Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Szkolenia dot. uboju z konieczności, pozyskania mięsa na użytek własny oraz znakowania i rejestracji świń

Relacja ze szkoleń w Minikowie, Zarzeczewie i Przysieku dot. uboju z konieczności, pozyskania mięsa na użytek własny oraz znakowania i rejestracji świń

Szkolenia cieszyły się dużym zainteresowaniem

pod spodem znajdziecie Państwo prezentacje ze szkoleń do pobrania

oraz odnośnik do linku Głównego Inspektoratu Weterynarii

gdzie znajduje się dodatkowe informacje i najczęściej zadawane pytania dot. uboju z konieczności

Wykaz rzeźni przyjmujących zwierzęta po uboju z konieczności poza rzeźnią oraz stosowne oświadczenia związane z tym tematem.

 

Artykuł Głównego Inspektoratu Weterynarii nt. uboju z konieczności – wejdź

 

Prezentacje:

Znakowanie i rejestracja świń

Szkolenie UBÓJ NA POTRZEBY WŁASNE

Szkolenie UBÓJ Z KONIECZNOŚCI

 

Anna Mońko, KPODR Minikowo

image_print

LATO na WSI – Święto Smaku i Tradycji 2019

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Minikowie k. Nakła n. Not.

zaprasza Państwa
w sobotę i niedzielę – 11-12 maja br., w godz. 10.00-17.00

na

„LATO na WSI – Święto Smaku i Tradycji”

Wstęp bezpłatny, Parking płatny – 5 zł

Celem tej wielotematycznej imprezy o charakterze edukacyjno-promocyjnym jest w głównej mierze promocja dziedzictwa kulinarnego i działalności pozarolniczej województwa kujawsko-pomorskiego.

Każdego roku ponad 300 wystawców i ponad 30 tys. osób odwiedza „Lato na Wsi” w Minikowie.

Rozsmakuj się w kuchni Pomorza i Kujaw

W programie m.in.:

Plenerowa Wystawa Ogrodnicza – największa w regionie

Dziedzictwo Kulinarne Pomorza i Kujaw – prezentacje i degustacje regionalnych specjałów

Stoiska promocyjne powiatów i gmin

Widowiskowy Turniej Powiatów

Twórczość ludowa

Miody i produkty pszczele

Mała architektura ogrodowa

Produkty ekologiczne

Narzędzia i sprzęt ogrodniczy

Profesjonalne doradztwo

 

Już dzisiaj zapraszamy Państwa do Minikowa.
Warto już teraz zarezerwować czas.

Imprezy towarzyszące:

Wojewódzki Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Widowiskowy Turniej Powiatów – III edycja

Prezentacja powiatów

Konkursy dla publiczności: „Poznaję produkt ekologiczny”

Podsumowanie konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne

Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych (króliki, gołębie rasowe, ptaki egzotyczne

Pokaz alpak

Krajowa Wystawa Szpiców i Psów Ras Pierwotnych

Występy zespołów ludowych

Zabawy i konkursy dla dzieci

 

Ponadto podczas targów czynny będzie punkt informacyjno-edukacyjny SANEPID-u i Stowarzyszenia FLANDRIA

promujący zdrowy styl życia oraz pokaz udzielania pierwszej pomocy przez Państwową Straż Pożarną.

 

Wydany będzie bezpłatny Katalog Wystawców zawierający wykaz i reklamy firm uczestniczących

w Targach „Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”.

 

Serdecznie zapraszamy do udziału wszystkich wystawców z całego kraju oraz gości

i mieszkańców regionu zarówno terenów wiejskich, jak i okolicznych miast.
 

Uroczyste otwarcie Lata na WSI – 12 maja br. o godz. 10.30

 

Informacje dla wystawców:

Zgłoszenia przyjmujemy do 15 kwietnia br.

Jeśli chcą Państwo zostać naszym wystawcą prześlemy formularze zgłoszeniowe niezbędne do wypełnienia

w formie papierowej lub elektronicznej.

 

Kontakt:
Sylwia Żakowska-Stasiszyn
tel. 52 386 72 23, 723 692 528
fax 52 386 72 27
sylwia.zakowska@kpodr.pl

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Minikowo, 89-122 Minikowo

tel. 52 386 72 14, fax 52 386 72 27
sekretariat@kpodr.pl

 

 

Cennik wynajmu powierzchni wystawienniczej

Do 5 kwietnia – cena promocyjna

 

1. STOISKA dla  ogrodników, firmy sektora rolno-spożywczego i pozostałych firm

– minimalna najmowana powierzchnia 20 m2 (5m x 4 m)

Powierzchnia stoiska  w m2

Wartość brutto  za wynajem 1 m2 powierzchni wystawowej

do 5.04.

od 6.04 do 15 .04.

– stoisko o powierzchni od 20 do 40 m2

28,00 zł/m2 (brutto)

36,00 zł/m2 (brutto)

– stoisko o powierzchni od 41 m2

24,00 zł/m2 (brutto)

28,00 zł/m2 (brutto)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. STOISKA dla wytwórców żywności, RHD,  pszczelarzy, twórców ludowych,

– minimalna najmowana powierzchnia 9 m2 (3m x 3 m)

Powierzchnia stoiska  w m2

Wartość brutto  za wynajem 1 m2 powierzchni wystawowej

do 5.04.

od 6.04 do 15 .04.

stoisko o powierzchni 9 m2

15,00 zł/m2 (brutto)

18,00 zł/m2 (brutto)

 

 

 

 

 

 

 

Warunki udziału

Wyszczególnienie

Data

Uwagi

Opłata za udział w targach

do 30 kwietnia

Konto bankowe BGK O/Toruń
47 1130 1075 0002 6172 1320 000
5

Termin nadsyłania zgłoszeń i wpisu
do katalogu wystawców

15 kwietnia

e-mail:lato@kpodr.pl

Montaż stoiska

11 maja w godz. 630– 930

 

Demontaż stoiska

12 maja w godz. 1700– 1900

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokumenty do pobrania dla grup:

1. Ogrodnicy

A – Zgłoszenie uczestnictwa – 2019
Pismo przewodnie
Regulamin targów
Ważne informacje w skrócie
Wpis do katalogu

2. Firmy sektora rolno-spożywczego

A – Zgłoszenie uczestnictwa – 2019
Pismo przewodnie
Regulamin targów
Ważne informacje w skrócie
Wpis do katalogu

3. Pozostałe firmy

A – Zgłoszenie uczestnictwa – 2019
Pismo przewodnie
Regulamin targów
Ważne informacje w skrócie
Wpis do katalogu

 

4. Wytwórcy żywności

B – Zgłoszenie uczestnictwa 2019

Pismo przewodnie

Regulamin targów

Ważne informacje w skrócie

Wpis do katalogu

 

5. Rolniczy Handel Detaliczny

B – Zgłoszenie uczestnictwa 2019

Pismo przewodnie

Regulamin targów

Ważne informacje w skrócie

Wpis do katalogu

 

6. Pszczelarze

B – Zgłoszenie uczestnictwa 2019

Pismo przewodnie

Regulamin targów

Ważne informacje w skrócie

Wpis do katalogu

 

7. Twórcy ludowi

B – Zgłoszenie uczestnictwa 2019

Pismo przewodnie

Regulamin targów

Ważne informacje w skrócie

Wpis do katalogu

 

 

11-12 maja 2019 roku

LATO na WSI – w Minikowie koło Nakła nad Notecią!

 

 

image_print

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”

 

XIX edycja konkursu

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”


odbędzie się
12 maja 2019 roku

 podczas Tragów Turystyczno-Ogrodniczych „Lato na Wsi”

 

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.  

Zapraszamy do udziału w konkursie producentów żywności, w szczególności rolników, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny, restauratorów, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz wszystkich pasjonatów kuchni tradycyjnej i regionalnej.

Konkurs przebiega dwuetapowo:

I etap – w czasie finału regionalnego w Minikowie – wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach:

1. Najlepszy regionalny produkt żywnościowy: produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkt mieszany.
2. Najlepsza potrawa regionalna.

II etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2019”.

Sekcja dotycząca produktu odbędzie się w budynku restauracji Gęsia Dolina, natomiast sekcja dotycząca gastronomii – w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej.

W załączeniu regulaminy oraz formularze zgłoszeniowe XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

 

Dokumenty do pobrania:

Karta-zgloszenia potrawa-2019

Karta-zgloszenia-produkt-2019

Regulamin-konkursu-nkd

Regulamin-nkd-sr-19-gastronomia

Regulamin-nkd-sr-19-produkt

 

Zgłoszenia produktu/produktów oraz dań i potraw należy dokonać przez wypełnienie Kart zgłoszeniowych i odesłanie
do 10 kwietnia b.r. (liczy się data nadania) na adres:

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
89-122 Minikowo
z dopiskiem: NKD – Smaki Regionów

lub osobiście w siedzibie KPODR pokój 27
 

Informacji o konkursie udziela:
Beata Chełminiak
52 386 72 13; 723 692 545

beata.chelminiak@kpodr.pl

 

 

image_print

Ubój z konieczności, Pozyskanie mięsa na użytek własny, Zasady znakowania świń

Kujawsko-Pomorski Lekarz Weterynarii w Bydgoszczy

oraz

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

zapraszają na szkolenia dla rolników,

Ubój z konieczności

Pozyskanie mięsa na użytek własny

Zasady znakowania świń


które odbędą się w godzinach:. 10:00-12:00 w dniach:

  • 18.03.2019 r. – KPODR Minikowo, budynek 1C sala konferencyjna,
  • 20.03.2019 r. – KPODR Zarzeczewo, sala konferencyjna
  • 22.03.2019 r. – KPODR Przysiek, sala 101

 

Udział w szkoleniu jest bezpłatny

zapisy:
Minikowo, Przysiek –
anna.monko@kpodr.pl – 695 423 700
Zarzeczewo –
daria.andrzejewska@kpodr.pl – 506 392 904

image_print

KONKURS NA ROLNIKA ROKU REGIONU MORZA BAŁTYCKIEGO

Nowa edycja konkursu na Rolnika Roku rozpoczęta. Wygraj 10 000 euro! Zgłoszenia przyjmujemy do 20 kwietnia 2019 r.

Fundacja WWF Polska po raz kolejny ogłasza konkurs na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego. Nagroda jest przyznawana za stosowanie praktyk przyjaznych środowisku morskiemu, a w szczególności praktyk ograniczających odpływ substancji biogennych (związków azotu i fosforu) do wód.

Zbyt duże ilości związków azotu i fosforu w wodzie tworzą idealne warunki do zakwitów glonów i sinic. Nadmierne zakwity przyczyniają się do powiększania przydennych pustyń tlenowych, gdzie zamiera podwodne życie. By zahamować zamieranie Bałtyku należy zredukować spływ związków azotu i fosforu do wód. Za eutrofizację, czyli negatywne w skutkach przeżyźnienie wód, często obwiniani są rolnicy, jako że m.in. ich działalność jest źródłem dopływu substancji biogennych. Sektor rolnictwa może jednak znacznie ograniczyć ilość zanieczyszczeń emitowanych do wód. Jak pokazuje konkurs na Rolnika Roku, wiele gospodarstw podejmuje aktywne działania w celu zniwelowania tej emisji i zmierza w kierunku rolnictwa przyjaznego środowisku. Dzięki nim jest szansa na ograniczenie eutrofizacji, która prowadzi nie tylko do powiększania zasięgu pustyń tlenowych, ale także do zamykania kąpielisk z powodu zakwitów sinic.   

Konkurs adresowany jest do rolników/rolniczek indywidualnych, gospodarstw rodzinnych, przedsiębiorstw rolnych, czerpiących dochód z produkcji konwencjonalnej lub ekologicznej. Zwycięzcy I etapu, ogólnokrajowego, otrzymają nagrody w wysokości: 1000 euro (I miejsce), 500 euro (II miejsce), 300 euro (III miejsce). Zwycięzca II etapu, całego regionu bałtyckiego, otrzyma nagrodę  w wysokości 10 000 euro.

To wielkie zaskoczenie, duma i satysfakcja, że sposób mojego gospodarowania został przez kogoś doceniony. Umacnia mnie to w przekonaniu o słusznej drodze jaką wybrałem. Nie spocznę na laurach i moje gospodarstwo nadal będzie się rozwijać” – mówi Krzysztof Kowalski, zeszłoroczny zwycięzca międzynarodowej edycji konkursu na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego.

Nagroda została ufundowana w 2009 r. przez WWF w ramach Programu na rzecz ochrony Ekoregionu Morza Bałtyckiego. Do tej pory już ok. 50 rolników i rolniczek, których gospodarstwa znajdują się w zlewisku Bałtyku zostało wyróżnionych za stosowanie w rolnictwie innowacyjnych praktyk przyjaznych środowisku morskiemu – dołącz do nich!

Przyjmowanie zgłoszeń do konkursu jest już rozpoczęte. Prosimy o nadsyłanie formularzy do 20 kwietnia 2019 r. Zgłoszenia należy nadsyłać na adres email: rolnikroku@wwf.pl lub pocztą tradycyjną na adres: Fundacja WWF Polska, ul. Mahatmy Gandhiego 3, 02-645 Warszawa, z dopiskiem Rolnik Roku.

Zwycięzcę konkursu etapu krajowego poznamy wiosną 2019 r.

Rolnik Roku 2019_formularz interaktywny

Rolnik Roku 2019_formularz druk

Rolnik Roku 2019_ulotka_kryteria

Zachęcamy do odwiedzenia strony www.zdrowybaltyk.pl, gdzie można się dowiedzieć więcej o procesie eutrofizacji oraz praktykach przyjaznych środowisku Morza Bałtyckiego.


 

image_print

„Współpraca” z udziałem KPODR

GRUPY OPERACYJNE W KUJAWSKO-POMORSKIM

W centrali ARiMR zostało złożonych 89 wniosków do działania „Współpraca”, w ramach którego można uzyskać wsparcie finansowe dotyczące tworzenia i funkcjonowania Grup Operacyjnych Europejskiego Partnerstwa na Rzecz Innowacji (EPI). W 10 z tych projektów uczestniczy Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Czytaj więcej

image_print

Konferencja: Rzepak-nowe rozwiązania w uprawie

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie po raz kolejny zorganizował konferencję dla rolników z regionu województwa kujawsko-pomorskiego.

Wydarzenie odbyło się 19 lutego br. w Przydatkach Gołaszewskich w restauracji Podgrodzie. Tematem konferencji był, „Rzepak-nowe rozwiązania w uprawie”.
Uczestnicy konferencji dopisali, przyjechali zainteresowani plantatorzy rzepaku z całego województwa.

 

Obejrzyj filmy:

 

Optymalizacja wykorzystania azotu w uprawie rzepaku….19 lutego 2019, Przydatki Gołaszewskie

dr hab. Witold Szczepaniak

 

Leszek Chwalisz przedstawiciel LG

 

Marek Luty przedstawiciel HR Strzelce

 

Sławomir Sylwestrzak przedstawiciel INVIGO

 
 
 
 
 
 


 

 

 

 

Marek Luty przedstawiciel HR Strzelce Marek Luty przedstawiciel HR Strzelce

 

image_print

Probiotechnologia jako element zrównoważonego i ekonomicznego rolnictwa …

Konferencja pn. ,,Probiotechnologia jako element zrównoważonego
i ekonomicznego rolnictwa oraz zdrowia człowieka”

 

16-tego lutego 2019 r. w Strzelnie odbyła się konferencja pn. ,,Probiotechnologia jako element zrównoważonego i ekonomicznego rolnictwa oraz zdrowia człowieka”. Organizatorami byli Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Klub Dobrego Rolnika w Strzelnie. Konferencje otworzyli: Zastępca Dyrektora KPODR Minikowo – Lidia Lewandowska oraz Ryszard Stanek – Przewodniczący Klubu Dobrego Rolnika.

Przedstawione tematy dotyczyły zastosowania pozytywnych mikroorganizmów w rolnictwie ale też w gospodarstwie domowym. Swoje prezentacje wygłosili: Sławomir Gacka, Prezes Zarządu ProBiotics Polska sp. z o.o., Sławomir Głuszak z Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, dr hab. Maciej Walczak, Wydział Biologii i Ochrony Środowisko, UMK w Toruniu, Walentyna Matusz, Wrocławskie Centrum Diagnostyki Terapii i Rehabilitacji – Kwantomed, Michał Morelowski, Stowarzyszenie EkoSystem-Dziedzictwo Natury.

Omówiono wykorzystanie pożytecznych mikroorganiznów dla poprawy jakości plonów i żyzności gleby, sposoby poprawy zasobności i aktywności biologicznej gleby, co i jak jeść aby żyć zdrowo i radośnie, probiotyki w prowadzeniu domu i budowaniu własnego zdrowia. Konferencja zakończyła się dyskusją i wspólnym poczęstunkiem, dziękujemy wszystkim partnerom, którzy byli zaangażowani w wydarzenie oraz uczestnikom, frekwencja jak co roku dopisała. W GOKu pojawiło się przeszło 70 gości.

Anna Mońko, KPODR Minikowo

image_print