Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Warsztaty dla rolników „Wdrażanie programu azotanowego”

                                              

Od września 2019 roku Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zorganizuje dla rolników cykl warsztatów nt Wdrażania Programu azotanowego. Warsztaty odbędą się w ramach projektu „Ograniczenie zanieczyszczenia azotem pochodzenia rolniczego metodą poprawy jakości wód” finansowanego przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki wodnej. W programie m. in. problem zanieczyszczenia azotem wód morskich i śródlądowych, obowiązki rolników wynikając w przepisów krajowych i wspólnotowych, wymagana dokumentacja oraz jej sporządzanie.

 

Lp.

Miejsce szkolenia

Data
(rrrr-mm-dd)

Wykładowcy

osoba odpowiedzialna za organizację

województwo

powiat

gmina

miejscowość

miejsce
np. urząd, świetlica, szkoła

ulica, nr budynku

nr lokalu

1

kujawsko-pomorskie

bydgoski

Koronowo

Wtelno

Centrum Rolnicze

Dworcowa 18

 –

2019-11-07

Dawid Jędrzejewski 523278416

Dawid Jędrzejewski 523278416

2

kujawsko-pomorskie

inowrocławski

Inowrocław

Jacewo

świetlica wiejska

Świerkowa 40

 –

2019-09-26

Ewa Wypijewska 723331087

Ewa Wypijewska 723331087

3

kujawsko-pomorskie

mogileński

Mogilno

Mogilno

BS Mogilno

Jagiełły 14

 –

2019-10-10

Sławomir Szpulecki 723692574

Sławomir Szpulecki 723692574

4

kujawsko-pomorskie

sepoleński

Sępólno Kraj.

Sępółno Kraj.

SRI

Przemysłowa 2

 –

2019-10-24

Stanisław Rakowski 723692562

Stanisław Rakowski 723692562

5

kujawsko-pomorskie

świecki

Świecie

Świecie

Powiatoey Zespół Doradztwa Rolniczego

Hallera 4

25

2019-11-07

Halina Dąbrowska 723330695

Halina Dąbrowska 723330695

6

kujawsko-pomorskie

żniński

Żnin

Żnin

Starostwo Powiatowe

Potockiego 3

 –

2019-11-21

Marek Frąckowiak 723692539

Marek Frąckowiak 723692539

7

kujawsko-pomorskie

brodnicki

Jabłonowo Pomorskie

Jabłonowo Pomorskie

Centrum Kultury i Sportu

Rynek 9

 –

2019-12-05

Arkadiusz Krysztofiak 667662832

Arkadiusz Krysztofiak 667662832

8

kujawsko-pomorskie

toruński

Obrowo

Obrowo

świetlica Urzędu Gminy

ul. Aleja Lipowa 27

 –

2019-12-19

Agnieszka Janiaczyk-Dąbrowska 507928092

Agnieszka Janiaczyk-Dąbrowska 507928092

9

kujawsko-pomorskie

grudziądzki

Łasin

Szczepanki

zajazd Bumerang

14

 –

2020-01-09

Ewa Predel 663229030

Ewa Predel 663229030

10

kujawsko-pomorskie

wąbrzeski

Ryńsk

Wąbrzeźno

Urząd Gminy

Mickiewicza 21

 –

2020-01-23

Lidia Dymek 723692599

Lidia Dymek 723692599

11

kujawsko-pomorskie

lipnowski

Lipno

Radomice

świetlica wiejska

102

 –

2020-02-06

Janusz Wiśniewski 723692558

Janusz Wiśniewski 723692558

12

kujawsko-pomorskie

włocławski

Kowal

Przydatki Gołaszewskie

świetlica Urzędu Gminy

3

 –

2020-02-20

Wojciech Celmer 506392720

Wojciech Celmer 506392720

Na stronie https://www.fdpa.org.pl/azot informacje na temat realizacji projektu w kraju.

 

Osoba do kontaktu po stronie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego:

Natalia Narewska st. sp. ds. produkcji roślinnej, tel. 506 392 582, 52 386 72 37, natalia.narewska@kpodr.pl

image_print

VI Forum Rolnicze Gazety Pomorskiej – Bydgoszcz 2019

11 października 2019 r. w Bydgoskim Centrum Targowo Wystawienniczym odbyło się Forum Rolnicze "Gazety Pomorskiej" podczas którego spotkali się rolnicy, przedsiębiorcy branż wokółrolniczych oraz eksperci. W trakcie imprezy odbyły się podsumowania konkursów: AGROLIGA, Sołtys Roku, Koło Gospodyń Wiejskich Roku i Rolnik Roku. 

Podczas Forum miały miejsce debata i panele dyskusyjne:

Debata ministrów o Wspólnej Polityce Rolnej po 2020 roku.
W "gorącym" spotkaniu wzięli udział: Roman Jagieliński, Wojciech Mojzesowicz, Jacek Janiszewski, Stanisław Kalemba, Artur Balazs oraz Jan Krzysztof Ardanowski

Tematy debaty;

– Cóż tam panie, w polityce?
– Czy reforma Wspólnej Polityce Rolnej po 2020 roku wreszcie pozwoli na uproszczenia?
– Na co pieniędzy będzie więcej, a komu obetną unijną pomoc?

AGROLIGA (PANEL SPONSORSKI) – Najlepsze wzorce dobre praktyki na przykładzie gospodarstw i przedsiębiorstw Polski centralnej i północno-wschodniej. Zarządzanie finansami w sektorze rolnym – szanse i zagrożenia PROW 2014-2020

– Małgorzata Kołacz, KPODR w Minikowie
– dr Roman Sass, Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa w Bydgoszczy

PRODUKCJA ROŚLINNA I ZWIERZĘCA. Rośliny białkowe w Polsce – jakie są szanse, by uniezależnić się od importowanej soi? Czy stosowanie ekstruderów nasion soi oraz rzepaku może się upowszechnić w polskich gospodarstwach?

– dr hab. inż. Maciej Walczak, Zakład Mikrobiologii Środowiskowej i Biotechnologii UMK Toruń
– Juliusz Młodecki, Prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych
– dr hab. Piotr Dorszewski, Dział Technologii i Produkcji Rolniczej KPODR w Minikowie

AGROTECHNIKA. Nowoczesne technologie nawadniania. Co zrobić, by wody w glebie nie zabrakło, ani nie było jej za dużo? I żeby opłaty za korzystanie z wody nie zrujnowały portfela rolnika.

– Margulan Baimukhan, Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocnik Kazachstanu w RP
– Grzegorz Smytry, Dyrektor Regionalnego Zaraządu Gospodarki Wodnej w Bydgoszczy
– prof. dr hab. Jan Kuś, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

Gwarantowane jutro (PANEL SPONSORSKI) – PZU Życie dla Rolnika.

– Kinga Martin Smoczyńska, Koordynator ds. Rozwoju Portfela Agentów „PZU SA – oferta ubezpieczeń dla segmentu AGRO”
– Ewa Szymańska, Koordynator ds. Ubezpieczeń Komunikacyjnych
– Sabina Strysik-Procyk, Koordynator ds. Ubezpieczeń MSP
– Krzysztof Szczepański, Centrum Obsługi Szkód i Świadczeń

PRODUKCJA ZWIERZĘCA. Jak zarobić na produkcji wieprzowiny, wołowiny i drobiu? Szanse na dobrą współpracę z zakładami przetwórczymi, albo własne przetwórstwo.

– Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso
– Piotr Lisiecki, Prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz
– Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
– dr inż. Tadeusz Sobczyński, KPODR w Minikowie
– Sławomir Homeja, Prezes Stowarzyszenia Wieprz Polski

PRODUKCJA ROŚLINNA. Zmiany w stosowaniu środków ochrony roślin na terenie Unii Europejskiej. Wyzwania dla polskich gospodarzy. Czy rolnictwo precyzyjne może przyjść im z pomocą?

– prof. dr hab. Marek Mrówczyński, Dyrektor Instytutu Ochrony Roślin
– Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu
– dr hab. Roman Kierzek, Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy
– prof. dr hab. Tomasz Kurowski, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
– dr hab. inż. Dariusz Pańka, prof. UTP, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

PRODUKCJA ROŚLINNA I ZWIERZĘCA. Program azotanowy – nowe obowiązki nie tylko dla właścicieli zwierząt hodowlanych. Co zrobić, żeby wydać mniej na środki ochrony roślin? Naturalne metody uprawy, w tym probiotyki oraz wykorzystanie produktu pofermentacyjnego (wytworzonego w procesie produkcji biogazu) do poprawy żyzności i właściwości gleb.

– Marek Krysztoforski, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
– dr inż. Krzysztof Jończyk, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
– dr Alina Kowalczyk-Juśko, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Technologie OZE (PANEL SPONSORSKI) dla branży rolniczej oraz możliwości ich finansowania.

– Wsparcie rozwoju odnawialnych źródeł przez BOŚ SA – Bogusław Białowąs, Prezes BOŚ S.A.
– Usługi leasingowe i doradcze na rzecz rozwoju technologii OZE w rolnictwie – Radosław Pieniek, Prezes BOŚ Leasing – EKO Profit S.A.
– Czy w branży rolniczej warto inwestować w OZE – Zaproszeni eksperci

Tekst: Jarosław Domiński
Foto: Marzena Zwiewka i Damian Oparzela
KPODR w Minikowie

image_print

Rolniczy handel detaliczny ze wsparciem ARiMR

Rolnicy i ich małżonkowie, którzy zajmują się lub chcą podjąć działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego mogą ubiegać się o wsparcie w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Nabór wniosków na tzw. małe przetwórstwo rozpocznie się 21 listopada i potrwa do 20 grudnia 2019 r.  

Rolniczy handel detaliczny (RHD), umożliwia rolnikowi sprzedaż żywności wyprodukowanej i przetworzonej we własnym gospodarstwie bezpośrednio konsumentowi. Odbywa się to z pominięciem pośredników, co pozwala uzyskiwać lepsze ceny za sprzedawane produkty rolno-spożywcze. RHD jest więc dobrym sposobem na zwiększenie dochodów rolniczych rodzin. Również ARiMR oferuje pomoc na rozwój tego typu działalności na wsi. Realizowana jest ona z  budżetu PROW 2014-2020 w ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”. 

O pomoc w Agencji będą się mogli ubiegać rolnicy lub ich małżonkowie,  ubezpieczeni w KRUS z mocy ustawy w pełnym zakresie, którzy już prowadzą lub zamierzają prowadzić działalność przetwórczą i sprzedaż produktów przetworzonych w ramach RHD. Lista produktów przetwarzanych i jednocześnie zbywanych (wymóg łączny) obejmuje w tym przypadku m.in. przetwory z owoców i warzyw, np. soki, dżemy, kiszonki, marynaty, koncentraty; przetwory zbożowe: mąki, kasze, płatki, otręby; oleje; wędliny; produkty mleczne, np. jogurty, sery, śmietana.

Należy zaznaczyć, że do prowadzenia rolniczego handlu detalicznego nie jest wymagane uzyskanie wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. 

Wsparcie jest przyznawane w formie refundacji do 50 proc. kosztów kwalifikowalnych poniesionych na realizację inwestycji. Maksymalna kwota pomocy wynosi 100 tys. zł.   

W katalogu kosztów inwestycji, na które można otrzymać dofinansowanie, są m.in. koszty zakupu maszyn, urządzeń i wyposażenia niezbędnego do prowadzenia działalności w zakresie przetwarzania produktów rolnych, koszty budowy lub modernizacji budynków wykorzystywanych do prowadzenia działalności przetwórczej, w tym koszty dostosowania pomieszczeń gospodarczych oraz pomieszczeń służących dotychczas przygotowaniu posiłków; zakup tzw. kontenerów (obiektów budowlanych), gdzie będzie prowadzona działalność przetwórcza, pod warunkiem, że będą one trwale związane z nieruchomością; zakup wraz z instalacją maszyn lub urządzeń do przetwarzania i magazynowania, aparatury pomiarowej i kontrolnej.

Warto podkreślić, że dofinansowanie nie obejmuje zakupu środków transportu oraz używanych maszyn, urządzeń lub sprzętu.

Złożone przez rolników wnioski zostaną poddane ocenie punktowej. Premiuje ona m.in. młodych rolników, inwestycje innowacyjne, uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości. Suma uzyskanych punktów będzie decydowała o kolejności przysługiwania pomocy.

Wnioski można składać w oddziałach regionalnych ARiMR.

 

Szczegółowe informacje:

  • w punktach informacyjnych w biurach powiatowych i oddziałach ARiMR
  • pod numerem bezpłatnej infolinii: 800 38 00 84

 


 

image_print

Nabór LGD dla organizacji pozarządowych uruchomiony!

Lokalna Grupa Działania ,,Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” informuje o możliwości składania wniosków o powierzenie grantów w ramach poddziałania 19.2 ,,Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

O wsparcie na realizację projektów mogą ubiegać się:

-organizacje pozarządowe posiadające osobowość prawną,

– jak i jednostki organizacyjne, którym ustawy przyznają zdolność prawną np. Koła Gospodyń Wiejskich wpisane do Krajowego Rejestru KGW prowadzonego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Warunkiem wsparcia jest posiadanie siedziby lub zarejestrowanego oddziału/ koła na obszarze powiatu nakielskiego.

Dofinansowanie, wynieść może nawet do 20 tys. złotych, a wykorzystać je można m.in. na:

– organizację przedsięwzięć edukacyjnych lub rekreacyjnych np. kursów, szkoleń warsztatów, wizyt studyjnych i innych nawiązujących do lokalnych tradycji i dziedzictwa kulturowego Krajny i Pałuk, wykorzystujących lokalny potencjał turystyczny czy też wpływających na podnoszenie wiedzy mieszkańców powiatu nakielskiego w zakresie ochrony środowiska i zmian klimatycznych;

– organizację wydarzeń i imprez kulturalnych i promocyjnych; opracowanie i wydanie materiałów promocyjnych, w tym m.in. publikacji, folderów, innych wydawnictw; zakup wyposażenia służącego upowszechnianiu i/lub zachowaniu lokalnego dziedzictwa historyczno-kulturowego

– realizację innych inicjatyw na rzecz mieszkańców powiatu nakielskiego.

 

Termin składania wniosków: od 24.10.2019 r. do 22.11.2019 r.

Organizacje zainteresowane uzyskaniem szczegółowych informacji zapraszamy do udziału w „Forum inicjatyw lokalnych i organizacji pozarządowych powiatu nakielskiego”,

termin: 18.10.2019 r. godz. 17.00,

miejsce: Centrum Ekologiczno-Kulturalne w Trzeciewnicy i/lub szkoleniu na temat zasad przyznawania pomocy i wypełniania wniosków o powierzenie grantów.

termin szkolenia: 29.10. 2019 r. godz. 16.30 – 19.30
miejsce szkolenia: biuro LGD, ul. Powstańców Wielkopolskich 6, Nakło nad Notecią
O udziale w szkoleniu decyduje kolejność zgłoszeń. Zgłoszenia przyjmowane są pod nr tel.: 607-822-019 lub na adres e-mail: biuro@rlks.naklo.pl w terminie do 25.10.2019 r.

Uczestnicząc w szkoleniu Grantobiorca, na etapie ubiegania się o wsparcie, może uzyskać 2 punkty w ramach kryterium: „Doradztwo biura LGD”, wg którego m.in. oceniane będą wnioski o powierzenie grantów. Pracownicy LGD udzielają również bezpłatnego doradztwa w zakresie przygotowania dokumentacji niezbędnej do ubiegania się o przyznanie pomocy. Więcej informacji dotyczących Naboru LGD na: http://www.rlks.naklo.pl/aktywni-dla-siebie-i-regionu/ogloszenia-o-naborach-wnioskow/286-ogloszenie-naboru-wnioskow-o-powierzenie-grantow-konkurs-nr-1-2019-g.html

 

Materiał:

Dorota Stanek – dyrektor biura LGD, Magdalena Rogalska – asystent ds. biurowych
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”
Autorki nie wyrażają zgody na komentowanie artykułu.

image_print

Podsumowanie Konkursu AgroLiga 2019 – etap wojewódzki II edycja

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

11 października 2019 r. podczas uroczystego seminarium podsumowującego konkurs AgroLiga 2019 na Forum Rolniczym "Gazety Pomorskiej" ogłoszone zostały wyniki etapu wojewódzkiego.
Gala Konkursu odbyła się w Bydgoskim Centrum Targowo Wystawienniczym.

W ramach gali przedstawieni zostali mistrzowie i laureaci konkursu z województwa kujawsko-pomorskiego oraz mistrzowie z województw warmińsko-mazurskiego, podlaskiego i mazowieckiego. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach: rolnicy i firmy. Uczestnikami konkursu byli rolnicy i przedstawiciele agro-przedsiębiorstw, którzy wyróżniają się osiąganymi efektami technologicznymi i ekonomicznymi, rozwijają swą działalność przy pomocy funduszy unijnych oraz wykazują zaangażowanie w życie lokalnej społeczności. Podstawowym celem tego konkursu jest promocja dobrych przykładów w rolnictwie województwa kujawsko-pomorskiego. Uczestnicy konkursu zostali wytypowani przez pracowników KPODR. Do finału wojewódzkiego konkursu Agroliga 2019 przechodziły podmioty, które były wyróżnione w podregionach: bydgoskim, toruńskim i włocławskim.

Komisja wojewódzka 3-5 września oceniła wyróżnione podmioty i postanowiła przyznać tytuł Mistrza i Wicemistrza Wojewódzkiego w kategoriach: GOSPODARSTWA ROLNE i FIRMY.

Laureaci konkursu w kategorii Gospodarstwa rolne:

  • Piotr Kujawa z Pocierzyna
  • Danuta i Przemysław Pawłowscy z  Rudzka Dużego
  • Magdalena i Marcin Ciemieccy z Rusinowa
  • Ewa i Wojciech Chwalisz z Chełmiczek
  • Ewa i Juliusz Młodeccy z Radzicza
  • Jan i Ewa Grodziccy z  Gostkowa
  • Anna i Krzysztof Wojnowscy z Trzemiętowa
  • Emilia i Marek Sroka „Porzeczkowa Kraina” z Zieleni
  • Michał i Elżbieta Poznańscy z Grzybna

 

Laureaci konkursu w kategorii Firmy:

  • Przedsiębiorstwo Nasienne ROLNAS Sp. z o.o.  z Bydgoszczy
  • Agroprim Dariusz Głowski ze Zrazimia.
  • Zakład Handlowy Marianna Trojanowska z Tłuchowa 
  • Firma Handlowo-Produkcyjna PIKAR, Jolanta i Piotr Łuczak z Biskupic

W kategorii Gospodarstwa rolne:

  • Mistrzem Wojewódzkim zostali Magdalena i Marcin Ciemieccy z Rusinowa,
  • Wicemistrzem Wojewódzkim – Jan i Ewa Grodziccy z  Gostkowa,

W kategorii Firmy:

  • Mistrzem Wojewódzkim –  Przedsiębiorstwo Nasienne ROLNAS Sp. z o.o.  z Bydgoszczy,
  • Wicemistrzem Wojewódzkimfirma Agroprim Dariusz Głowski ze Zrazimia.

Uroczyste wręczenie nagród i wyróżnień odbyło się podczas wieczornej gali na scenie głównej Forum.

Etap wojewódzki konkursu finansowany jest z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Za treść merytoryczną odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Tekst Małgorzata Kołacz
Foto Marzena Zwiewka i Damian Oparzela
KPODR w Minikowie

 

 

https://www.facebook.com/kpodr/videos/2630786020300241/

 

 

Etap wojewódzki konkursu finansowany jest z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
„Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Za treść merytoryczną odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

 

image_print

Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa

 

Już po warsztatach!

W Centrum Technologii Przetwórstwa Rolno-Spożywczego w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (PODR) przeprowadzono warsztaty w zakresie przetwórstwa mleka, mięsa i owoców. Warsztaty odbyły się w ramach projektu pod nazwąKrótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa” realizowanego przez PODR. Projekt obejmuje swoim zasięgiem cztery województwa: podlaskie, mazowieckie, kujawsko-pomorskie i warmińsko-mazurskie.

Uczestnicy z województwa kujawsko-pomorskiego brali udział w zajęciach w dwóch grupach szkoleniowych po 15 osób, w  terminach: 29-30 sierpnia  2019 r. oraz 12-13 września 2019 r.

Zajęcia warsztatowe prowadzone były w trzech blokach tematycznych, podczas których podkreślano znaczenie  należytego utrzymania maszyn i urządzeń (mycie i dezynfekcja) oraz higieny i zdrowia personelu w procesach produkcyjnych. W bloku przetwórstwa mleka uczestnicy zapoznali się z oceną mleka  jako surowca. Na jakość wyrobu wpływ mają poszczególne składniki jak i higiena doju (stanowi o zawartości drobnoustrojów w surowcu). Uczestników zapoznano  z technologią produkcji serów z wykorzystaniem podpuszczki i chlorku wapnia.

Dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem uczestników cieszył się blok warsztatowy z przetwórstwa mięsa. Przedstawiono możliwości wykorzystania rozmaitych rodzajów mięsa od różnych gatunków zwierząt. Zwrócono uwagę na jego korzystne cechy jakościowe. W czasie przetwarzania mięsa przedstawiono receptury wytworzenia różnych rodzajów kiełbasy.

Uczestnicy ostatnich warsztatów zapoznali się z technologiami przetwarzania owoców. Przekazane zostały receptury i mieszanki soków owocowo- warzywnych. Przedstawiono proces tłoczenia, pasteryzacji na zimno i pakowania wyprodukowanego soku. Wskazano na ważne dla jakości soków elementy technologii produkcji.

W podsumowaniu warsztatów akcentowano znaczenie rolniczego handlu detalicznego (RHD) oraz MLO – marginalnej, lokalnej, ograniczonej działalności w dywersyfikowaniu uzyskiwanych dochodów z gospodarstwa. Zapoznano uczestników warsztatów z wymogami prawnymi, higienicznymi i sanitarnymi produkcji żywności i wynikającymi z nich problemów z legalizacją działalności. Zapoznano również z wymaganą do rejestracji MLO dokumentacją.

Zajęcia były prowadzone przez pracowników Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, z Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności. Na bieżąco były przekazywane informacje dotyczące technologii produkcji i techniki wytwarzania poszczególnych produktów. Był także czas na zmierzenie się z własnoręczną produkcją jak i wymianą doświadczeń pomiędzy wykładowcami i uczestnikami.

Posumowanie projektu odbyło się 25 września 2019 r. na konferencji zorganizowanej w Hotelu „Odessa” w Wysokim Mazowieckim. Zakres tematyczny konferencji obejmował zagadnienia prawne związane z przetwórstwem rolno-spożywczym i bezpieczeństwem żywności. Część konferencji poświęcono na identyfikowalność  i autentyczność surowca oraz etykę w przetwórstwie żywności. Dużym zainteresowaniem uczestników cieszyło się przetwórstwo produktów pochodzących ze zbioru w lasach, łąkach i z ogrodów. W ramach konferencji przedstawiono również zagadnienia związane ze sprzedażą wytworzonego produktu, kanałami dystrybucji oraz wykorzystaniem możliwości marketingowych w oparciu o social media.

Zrealizowany projekt był doskonałą okazją do wymiany doświadczeń pomiędzy uczestnikami oraz  pozyskania praktycznej i teoretycznej wiedzy od prowadzących specjalistów z możliwością adaptacji do warunków poszczególnych uczestników.

Za treść merytoryczną odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

 

Do pobrania publikacja:

Krótki łancuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa

 

 

 

 

Małgorzata Kołacz,
KPODR w Minikowie

image_print

Wyjazd studyjny „Dobre przykłady współpracy wytwórców lokalnej żywności na przykładzie doświadczeń zagranicznych i polskich”

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Operację w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Plan operacyjny na lata 2018-2019

 

Dobre przykłady współpracy wytwórców lokalnej żywności
na przykładzie doświadczeń zagranicznych i polskich

 

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie wraz z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Zachodniopomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach zrealizował operację pn. „Dobre przykłady współpracy wytwórców lokalnej żywności na przykładzie doświadczeń zagranicznych i polskich”, w ramach której odbył się wyjazd studyjny do Niemiec, Austrii, Czech i Polski w dniach 29.09.2019–05.10.2019. Uczestnikami wyjazdu byli rolnicy/mieszkańcy obszarów wiejskich: przedstawiciele lokalnych producentów rolnych działający na rynku (w ramach RHD, dostaw bezpośrednich, sprzedaży bezpośredniej, MLO) oraz rolnicy zamierzających podjąć ww. działalność. Ponadto w wyjeździe brali udział przedstawiciele uczelni wyższej z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy oraz doradcy rolni, wszyscy zaangażowani w tematykę rozwoju obszarów wiejskich, przetwórstwa i sprzedaży żywności  na poziomie gospodarstwa.

 

Czytaj więcej

image_print