XVIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”
![]() |
XVIII edycja konkursu
|
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Zależy nam, aby do konkursu zgłaszane były produkty i potrawy, które w przyszłości mogą być dostępne dla szerszej grupy konsumentów.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
I etap – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach:
1. Najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkt mieszany.
2. Najlepsza potrawa regionalna.
II etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – wręczone zostaną statuetki „Perła 2018” podczas Wielkiego Finału Konkursu 23 lub 30 września 2018 roku w Poznaniu.
Sekcja dotycząca produktu odbędzie się w budynku restauracji, natomiast sekcja dotycząca gastronomii – w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej.
W załączeniu regulaminy oraz formularze zgłoszeniowe XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.
Dokumenty do pobrania:
https://www.produktyregionalne.pl/edc_media/List/Item-20/TinyFiles/Regulamin-nkd-sr-18-potrawy.doc
https://www.produktyregionalne.pl/edc_media/List/Item-20/TinyFiles/Regulamin-konkursu-nkd-sr-01.docx
https://www.produktyregionalne.pl/edc_media/List/Item-20/TinyFiles/Regulamin-nkd-sr-18-produkt.doc
https://www.produktyregionalne.pl/edc_media/List/Item-20/TinyFiles/Zgloszenie-potrawa-2018.docx
https://www.produktyregionalne.pl/edc_media/List/Item-20/TinyFiles/Zgloszenie-produkt-01.docx
Zgłoszenia produktu/produktów oraz dań i potraw należy dokonać poprzez wypełnienie Kart zgłoszeniowych i nadesłanie ich do 10 kwietnia 2018 na adres:
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie,
89-122 Minikowo
z dopiskiem: NKD – Smaki Regionów
Informacji o konkursie udziela:
Beata Chełminiak
52 386 72 13; 723 692 545
beata.chelminiak@kpodr.pl
Spotkanie z Grupą Producentów Owoców GALSTER w Wierzchucicach
This gallery contains 17 photos.
Dnia 28.02.2018 w Siedzibie Grupy Producentów Owoców GALSTER w Wierzchucicach odbyło się spotkanie organizacyjne dotyczące możliwości współpracy naukowej i upowszechnieniowej między Instytutem Technologiczno-Przyrodniczym OB w Bydgoszczy, GP GALSTER oraz KPODR Minikowo.
Afrykański Pomór Świń – Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Podsumowanie XXIV edycji Konkursu „Rolnik Farmer Roku”
2 lutego 2018 roku w hotelu The Westin Warsaw odbyła się Gala Finałowa XXIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu ROLNIK – FARMER ROKU. Organizatorem Konkursu jest Stowarzyszenie „Polski Klub ROLNIK – FARMER ROKU”. Patronat honorowy sprawują: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz JM Rektor Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy.
Podobnie jak w latach ubiegłych kandydatów do tytułu Rolnik–Farmer Roku zgłaszały: wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego, Oddziały Terenowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz izby rolnicze. Prawo zgłaszania kandydatów mają również finaliści i laureaci poprzednich edycji – członkowie Stowarzyszenia „Polski Klub ROLNIK FARMER ROKU”. Do udziału w XXIV edycji zgłoszonych zostało kilkaset gospodarstw, z pośród których jury wyłoniło 28 finalistów. Od lipca do września 2017 roku gospodarstwa wizytowali członkowie kapituły konkursu. Podstawowym kryterium oceny kandydatów w poszczególnych kategoriach była efektywność gospodarowania mierzona wydajnością i uzyskiwanymi plonami. Premiowano również osiągnięcia wynikające z nowoczesnego gospodarowania, nawet w niesprzyjających warunkach przyrodniczych i rynkowych. Oceniano stosowane technologie i techniki produkcji, rozwój gospodarstwa a także działania na rzecz ochrony środowiska przyrodniczego. Kapituła zwracała również uwagę na aktywność, pomysłowość, przedsiębiorczość rolnika, jego zaangażowanie na rzecz środowiska lokalnego oraz działalność społeczną. Spośród 28 finalistów Kapituła wyłoniła 10 laureatów.
Laureatami XXIV edycji konkursu w poszczególnych kategoriach zostali:
- Gospodarstwa rodzinne – Beata i Piotr Kondraccy, Górne, woj. lubelskie. W 100 hektarowym gospodarstwie prowadzona jest produkcja trzody chlewnej w cyklu zamkniętym, uprawiane są zboża buraki cukrowe oraz warzywa.
- Gospodarstwa rodzinne – Hanna i Krzysztof Kowalscy, Winniki, woj. mazowieckie. W gospodarstwie kultywowana jest tradycja tłoczenia oleju na zimno i hodowla trzody chlewnej. Oleje lniany i rzepakowy wytwarzane są z własnych plonów i tłoczone wg starych receptur w przydomowej olejarni.
- Gospodarstwa rodzinne – Anna i Józef Wojewódzcy, Winnice, woj. mazowieckie. Państwo wojewódzcy od 9 lat zajmują się opasem bydła, w gospodarstwie dominuje opas buhajków i jałówek oraz cieląt ubijanych w wieku 8 miesięcy.
- Gospodarstwa rodzinne – Dorota Wyrobek, Ślizów, woj. dolnośląskie. Pani Dorota prowadzi 273-ha gospodarstwo, w którym dominującym kierunkiem jest hodowla bydła mlecznego. Pogłowie bydła liczy 600 sztuk, w tym 320 krów o wydajności 10600 kg mleka.
- Gospodarstwa rodzinne – Anna i Tadeusz Zatylni, Zamość, woj. wielkopolskie. Właściciele prowadzą 150 hektarowe gospodarstwo nastawione na produkcję roślinna, głównie nasienną a także na uprawę ziemniaków jadalnych i sadzeniaków.
- Ogrodnictwo – Elżbieta i Dariusz Florek , Elżbieta i Krzysztof Florek, Służów, woj. świętokrzyskie. W gospodarstwie uprawiane są głównie pomidory i ogórki na podłożu z włókna kokosowego sprowadzanego ze Sri Lanki. Posiadają zaszczytny tytuł Top Produkt.
-
Ogrodnictwo – Angelika i Rafał Krzyżanowscy, Nowa Wieś, woj. mazowieckie.
W 41.5 hektarowym gospodarstwie uprawia się 17 ha borówki, pozostałe zaś to produkcja szkółkarska. -
Gospodarstwa o alternatywnych źródłach dochodu – Maciej Czajkowski, P-HPR-Ł Sokołowo Sp. z o.o., pow. Golub-Dobrzyń, woj. kujawsko-pomorskie.
Pan Maciej Czajkowski kieruje przedsiębiorstwem rolnym, w którym udziały posiada rodzina Czajkowskich. Pan Maciej od lat konstruuje maszyny rolnicze do uprawy pasowej w systemie uproszczonym. Podczas gali Pan Czajkowski otrzymał Laur Przedsiębiorcy Rolnego od miesięcznika „Przedsiębiorca Rolny” – patrona medialnego konkursu. -
Przedsiębiorstwa rolnicze – Norbert Styrc, COBORU SDOO Pawłowice, woj. śląskie,
Pan Styrc od 24 lat jest dyrektorem Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Pawłowicach, gdzie od 19 lat koordynuje program Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego dla województwa śląskiego. -
Grupy producenckie – Spółdzielnia Producentów Ziarna zbóż i nasion roślin oleistych „AGRO-KŁOS”, Wtelno, pow. bydgoski, woj. kujawsko-pomorskie.
Grupa zrzesz 36 członków zajmujących się produkcja zbóż i nasion roślin oleistych. Inicjatorem założenia grupy był Pan Wojciech Mojzesowicz, aktualnie członek Zarządu. Prezesem grupy jest „AGRO-KŁOS” jest Pan Stanisław Ormiński, zastępcą Pan Grzegorz Kozioł; biuro prowadzi dyrektor Pani Katarzyna Zywert.
Wśród osiemnastki finalistów XXIV edycji konkursu znaleźli się również przedstawiciele naszego województwa. Byli to: Małgorzata i Andrzej Tęcza z Ciężkowa w powiecie Szubin i Regina i Jarosław Zasuń z Białego Boru – pow. Grudziądz.
Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach poza tytułem ROLNIK-FARMER ROKU, otrzymali: statuetkę „Złote jabłko”, pamiątkowe grawertony, listy gratulacyjne od Prezydenta RP, nagrody rzeczowe i prawo członkostwa w Stowarzyszeniu „Polski Klub ROLNIK-FARMER ROKU”.
Finaliści i laureaci usłyszeli słowa szacunku uznania oraz szczere gratulacje od zaproszonych gości honorowych, wśród których byli między innymi: minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel, prorektor UTP w Bydgoszczy – prof. dr hab. Dariusz Pańka, Wiceprzewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski, Witold Strobel – Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
Zwieńczeniem uroczystej gali finałowej było wieczorne spotkanie laureatów i zaproszonych gości. O wspaniałą atmosferę zadbała jak co roku przewodnicząca Kapituły Konkursu dr inż. Teresa Kucharska.
Marta Adamowicz
KPODR Minikowo
Innowacyjne województwo kujawsko-pomorskie
Komisja Europejska akceptując Program Rozwoju Obszarów Wiejskich dla Polski na lata 2014–2020 potwierdziła potrzebę promocji innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej w 2004 roku minęło 14 lat, obecnie przed krajami Wspólnoty stoją nowe wyzwania determinujące dalszy rozwój i inwestycje w innowacje. W Polsce brakowało sieci powiązań między strukturami doradczymi mogącymi w sposób bezpośredni promować postęp i kreatywność wśród rolników, przedsiębiorców, naukowców, doradców oraz innych organizacji z branży rolno-spożywczej. W tym celu Rząd RP powołał do życia Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR), działającą w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (KSOW).
Ziemniaki przemysłowe – konferencja w Goryszewie
W dniu 15 lutego 2018 roku w Goryszewie odbyła się bardzo ważna konferencja dla rolników producentów ziemniaka przemysłowego naszego województwa. Było to wspólne przedsięwzięcie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie i Stowarzyszenia Producentów Ziemniaka Przemysłowego w Trzemesznie. Czytaj więcej
ARiMR- środki na wyrównanie dochodów producentów trzody z terenów ASF
10 lutego br. weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 19 stycznia 2018 r. zmieniające rozporządzenie z dnia 27 stycznia 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz. U. poz. 303), wprowadzające nową formę pomocy finansowej dla producentów trzody chlewnej, którzy utrzymywali bądź utrzymują te zwierzęta w siedzibach stada położonych na obszarze objętym restrykcjami w związku ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń.
Pomoc będą mogli otrzymać producenci trzody chlewnej:
1) którym został nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności,
2) będący mikroprzedsiębiorstwem, małym albo średnim przedsiębiorstwem w rozumieniu załącznika I do rozporządzenia nr 702/2014,
3) którzy utrzymują lub utrzymywali świnie w siedzibie stada, której nadano numer na podstawie ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, położonej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, na obszarze:
- wymienionym w części II lub III załącznika do decyzji wykonawczej Komisji 2014/709/UE z dnia 9.10.2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich i uchylającej decyzję wykonawczą 2014/178/UE lub
- zapowietrzonym lub zagrożonym w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, ustanowionym zgodnie z przepisami o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
Pomoc będzie udzielana na wyrównanie kwoty dochodu uzyskanej przez producenta trzody chlewnej:
- ze sprzedaży od 1 lipca 2017 r. świń z siedziby stada położonej na obszarze wymienionym w części II lub III załącznika do decyzji 2014/709/UE lub obszarze zapowietrzonym lub zagrożonym w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, ustanowionym zgodnie z przepisami o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;
- w 2017 r. w związku z wprowadzeniem, w tym roku, na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt zakazu przemieszczania świń lub obrotu świniami na obszarze zapowietrzonym lub zagrożonym w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, na którym znajduje się siedziba stada producenta trzody chlewnej.
Pomoc nie przysługuje do świń:
- do których producent trzody chlewnej otrzymał pomoc w ramach nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów mleka i rolników w innych sektorach hodowlanych, lub
- do których producent trzody chlewnej otrzymał pomoc w ramach nadzwyczajnych środków wspierania rynku wieprzowiny, lub
- do których producent trzody chlewnej otrzymał pomoc w ramach krajowych programów wsparcia, lub przyznano odszkodowanie z tytułu ubezpieczenia, lub odszkodowanie na podstawie decyzji powiatowego lekarza weterynarii nakazującej zabicie świń lub poddanie ich ubojowi, lub
- które producent trzody chlewnej sprzedał w ramach prowadzonej działalności handlowej, przetwórczej, utylizacji, targów, wystaw, pokazów lub konkursów.
Wsparcie będzie udzielane do wysokości środków przewidzianych na realizację tej pomocy w planie finansowym Agencji. Pomoc na ten cel, będzie udzielana na warunkach określonych w art. 26 rozporządzenia Komisji (UE) nr 702/2014 z dnia 25 czerwca 2014 r. uznającego niektóre kategorie pomocy w sektorach rolnym i leśnym oraz na obszarach wiejskich za zgodne z rynkiem wewnętrznym w zastosowaniu art. 107 i 108 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej (Dz.U. L 193 z 1.7.2014).
Wnioski o udzielenie pomocy finansowej można składać w biurach powiatowych Agencji właściwych ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę producenta świń, na formularzu opracowanym przez Agencję – otwórz.
Formularz wniosku będzie również dostępny w biurach powiatowych Agencji.
Pomoc przyznawana będzie w drodze decyzji kierownika biura powiatowego Agencji.
W przypadku ubiegania się o wsparcie dotyczące:
-
wyrównania kwoty dochodu uzyskanej ze sprzedaży świń od 1 lipca 2017 r. – producent świń będzie zobowiązany do złożenia wniosku wraz z wypełnioną częścią IX.A. Do wniosku należy dołączyć "Oświadczenie producenta świń o kwocie obniżonego dochodu ze sprzedaży świń za okres, za który składany jest wniosek o udzielenie pomocy finansowej" wraz z załącznikiem do oświadczenia – otwórz.
W przypadku gdy producent świń ubiega się o wsparcie dla więcej niż jednej siedziby stada i/lub więcej niż jednego okresu dla danej siedziby, to dla każdej z tych siedzib stada i każdego z okresów należy złożyć:- dodatkową część IX.A (pkt od A2 do A5) z wniosku – otwórz,
-
dodatkowy załącznik do "Oświadczenia producenta świń o kwocie obniżonego dochodu ze sprzedaży świń za okres, za który składany jest wniosek o udzielenie pomocy finansowej" dotyczący wyliczenia kwoty dochodu – otwórz.
Wnioski będzie można składać wielokrotnie, przy czym o pomoc finansową do każdego z okresów będzie można wystąpić tylko raz.
-
wyrównania kwoty dochodu 2017 r. w związku z wprowadzeniem w 2017 r. zakazu przemieszczania świń lub obrotu świniami – producent świń będzie zobowiązany do złożenia wniosku wraz z wypełnioną częścią IX.B.
W przypadku gdy producent występuje o wsparcie dla więcej niż jednej siedziby stada, zobowiązany jest do złożenia wypełnionej części IX.B – otwórz osobno dla każdej z nich.
Ponadto zgodnie z przepisami przedmiotowego rozporządzenia do wniosku dołącza się:
- kopie faktur lub faktur RR lub innych dowodów księgowych potwierdzających uzyskane dochody za okres niezbędny do obliczenia kwoty pomocy.
- zgodę współposiadaczy gospodarstwa na ubieganie się o pomoc finansową, jeżeli gospodarstwo jest przedmiotem współposiadania, złożoną na formularzu udostępnionym przez ARiMR – otwórz.
źródło: https://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/arimr-rozpoczela-nabor-wnioskow-o-przyznanie-pomocy-na-wyrownanie-kwoty-dochodu-uzyskanego-prze.html
Konkurs KRUS dla właścicieli gospodarstw – XVI Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne
Od 2003 r. Konkurs organizowany jest przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Państwową Inspekcją Pracy. W 2018 roku jednym z organizatorów jest również Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. XVI Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne uzyskał Patronat Honorowy Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w roku 100-lecia Odzyskania Niepodległości 1918-2018.
W piętnastu dotychczasowych edycjach udział wzięło ponad 18 tysięcy gospodarstw indywidualnych. Laureaci Konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe i finansowe – w ubiegłym roku zwycięzca został uhonorowany ciągnikiem o mocy 55 KM.
Konkurs jest jednym z wielu działań prewencyjnych prowadzonych przez Kasę na rzecz zmniejszenia liczby wypadków i chorób zawodowych rolników. Celem Konkursu jest promocja zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwie rolnym. Udział w Konkursie mogą brać zarówno duże, jak i małe gospodarstwa rolne.
Właściciele zgłaszanych gospodarstw mają okazję do zaprezentowania swoich warsztatów pracy i osiągnięć zawodowych, zdobycia cennych nagród, a także poddania gospodarstwa profesjonalnemu audytowi bezpieczeństwa pracy, który przeprowadzą komisje konkursowe. Podczas eliminacji sprawdzą one, czy zasady ochrony zdrowia i życia są stosowane w ocenianym gospodarstwie, a także czy wyeliminowane są w nim zagrożenia wypadkowe. W skład komisji konkursowych wchodzą specjaliści z zakresu bhp w rolnictwie, reprezentujący Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Państwową Inspekcję Pracy, Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Ochotniczą Straż Pożarną i inne instytucje działające w środowisku wiejskim. Zastosowanie się do ich rad i uwag przyczynia się do wyeliminowania wielu zagrożeń, a tym samym do zmniejszenia ryzyka wypadków i chorób zawodowych rolników oraz ich rodzin.
Ważne terminy:
31.03.2018 r. – upływa termin zgłaszania udziału w konkursie
25.05.2018 r.- zakończenie etapu regionalnego konkursu
15.06.2018 r. – zakończenie etapu wojewódzkiego
09.07-27.07.2018 r. – wizytacja gospodarstw finałowych.
Informacja przekazana za pośrednictwem OR KRUS w Bydgoszczy
Zasady bioasekuracji w całym kraju
W Dzienniku Ustaw ogłoszone zostało 13 lutego 2018 r. rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lutego 2018 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz. U. poz. 360).
Wprowadzona nowelizacja rozporządzenia była konieczna ze względu na zagrożenie dalszego szerzenia się choroby na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Wystąpienie choroby na danym terenie powoduje restrykcje i wiąże się z koniecznością likwidacji zakażonych stad, co z kolei pociąga za sobą skutki ekonomiczne i społeczne. Dlatego konieczne jest zabezpieczenie gospodarstw przed ewentualnym przeniesieniem wirusa ASF. Wprowadzane przepisy mają za zadanie podnieść poziom zabezpieczenia gospodarstw, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby.
Rozporządzenie wprowadza dla posiadaczy świń w całym kraju m.in. następujące obowiązki, których celem jest ograniczenie ryzyka przeniesienia wirusa ASF do chlewni:
- prowadzenia rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
- zabezpieczenia budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych,
- utrzymywania świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
- wykonywania czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie,
- stosowania przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
- bieżącego oczyszczania i odkażania narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
- używania przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
- wyłożenia mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,
- sporządzenia przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń oraz bieżącego aktualizowania tego spisu,
- zabezpieczenia wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem – w przypadku utrzymywania świń w gospodarstwie w systemie otwartym,
- karmienia świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących.
Spełnienie wprowadzanych wymagań dla gospodarstw pozwoli na znaczące zmniejszenie ryzyka przeniesienia ASF do gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie.
Rozporządzenie wchodzi w życie 28 lutego 2018 r.
Dostosowanie gospodarstwa utrzymującego świnie do tych wymagań będzie kontrolowane przez organy Inspekcji Weterynaryjnej. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w zakresie wymagań weterynaryjnych powiatowy lekarz weterynarii będzie wydawał decyzje administracyjne nakazujące usunięcie uchybień lub będzie nakazywał ubój lub zabicie świń i zakazywał ich utrzymywania w gospodarstwie.
Producenci świń, którzy otrzymają decyzję powiatowego lekarza weterynarii o zakazie utrzymywania świń w związku z brakiem spełniania warunków bioasekuracji będą mogli ubiegać się o pomoc finansową w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w związku z utraconymi dochodami z tytułu prowadzenia produkcji świń.
Pomoc będzie dotyczyła ilości świń utrzymywanych w gospodarstwach rolnych w 2017 r, ale do ilości nie większej niż 50 sztuk, przy stawce pomocy 0,36 zł za każdy dzień od 1 świni. Pomoc będzie wypłacana w okresie obowiązywania zakazu utrzymywania świń lecz nie dłużej niż trzy lata.
Źródło: https://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Zasady-bioasekuracji-w-calym-kraju