściwego Urzędu Marszałkowskiego do 31 października 2020 r.

Sprawozdania o wytwarzanych odpadach i o gospodarowaniu odpadami muszą złożyć:

– wytwórcy odpadów zobowiązani do prowadzenia ewidencji odpadów,

– prowadzący działalność polegającą na gospodarowaniu odpadami zobowiązani do prowadzenia ewidencji odpadów, z wyłączeniem prowadzącego odbieranie odpadów komunalnych, w zakresie zbierania odpadów lub przetwarzania odpadów,

– podmioty prowadzące działalność polegającą na wydobywaniu odpadów ze składowiska odpadów lub ze zwałowiska odpadów, na podstawie zgody na wydobywanie odpadów lub decyzji zatwierdzającej instrukcję prowadzenia składowiska odpadów w fazie poeksploatacyjnej.

Dotychczas dane z papierowych sprawozdań były wprowadzane do BDO za pośrednictwem elektronicznego formularza wypełnianego na indywidualnym koncie w BDO. Od 1 stycznia 2020 r. sprawozdania są przygotowywane elektronicznie w BDO – nie trzeba ich przenosić z dokumentacji papierowej. Docelowo dane do sprawozdań będą pobierane automatycznie z dokumentów wprowadzonych do ewidencji.

Zakres danych podawanych w sprawozdaniach jest różny dla różnych kategorii posiadaczy odpadów.
 

image_print

Spotkanie w sprawie tworzenia Lokalnych Partnerstw na rzecz Wody w powiecie nakielskim

9 października w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego odbyło się trzecie spotkanie w sprawie tworzenia Lokalnych Partnerstw na rzecz Wody w powiecie nakielskim. Uczestników spotkania przywitała Małgorzata Kołacz z KPODR w Minikowie. Zapoznała uczestników z zasadami bezpieczeństwa podczas spotkania. Następnie głos zabrał Grzegorz Smytry – dyrektor RZGW w Bydgoszczy, który zapoznał słuchaczy z zadaniami retencyjnymi Zarządu Zlewni w Pile i Inowrocławiu. Jako dobry przykład przedstawił współpracę z Prezesem Grupy Producenckiej „DOBROL” Pawłem Barczak. We współpracy założono podział obowiązków, gdzie rowy melioracyjne, zbiorniki i oczka wodne do magazynowania wody, wykup pasa drogowego przy każdym rowie były przede wszystkim po stronie Gminnych Spółek Wodnych i rolników.

Następnie Zenon Lewandowski przedstawiał koncepcję utworzenia i funkcjonowania Lokalnego Partnerstwa na rzecz Wody (LPW) na terenie Powiatu Nakielskiego. Zaprezentował cele nakielskiego LPW:

  1. Zintegrowania działań na rzecz racjonalnego gospodarowania wodą poprzez stworzenie mechanizmów zapewniających partnerom uczestnictwo w procesie decyzyjnym i działaniach inwestycyjnych.
  2. Stworzenie na terenie powiatu systemu służącego przepływowi informacji, prowadzeniu konsultacji i koordynacji działań wszystkich podmiotów prowadzących działania inwestycyjne i remontowe w zakresie gospodarowania wodą.
  3. Podniesienie świadomości w zakresie racjonalnego gospodarowania wodą wśród mieszkańców i podmiotów związanych z tą tematyką.
  4. Wyzwolenia różnorodnych inicjatyw społecznych na rzecz racjonalnego gospodarowania wodą poprzez promocję tej problematyki.
  5. Budowanie dobrych relacji między interesariuszami,w tym podniesienie rangi Spółek Wodnych jako ważnego czynnika kształtującego stosunki wodne.
  6. Stworzenie instrumentów pomocy partnerom i rolnikom w zakresie tworzenia dokumentów planistycznych, analitycznych i wniosków finansowych dotyczących inwestycji wodnych.

Następnie poddano pod dyskusję warianty modeli organizacyjnych wg stopnia zinstytucjonalizowania. Przedyskutowano z uczestnikami możliwości i ograniczenia poszczególnych rozwiązań. Większość uczestników opowiedziała się za Partnerstwem afiliowanym przy innej instytucji posiadającej osobowość prawną np. przy jednym z partnerów.

Spotkanie zakończono prośbą o przeanalizowanie pomysłów na inwestycje w ramach opracowanych fiszek projektowych.

Małgorzata Kołacz
KPODR Minikowo

image_print

Oblicza przedsiębiorczości na obszarach wiejskich Dolnego Śląska i Małopolski

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja realizowana jest przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Zagadnienie przedsiębiorczości na wsi to temat rozległy, barwny i ciekawy – wiem o tym dobrze, gdyż zajmuję się nim w Ośrodku od kilkunastu lat. Formy przedsiębiorczości to nie tylko „zwykła” pozarolnicza działalność gospodarcza, ale także agroturystyka, rękodzielnictwo, oddolne inicjatywy, zagrody edukacyjne, skracanie łańcuchów dostaw żywności (od pola do stołu). Doświadczenie uczy nas, że można uczestniczyć w wielu szkoleniach dotyczących tematów nas interesujących, obejrzeć niezliczone prezentacje i nie będzie z tego żadnego efektu, jeśli nie zobaczymy czegoś w praktyce. Dlatego Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie postanowił zorganizować wyjazd studyjny dla grupy mieszkańców obszarów wiejskich z terenu naszego województwa. Powstał projekt pod hasłem „Innowacyjne rozwiązania w przedsiębiorczości na obszarach wiejskich – dobre przykłady z Dolnego Śląska i Małopolski” (operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi).

W ramach w/w projektu odbył się wyjazd w dniach 28.09.2020 – 02.10.2020. Uczestnikami byli mieszkańcy obszarów wiejskich oraz doradcy rolniczy zajmujący się na co dzień w swej pracy zawodowej zagadnieniami związanymi z przedsiębiorczością. Pierwszą z grup stanowili rolnicy prowadzący gospodarstwa agroturystyczne, osoby prowadzące w gospodarstwach działalność edukacyjną dla grup zorganizowanych, bądź planujący utworzyć zagrodę edukacyjną, rękodzielnicy oraz rolnicy prowadzący Rolniczy Handel Detaliczny (RHD), zajmujący się przetwórstwem na niewielką skalę. Za cel wyjazdu wybrano Dolny Śląsk i Małopolskę, gdyż na tamtejszych terenach rozwinęło się wiele ciekawych inicjatyw godnych naśladowania. Jak pokazał pięciodniowy wyjazd – było co oglądać.

Podczas wyjazdu uczestnicy mieli okazję wysłuchać wielu interesujących prelekcji przygotowanych przez przedstawicieli Lokalnych Grup Działania oraz Lokalnych Organizacji Turystycznych (między innymi Stowarzyszenie LGD Partnerstwo Kaczawskie, Stowarzyszenie LGD Gościniec 4 Żywiołów, Dolnośląska Organizacja Turystyczna, Małopolska Organizacja Turystyczna). Jednak wyjazd to głównie wizyty studyjne w wielu ciekawych obiektach. Na początku grupa odwiedziła Zamek Grodziec, który oprócz tego, że jest unikatową atrakcją turystyczną pod względem architektonicznym, to obecnie stanowi bazę dla wielu lokalnych wydarzeń. Kasztelan Zamku jest także członkiem Stowarzyszenia LGD Partnerstwo Kaczawskie. To właśnie na Zamku Grodziec zainicjowano Agroturystyczny Szlak Winno-Miodowy, którego celem jest integracja gospodarstw agroturystycznych, pasiek i organizacji, które działają na rzecz ochrony i kultywowania kultury i tradycji kresowych. Tu na przestrzeni roku odbywa się szereg imprez turystycznych przyciągających zwiedzających do regionu, na przykład: Śląskie Święto Pieśni, Święto Kwitnących Lip czy Majówka na Zamku. Podczas prelekcji na zamku Partnerstwo Kaczawskie przybliżyło między innymi inicjatywę utworzenia Geoparku „Kraina Wygasłych Wulkanów”. Pomysł zrodził się dlatego, że na terenie Gór i Pogórza Kaczawskiego miało miejsce wiele procesów geologicznych, których efektem są między innymi wzniesienia stanowiące pozostałość skał powstałych jako wypełnienie kominów dawnych wulkanów, tak zwane neki, których w okolicy znajdziemy sporo. To niewątpliwa atrakcja turystyczna. Partnerstwo ubiega się o status Geoparku UNESCO dla „Krainy Wygasłych Wulkanów”, dzięki czemu nastąpi wzrost rozpoznawalności marki regionu, zwiększenie ruchu turystycznego, a także prestiż, który idzie za członkostwem w sieci UNESCO. Jest to przykład wykorzystania walorów regionu do rozwoju turystycznego i budowania marki miejsca. Marek Janczyszyn z Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej przybliżył ideę funkcjonowania Szlaku Kulinarnego Smaki Dolnego Śląska.

Istotnym elementem wyjazdu były wizyty studyjne w zagrodach edukacyjnych należących do prowadzonej przez Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie, Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych (w Dobkowie – Sudecka Zagroda Edukacyjna, Galeria Pod Aniołem, ponadto Wiśniowy Gaj w Kobyłczynie, Dworek Młynarza w miejscowości Rudze koło Zatora). Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z ich funkcjonowaniem i z korzyściami płynącymi z przynależności do Sieci. Wizyty ukazały różnorodność profili działalności zagród, każda z nich była inna i nastawiona na nieco innych odbiorców. Działająca od 2015 roku Sudecka Zagroda Edukacyjna wyspecjalizowała się w kierunku warsztatów geologicznych stacjonarnych i terenowych dla dzieci, młodzieży, ale także dla studentów. Wiedza i umiejętności są tu przekazywane w sposób interaktywny, dynamiczny, oparty na modelach, wizualizacjach cyfrowych i samodzielnie przeprowadzanych doświadczeniach. Uczestnicy wyjazdu mieli okazję między innymi poczuć się jak podczas trzęsienia ziemi, korzystając ze specjalnego symulatora. Galeria Pod Aniołem to z kolei miejsce wyjątkowe, szczególnie ze względu na osobę właścicielki – Bogusławy Rudnickej – która wraz ze swoją rodziną wytwarza wyroby z gliny i prowadzi zajęcia warsztatowe na bazie gliny. Opowiadając swą wzruszającą historię sprawiła, że wiele osób z pewnością uwierzyło w siebie i we własne możliwości. Zagrody z Dobkowa stanowią część całego „systemu naczyń połączonych” w tej miejscowości, razem z Villą Greta oraz lokalnymi organizacjami (Stowarzyszeniem LGD Partnerstwo Kaczawskie, Stowarzyszeniem Dobków). Korzystano tu z wielu środków unijnych, również z dofinansowań Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska. Na uwagę zasługuje jeszcze realizowany na terenie LGD od 2007 roku Lokalny Program Grantowy „Działaj Lokalnie”, którego głównym celem jest aktywizowanie mieszkańców do działań o charakterze dobra wspólnego. Program „Działaj Lokalnie” powstał w 2000 roku i jest przedsięwzięciem Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności (PAFW). Od początku realizuje go Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce (ARFP). Przedstawiając przedsięwzięcia w ramach tego programu zachęcono uczestników do korzystania z różnego rodzaju funduszy, nie tylko unijnych.  W Wiśniowym Gaju u pani Ireny Szewczyk uczestnicy mieli okazję zapoznać się z działalnością edukacyjną obiektu, skierowaną głównie do dzieci  ze szkół podstawowych i przedszkoli. Ponadto poznali tradycyjną metodę produkcji wędzonej śliwki węgierki – suski sechlońskiej. Produkt ten wytwarzany jest tylko na terenie siedmiu pobliskich gmin (Czchów, Gnojnik, Iwkowa, Łososina Dolna, Gródek nad Dunajcem, Lipnica Murowana i Laskowa). Posiada on  Chronione Oznaczenie Geograficzne Unii Europejskiej. Produkcja suski sechlońskiej jest kluczowym źródłem utrzymania dla wielu tamtejszych gospodarstw. Rolnicy produkujący śliwkę założyli grupę producencką, dzięki czemu są bardziej konkurencyjni na rynku. Istotna jest także wymiana doświadczeń i informacji dotyczących technologii produkcji i stosowanych udogodnień między producentami. Uczestnicy mieli okazję obejrzeć tradycyjną wędzarnię i skosztować wędzonych śliwek. W tej zagrodzie ujawniła się też wielopoziomowa, nieformalna lokalna współpraca – pani Irena z własnej inicjatywy zaprezentowała uczestnikom jeszcze jedno ciekawe miejsce – pobliską Zagrodę na Jędrzejkówce oraz prywatny skansen na Jędrzejkówce. W drodze do tych obiektów towarzyszył grupie Piotr Firlej – przewodnik-animator, również współpracujący z miejscowymi zagrodami. Rozweselił on i zaciekawił grupę animacjami i opowieściami na temat odwiedzanej okolicy. Ta własna inicjatywa objawiła się również w Dworku Młynarza. Tutaj gospodyni, pochodząca z rodziny o wieloletnich tradycjach młynarskich– pani Beata Sopicka – po wizycie studyjnej w swoim gospodarstwie powiodła uczestników wyjazdu do położonego w pobliżu gospodarstwa swojego wuja, gdzie grupa zwiedziła starodawny, działający jeszcze, młyn wodny. Obok pobudowano nowy, elektryczny młyn, jednak rodzina młynarzy pozostawiła ten relikt przeszłości. W czasie, gdy nie mieli on mąki, wytwarza prąd dla gospodarstwa domowego. Oba gospodarstwa położone są w urokliwej okolicy, w otoczeniu stawów, które zakładane były jeszcze przed wojną, a gdzie hoduje się słynnego karpia zatorskiego, karmionego pokarmem stawowym oraz za pomocą pszenicy, jęczmienia, pszenżyta i kukurydzy od lokalnych wytwórców. 28 lutego 2007 roku karp zatorski został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii produkty rybołówstwa w województwie małopolskim. 20 maja 2011 nazwa „karp zatorski” została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia dla gmin Spytkowice, Przeciszów i Zator.

W trakcie wyjazdu zaprezentowano uczestnikom miejscowe inicjatywy takie jak Szlak Kulinarny Smaki Dolnego Śląska oraz Małopolski Szlak Winny. Odwiedzano obiekty należące do tych szlaków, aby uczestnicy zapoznali się z ideą ich działania w praktyce. Kosztowano więc wina w Winnicy Dąbrówka w Dąbrówce Szczepanowskiej. Tu właściciel – pan Robert Beściak – przedstawił uczestnikom wszelkie aspekty zakładania i prowadzenia własnej winnicy. Próbowano lokalnych specjałów w Villi Greta w Dobkowie, rybnych potraw w „Siedlisku Pstrąga” w Mysłakowicach oraz przepysznych serów łomnickich z Gospodarstwa „Kozia Łąka” w Łomnicy. Ten ostatni obiekt zasługuje na szczególną uwagę. Państwo Bożena i Daniel Sokołowscy opowiedzieli swą niezwykłą historię utworzenia gospodarstwa ekologicznego, które z czasem nastawiło się na produkcję serów kozich w ramach MLO (produkcja marginalna, lokalna i ograniczona), a dziś jest zakładem serowarskim produkującym już na rynek całego kraju oraz za granicę. Tu dochodzimy do kolejnego ważnego elementu będącego jednym z tematów przewodnich wyjazdu – skracanie łańcuchów dostaw, drobne przetwórstwo, produkcja zdrowej żywności. Przykładem małego zakładu przetwórczego z Dolnego Śląska była właśnie „Kozia Łąka”. Przedsiębiorstwo jest w trakcie realizacji operacji w ramach PROW 2014-2020 – Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój". Z końcem bieżącego roku składany będzie wniosek o płatność. W ramach operacji zakupiony został między innymi nowoczesny kocioł serowarski oraz inne wyposażenie. W Małopolsce zaś przede wszystkim na uwagę zasługuje miejscowość Rzuchowa w powiecie tarnowskim. To tu funkcjonuje dziś Centrum Produktu Lokalnego, skąd na teren całego kraju dostarczane są „Paczki Od Rolnika”. Inicjatywa, której twarzą jest charyzmatyczny rolnik z Małopolski – Jan Czaja, funkcjonuje już ponad 10 lat. Jest to dowód na to, że współpraca się opłaca oraz że pojedyncze małe gospodarstwo rolne niewiele zdziała i nie jest w stanie samemu wygenerować dużych zysków. Paczka od rolnika to przede wszystkim wzajemne zaufanie, skracanie łańcucha żywnościowego, zadowoleni klienci. Ale to wymaga nieustannej pracy, poświęcenia i wielu wyrzeczeń. O wszystkim opowiadał uczestnikom pan Jan Czaja, człowiek należący do niezliczonej ilości organizacji lokalnych, których już nawet nie sposób teraz wymienić. Świadczy to również o tym, że aby osiągnąć sukces trzeba być człowiekiem otwartym, wytrwałym i chętnym do współpracy, jak również społecznie zaangażowanym. Miłym akcentem było powitanie naszej grupy przez rozumiejącego potrzeby regionu Wójta Gminy Pleśna – Józefa Knapika. Kolejnym dobrym przykładem z Małopolski był Gościnie 4 Żywiołów – Stowarzyszenie LGD o tej nazwie swą siedzibę ma w Zakrzowie. Przy LGD działa pierwszy w Polsce inkubator kuchenny oraz Spółdzielnia Socjalna Smaki Gościńca. Na utworzenie inkubatora LGD pozyskała środki finansowe z Unii Europejskiej oraz z Funduszy Szwajcarskich w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej (dziś fundusze te nie są już dostępne). Korzystano również z programów pomocowych Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska. W inkubatorze kuchennym każdy miejscowy rolnik może, za odpowiednią opłatą, przetworzyć swoje produkty, jeśli nie dysponuje odpowiednimi warunkami lub sprzętem w swoim gospodarstwie. Uczestnicy zapoznali się z działalnością LGD i Spółdzielni, inicjatywą KOKOSZYK, która jest spożywczą ofertą lokalnych producentów i rolników pochodzących z terenu Lokalnej Grupy Działania ,,Gościniec 4 Żywiołów” (gminy Lanckorona, Kalwaria Zebrzydowska, Stryszów, Mucharz). Charakterystycznymi cechami  produktów są świeżość, tradycyjne receptury oraz mała skala produkcji. Każdy produkt jest znakomity, pełen smaków regionu, miłości do gotowania i tradycji. Obecnie KoKoszyk funkcjonuje jako tzw. Kooperatywa Lanckorońska. Uczestnicy wyjazdu, w towarzystwie pani Prezes LGD Gościniec 4 Żywiołów Renaty Bukowskiej, mieli okazję zwiedzić urokliwy ryneczek w pobliskiej Lanckoronie, zapoznać się z unikatowymi zabudowaniami należącymi do Szlaku Architektury Drewnianej w Małopolsce oraz odwiedzić sklepy lokalnych wytwórców rękodzieła i zdrowej żywności.

Wyjazd był okazją do zdobycia konkretnej wiedzy związanej z prowadzeniem różnych form przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Myślę, że to niezwykle pouczający i przydatny projekt. Dowodem na to  były liczne pytania uczestników do prelegentów, właścicieli odwiedzanych obiektów i pozyskane przez nich odpowiedzi, zapewne pomocne w dalszej działalności. W trakcie odwiedzin poszczególnych obiektów powtarzało się spostrzeżenie, że aby osiągnąć sukces, trzeba być człowiekiem otwartym i chętnym do współpracy, nawet tej nieformalnej,  w ramach lokalnej społeczności. W wielu obiektach ta współpraca objęła także członków rodziny angażując ich w podjęty biznes. Uczestnicy zapoznali się również z szerokim wachlarzem  możliwości skorzystania z różnych form wsparcia finansowego. I choć pogoda płatała nieustanne figle, bogaty program wyjazdu nie pozwolił na nudę, a grupa okazała zadowolenie i wielką chęć uczestniczenia w podobnych wyjazdach szkoleniowych.

Anna Dykczyńska
KPODR Minikowo O/Zarzeczewo

 

    

 

image_print