Konkurs – „Poznaję produkt ekologiczny”
Dnia 11.05.2019 podczas targów „LATO na WSI – Święto Smaku i Tradycji” w Minikowie odbył się Konkurs pn. „Poznaję produkt ekologiczny”. Przedsięwzięcie cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających. Głównym założeniem konkursu było podniesienie wiedzy i kształtowanie świadomości mieszkańców oraz wskazanie uczestnikom, że rolnictwo ekologiczne jest najbardziej prośrodowiskową metodą produkcji rolnej. Dokonując wyboru towarów ekologicznych, pozwalamy na osiąganie szerokorozumianych korzyści rolnośrodowiskowych. Uczestnicy, którzy właściwie odpowiedzieli na pytania zawarte w teście konkursowym zostali nagrodzeni zestawami roślin ufundowanymi przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu.
Joanna Szczęsna
III edycja Turnieju Powiatów – wyniki, zdjęcia
W Turnieju uczestniczyło 17 powiatów województwa kujawsko-pomorskiego (wszystkie poza powiatami świeckim i grudziądzkim)
W poszczególnych konkurencjach zwyciężyli:
Głosowanie internetowe – powiat włocławski
Stoisko powiatowe – powiat sępoleński
Smaki powiatów – powiat chełmiński
Test wiedzy – powiat żniński (4 powiaty [jeszcze bydgoski, chełmiński, inowrocławski] miały identyczne wyniki, o zwycięstwie zadecydowała dogrywka)
Test smaku – powiat chełmiński
Ze względu na warunki pogodowe zrezygnowano z konkurencji „Slalom gigant”.
Po podsumowaniu punktów za wszystkie konkurencje laureatami zostały:
I miejsce – powiat chełmiński – poza nagrodą otrzymali przechodni puchar powiatów
II miejsce – powiat inowrocławski
III miejsce – powiat sępoleński
Sponsorem nagród była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj (Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego).
Nagrodzeni:
XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – wyniki, zdjęcia
Część gastronomiczna
I miejsce – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska, Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą
II miejsce – KGW Pturek, Marianna Pawłowska , Grażyna Niewolak – pałucki ruks, ryks, ryksik, żeberka po żnińsku
III miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Lasem, Katarzyna Przybylska, Patrycja Przybylska – pierogi z kaczą okrasą, czernina z kluchami, zraz po staropolsku z kaczki z kaszą.
Nominacja do nagrody „Perła 2019”
Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska
Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.
Produkty
Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: PW Andrób Roman Olszewski – schab pieczony
I nagroda: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubasza Agata Minda – pasztet z gołębi.
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp z o.o. Ser Hrabiego Kazimierza
I nagroda: Ilona Zmudziejewska – Lody koronowskie
Wyróżnienia w kategorii produkty zwierzęce:
1 – Gabriela Mikołajczyk – swojska słoikowa dziadka
2 – Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek Witold Śledź – kabanosy
3 – KGW Tuchola, Zenobia Majka – smalec po borowiacku
4 – Gospodarstwo Rolne Spod Czarcich Gór Piotr Urtnowski – masło
5 – Andrzej Gajda – kozi twarożek Julki
Kategoria: produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Jan Chabowski, powidła strzeleckie
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Michał Musiał – olej rzepakowy tłoczony na zimno
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Stowarzyszenie KGW Jagna Tłuchowo, Grażyna Jędrzejewsjka – pączki parzone
Wyróżnienia w kategorii produkty roślinne:
1 – Przedsiębiorstwo Elpol Elzbieta Muzolf – mus z czeremchy
2 – Hanna Płowaś – dżem z czarnej porzeczki na surowo
3 – Urszuka Stagienta – kiszona sałata
4 – KGW Brzozowo, Beata Jantoń – brzozowskie serduszka
5 – Michał Sędłak – ćwikła warzyńska
Kategoria: napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda – Piotr Wróbel Gospodarstwo Zielarskie – mięta pieprzowa unisławska
Wyróżnienia w kategorii napoje regionalne:
1 – KGW Białowieża, Danuta Kędzierska – kompot z mirabelek
Kategoria: inne produkty regionalne
I nagroda: PPU-H Adam Grewling — musztarda kcyńska sarepska
Wyróżnienia w kategorii inne produkty regionalne:
1 – Anna Witt – żurek z Dębołęki
2 – KGW Michałowo, Marta Michałowska – placki na fajerkach z gzikiem
Nominacje do nagrody „Perła 2019”:
Krzysztof Leśniewski – śledzie w zalewie wiśniowej
KGW Jagna z Tłuchowa, Katarzyna Malesa – powidła z mirabelek i tarniny
Sery Adamczyk – Ser Pielgrzym
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubasza Agata Minda – baba muślinowa albo sakramentka
Nagrodzeni:
foto: Małgorzata Kołacz, Katarzyna Szczepaniak, Marzena Zwiewka
IV Regionalna Wystawa Zwierząt Futerkowych, Drobiu Ozdobnego i Gołębi Rasowych – wyniki, zdjęcia
Minikowo, 11-12.05. 2019 r.
Skład komisji wyceny królików rasowych w składzie:
Przewodniczący: prof. dr hab. Paweł Bielański, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Balice koło Krakowa
Członkowie: prof. dr hab. Dorota Kowalska, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Balice koło Krakowa, mgr inż. Lilianna Beszczyńska, Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt w Warszawie, mgr inż. Agnieszka Brzezińska, Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt w Warszawie,
W sumie oceniono 53 sztuki, ras dużych i średnich. Po dokonaniu oceny zwierząt komisja przyznała następujące wyróżnienia:
Czempion w kategorii królików rasowych ras dużych dla Pawła Szpajera – królik rasy BOS
Wiceczempion w kategorii królików rasowych ras dużych dla Tomasza Sikorskiego – królik rasy FB
Czempion w kategorii królików rasowych ras średnich dla Dominiki Siarkowskiej – królik NB
Wiceczempion w kategorii królików rasowych ras średnich dla Piotra Dydaka – królik NB
Wyróżnienie w kategorii króliki rasowe – dla Waldemara Wejnerowskiego – królik rasy BOS
Skład komisji oceny drobiu ozdobnego i gołębi rasowych w składzie:
dr inż. Mirosław Banaszak, WHiBZ, UTP w Bydgoszczy
Kamil Mączkowski, krajowy sędzia ds. oceny drobiu PZHGRiDI
mgr inż. Anna Mońko, KPODR w Minikowie
Po dokonaniu oceny zwierząt komisja przyznała następujące wyróżnienia:
czempion w kategorii drób ozdobny dla Tomasza i Aleksandra Michalika
wiceczempion w kategorii drób ozdobny dla Wojciecha Janiszewskiego
wyróżnienie w kategorii drób ozdobny dla Agnieszki Głowskiej
czempion w kategorii gołębie rasowe dla Stanisława Heljszajna
wiceczempion w kategorii gołębie rasowe dla Marka Pasturczaka
wyróżnienie w kategorii gołębie rasowe dla Eugeniusza Szyperskiego
Łącznie w Minikowie pojawiło się 26 hodowców królików rasowych, 12 drobiu ozdobnego i 9 gołębi.
Na pokazie zwierząt wystąpiły kucyki Państwa Rogalskich z Chociczy Małej koło Wrześni oraz kucyki ze Stajni Viktoria z Bydgoszcz,
Oprócz tego można było podziwiać ptaki egzotyczne Kazimierza Smykowskiego z Bydgoszczy i szynszyle Państwa Iwony i Piotra Kujawów z Jaksic
Hodowcy, którzy reprezentowali Polski Związek Hodowców Alpak: Alpaka Team, Alpaki w Polsce, Przytul Alpakę, Alpakoterapia Agnieszka Gumul
Wszystkim serdecznie gratulujemy
Dziękujemy za przybycie i do zobaczenia za rok.
Anna Mońko
foto:
Josip Zubec
Jarosław Domiński
12 maja – Lato na Wsi – Las… parasoli i deszcz w Minikowie
Smacznie …kolorowo …słonecznie i deszczowo w Minikowie – Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji
Wystawa ogrodnicza, smaki regionu, twórczość ludowa, wystawy, konkursy, zawody – to tylko mały ułamek atrakcji jakie czekały na odwiedzających „LATO NA WSI – ŚWIĘTO SMAKU i TRADYCJI” w Minikowie (11-12 maja br.). Było smacznie …kolorowo …słonecznie … i deszczowo. „LATO NA WSI” jest doskonałą okazją nie tylko do zakupów, ale również ciekawego sposobu na spędzenie wolnego czasu. Odwiedzający dopisali (ponad 20 tysięcy) i wystawcy (ponad 300) również – co jest to dla nas – organizatorów zawsze wielką przyjemnością i satysfakcją. Pomimo tego, że w niedzielę cały dzień padało kto nie był – może żałować. (Fotorelacja z targów na załączonych zdjęciach).
11 maja
Na Targach z Ryszardem Zarudzkim – Podsekretarzem Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
12 maja
Deszczowa pogoda nie przestraszyła uczestników imprezy. Wszystko przebiegło zgodnie z planem. … mimo ulewy.
foto: Jarosław Domiński, KPODR
Istotne zmiany PROW na 2019 rok (zatwierdzone 9 kwietnia 2019 r. przez Komisję Europejską)
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – istotne zmiany na 2019 rok (zatwierdzone 9 kwietnia 2019 r. przez Komisję Europejską)
Lp. |
Nazwa instrumentu |
Dotychczas |
Jak będzie od 2019 |
---|---|---|---|
ROZWÓJ GOSPODARSTW |
|||
1. |
„Modernizacja gospodarstw rolnych”, obszary: a) rozwój produkcji prosiąt, b) rozwój produkcji mleka krowiego, c) rozwój produkcji bydła mięsnego, d) operacje związane z racjonalizacją technologii produkcji, wprowadzeniem innowacji, zmianą profilu produkcji, zwiększeniem skali produkcji, poprawą jakości produkcji lub zwiększeniem wartości dodanej produktu, e) inwestycje w nawodnienia. |
Brak możliwości. |
Obszar e): Wprowadzenie możliwości realizacji inwestycji w nawodnienia. |
Brak możliwości. |
Obszar a), b), c), d), e): Wprowadzenie dodatkowej formy pomocy w formie gwarancji bankowych. |
||
Możliwe wsparcie wyłącznie inwestycji budowlanych. |
Obszar a), b), c): Umożliwienie wsparcia zakupu maszyn rolniczych w związku z realizacją inwestycji budowlanych z zakresu rozwoju produkcji zwierzęcej. |
||
Brak możliwości zapewnienia wsparcia dla wszystkich wnioskodawców z naboru w roku 2018. |
Obszar d): Zwiększenie budżetu w celu zapewnienia wsparcia dla wszystkich wnioskodawców z naboru w roku 2018. |
||
Ponadto – zmniejszenie liczby załączników do wniosku o przyznanie pomocy, – wydłużenie terminu realizacji operacji i ponoszenia kosztów,
– wprowadzenie możliwości złożenia wniosku o płatność przesyłką rejestrowaną, nadaną w placówce pocztowej albo złożenia w biurze powiatowym Agencji – nie kryterium wyboru dotyczącego uczestnictwa w systemach jakości. |
|||
2. |
„Restrukturyzacja małych gospodarstw”b) |
Obowiązkowe ubezpieczenie w KRUS przed dniem złożenia wniosku o wsparcie. |
Zniesienie obowiązku ubezpieczenia w KRUS przed dniem złożenia wniosku o wsparcie. |
Wsparcie wyłącznie gospodarstw o wielkości ekonomicznej do 10 tys. euro. |
Poszerzenie zakresu gospodarstw upoważnionych do wsparcia o gospodarstwa o wielkości ekonomicznej od 10 tys. euro do 13 tys. euro. |
||
Ponadto, a) zmiana systemu wyboru operacji poprzez: – dodanie preferencji dla operacji przyczyniających się do zmiany kierunku produkcji w gospodarstwie oraz dla wnioskodawców podlegających ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie, – rezygnację z kryterium wyboru w zakresie kwalifikacji zawodowych, – obniżenie minimalnej liczby punktów, warunkującej przyznanie pomocy z 10 pkt do odpowiednio: 8 pkt dla schematu ASF i 7 pkt dla pozostałych operacji, b) skrócenie okresu dla niektórych zobowiązań i złagodzenie systemu sankcji. |
|||
3. |
„Tworzenie grup producentów i organizacji producentów” |
Poziom procentowych stawek wsparcia w kolejnych latach funkcjonowania: 10 % w pierwszym roku; 8 % w drugim roku; 6 % w trzecim roku; 5 % w czwartym roku; 4 % w piątym roku. |
Podniesienie procentowych stawek wsparcia w kolejnych latach funkcjonowania do: 10 % w pierwszym roku; 9 % w drugim roku; 8 % w trzecim roku; 7 % w czwartym roku; 6 % w piątym roku. |
Ponadto, – wprowadzono możliwość składania wniosków o przyznanie pomocy także w drugim naborze następującym po dniu uznania grupy producentów rolnych. Dotychczas grupy producentów rolnych mogły składać wnioski o przyznanie pomocy tylko w pierwszym naborze wniosków o przyznanie pomocy przypadającym po dniu uznania grupy. |
|||
4. |
„Premie dla młodych rolników” |
Premia w wysokości 100 000 zł. |
Podniesienie kwoty premii do 150 000 zł. |
Ponadto, – zastąpienie pojęcia „urządzanie gospodarstwa” pojęciem „rozpoczęcie prowadzenia działalności rolniczej w gospodarstwie” i uelastycznienie podejścia do sposobu definiowania daty rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej w gospodarstwie, – wydłużenie z 18 do 24 miesięcy maksymalnego dopuszczalnego okresu prowadzenia działalności rolniczej przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy. – uproszczenie systemu wyboru operacji oraz obniżenie minimalnej liczby punktów z 12 do 8 punktów, – wydłużenie się z 20 do 150 dni okresu na dokonanie zmian we wniosku pozytywnie wpływających na kolejność przysługiwania pomocy oraz liczbę punktów, – skrócenie okresu dla niektórych zobowiązań i złagodzenie systemu sankcji, w tym obniżenie z 2% do 0,5% kwoty pomocy, sankcji za nieterminowe dostarczenie dokumentów potwierdzających spełnienie zobowiązań beneficjentów. |
|||
5. |
„Inwestycje zapobiegające zniszczeniu potencjału produkcji rolnej” |
Rozliczanie kosztów w oparciu o faktury. |
Wprowadzenie uproszczonej metody rozliczania kosztów w oparciu o koszty jednostkowe (ryczałt), za wykonanie:
1 m.b. ogrodzenia: 200 zł |
Ponadto, – rozszerzeniu zakresu wsparcia o urządzenia do dezynfekcji oraz inne inwestycje służące bioasekuracji, tak aby umożliwić rolnikom refundację kosztów poniesionych na dobraną do potrzeb gospodarstwa infrastrukturę, w celu odpowiedniego zabezpieczenia gospodarstwa przed przypadkowym przeniesieniem wirusa. |
|||
Wsparcie na poziomie 500 000 zł. |
Podniesienie kwoty wsparcia do 1 000 000 zł. |
||
WZMACNIANIE PRZEDSIĘBIORCZOŚCI |
|||
1. |
„Przetwórstwo i marketing produktów rolnych” |
Brak możliwości. |
Wprowadzenie dodatkowej formy pomocy w formie gwarancji bankowych. |
Brak możliwości. |
Umożliwienie wsparcia związanego z Rolniczym Handlem Detalicznym (RHD). |
||
Wsparcie wyłącznie dla rolników ubezpieczonych w KRUS z mocy ustawy. |
Umożliwienie objęcia wsparciem rolników ubezpieczonych w KRUS na wniosek. |
||
Ponadto, – wprowadzenie preferencji dla zakładów przetwórczych przetwarzających pasze NON GMO, – zmiana 3-letniego okresu obowiązywania umów długoterminowych, dotyczących nabywania produktów rolnych przeznaczanych do produkcji lub sprzedaży hurtowej na okres 1-roczny – podwyższenie kwoty wsparcia z 300 000 zł do 500 000 zł dla rolników, domowników i małżonków rolników, ubiegających się o wsparcie w naborach tematycznych, dotyczących rozpoczynania działalności przetwórczej, – rezygnacja z niektórych załączników do wniosku o przyznanie pomocy tj. kopii promesy udzielenia kredytu lub pożyczki oraz kopii umowy kredytowej lub umowy pożyczki oraz kopii promesy umowy leasingu dotyczącej planowanego zakupu rzeczy, w przypadku naboru dla rolników rozpoczynających działalność przetwórczą. |
|||
2. |
„Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej” |
100 000 zł bez względu na liczbę utworzonych miejsc pracy. |
Podniesienie kwoty premii do: 150 000 zł – w przypadku zatrudnienia 1 osoby (w tym samozatrudnienie). 200 000 zł – w przypadku zatrudnienia 2 osób. 250 000 zł – w przypadku zatrudnienia 3 i więcej osób. |
Ponadto, – w przypadku naboru dla rolników, zniesienie ograniczenia w dostępie do wsparcia wyłącznie dla małych gospodarstw (dotychczas wsparcie dostępne wyłącznie dla gospodarstw o wielkości standardowej rocznej produkcji nie większej niż 15 tys. euro). |
|||
TRANSFER WIEDZY I INNOWACJI |
|||
1. |
„Wsparcie korzystania z usług doradczych” |
Obligatoryjny czas trwania programu doradczego – 3 lata. |
Skrócenie obligatoryjnego okresu trwania programu doradczego do 2 lat. |
OCHRONA EKOSYSTEMÓW I EFEKTYWNE GOSPODAROWANIE ZASOBAMI NATURALNYMI |
|||
1. |
„Rolnictwo ekologiczne” |
1) Obecne stawki płatności: W okresie przechodzenia (konwersji) na ekologię: |
1) Podwyższone stawki płatności: W okresie przechodzenia (konwersji) na ekologię: |
Pakiet 1. Uprawy rolnicze (966 zł/ha) |
Pakiet 1. Uprawy rolnicze (1 137 zł/ha) (wzrost o 18%) |
||
Pakiet 5. Uprawy paszowe na gruntach ornych (787 zł/ha) |
Pakiet 5. Uprawy paszowe na gruntach ornych (926 zł/ha) (wzrost o 18%) |
||
Pakiet 6. Trwałe użytki zielone (428 zł/ha) |
Pakiet 6. Trwałe użytki zielone |
||
Po okresie konwersji: Pakiet 7. Uprawy rolnicze (792 zł/ha) |
Po okresie konwersji: Pakiet 7. Uprawy rolnicze (932 zł/ha) (wzrost o 18%) |
||
Pakiet 11. Uprawy paszowe na gruntach ornych (559 zł/ha) |
Pakiet 11. Uprawy paszowe na gruntach ornych (658 zł/ha) (wzrost o 18%) |
||
Pakiet 12. Trwałe użytki zielone (428 zł/ha) |
Pakiet 12. Trwałe użytki zielone (535 zł/ha) (wzrost o 25%) |
||
2. |
„Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne” |
Stawka płatności dla Pakietu 1. Rolnictwo zrównoważone wynosi 400 zł/ha. |
1) Podwyższenie stawki płatności dla Pakietu 1. Rolnictwo zrównoważone do 486 zł/ha (wzrost o 21,5%) |
3. |
„ONW – Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami”
|
Stawka na obszarach ONW: – 450 zł/ha – ONW typ górski – 264 zł/ha- ONW typ podgórski obszary w których co najmniej 50% powierzchni użytków rolnych znajduje się powyżej 350 m n.p.m) |
Stawka na obszarach ONW typ górski i podgórski dla gospodarstw rolnych z minimalną obsadą zwierząt co najmniej 0,5 DJP/ha: – 750 zł/ha – ONW typ górski (wzrost o 67%) – 550 zł/ha – ONW typ podgórski, obszary w których co najmniej 50% powierzchni użytków rolnych znajduje się powyżej 350 m n.p.m (wzrost o 108%) |
4. |
„Wsparcie na zalesianie i tworzenie terenów zalesionych”
|
Stawki wsparcia na zalesienie: – 6 553 zł/ha (iglaste), 7 152 zł/ha (liściaste) – zalesianie w warunkach korzystnych; – 7 146 zł/ha (iglaste), 7 624 zł/ha (liściaste) – zalesianie na gruntach o nachyleniu > 12°; – 5 012 zł/ha (iglaste), 5 470 zł/ha (liściaste) – zalesianie na gruntach erozyjnych; – 5 711 zł/ha (iglaste), 6 098 zł/ha (liściaste) – zalesianie na gruntach erozyjnych o nachyleniu > 12°; – 6 934 zł/ha (iglaste), 4 984 zł/ha (liściaste) – zalesianie sadzonkami z zakrytym systemem korzeniowym i mikoryzowanymi; – 7 385 zł/ha (iglaste), 5 366 zł/ha (liściaste) – zalesianie sadzonkami z zakrytym systemem korzeniowym i mikoryzowanymi na gruntach o nachyleniu > 12°. |
Podwyższenie stawek wsparcia na zalesienie (wzrost o 67 %): – 10 921 zł/ha (iglaste), 11 920 zł/ha (liściaste) – zalesianie w warunkach korzystnych; – 11 910 zł/ha (iglaste), 12 707 zł/ha (liściaste) – zalesianie na gruntach o nachyleniu > 12°; – 8 354 zł/ha (iglaste), 9 117 zł/ha (liściaste) – zalesianie na gruntach erozyjnych; – 9 518 zł/ha (iglaste), 10 164 zł/ha (liściaste) – zalesianie na gruntach erozyjnych o nachyleniu > 12°; – 11 556 zł/ha (iglaste), 8 307 zł/ha (liściaste) – zalesianie sadzonkami z zakrytym systemem korzeniowym i mikoryzowanymi; – 12 308 zł/ha (iglaste), 8 943 zł/ha (liściaste) – zalesianie sadzonkami z zakrytym systemem korzeniowym i mikoryzowanymi na gruntach o nachyleniu > 12°. |
5. |
„Wsparcie na inwestycje zwiększające odporność ekosystemów leśnych i ich wartość dla środowiska” |
Brak możliwości |
Uruchomienie nowego poddziałania zwiększającego odporność ekosystemów leśnych i ich wartość dla środowiska, dotyczącego inwestycji w lasach prywatnych, w wieku 11-60 lat, polegających na dostosowaniu składu gatunkowego drzewostanów do warunków siedliskowych, poprzez m.in.: 1) zakładanie remiz (wprowadzenie gatunków drzew i krzewów o dużym znaczeniu biocenotycznym), 2) wprowadzenie drugiego piętra/podszytu oraz 3) wykonywanie cięć pielęgnacyjnych. |
Święto Łąk Minikowo, 11 września 2019
![]() |
![]() |
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie po raz kolejny organizuje edukacyjną imprezę plenerową „Święto Łąk”, skierowaną do dzieci szkół podstawowych, dla klas 1-5 w roku szkolnym 2019/2020.
W tym roku Święto Łąk odbędzie się 11 września (środa) w Minikowie na terenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie koło Nakła nad Notecią, w godzinach od 10 do 14. Podczas wydarzenia można będzie wziąć udział w warsztatach przyrodniczych, uczestniczyć w organizowanych konkursach, poznać i pogłębić wiedzę w zakresie m.in. ornitologii, botaniki, entomologii, zdrowego żywienia.
Impreza plenerowo-przyrodnicza „Święto Łąk” skierowana jest do dzieci szkół podstawowych województwa kujawsko-pomorskiego, na poniższych zasadach:
1. Grup zorganizowanych – deklarujących chęć udziału poprzez przesłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego do dnia 31.05.2019 r. na adres joanna.szczesna@kpodr.pl (formularz do pobrania). O zakwalifikowaniu grupy decyduje kolejność zgłoszeń.Organizator po zakwalifikowaniu grupy przekaże informację zwrotną do opiekunów. W przypadku dużej liczby zgłoszeń z tej samej szkoły/placówki oświatowej organizator przewiduje zakwalifikowanie max 2 grup. (Grupę stanowią dzieci uczęszczające do szkół podstawowych wraz z opiekunami (np. klasy szkolne, kółka przyrodnicze, grupy nieformalne. Grupa powinna liczyć od 15 do 25 osób).
Grupy zakwalifikowane wezmą udział w 4 różnych warsztatach, które ustali organizator imprezy. Informacje o programie uczestnictwa danej grupy, wraz z planem godzinowym, zostaną przekazane opiekunowi podczas imprezy. (Ze względów organizacyjnych nie przewiduje się możliwości skrócenia bądź przesunięcia zajęć warsztatowych podczas trwania imprezy.)
2. Rodzin z dziećmi – które mogą uczestniczyć w„Święcie Łąk” bez uprzedniego zgłaszania udziału w imprezie. (Osoby indywidualne oraz rodziny z dziećmi mogą brać udział w wybranych przez siebie warsztatach, poprzez dołączenie do grupy zorganizowanej. Pełny program poszczególnych warsztatów z godzinami rozpoczęcia będzie dostępny w punkcie informacyjnym.)
Prosimy osoby biorące udział w Święcie Łąk o zadbanie o odpowiedni strój dostosowany do warunków pogodowych (kalosze i okrycia przeciwdeszczowe mogą być potrzebne w trakcie przechodzenia pomiędzy zadaszonymi stoiskami) i prowadzenia przyrodniczych eksperymentów (prawdopodobieństwo zabrudzenia ubrania). Uczestnictwo w Święcie Łąk oznacza akceptację regulaminu imprezy.
W razie pytań bądź wątpliwości prosimy o kontakt z Joanną Szczęsną – tel. 693 302 721 lub Agnieszką Dobosz-Idzik – 52 386 72 43.
Nabór dla szkół zakończony.
Pliki do pobrania:
Opracowała: Joanna Szczęsna
– Samochody
Prosimy pobrać i wypełnić dwa obowiązkowe dokumenty: załącznik 1B i wpis do katalogu wystawców i przesłać do 31 maja na adres agrotech@kpodr.pl
Dokumenty do pobrania dla grupy – Samochody
Info do wystawców o AGRO-TECH-u
Zał.1 B – Zgłoszenie uczestnictwa
Zał. 2 – Zamówienie usług dodatkowych
Zał. 7 – Innowacyjny Produkt – Zgłoszenie do konkursu
Zał. 8 – Innowacyjny Produkt – Regulamin konkursu
– Nauka, doradztwo, banki, instytucje obsługujące rolnictwo
Prosimy pobrać i wypełnić dwa obowiązkowe dokumenty: załącznik 1B i wpis do katalogu wystawców i przesłać do 31 maja na adres agrotech@kpodr.pl
Dokumenty do pobrania dla grupy – Nauka, doradztwo, banki, instytucje obsługujące rolnictwo
Info do wystawców o AGRO-TECH-u
Zał.1 B – Zgłoszenie uczestnictwa
Zał. 2 – Zamówienie usług dodatkowych
Zał. 7 – Innowacyjny Produkt – Zgłoszenie do konkursu
Zał. 8 – Innowacyjny Produkt – Regulamin konkursu