Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Program azotanowy w praktyce

 

Dbałość o środowisko naturalne wobec niepokojących oznak zmiany klimatu zaczyna być obowiązującym standardem. Dotyczy to również rolnictwa mającego duży wpływ na stan środowiska. Jednym ze sposobów mogących zapobiec zanieczyszczeniu wód powierzchniowych jest powstrzymanie przedostawania się do nich związków azotu. Dlatego Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zorganizował wyjazd studyjny do Holandii pt. „Program azotanowy, nowe wyzwania dla rolników z województwa Kujawsko-Pomorskiego dotyczące ochrony wód”, który odbył się w dniach od 26 do 28 czerwca 2019 roku.

Wyjazd ten był skierowany do rolników, doradców oraz przedstawicieli instytucji i organizacji wspierającej rozwój rolnictwa z województwa kujawsko-pomorskiego, którzy zajmują się produkcją roślinną oraz zwierzęcą.

Głównym celem operacji było podnoszenie świadomości i kształtowanie właściwych postaw u rolników oraz doradców rolniczych w zakresie ograniczenia zanieczyszczenia wód azotem pochodzenia rolniczego, poprzez wsparcie we wdrażaniu „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu”. Wyjazd studyjny miał za zadanie przekazać uczestnikom informacje o najnowszych rozwiązaniach dotyczących ochrony wód oraz oddziaływaniu produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne na przykładzie Holandii – państwa w Unii Europejskiej, które od 2014 roku zdecydowało się na zastosowanie programu ograniczającego odpływ azotu ze źródeł rolniczych na terytorium całego kraju.

W zrealizowanej operacji nastąpiło wsparcie transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie, leśnictwie i na obszarach wiejskich poprzez wizytacje uczestników operacji w nowoczesnych holenderskich gospodarstwach rolnych, które zajmują się produkcją zwierzęcą oraz roślinną. Od 1 stycznia 2014 r. hodowcy zwierząt gospodarskich z nadwyżką obornika w gospodarstwie mają obowiązek jego przetwarzania. Procent nadwyżki obornika, który holenderscy hodowcy musza przetwarzać, różni się w zależności od regionu. Od 2017 r.: 59% dla regionu południowego, 52% dla regionu wschodniego i 10% dla regionu innego. Holenderskie gospodarstwa, które uczestnicy operacji odwiedzili, były dla nich doskonałym przykładem tego, w jaki sposób można racjonalnie gospodarować nawozami naturalnymi pochodzącymi z hodowli trzody chlewnej oraz bydła.

Pierwsze gospodarstwo znajdowało się w miejscowości Gemonde. Prowadzone jest przez rodzinę  Groendaal. Rodzice wraz z dwoma synami zajmują się farmą, w której jest 165 krów mlecznych, 3 roboty udojowe oraz separator obornika z firmy Bauer. Gospodarze bardzo chwalili sobie separator, dzięki któremu takie gospodarstwo jak ich nie ma już problemów z dużymi ilościami gnojowicy. Istniejące bowiem przepisy w Holandii ograniczają stosowanie dużych ilości gnojowicy na polach uprawnych, dlatego nawóz ten musi być w odpowiedni sposób przerobiony. Separator w gospodarstwie państwa Groendaal przekształca gnojowicę na wartościowy nawóz poprzez rozdzielenie na płyn i frakcję stałą. Pozostały wodnisty roztwór może zostać w każdej chwili użyty na uprawy, a bezwonna stała frakcja jest łatwo magazynowana  przy niskiej stracie azotu i wykorzystywana jako podłoże dla krów lub nawóz. Dzięki temu urządzeniu ilość gnojowicy została zredukowana od 15% aż do 30%.     

Transfer wiedzy nastąpił poprzez spotkanie z przedstawicielami Sieci Europejskiego Partnerstwa Innowacyjnego na rzecz Wydajnego i Zrównoważonego Rolnictwa EIP-AGRI, którzy na co dzień zajmują się kontrolą przestrzegania procedur Dyrektywy Azotanowej w gospodarstwach.

Kolejna wizyta studyjna odbyła się w miejscowości Landhorst na fermie trzody chlewnej. Spotkanie poprowadził pan Martiinj Albers, który wraz z rodziną prowadzi nowoczesne gospodarstwo trzodziarskie oraz zajmuje się produkcją buraków cukrowych oraz kukurydzy. Posiada również firmę, która zajmuje się przetwarzaniem obornika i gnojowicy. Podczas wizyty uczestnicy zobaczyli nowoczesną kompostownie oraz gotowe nawozy organiczne, a także mobilne samochodowe separatory, które przetwarzają gnojowicę w wybranym przez hodowcę miejscu na farmie. Uczestnicy dowiedzieli się, że zastosowanie separatorów pozwala zmniejszyć w tym gospodarstwie o połowę zawartość fosforanów w kilogramie frakcji rzadkiej (poprzez koncentrację), a przez to wylać dwa razy więcej gnojowicy. Oznacza to lepsze wykorzystanie posiadanego areału, a ponieważ frakcję gęstą można traktować jako nawóz stały, to zdolność magazynowa kanałów gnojowicowych znacznie się zwiększa. Powstałą w wyniku separacji frakcję gęstą farmer możne łatwo układać i przechowywać na pryzmie obornikowej.

Ostatniego dnia uczestnicy wyjazdu odwiedzili firmę pieczarkarską „Champignonkwekerijen De Hopwaag”, która współpracuje z farmerami holenderskimi. Obecnie firma posiada dwie pieczarkarnie o łącznej powierzchni uprawnej 6160 m2, rozmieszczone w 21 komórkach hodowlanych a tygodniowa produkcja  to 40 tys. kilogramów grzybów. Pieczarkarnia to kolejny sposób, na wykorzystanie obornika i na jego przetworzenie. Właściciel opowiedział uczestnikom o historii swojej firmy oraz o zasadach jej działania, a także wytłumaczył jak powstaje podłoże do uprawy pieczarek i dalszy ciąg ich produkcji. Dowiedzieli się oni, że w procesie technologicznym są wykorzystywane surowce odpadowe, takie jak: słoma, pomiot drobiowy, obornik koński, fosfogips lub reagips. Wymienione komponenty są poddawane procesom: moczenia, mieszania, napowietrzania oraz fermentacji i pasteryzacji w temperaturach 48–85°C. Następnie uzyskany kompost miesza się z grzybnią pieczarki. Ostatnim etapem produkcji podłoża jest formowanie kostek i pakowanie ich w folię. Uczestnicy zostali oprowadzeni po firmie i poznali wszystkie fazy wzrostu pieczarek, na podłożu z nawozów naturalnych.

Holandia jest przodującym państwem europejskim, które zajmuje się już od wielu lat przetwarzaniem nawozów naturalnych ze względu na ochronę wód i środowiska,  dlatego wyjazd studyjny był doskonałym przykładem dla rolników z województwa kujawsko-pomorskiego tego, w jaki sposób mogą zmodernizować swoje gospodarstwa, a dla doradców okazją do poszerzenia swojej wiedzy, aby później przekazać to doświadczenie innym rolnikom na szkleniach.

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Tekst i fot. Agnieszka Szczepańska

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

image_print

VII Kujawsko-Pomorskie Forum Turystyki Wiejskiej – Wieś dla Wsi!

 

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie w partnerstwie z Kujawsko-Pomorską Organizacją Turystyczną, Lokalną Grupą Działania „Gminy Powiatu Świeckiego”, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział w Krakowie, oraz Stowarzyszeniem Towarzystwo Rozwoju Gminy Płużnica realizuje operację pn.: „VII Kujawsko-Pomorskie Forum Turystyki Wiejskiej – Wieś dla Wsi!”.

Operacja ma na celu przede wszystkim zwiększenie wiedzy i kompetencji uczestników Forum z zakresu atrakcyjnych rozwiązań budowania oferty turystycznej obiektów zlokalizowanych na terenach wiejskich. Wyłonienie, zaprezentowanie i wypromowanie przykładów dobrych praktyk działalności turystycznej na obszarach wiejskich, oraz upowszechnianie wiedzy na temat działalności edukacyjnej w gospodarstwach rolnych i promocja obiektów należących do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Stąd też celami operacji będą również:

• przeprowadzenie konferencji, na której nastąpi przekazanie informacji z zakresu atrakcyjnych rozwiązań budowania oferty turystycznej obiektów położonych na terenach wiejskich, ze szczególnych uwzględnieniem działalności w ramach rolnictwa społecznego. Informacje będą przekazywane w ramach wykładów i konsultacji przeprowadzonych przez doświadczonych wykładowców i ekspertów;

• wyłonienie 15 laureatów Konkursu AGRO-wczasy, w celu rozpowszechniania dobrych praktyk
w zakresie oferty agroturystycznej, obiektów turystyki wiejskiej oraz obiektów świadczących usługi gastronomiczne, a także ich promocja;

• przeprowadzenie wyjazdu studyjnego służącego przekazaniu informacji jak w praktyce wykorzystywana jest wiedza z zakresu atrakcyjnych rozwiązań budowania oferty turystycznej obiektów położonych na obszarach wiejskich. Wyjazd studyjny wzmacnia transfer wiedzy i ugruntowuje już tą zdobytą. Daje równie możliwość nawiązania nowych kontaktów i wymiany doświadczeń;

• stworzenie publikacji i dystrybucja publikacji dotyczącej prowadzenia działalności edukacyjnej w gospodarstwach rolnych, służy rozpowszechnieniu informacji na temat dostępnej formy realizacji założeń podstawy programowej wśród kardy nauczycielskiej publicznych przedszkoli, szkół podstawowych, oraz liceów z woj. kujawsko – pomorskiego.;

• stworzenie publikacji konferencyjnej i dystrybucja pomiędzy uczestników konferencji zawierającej skomplikowane informacje z zakresów: rolnictwa społecznego, przepisów prawnych w ekonomii społecznej, budowania współpracy pomiędzy obiektami oferującymi usługi edukacyjne w gospodarstwach rolnych, działalności stowarzyszenia zajmującego się pomocą osobą niesamodzielnym, fundacji zajmującej się działalnością w ramach rolnictwa społecznego, pedagogiki wczesnoszkolnej.

Niniejsza operacja jest odpowiedzią na zdiagnozowany problem niewystarczającej ilości podmiotów świadczących usługi prospołeczne (edukacyjne, opiekuńcze), oraz niski poziom wiedzy na temat rolnictwa społecznego i ekonomii społecznej.

W ramach operacji zostaną zorganizowane i przeprowadzone: trzydniowa konferencja, wyjazd studyjny, konkurs. Zostaną również stworzone dwie publikacje dla kardy nauczycielskiej publicznych przedszkoli, szkół podstawowych, liceów z woj. kujawsko – pomorskiego, a także druga publikacja dla uczestników konferencji.
Działania obejmą obszar województwa kujawsko-pomorskiego.

 

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

image_print

Warsztaty – Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Zapraszamy do udziału w warsztatach!

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, zaprasza do udziału w warsztatach przetwórstwa: „Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa”, które odbędą się w terminach: 29-30.08.2019 r. oraz 12-13.09.2019 r. w Centrum Technologii Przetwórstwa Rolno-Spożywczego w PODR w Szepietowie. Konferencja podsumowująca dla wszytkich uczestników warsztatów w dniu 25.09.2019 r.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Działanie skierowane jest do:

• mieszkańców obszarów wiejskich w tym: rolników, członków kół gospodyń wiejskich zainteresowanych podjęciem działalności w zakresie przetwórstwa rolnego,

doradców rolniczych,

przedsiębiorców, producentów żywności.

Program warsztatów obejmuje przetwórstwo mleka, mięsa i owoców. Uczestnicy zdobędą praktyczną wiedzę w zakresie przetwarzania surowców i tworzenia krótkich łańcuchów dostaw jako ważnego elementu małego przetwórstwa w sektorze rolno-spożywczym. Warsztaty będą odbywały się przez dwa dni. Uczestników zapoznamy z trzema modelowymi liniami technologicznymi do przetwórstwa surowców rolno-spożywczych. Po cyklu warsztatów odbędzie się konferencja podsumowująca zdobytą praktyczną wiedzę w odniesieniu do teorii. Wybitni specjaliści poruszą m.in. następujące tematy: małe przetwórstwo rolno-spożywcze w świetle ustawy, bezpieczeństwo żywności, przetwórstwo ziół, roślin i kwiatów, sprzedaż wytworzonego produktu, kanały dystrybucji, możliwości sprzedaży w oparciu o social media.

Osoby zainteresowane udziałem w warsztatach i konferencji proszone są o wypełnienie oraz własnoręczne podpisanie karty zgłoszeniowej i złożenie jej do 28 czerwca 2019 r. do godz.14.00 do Działu Technologii Produkcji Rolniczej (pokój 22), bądź przesłanie zeskanowanego zgłoszenia faksem na nr: 52 386 72 27 lub e-mail na adres: malgorzata.kolacz@kpodr.pl. Dokładna data warsztatów i konferencji podana zostanie uczestnikom zakwalifikowanym do udziału w operacji. Dodatkowe informacje o warsztatach i konferencji pod nr tel. 667 662 836 lub 52 386 72 40.

Uczestników wyłoni komisja powołana przez dyrektora KPODR. Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc decyduje kolejność zgłoszeń.

Karta zgłoszeniowa oraz regulamin całej operacji do pobrania:

Karta-zgloszenia-uczestnictwa

REGULAMIN uczestnictwa

Za treść merytoryczną odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Małgorzata Kołacz,
KPODR w Minikowie

image_print

LAUREACI KONKURSU AGRO-WCZASY 2019

Pragniemy z radością poinformować, że spośród zgłoszeń nadesłanych na konkurs AGRO-wczasy 2019, komisja konkursowa dokonała wyboru najlepszej piętnastki naszego województwa. Do drugiego etapu konkursu zakwalifikowali się:

I KATEGORIA Gospodarstwo agroturystyczne
1. Gospodarstwo Agroturystyczne Waldemar Karbowski, Mały Głęboczek 29, 87-313 Brzozie
2. „Dobra Chata”, Ludwichowo 12, 89-505 Małe Gacno
3. „Dworek Janowicki” Edward Kowalczyk, Marzanna Senko – Kowalczyk, Kazmierzewo 37,87-732 Lubanie
4. „Aroniówka” Jędrzejewo 17, 86-141 Lniano
5. „Bobrówka” Hanna i Tomasz Wągrowscy, 88-110 Gnojno 4

 

II KATEGORIA Usługi turystyki wiejskiej
1. Półwysep Wądzyń Ośrodek Wypoczynkowy & Restauracja & Hotel, Wądzyń 39, 82-327 Bobrowo
2. Gospodarstwo Agroturystyczne „tuŻur”, Żur 2a, 86-150 Osie
3. Pałac Runowo, Hanna Lewandowska, 89-421 Runowo Kraj. 80
4. „Spełnione Marzenie” Lubodzież 31, 86-141 Lniano
5. Agroturystyka „Pod Orzechami”, ul. Biskupińska 26 a, 88-410 Gąsawa

 

III KATEGORIA Atrakcyjna kuchnia regionalna
1. Agroturystyka „Maciejówka”, Żagno 19, 87-630 Skępe
2. „Tradycyjne Jadło – Mirosława Wilk”, ul. Lipnowska 34, 87- 602 Wielgie
3. „Ekogościniec Pachotówko”, Gzin, ul. Długa 30, 86-070 Dąbrowa Chełmińska
4. „Przystanek Tleń Sp. z o.o.”, Tleń, ul. Bydgoska 2, 86-150 Osie
5. Zagroda „Pod Zachrypniętym Kogutem”, Glewo 28, 87-610 Dobrzyń nad Wisłą

Zgodnie z regulaminem obiekty zakwalifikowane do drugiego etapu konkursu zostaną zwizytowane i poddane ocenie przez sześcioosobową komisję konkursową, która wyłoni zwycięzców i ewentualnych wyróżnionych w poszczególnych kategoriach. Wizyty komisji odbędą się w terminie od 18.07.2019 O dokładnych terminach laureaci zostaną poinformowani telefonicznie oraz mailowo. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi podczas VII Kujawsko-Pomorskiego Forum Turystyki Wiejskiej – „Wieś dla Wsi” odbywającego się w dniach 24-26 września 2019.

Laureatom gratulujemy, a wszystkim uczestnikom dziękujemy za zgłoszenia i zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnej edycji konkursu!

image_print

Wdrażanie Dyrektywy NEC oraz konkluzji BAT w zakresie redukcji emisji amoniaku z rolnictwa

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Fundacja na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa w partnerstwie z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie realizuje operację „Wdrażanie Dyrektywy NEC oraz konkluzji BAT w zakresie redukcji emisji amoniaku z rolnictwa” w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Cel główny projektu:

Celem głównym projektu jest podnoszenie świadomości i kształtowanie właściwych postaw rolników zmierzających do redukcji emisji zanieczyszczeń pochodzenia rolniczego, poprzez propagowanie zasad zrównoważonego rolnictwa.

Cele szczegółowe operacji:

  1. Upowszechnianie wiedzy i przygotowanie rolników do wdrożenia zapisów Dyrektywy NEC i konkluzji BAT w zakresie redukcji emisji amoniaku.
  2. Identyfikacja i promocja dobrych praktyk m.in. w zakresie gospodarki nawozowej, stosowania nowoczesnych technik chowu i żywienia zwierząt redukujących emisję zanieczyszczeń pochodzenia rolniczego.
  3. Aktywizacja środowiska mieszkańców wsi na rzecz poprawy jakości powietrza i wód, ochrony środowiska, oraz zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich.

Grupy docelowe naszych działań:

1) osoby reprezentujące instytucje na szczeblu centralnym i regionalnym, przedstawiciele ministerstw, instytutów naukowych, Urzędów Marszałkowskich; przedstawiciele urzędów gmin i starostw powiatowych, które decydują o kierunkach gospodarki środowiskowej na różnych szczeblach administracyjnych.

2) rolnicy i mieszkańcy wsi, do których zamierzamy trafić poprzez doradców z 16 Wojewódzkich Ośrodków Doradztwa Rolniczego oraz z Punktów Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego i wszystkich oddziałów CDR.

Planowane formy działań:

Operacja będzie miała trzy formy:

  1. seminarium pt;. „Wdrażanie Dyrektywy NEC oraz konkluzji BAT w zakresie redukcji emisji amoniaku z rolnictwa” zorganizowanej dla min. 50 uczestników.
  2. Publikacji pt. „Wdrażanie Dyrektywy NEC oraz konkluzji BAT w zakresie redukcji emisji amoniaku z rolnictwa” skierowanej do rolników i doradców rolnych wydanej w nakładzie 8 000 szt.
  3. Broszury pt. „Wdrażanie Dyrektywy NEC oraz konkluzji BAT w zakresie redukcji emisji amoniaku z rolnictwa” wydanej w nakładzie w 15 000 egzemplarzy, która obejmie swoim zasięgiem rolników z całej Polski

Opracowania będą dystrybuowane poprzez 16 WODR, CDR Brwinów i jego 4 oddziałów, oraz Punkty Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego. Niewielka część egzemplarzy trafi też do Krajowej Rady Izb Rolniczych, Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Gospodarki i Żeglugi, Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska, ARiMR, IUNG, Instytut Zootechniki PIB.

Publikacje w formie pdf. będą dostępna również na stronie FDPA do wykorzystania przez tych, dla których zabraknie papierowej wersji. Informacja o możliwości pobrania w pdf. zostanie również rozesłana do Urzędów gmin i Urzędów Marszałkowskich.

Efekty realizacji operacji:

  1. Zorganizowanie i przeprowadzenie seminarium zatytułowanego „Wdrażanie Dyrektywy NEC oraz konkluzji BAT w zakresie redukcji emisji amoniaku z rolnictwa” dla min. 50 osób
  2. opracowanie, wydanie i dystrybucja 8 000 egz. publikacji pt. „Wdrażanie Dyrektywy NEC oraz konkluzji BAT w zakresie redukcji emisji amoniaku z rolnictwa”
  3. opracowanie, wydanie i dystrybucja 15 000 egz. broszury pt. „Wdrażanie Dyrektywy NEC oraz konkluzji BAT w zakresie redukcji emisji amoniaku z rolnictwa”
  4. opracowanie i publikacja 2 artykułów prasowych;
  5. przygotowanie elektronicznej wersji publikacji w formie pliku pdf., rozsyłanego jako link do pobrania ze strony FDPA;
  6. przygotowanie elektronicznej wersji broszury w formie pliku pdf., rozsyłanego jako link do pobrania ze strony FDPA;
  7. przygotowanie zakładek nt. projektu na stronie www.fdpa.org.pl i stronie partnera (zamieszczenie informacji o projekcie, galerii zdjęć, informacji na temat publikacji i broszury);

 

Efekty operacji długookresowe:

  1. Wzrost świadomości i wiedzy interesariuszy rozwoju obszarów wiejskich w zakresie racjonalnej i zrównoważonej gospodarki nawozowej.
  2. Efekty w zakresie poprawy stanu środowiska naturalnego:

    • poprawa stanu jakości powietrza w Polsce;
    • poprawa stanu zasobów glebowych i wodnych w Polsce;
    • zmniejszenie oddziaływania na środowisko, poprzez ograniczenie zanieczyszczenia amoniakiem i innymi szkodliwymi substancjami pochodzącymi z rolnictwa
    • wsparcie w wypełnieniu zobowiązań związanych z dyrektywą NEC i konkluzji BAT i polityki ekologicznej Polski;

 Czas trwania operacji: 1 kwietnia 2019 r- 31.10. 2019 r.

Dofinansowanie: 223 958,00 PLN                                

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl
Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

 

image_print

DOFINANSOWANIE DO WAPNOWANIA!

Rolniku jeśli twoje pola są zakwaszone, ich pH jest równe lub niższe od 5,5 , a powierzchnia UR nie stanowi więcej, jak 75 ha złóż do Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Bydgoszczy wniosek w ramach Programu „Ogólnopolski program regeneracji środowiskowej gleb przez ich wapnowanie”.

Wnioski składane mogą być na zakup wapna nawozowego odpowiadającego typom określonym w załączniku nr 6 rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 8 września 2010 r. Dz. U. Nr 183, poz. 1229 (strona 10 rozporządzenia http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20101831229/O/D20101229.pdf) i/lub na zakup środka wapnującego, o którym mowa w przepisach  rozporządzenia nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 13 października 2003 r. w sprawie nawozów. Dofinansowanie nie obejmuje kosztów transportu i rozsiewania.

Wnioski należy składać w Okręgowej Stacji w terminie od 15 lipca do 30 grudnia 2019 roku, a ubiegać się można o dofinansowanie wapna zakupionego w okresie od 1 czerwca do 31 grudnia 2019 roku.

Wysokość dofinansowania to:

  • do 300 zł za tonę zakupionego wapna lub środka wapnującego (CaO oraz CaO+MgO) dla gospodarstw do 25 ha UR,
  • do 200 zł za tonę zakupionego wapna lub środka wapnującego (CaO oraz CaO+MgO) dla gospodarstw od 25 ha do 50 ha UR,
  • do 100 zł za tonę zakupionego wapna lub środka wapnującego (CaO oraz CaO+MgO) dla gospodarstw od 50 ha do 75 ha UR.

 

Dokumenty niezbędne do pozytywnego zaopiniowania wniosku to:

  1. Wniosek do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej o wsparcie wapnowania regeneracyjnego gleb (załącznik 1).
  2. Zalecana dawka wapna (wydana przez OSChR) (załącznik 2 wydawany przez OSChR).
    Dokumenty potrzebne do wystawienia zalecanej dawki wapna na podstawie bieżących wyników badań lub wyników od 01.01.2017 roku:
    a) Oświadczenie o powierzchni użytków rolnych i numery ewidencyjne działek (Załącznik Nr 1A),
    b) Oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych (Załącznik Nr 2A),
    c) Upoważnienie dla osoby składającej dokumenty w imieniu Wnioskodawcy (Załącznik nr 3A).
  3. Oświadczenie o pomocy de minimis w rolnictwie lub rybołówstwie (załącznik 3).
  4. Oryginał faktury na zakup wapna lub środka wapnującego. Faktura powinna zawierać: typ, odmianę i zawartość czystego składnika.

Załączniki do pobrania:

Zalacznik_nr_1

Zalacznik_nr_1A

Zalacznik_nr_2A

Zalacznik_nr_3

Zalacznik_nr_3A

image_print

Bioróżnorodność w domu i w ogrodzie

W malowniczym miejscu, z dala od ruchliwych dróg, w otoczeniu jezior, łąk, pól i lasu, w miejscowości Leszcze, w gminie Złotniki Kujawskie na przełomie czerwca i lipca odbył się cykl warsztatów pn. „Bioróżnorodność w domu i w ogrodzie”. Warsztaty zorganizowane zostały w ramach projektu „Bioświadomi, bioodpowiedzialni”  – kampania informacyjno-edukacyjna dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego, dofinansowanego przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu. Uczestnicy warsztatów gościli w gospodarstwie rolnym Lovenda Kujawska Państwa Karoliny i Mariusza Grontkowskich. Tematyka warsztatów idealnie wpisała się w klimat miejsca, gdyż gospodarze dbają o środowisko naturalne wspierając różnorodność biologiczną. Oprócz największej na Kujawach plantacji lawendy gospodarze uprawiają zioła i warzywa  w systemie rolnictwa ekologicznego, a także posiadają małą pasiekę.

Trochę teorii, dużo praktyki

Podczas każdego warsztatu uczestnicy mieli możliwość wysłuchania wykładu pn. „Ochrona bioróżnorodności w praktyce”. Tematyka wykładu dotyczyła znaczenia bioróżnorodności w życiu człowieka oraz potrzeby jej ochrony. Uczestnicy dowiedzieli się jak w prosty sposób realizować wytyczne zrównoważonego rozwoju by zahamować tempo spadku różnorodności biologicznej. Podkreślono, do jak wielkich zmian w populacji, praktycznie wszystkich gatunków roślin i zwierząt doprowadziło uproszczenie krajobrazu, chemizacja upraw, intensyfikacja produkcji rolnej. Jeśli nie zatrzymamy szalonego tempa spadku bioróżnorodności czeka nas katastrofa ekologiczna. Nasze nieograniczone potrzeby, ciągły pęd po wyższe plony, ekstremalny konsumpcjonizm powoduje wymieranie gatunków. W ten sposób ograniczamy sobie możliwość korzystania  z usług ekosystemowych, które są podstawą naszego przeżycia i dobrobytu.

Podczas części praktycznej warsztatów uczestnicy mieli możliwość zapoznać się z tajnikami uprawy lawendy. Poznać liczne jej odmiany, które znacząco różnią się od siebie, począwszy od siły wzrostu, pokroju rośliny, kształtu liści, aż po kolor kwiatów. Uczestnicy poszerzyli swoją wiedzę z zakresu wyboru stanowiska do uprawy różnych gatunków ziół oraz ich pielęgnacji. Podczas destylacji olejku lawendowego słuchacze dowiedzieli się o wspaniałych właściwościach różnych olejków eterycznych, które mają zastosowanie nie tylko w kosmetyce i w kuchni ale również w medycynie. Ciekawym doświadczeniem było samodzielne wykonanie ziołowego kosmetyku, który nie tylko jest przyjazny dla środowiska, ale również bezpieczny dla człowieka. Podczas warsztatów odbyła się również demonstracja gatunków miododajnych oraz prezentacja sposobów zbioru oraz różnych metod przechowywania ziół. W ramach warsztatów odbyły się również praktyczne zajęcia  z wegetatywnego rozmnażania ziół. Forma warsztatów jest najbardziej efektywną formą szkolenia, gdyż połączenie wiedzy teoretycznej z praktycznymi zajęciami daje niemalże gwarancję na wprowadzenie uzyskanej wiedzy do życia codziennego.

Tekst i zdjęcia: Ilona Oleś

image_print

OD POLA DO STOŁU PO NORWESKU – wizyta studyjna

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”  
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej  w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego przystąpił do realizacji projektu:

 ,,OD POLA DO STOŁU PO NORWESKU ” 

w ramach konkursu nr 3/2019 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, plan operacyjny na lata 2018 – 2019.

od 28 maja do 31 pażdziernika 2019 r.

 

W projekcie udział biorą także partnerzy Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich:

– Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli
– Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
– Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach

Celem operacji jest wymiana wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich. Ułatwi to wypracowanie rozwiązań potrzebnych do rozwoju wsi i rolnictwa we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich poprzez poszerzanie wiedzy dotyczącej produktu regionalnego, jego certyfikacji, wytwarzania i przetwórstwa na poziomie gospodarstwa oraz jego dystrybucji na przykładzie gospodarstw wiejskich w południowo – zachodniej Norwegii.

Grupą docelową są doradcy i rolnicy z obszaru 4 województw: mazowieckiego, lubelskiego, kujawsko–pomorskiego, łódzkiego. Grupa będzie liczyła 22 osoby, wyodrębniona zostanie ze środowiska instytucjonalnego otoczenia, wsi i rolnictwa, zajmującego się oraz przyczyniającego do upowszechniania wiedzy o regionalnych produktach certyfikowanych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, w tym dotyczącej ich produkcji, przetwórstwa, dystrybucji oraz marketingu. Dostęp do projektu będą miały osoby zamieszkujące i prowadzące działalność na obszarach wiejskich, głównie właściciele małych, będących na pograniczu rentowności gospodarstw rolnych.

Planowane formy realizacji operacji:  pięciodniowa wizyta studyjna

– 22 uczestników wizyty studyjnej, którzy poznają szczegółowe zagadnienia z zakresu przetwórstwa na poziomie własnego gospodarstwa.
– Wydanie publikacji informacyjnej opisującej wizytowane podmioty oraz ciekawe inicjatywy i systemy sprzedażowe funkcjonujące w danym kraju.

Przewidywane  efekty operacji:

Efektem realizacji operacji będzie upowszechnianie i wymiana wiedzy między podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju. Udział zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, między innymi w regionach o specyficznej charakterystyce geograficznej, pozwoli na wskazanie możliwości wytwarzania i przetwórstwa rolno-spożywczego przy zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcji.

Efektem natychmiastowym  realizowanej operacji będzie:

– Podkreślenie znaczenia  wytwarzania i rozpowszechniania tego rodzaju produktów nie tylko w promowaniu tradycyjnej żywności wysokiej jakości ale także w turystycznym popularyzowaniu i ekonomicznym wsparciu regionów.

– zwiększenia konkurencyjności na rynku oferującym produkty tradycyjne i lokalne, co pozwoli zwiększyć rentowność i konkurencyjność gospodarstw na terenie Mazowsza, Lubelszczyzny, regionu łódzkiego i kujawsko-pomorskiego

– wzrost zainteresowania dobrymi praktykami i transferem wiedzy

– zwiększenie zatrudnienia mieszkańców obszarów wiejskich bez konieczności zmiany ich miejsca zamieszkania

 

image_print