Szkolenia dot. uboju z konieczności, pozyskania mięsa na użytek własny oraz znakowania i rejestracji świń
Relacja ze szkoleń w Minikowie, Zarzeczewie i Przysieku dot. uboju z konieczności, pozyskania mięsa na użytek własny oraz znakowania i rejestracji świń
Szkolenia cieszyły się dużym zainteresowaniem
pod spodem znajdziecie Państwo prezentacje ze szkoleń do pobrania
oraz odnośnik do linku Głównego Inspektoratu Weterynarii
gdzie znajduje się dodatkowe informacje i najczęściej zadawane pytania dot. uboju z konieczności
Wykaz rzeźni przyjmujących zwierzęta po uboju z konieczności poza rzeźnią oraz stosowne oświadczenia związane z tym tematem.
Artykuł Głównego Inspektoratu Weterynarii nt. uboju z konieczności – wejdź
Prezentacje:
Szkolenie UBÓJ NA POTRZEBY WŁASNE
Anna Mońko, KPODR Minikowo
LATO na WSI – Święto Smaku i Tradycji 2019
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Minikowie k. Nakła n. Not.
zaprasza Państwa
w sobotę i niedzielę – 11-12 maja br., w godz. 10.00-17.00
na
„LATO na WSI – Święto Smaku i Tradycji”
Wstęp bezpłatny, Parking płatny – 5 zł
Celem tej wielotematycznej imprezy o charakterze edukacyjno-promocyjnym jest w głównej mierze promocja dziedzictwa kulinarnego i działalności pozarolniczej województwa kujawsko-pomorskiego.
Każdego roku ponad 300 wystawców i ponad 30 tys. osób odwiedza „Lato na Wsi” w Minikowie.
Rozsmakuj się w kuchni Pomorza i Kujaw
W programie m.in.:
Plenerowa Wystawa Ogrodnicza – największa w regionie
Dziedzictwo Kulinarne Pomorza i Kujaw – prezentacje i degustacje regionalnych specjałów
Stoiska promocyjne powiatów i gmin
Widowiskowy Turniej Powiatów
Twórczość ludowa
Miody i produkty pszczele
Mała architektura ogrodowa
Produkty ekologiczne
Narzędzia i sprzęt ogrodniczy
Profesjonalne doradztwo
Już dzisiaj zapraszamy Państwa do Minikowa.
Warto już teraz zarezerwować czas.
Imprezy towarzyszące:
Wojewódzki Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Widowiskowy Turniej Powiatów – III edycja
Prezentacja powiatów
Konkursy dla publiczności: „Poznaję produkt ekologiczny”
Podsumowanie konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne
Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych (króliki, gołębie rasowe, ptaki egzotyczne
Pokaz alpak
Krajowa Wystawa Szpiców i Psów Ras Pierwotnych
Występy zespołów ludowych
Zabawy i konkursy dla dzieci
Ponadto podczas targów czynny będzie punkt informacyjno-edukacyjny SANEPID-u i Stowarzyszenia FLANDRIA
promujący zdrowy styl życia oraz pokaz udzielania pierwszej pomocy przez Państwową Straż Pożarną.
Wydany będzie bezpłatny Katalog Wystawców zawierający wykaz i reklamy firm uczestniczących
w Targach „Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”.
Serdecznie zapraszamy do udziału wszystkich wystawców z całego kraju oraz gości
i mieszkańców regionu zarówno terenów wiejskich, jak i okolicznych miast.
Uroczyste otwarcie Lata na WSI – 12 maja br. o godz. 10.30
Informacje dla wystawców:
Zgłoszenia przyjmujemy do 15 kwietnia br.
Jeśli chcą Państwo zostać naszym wystawcą prześlemy formularze zgłoszeniowe niezbędne do wypełnienia
w formie papierowej lub elektronicznej.
Kontakt: |
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
tel. 52 386 72 14, fax 52 386 72 27 |
Cennik wynajmu powierzchni wystawienniczej
Do 5 kwietnia – cena promocyjna
1. STOISKA dla ogrodników, firmy sektora rolno-spożywczego i pozostałych firm
– minimalna najmowana powierzchnia 20 m2 (5m x 4 m)
Powierzchnia stoiska w m2 |
Wartość brutto za wynajem 1 m2 powierzchni wystawowej |
|
do 5.04. |
od 6.04 do 15 .04. |
|
– stoisko o powierzchni od 20 do 40 m2 |
28,00 zł/m2 (brutto) |
36,00 zł/m2 (brutto) |
– stoisko o powierzchni od 41 m2 |
24,00 zł/m2 (brutto) |
28,00 zł/m2 (brutto) |
2. STOISKA dla wytwórców żywności, RHD, pszczelarzy, twórców ludowych,
– minimalna najmowana powierzchnia 9 m2 (3m x 3 m)
Powierzchnia stoiska w m2 |
Wartość brutto za wynajem 1 m2 powierzchni wystawowej |
|
do 5.04. |
od 6.04 do 15 .04. |
|
stoisko o powierzchni 9 m2 |
15,00 zł/m2 (brutto) |
18,00 zł/m2 (brutto) |
Warunki udziału
Wyszczególnienie |
Data |
Uwagi |
Opłata za udział w targach |
do 30 kwietnia |
Konto bankowe BGK O/Toruń |
Termin nadsyłania zgłoszeń i wpisu |
15 kwietnia |
e-mail:lato@kpodr.pl |
Montaż stoiska |
11 maja w godz. 630– 930 |
|
Demontaż stoiska |
12 maja w godz. 1700– 1900 |
Dokumenty do pobrania dla grup:
1. Ogrodnicy
A – Zgłoszenie uczestnictwa – 2019
Pismo przewodnie
Regulamin targów
Ważne informacje w skrócie
Wpis do katalogu
2. Firmy sektora rolno-spożywczego
A – Zgłoszenie uczestnictwa – 2019
Pismo przewodnie
Regulamin targów
Ważne informacje w skrócie
Wpis do katalogu
3. Pozostałe firmy
A – Zgłoszenie uczestnictwa – 2019
Pismo przewodnie
Regulamin targów
Ważne informacje w skrócie
Wpis do katalogu
4. Wytwórcy żywności
B – Zgłoszenie uczestnictwa 2019
5. Rolniczy Handel Detaliczny
B – Zgłoszenie uczestnictwa 2019
6. Pszczelarze
B – Zgłoszenie uczestnictwa 2019
7. Twórcy ludowi
B – Zgłoszenie uczestnictwa 2019
11-12 maja 2019 roku
LATO na WSI – w Minikowie koło Nakła nad Notecią!
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”
XIX edycja konkursu
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”
odbędzie się
12 maja 2019 roku
podczas Tragów Turystyczno-Ogrodniczych „Lato na Wsi”
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Zapraszamy do udziału w konkursie producentów żywności, w szczególności rolników, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny, restauratorów, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz wszystkich pasjonatów kuchni tradycyjnej i regionalnej.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
I etap – w czasie finału regionalnego w Minikowie – wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach:
1. Najlepszy regionalny produkt żywnościowy: produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkt mieszany.
2. Najlepsza potrawa regionalna.
II etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2019”.
Sekcja dotycząca produktu odbędzie się w budynku restauracji Gęsia Dolina, natomiast sekcja dotycząca gastronomii – w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej.
W załączeniu regulaminy oraz formularze zgłoszeniowe XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Dokumenty do pobrania:
Regulamin-nkd-sr-19-gastronomia
Zgłoszenia produktu/produktów oraz dań i potraw należy dokonać przez wypełnienie Kart zgłoszeniowych i odesłanie
do 10 kwietnia b.r. (liczy się data nadania) na adres:
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
89-122 Minikowo
z dopiskiem: NKD – Smaki Regionów
lub osobiście w siedzibie KPODR pokój 27
Informacji o konkursie udziela:
Beata Chełminiak
52 386 72 13; 723 692 545
beata.chelminiak@kpodr.pl
Ubój z konieczności, Pozyskanie mięsa na użytek własny, Zasady znakowania świń
Kujawsko-Pomorski Lekarz Weterynarii w Bydgoszczy
oraz
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
zapraszają na szkolenia dla rolników,
Ubój z konieczności
Pozyskanie mięsa na użytek własny
Zasady znakowania świń
które odbędą się w godzinach:. 10:00-12:00 w dniach:
- 18.03.2019 r. – KPODR Minikowo, budynek 1C sala konferencyjna,
- 20.03.2019 r. – KPODR Zarzeczewo, sala konferencyjna
- 22.03.2019 r. – KPODR Przysiek, sala 101
Udział w szkoleniu jest bezpłatny
zapisy:
Minikowo, Przysiek – anna.monko@kpodr.pl – 695 423 700
Zarzeczewo – daria.andrzejewska@kpodr.pl – 506 392 904
KONKURS NA ROLNIKA ROKU REGIONU MORZA BAŁTYCKIEGO
Nowa edycja konkursu na Rolnika Roku rozpoczęta. Wygraj 10 000 euro! Zgłoszenia przyjmujemy do 20 kwietnia 2019 r.
Fundacja WWF Polska po raz kolejny ogłasza konkurs na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego. Nagroda jest przyznawana za stosowanie praktyk przyjaznych środowisku morskiemu, a w szczególności praktyk ograniczających odpływ substancji biogennych (związków azotu i fosforu) do wód.
Zbyt duże ilości związków azotu i fosforu w wodzie tworzą idealne warunki do zakwitów glonów i sinic. Nadmierne zakwity przyczyniają się do powiększania przydennych pustyń tlenowych, gdzie zamiera podwodne życie. By zahamować zamieranie Bałtyku należy zredukować spływ związków azotu i fosforu do wód. Za eutrofizację, czyli negatywne w skutkach przeżyźnienie wód, często obwiniani są rolnicy, jako że m.in. ich działalność jest źródłem dopływu substancji biogennych. Sektor rolnictwa może jednak znacznie ograniczyć ilość zanieczyszczeń emitowanych do wód. Jak pokazuje konkurs na Rolnika Roku, wiele gospodarstw podejmuje aktywne działania w celu zniwelowania tej emisji i zmierza w kierunku rolnictwa przyjaznego środowisku. Dzięki nim jest szansa na ograniczenie eutrofizacji, która prowadzi nie tylko do powiększania zasięgu pustyń tlenowych, ale także do zamykania kąpielisk z powodu zakwitów sinic.
Konkurs adresowany jest do rolników/rolniczek indywidualnych, gospodarstw rodzinnych, przedsiębiorstw rolnych, czerpiących dochód z produkcji konwencjonalnej lub ekologicznej. Zwycięzcy I etapu, ogólnokrajowego, otrzymają nagrody w wysokości: 1000 euro (I miejsce), 500 euro (II miejsce), 300 euro (III miejsce). Zwycięzca II etapu, całego regionu bałtyckiego, otrzyma nagrodę w wysokości 10 000 euro.
„To wielkie zaskoczenie, duma i satysfakcja, że sposób mojego gospodarowania został przez kogoś doceniony. Umacnia mnie to w przekonaniu o słusznej drodze jaką wybrałem. Nie spocznę na laurach i moje gospodarstwo nadal będzie się rozwijać” – mówi Krzysztof Kowalski, zeszłoroczny zwycięzca międzynarodowej edycji konkursu na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego.
Nagroda została ufundowana w 2009 r. przez WWF w ramach Programu na rzecz ochrony Ekoregionu Morza Bałtyckiego. Do tej pory już ok. 50 rolników i rolniczek, których gospodarstwa znajdują się w zlewisku Bałtyku zostało wyróżnionych za stosowanie w rolnictwie innowacyjnych praktyk przyjaznych środowisku morskiemu – dołącz do nich!
Przyjmowanie zgłoszeń do konkursu jest już rozpoczęte. Prosimy o nadsyłanie formularzy do 20 kwietnia 2019 r. Zgłoszenia należy nadsyłać na adres email: rolnikroku@wwf.pl lub pocztą tradycyjną na adres: Fundacja WWF Polska, ul. Mahatmy Gandhiego 3, 02-645 Warszawa, z dopiskiem Rolnik Roku.
Zwycięzcę konkursu etapu krajowego poznamy wiosną 2019 r.
Rolnik Roku 2019_formularz interaktywny
Rolnik Roku 2019_formularz druk
Rolnik Roku 2019_ulotka_kryteria
Zachęcamy do odwiedzenia strony www.zdrowybaltyk.pl, gdzie można się dowiedzieć więcej o procesie eutrofizacji oraz praktykach przyjaznych środowisku Morza Bałtyckiego.
Optymalizacja wykorzystania azotu w uprawie rzepaku a nowa dyrektywa azotanowa
„Współpraca” z udziałem KPODR
GRUPY OPERACYJNE W KUJAWSKO-POMORSKIM
W centrali ARiMR zostało złożonych 89 wniosków do działania „Współpraca”, w ramach którego można uzyskać wsparcie finansowe dotyczące tworzenia i funkcjonowania Grup Operacyjnych Europejskiego Partnerstwa na Rzecz Innowacji (EPI). W 10 z tych projektów uczestniczy Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Konferencja: Rzepak-nowe rozwiązania w uprawie
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie po raz kolejny zorganizował konferencję dla rolników z regionu województwa kujawsko-pomorskiego.
Wydarzenie odbyło się 19 lutego br. w Przydatkach Gołaszewskich w restauracji Podgrodzie. Tematem konferencji był, „Rzepak-nowe rozwiązania w uprawie”.
Uczestnicy konferencji dopisali, przyjechali zainteresowani plantatorzy rzepaku z całego województwa.
Optymalizacja wykorzystania azotu w uprawie rzepaku….19 lutego 2019, Przydatki Gołaszewskie |
|
Marek Luty przedstawiciel HR Strzelce
|
|
Probiotechnologia jako element zrównoważonego i ekonomicznego rolnictwa …
Konferencja pn. ,,Probiotechnologia jako element zrównoważonego
i ekonomicznego rolnictwa oraz zdrowia człowieka”
16-tego lutego 2019 r. w Strzelnie odbyła się konferencja pn. ,,Probiotechnologia jako element zrównoważonego i ekonomicznego rolnictwa oraz zdrowia człowieka”. Organizatorami byli Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Klub Dobrego Rolnika w Strzelnie. Konferencje otworzyli: Zastępca Dyrektora KPODR Minikowo – Lidia Lewandowska oraz Ryszard Stanek – Przewodniczący Klubu Dobrego Rolnika.
Przedstawione tematy dotyczyły zastosowania pozytywnych mikroorganizmów w rolnictwie ale też w gospodarstwie domowym. Swoje prezentacje wygłosili: Sławomir Gacka, Prezes Zarządu ProBiotics Polska sp. z o.o., Sławomir Głuszak z Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, dr hab. Maciej Walczak, Wydział Biologii i Ochrony Środowisko, UMK w Toruniu, Walentyna Matusz, Wrocławskie Centrum Diagnostyki Terapii i Rehabilitacji – Kwantomed, Michał Morelowski, Stowarzyszenie EkoSystem-Dziedzictwo Natury.
Omówiono wykorzystanie pożytecznych mikroorganiznów dla poprawy jakości plonów i żyzności gleby, sposoby poprawy zasobności i aktywności biologicznej gleby, co i jak jeść aby żyć zdrowo i radośnie, probiotyki w prowadzeniu domu i budowaniu własnego zdrowia. Konferencja zakończyła się dyskusją i wspólnym poczęstunkiem, dziękujemy wszystkim partnerom, którzy byli zaangażowani w wydarzenie oraz uczestnikom, frekwencja jak co roku dopisała. W GOKu pojawiło się przeszło 70 gości.
Anna Mońko, KPODR Minikowo
Dobre przykłady współpracy wytwórców lokalnej żywności na przykładzie doświadczeń zagranicznych i polskich
Wyjazd studyjny pn.:
„Dobre przykłady współpracy wytwórców
lokalnej żywności na przykładzie doświadczeń zagranicznych i polskich”
realizowany w ramach Planu Operacyjnego na lata 2018-2019