Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Spotkanie – grupa operacyjna „Przyzagrodowa Gęś Kołudzka”

Przedstawiciele Grupy operacyjna Przyzagrodowa Gęś Kołudzka.

 

17 lutego w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyło się spotkanie finalizujące prace nad utworzeniem nowej grupy operacyjnej „Przyzagrodowa Gęś Kołudzka”, zakończone podpisaniem umowy konsorcjum. Grupa planuje złożyć wniosek o dofinansowanie w ramach działania Współpraca.

Skład grupy operacyjnej

– Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka (lider konsorcjum);

– Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie;

– Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi;

– Tadeusz Rydzkowski;

– Agata Augustyniak;

– Mariusz Górski;

– Wiesław Świtała;

– Renata i Jacek Osojca;

– Edyta Tęcza-Maciejewska;

– Andrzej Tęcza;

 

Cel projektu

Grupa planuje stworzenie produktu „Przyzagrodowa Gęś Kołudzka”. Zwierzęta będą żywione w sposób typowy dla chowu przyzagrodowego. Planuje się stosowanie zoptymalizowanych mieszanek skomponowanych na potrzeby projektu, niezawierających komponentów GMO. Wśród kluczowych składników pasz wymienia się: owies, zioła uzupełniane zielonkami, odpadami warzywnymi i runią pastwiskową. Zakłada się opracowanie i wdrożenie innowacyjnego programu żywieniowego, który będzie realną alternatywą dla hodowców gęsi. Projekt zakłada również wdrożenie innowacji technologicznych do chowu gęsi.

 

tekst: Marcin Skrok, Broker innowacji

fot.: Jarosław Domiński

image_print

SZKOLENIE DLA HODOWCÓW I PRODUCENTÓW BYDŁA MIĘSNEGO

12 lutego 2020 roku w sali konferencyjnej w Minikowie odbyło się szkolenie dla hodowców i producentów bydła mięsnego. Organizatorami tego przedsięwzięcia był Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie wraz z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Szkolenie otworzyli Janusz Piotrowski – Dyrektor Biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wraz z Markiem Witkowskim – Zastępcą Dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Pierwszym prelegentem był lekarz weterynarii Wojciech Wójcik, który przedstawił hodowcom zagadnienia dotyczące procedur weterynaryjno-zootechnicznych w hodowli bydła mięsnego, omówione zostały zasady praktycznego wykonania u bydła sondowania, trokarowania, dekornizacji oraz odkażania pępka, zaprezentowano zalecenia odnośnie monitoringu zwierząt i prawidłowych wycieleń. Wykład miał charakter praktyczny i został wzbogacony w filmy instruktażowe.

O środkach pomocowych dla hodowców i producentów bydła mięsnego w roku 2020 mówił Łukasz Piotrowski – główny specjalista ds. ekonomiki z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Przedstawił działanie „Dobrostan zwierząt”, które ze względu na to, że jest nowym działaniem wzbudziło duże zainteresowanie wśród uczestników szkolenia. W ramach tej pomocy rolnicy utrzymujący bydło lub świnie będą mogli starać się o dodatkowe wsparcie finansowe, jeżeli poprawią warunki utrzymania zwierząt ponad wymagane normy. Rolnicy będą mogli składać wnioski o wsparcie od 15 marca do 15 maja danego roku – drogą elektroniczną w ramach formularza eWniosekPlus. Omówił również środki pomocowe takie jak: „Inwestycje w gospodarstwach położonych na obszarach Natura 2000” oraz „Modernizacja gospodarstw rolnych” obszar d.

Ostatnim punktem szkolenia był temat o aktualnej sytuacji na rynku wołowiny w Polsce, o której mówili Dyrektor KPODR, Dyrektor Biura PZHiPBM wraz z lekarzem weterynarii.

Szkolenie zakończyło się dyskusją i obiadem. Wszystkim uczestnikom szkolenia dziękujemy za przybycie!

 

Tekst: Daria Andrzejewska

Fot.: Jarosław Domiński, Daria Andrzejewska

image_print

Gala XXVI edycji Ogólnopolskiego Konkursu ROLNIK-FARMER ROKU

7 lutego 2020 roku w hotelu Sheraton w Warszawie odbyła się uroczysta Gala XXVI edycji Ogólnopolskiego Konkursu ROLNIK-FARMER ROKU, w której wzięli udział finaliści, laureaci oraz zaproszeni goście.

Konkurs organizowany jest pod patronatem: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz JM Rektora Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Patronat medialny objęła TVP1, wydawnictwo APRA oraz multiportal rolny „Agropolska”.

Laureatami XXVI edycji Konkursu i zdobywcami tytułu „ROLNIK-FARMER ROKU” w poszczególnych kategoriach zostali :

  • gospodarstwa rodzinne

– produkcja roślinna – Ludmiła i Michał Sznajder z Karnicz
– hodowla bydła – Mieczysława i Jan Tylka  z Tokarni
– hodowla trzody – Marzena i Łukasz Kieras z Komorowa

  • gospodarstwa o alternatywnych źródłach dochodu

– Anna i Jan Kępa, Barbara i Paweł Kępa z Ligoty Wielkiej
– Agnieszka i Ernest Kaźmierczakowie z Warszówki

  • działy specjalne produkcji rolnej

– Danuta i Zygmunt Stromscy z Kczewa

  • działy specjalne produkcji rolnej

– Agnieszka Taraszkiewicz Winnica Bona Terra z Krzyżówki  

  • przedsiębiorstwa rolnicze

– Marian Pankowski, Przedsiębiorstwo Rolniczo Hodowlane GAŁOPOL Sp. z o.o. z Gałowa

KPODR w Minikowie, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Lipnie zgłosił do Konkursu Winnicę Bona Terra, pani Agnieszki Taraszkiewicz. Właścicielka na powierzchni 4,26 ha (Krzyżówki, gmina Lipno) założyła i prowadzi wspaniałą winnicę. Gospodarstwo wyposażyła w sprzęt i urządzenia do produkcji wina. Rozbudowała system piwnic do leżakowania. Cały czas poszerza swoją wiedzę dotyczącą prowadzenia i produkcji win w kraju oraz za granicą. Prowadzi dodatkowo działalność edukacyjną. Uczy jak uprawiać winorośla i produkować dobre wino w naszych warunkach.

Tekst, foto: Małgorzata Kołacz, KPODR

 

image_print

Polska Dolina Krzemowa

Polska Dolina Krzemowa

Centrum Badawczo-Rozwojowe Agro – Środki – Technika – Technologia w Śmielinie to „Dolina Krzemowa” polskiego rolnictwa. Misją Centrum będą prace badawcze i rozwojowe nad opracowaniem, doskonaleniem, wdrażaniem i komercjalizacją innowacji dedykowanych dla rolnictwa.

Śmielin to mała wieś zlokalizowana przy krajowej trasie nr 10 w gminie Sadki, powiat nakielski. To właśnie tu 16 lutego br. odbyło się wielkie otwarcie Centrum Badawczo-Rozwojowego, którego prezesem jest dr Marek Różniak. Na uroczystość przybyli licznie zaproszeni goście.

image_print

Sytuacja na rynku futrzarskim

Hodowla zwierząt futerkowych w Polsce ma prawie 100-letnią tradycję. Pierwsza ferma lisów srebrzystych została założona w 1925 r. pod Bielskiem, dwa lata później Ministerstwo Rolnictwa i Dóbr Państwowych założyło fermę listów na terenie nadleśnictwa Zbiczno w województwie toruńskim. Norki, jenoty, listy i szynszyle to udomowione zwierzęta gospodarskie tak samo jak trzoda chlewna czy bydło. Każda hodowla podlega nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Ochrony Środowiska, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Pracy i Inspekcji Budowlanej. Te państwowe organy są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie każdej fermy, największą jednak rolę odgrywają sami hodowcy, którzy codziennie doglądają swoich zwierząt by zapewnić im jak najlepszy dobrostan.

W sobotę, 1 lutego 2020 r. w siedzibie firmy Skinpolex Sp. z o.o. w Bydgoszczy odbył się XXII Pokaz surowych skór futerkowych. Oceniane były norki zarówno samce i samice w różnych odmianach barwnych: silverblue, palomino, białe, cross black-silverblue, mahogan, demi wild, topaz i szafir. Przybyłych gości powitali – Prezes firmy Skinpolex Sp. z o.o. Roman Horoszczuk, dr n. wet. Tadeusz Jakubowski oraz Rajmund Gąsiorek – Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Zwierząt Futerkowych, który był współorganizatorem wydarzenia. Głos zabrał również Prezes Naczelnej Rady Łowieckiej prof. Paweł Piątkiewicz, który deklarował dalszą współpracę ze  środowiskiem hodowców oraz poseł Zbigniew Ajchler, przedsiębiorca rolny i samorządowiec. Do Bydgoszczy przybyli licznie hodowcy, przedstawiciele firm branżowych, przedstawiciele świata nauki z IZ PIB w Balicach koło Krakowa, z SGGW w Warszawie, UPH w Siedlcach oraz specjalistki ds. oceny zwierząt futerkowych Lilianna Beszczyńska oraz Agnieszka Brzezińska z Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt w Warszawie. Omówiona została bieżąca sytuacja  na rynku futrzarskim przez firmy Saga Fur i Kopenhagen Fur zajmującymi się bezpośrednio aukcjami, dysponującymi najobszerniejszą ofertą najwyższej jakości skór futerkowych, pochodzących ze ściśle nadzorowanych źródeł w Europie.

Jeśli chodzi o światową produkcję na pierwszym miejscu  w produkcji norek znajdują się Niemcy, Polska, Chiny, USA z Canadą i Holandia. Największym odbiorcą skór są Chiny, Hong Kong i Tajwan (75%) Zachodnia Europa (11%), Rosja, Grecja, Turcja (9%), Południowa Korea (4%), Północna Ameryka (1%).

W sezonie 2018/2019 ceny norek były poniżej kosztów produkcji, natomiast produkcja lisich skór znów zaczęła się opłacać. Prognozy dla nowego sezonu 2019/20 r. nadal stanowią wyzwanie, oferty aukcyjne na całym świecie spadną o 30%.

Polskie futra są rozpoznawalną marką i produktem na światowym rynku, sprzedawane są do domów aukcyjnych a następnie do m.in. domów mody. Domy aukcyjne współpracują z światowymi sieciami mody takimi jak: MaxMara, Harrods, Dior, Fendy, Louis Vuitton, które cenią sobie wysoką jakość produktu, nie tylko syntetyczne substytuty.   Życzymy wytrwałości hodowcom, mimo niepewnej sytuacji na rynku oraz udanych i dochodowych aukcji w kolejnych latach.

 

Otwarcie pokazu, od lewej Prezes firmy Skinpolex Sp. z o.o. Roman Horoszczuk, dr n. wet. Tadeusz Jakubowski
oraz Rajmund Gąsiorek – Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Zwierząt Futerkowych

 

Podczas pokazu skór: dr inż. Jacek Zawiślak, Anna Mońko-Łanucha, prof. Dorota Kowalska,
Agnieszka Brzezińska, prof. Paweł Bielański, Lilianna Beszczyńska

 

Pokaz surowych skór Skinpolex:
Od lewej Agnieszka Brzezińska, prof. Dorota Kowalska, Anna Mońko-Łanucha, Lilianna Beszczyńska, prof.-Stanisław-Socha

 

Kapcie z norek. Ostatni hit w Chinach,cena 55-160 $

 

Tekst i foto: Anna Mońko-Łanucha

image_print

Konkurs KRUS

Regulamin Konkursu oraz dodatkowe informacje dostępne są na www.krus.gov.pl

asa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego zainaugurowała dziesiątą – jubileuszową edycję konkursu plastycznego dla dzieci „Bezpiecznie na wsi”, kierowanego do uczniów szkół podstawowych z terenów wiejskich.

Zaproszenie Prezes KRUS dr Aleksandry Hadzik do 10. Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego dla uczniów szkół podstawowych

Więcej o konkursie

 

image_print

Zasady ochrony drobiu przed wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków

ZALECENIA DLA DROBNOTOWAROWYCH HODOWCÓW DROBIU – CHÓW PRZYZAGRODOWY

– karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;

– przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;

– odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;

– przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem,
uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;

– unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);

– zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności
lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;

– po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;

– używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;

– osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.

 

ZALECENIA DLA HODOWCÓW GOŁĘBI

– karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;

– przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.

ZALECENIA DLA PRZEMYSŁOWYCH PRODUCENTÓW DROBIU

– przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków)
lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;

– karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;

– zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków,
nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków,
z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;

– szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków
i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);

– ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana
jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;

– rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;

– wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy,
odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;

– obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;

– rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;

– używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;

– wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;

– brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.

 

DODATKOWE ZALECENIA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII

– słomę, która będzie wykorzystywana w chowie ściółkowym należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa (przetrzymywać
w zamkniętych pomieszczeniach, zadaszyć itp.);

– należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków;

– należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich (umieścić siatki w oknach i otworach,
zabezpieczyć kominy wentylacyjne);

– nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne),
a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa;

– nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);

– jeżeli na terenie gospodarstwa znajdują się drzewa owocowe należy jak najczęściej usuwać opadłe owoce.

Nieprzestrzeganie wymienionych wyżej zaleceń może powodować wzrost zagrożenia grypą ptaków.

 

 

źródło: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zasady-ochrony-drobiu-przed-grypa-ptakow

image_print

Afrykański pomór świń

Afrykański pomór świń (African Swine Fever – ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe , świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%.

Zgodnie z OIE przyjmuje się, że okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni).

Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.

Informacje OIE o ASF dostępne są tutaj.

 

Zagrożenie dla ludzi

Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia.

 

Drogi zakażenia

Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. Rozprzestrzenianie się wirusa jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób i pojazdów odwiedzających gospodarstwo, skażonego sprzętu i narzędzi, zwierząt mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty, psy), jak również przez skażoną paszę, wodę oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami) zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub dzików.

 

 

Linki:
Objawy ASF i zgłoszenie podejrzenia
Likwidacja ogniska ASF
Zasady ochrony świń przed ASF
Materiały pomocnicze dla hodowców świń

oraz materiały szkoleniowe dla hodowców

znajdziecie Państwo pod linkiem

https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/informacje-dla-hodowcow

 

image_print