12. Zwierzęta gospodarskie – czy je znamy?
Czy zastanawialiśmy się kiedyś, skąd wzięły się krowy, świnie i konie w naszych gospodarstwach? Kim są przodkowie zwierząt, które nas karmią i budują nasze majątki?
Pies
Chyba najbardziej lubianym i rozpoznawalnym towarzyszem człowieka jest pies. Pochodzi od wilka. Trudno uwierzyć, że to prawda, kiedy patrzy się na te wszystkie pudle, Yorkshire terriery, ratlerki, że ich wspólnym przodkiem jest ten dumny drapieżnik. Okazuje się, że im dłużej badamy zjawisko udomowiania wilka, tym mniej wiemy. Nie dość, że rozstrzał w dacie tego wydarzenia jest ogromny – od 20 tys. do 40 tys. lat temu – to jeszcze naukowcy nie mogą dojść do porozumienia, jak ten proces przebiegał. Żeby było ciekawej w 2016 r. opublikowano artykuł na ten temat na łamach prestiżowego czasopisma naukowego „Science”, gdzie zasugerowano, że proces ten odbył się… dwa razy i został dokonany przez plemiona łowców. Kolejne badania dotyczące tego zagadnienia opublikowane w innym prestiżowym magazynie „Nature” w 2017 r. zakwestionowały tę teorię, dodając że proces ten miał inną genezę – udomowienie wilka było sprawką osiadłych społeczności. Ten obraz doskonale pokazuje, jak wiele jeszcze zagadek kryje przed nami świat przyrody, nawet ten najbliżej nas.
Koń
Konie to kolejna grupa zwierząt darzona przez człowieka ogromną estymą. W Polsce do tego stopnia, że jedzenie tak popularnej koniny w innych krajach europejskich traktowane jest u nas za coś niegodziwego. Koń został udomowiany znacznie później niż pies, bo ok. 3,5 tys. lat temu, a proces ten rozpoczął się w środkowej Azji. Pomimo ogromnej zmienności w kolorze sierści oraz rozmiarach (np. kucyki), wszystkie wywodzą się od zaledwie kilku ogierów i kilkudziesięciu klaczy. Różnice te są wynikiem selekcji dokonywanej przez człowieka. Doprowadziła ona do podziału koni na trzy podstawowe rasy: gorącokrwiste, zimnokrwiste i kuce. W Polsce jedną z najbardziej znanych i kojarzonych z naszym krajem ras jest konik polski, uratowany od zagłady i zachowany przez Polaków potomek dzikiego konia – tarpana. Ze względu na swój łagodny charakter koniki polskie są chętnie wykorzystywane w hipoterapii. Jedną z najważniejszych ról, jaką pełnią obecnie, jest utrzymywanie otwartego krajobrazu w postaci łąk i pastwisk. W wielu miejscach, gdzie koszenie jest nieopłacalne lub niemożliwe, doskonale radzą sobie koniki polskie. Zaletą tych koni jest to, że ich bliskość upodobały sobie ptaki, które chętniej gnieżdżą się na pastwiskach, gdzie konie te są one wypasane. Coraz częściej wykorzystywane są one w ochronie przyrody nie tylko w Polsce, ale także za granicą. Bardzo liczna populacja koników polskich żyje obecnie w kilku rezerwatach przyrody w Holandii, Anglii czy na Łotwie.
Krowa
Została udomowiona ok. 10,5 tys. lat temu, niezależnie w trzech różnych rejonach świata: na terenie dzisiejszej Turcji i Iraku, w Pakistanie i Afryce. Wszystkie hodowane współcześnie w Europie krowy wywodzą się od ok. 80 dzikich osobników. To pierwsze zwierzę hodowlane, którego naukowcy zmapowali cały genom. Okazało się, że w 80% pokrywa się on z genomem… człowieka, a około 1 tys. genów krowa dzieli z psem i gryzoniami! Mięso i mleko krów stanowiło podstawę przetrwania ludzi od tysięcy lat. To dlatego, gdy krowa przestawała dawać mleko uciekano się do różnego rodzaju metod magicznych, aby jak najszybciej wróciła do zdrowia. W ostateczności gospodynie domowe za cenę własnej duszy zwracały się o pomoc do czarownic. To niemal zawsze pomagało. Dawniej wierzono, że zabicie jaskółki lub zrzucenie jej gniazda w oborze powodowało, że krowa będzie dawać mleko z krwią. I tego się trzymajmy.
Świnia
Stanowi udomowianą formę dzika, z którym, zresztą, bez problemu się krzyżuje. Została udomowiona ok. 15 tys. lat temu na Bliskim Wschodzie, a potem niezależnie w Chinach ok. 8 tys. lat temu. Jeszcze do niedawna w Indiach świnie wykorzystywano jako ważny element… toalety! Świnie zjadały to, co wydalali ludzie. Jadły też inne podawane im odpadki. Często zdarzają się przypadki świńskich ucieczek lub świadomego wypuszczania świń przez ludzi, a ze względu na swoją inteligencję zwierzę doskonale radzi sobie w natrze. W wielu miejscach zdziczałe świnie sieją spustoszenie wśród rodzimej fauny i flory, szczególnie w Ameryce Południowej i na wyspach Pacyfiku. To dlatego świnia znalazła się na liście 100 najbardziej niebezpiecznych inwazyjnych gatunków zwierząt na świecie. Oczywiście to nie jej wina. W końcu ktoś je musiał tam przetransportować. Ze względu na swój doskonały węch świnie są wykorzystywane jako narzędzie w wyszukiwaniu trufli. I nie chodzi o ich smak. Zapach trufli jest zbliżony do męskich hormonów płciowych, dlatego najchętniej tych grzybów poszukują maciory! Świnia jest jednym z najliczniejszych zwierząt hodowlanych na Ziemi. Aktualnie ich pogłowie wynosi ok. 1 mld, z czego prawie połowa znajduje się w Chinach. Niemal cała soja uprawiana w Argentynie wędruje właśnie do Chin, żeby wyżywić tamtejsze świnie.
Kura
Została udomowiona na terenie południowych Chin około 8 tys. lat temu, a w Europie pojawiła się ok. 5 tys. lat temu. Za jej przodka uważano kiedyś kura bankiwa, ale najnowsze badania genetyczne wykazały, że kury mają domieszkę krwi więcej niż tylko jednego dzikiego przodka. Co ciekawe, początkowo wcale nie trzymano ich dla mięsa i jaj, a dla… pokazowych walk. Badania wykazują, że kury szybko i łatwo się uczą, i rozumują w sposób podobny do ludzi. Posiadają także bardzo rozbudowany system komunikacji wokalnej. Obecnie przyjmuje się, że na świecie hodowanych jest ponad 50 mld kurczaków. Polska obecnie należy do największych producentów drobiu na świcie. Czy jest się czym chwalić? Raczej nie, biorąc pod uwagę skandaliczne warunki, w jakich są trzymane te zwierzęta.
Kaczka
Niemal wszystkie rasy kaczek na świecie pochodzą od Krzyżówki. Samca Krzyżówki łatwo rozpoznać po metalicznie połyskującej zielonej głowie. Kaczka została udomowiona ok. 4 tys. lat temu w południowo-wschodniej Azji, a także niezależnie w starożytnej Grecji, Egipcie, Rzymie i Babilonii. Tylko kilka ras wywodzi się od innego gatunku – kaczki piżmowej hodowanej przez Indian z Ameryki Południowej, a sprowadzonej do Europy w XVI w. przez konkwistadorów. Udomowienie spowodowało u kaczek zmianę wielu cech. Dzikie osobniki są silnie terytorialne i monogamiczne w okresie lęgowym, czyli wiążą się na ten czas tylko z jednym partnerem. Natomiast samiec kaczki domowej może mieć wiele partnerek. W naturze żaden szanujący się kaczor nie wysiaduje jaj, natomiast niektóre rasy hodowlane bez przeszkód to robią. Poza tym te hodowlane są mniej agresywne niż ich dzicy kuzyni. Zdarza się, że hodowlane kaczki uciekają, przez co często na naszych rzekach i jeziorach można obserwować różne dziwne barwne mieszańce.
Gęś
Wszystkie europejskie rasy gęsi domowej pochodzą od dzikiej Gęsi Gęgawy. Podobnie jak w przypadku kaczki udomowienia tego ptaka dokonano ponad 4 tys. lat temu. W Polsce wyhodowano kilka ras gęsi domowej (np. suwalska, garbonosa, podkarpacka, pomorska), ale obecnie do najczęściej hodowanych należy rasa biała kołudzka z Kołudy Wielkiej. Stanowi ona 90% pogłowia gęsi hodowanych w Polsce. W czasie wojny w Wietnamie Wietnamskie Siły Powietrze przetrzymywały nocą stada gęsi w pobliżu samolotów na lotniskach, gdyż są one doskonałymi strażnikami, wyczulonymi na wszelkie zagrożenia i robiącymi ogromny hałas w obliczu niebezpieczeństwa. Według legend właśnie dzięki tym zdolnością gęś trzymana w świątyni Jowisza przyczyniła się do uratowania Rzymu przed atakiem Gallów. Gęś była atrybut samego Marsa – boga wojny. Prawdopodobnie stąd wynikał ogromy szacunek Rzymian do tych ptaków. Nikt nie śmiał mówić o niej „głupia gęś”, bo to nie prawda. Ptaki te należą do jednych z najinteligentniejszych przedstawicieli pierzastego świata. W wierzeniach ludowych uznawana była za symbol gadatliwości i opiekuńczości.
Owca
Gdyby nie owce świat byłby pełen niewyspanych ludzi, bo każdy przecież doskonale wie, że liczenie tych sympatycznych zwierzątek to jeden z najlepszych, najstarszych i najbezpieczniejszych (w przeciwieństwie do środków farmakologicznych) sposobów na zasypianie. Jej pochodzenie nie do końca jest jasne, ale najprawdopodobniej przodkiem owcy domowej był muflon, którego człowiek udomowił ok. 11–13 tys. lat temu w starożytnej Mezopotamii. Początkowo dostarczały one człowiekowi mięsa, skór i mleka. Dopiero jakieś 8 tyś. lat temu zaczęto hodować je na wełnę. Chyba nie ma osoby, która nie słyszałaby o najsłynniejszej owcy świat – Dolly. Było to pierwsze sklonowane zwierzę na świecie. Od tego czasu było ich setki: bydło domowe, konie, świnie, myszy, koty i psy, ale to właśnie Dolly pozostaje tą najbardziej znaną owcą, od której rozpoczęła się niezwykle ważna debata etyczna nad moralnością klonowania. Z owcami wiąże się określenie „czarna owca”, które w sposób negatywny charakteryzuje osobę wyróżniająca się spośród jakieś grupy (np. w rodzinie, pracy, szkole). Geneza tego zwrotu pochodzi z dawnych czasów, kiedy pasterze usuwali ze stada takie osobniki jako nieporządne, gdyż ich czarna wełna nie była tak cenna jak tych białych. Jest to jedno z najważniejszych zwierząt w chrześcijańskiej ikonografii – któż nie zna obrazka Jezusa pasterza prowadzącego owce. Na świecie hoduje się ponad 1,2 mld owiec, z czego ponad 500 mln w Azji, a kolejne 300 mln w Afryce.
Koza
To udomowiona ponad 10 tys. lat temu w południowo-wschodniej Azji i południowej Europie wersja dzikiej kozy. Dawniej zupełnie niesłusznie to łagodne i inteligentne zwierzę było uznawane za atrybut Szatana. W Polsce koza na trwale wpisała się w naszą kulturę pod postacią Koziołka Matołka, którego przygody należą do jednych z pierwszych historyjek obrazkowych dla dzieci. W wielu miejscach kozy uległy zdziczeniu (Australia, Nowa Zelandia), gdzie podobnie jak świnie mogą stanowić zagrożenie dla miejscowej flory. Światowe pogłowie kozy wynosi ponad 1 mld osobników. Najliczniejsze populacje kóz (porównywalne do liczby owiec) znajdują się w Chinach i Afryce.
Zwróćmy uwagę na świat obok nas. Tych wszystkich, z którymi dzielimy nasze gospodarstwo, a z którymi tak wiele nas łączy. W końcu zwierzęta też mają swoje życie – wypełnione pracą, przeciwnościami dnia codziennego, ale też najprawdziwszymi namiętnościami i pasją.
Jarmark Adwentowy i Wojewódzki Konkurs Szopek Bożonarodzeniowych
Pokaz wykonywania świątecznych dekoracji
Zepół "Kruszynioki"
Zespół "Polskie Kwiaty"
Wyniki XI Wojewódzkiego Konkursu Szopek Bożonarodzeniowych
Przysiek 2017
kategoria wiekowa: 6-13 lat
I miejsce
Aleksandra Krupa, SP w Łubiance
II miejsce
Marcelina Jabłonka, SP w Łochowie
III miejsce
Natalia Sztubecka, SP w Wielgiem
wyróżnienie
Anna Maria Hohenberg, SP w Białych Błotach
kategoria wiekowa: 14-18 lat
I miejsce
Natalia Bujanowska, Malwina Małecka, ZS w Skępem
II miejsce
Michał Sercow, ZS Centrum Kształcenia Rolniczego w Bydgoszczy
III miejsce
Anita Potaczek, Jagoda Runowska, Mateusz Koszacki, SP Nr 1 w Gniewkowie
wyróżnienie
praca zbiorowa, ZS Inżynierii Środowiska w Toruniu
kategoria: dorośli
I miejsce
Małgorzata Barczykowska, Zgłowiączka
II miejsce
Bogumiła Kamyszek, Kruszyn
III miejsce
Krzysztof Zawacki, Wichrowice
fot. Marek Rząsa
Kujawsko-pomorskie gospodarstwa w czołówce przemian
Gospodarstwa naszego regionu są w czołówce przemian w Polsce. Taki wniosek można wyciągnąć z obrad konferencji, która odbyła się 12 grudnia 2017 roku w Przysieku. Na zaproszenie KPODR przybyli przedstawiciele sejmiku województwa, urzędu wojewódzkiego, agencji rolniczych (OT KOWR, OR ARiMR, WIORiN), uczelni i szkół, liderzy organizacji rolniczych, a przede wszystkim rolnicy i doradcy. Zebrani debatowali nad „Działaniami dostosowawczymi gospodarstw rolniczych w województwie kujawsko-pomorskim na tle Polski i UE”. Rolnik jedne uwarunkowania produkcji może zmieniać, inne nie. W drugim przypadku pozostaje trafne dostosowanie się. Przykładami czynników, których rolnik nie może bezpośrednio zmieniać, są warunki klimatyczne i rynkowe. Ważne jest zatem poprawne zdiagnozowanie tych czynników, które mogę kształtować oraz tych, do których muszę się dostosować. Następnie jest czas na rozumny namysł zwieńczony opracowaniem wszechstronnego planu, a później na wytrwałe wdrażanie zmian (więcej).
Osoby zainteresowane pełnym zapoznaniem się z referatami mogą zwrócić się do Oddziału KPODR w Przysieku o materiały konferencyjne albo pobrać je w wersji elektronicznej (pobierz).
Poniżej tematy referatów i prezentacje do pobrania.
Prezentacje z konferencji:
1) Ziętara W. – Polskie gospodarstwa rolnicze na tle tendencji europejskich (pobierz)
6) Kierzek R. – Doświadczenia z realizacji inwestycji w gospodarstwach rolniczych – pobierz.
Konferencję otworzył dyrektor KPODR w Minikowie dr inż. Ryszard Kamiński
Uczestnicy konferencji, na pierwszym planie autorzy referatów
Uczestnicy konferencji, m.in. dyrektor OT KOWR w Bydgoszczy G. Smytry oraz…
… oraz dyrektor Kujawsko-Pomorskiego OR ARiMR K. Kaczmarek-Sławińska z zespołem
Decydujący wpływ na gospodarstwa rolnicze ma rynek, w tym zagraniczny, który zmusza do specjalizacji, wzrostu skali produkcji i wzrostu wydajności pracy – prof. dr hab. W. Ziętara, IERiGŻ-PIB, SGGW w Warszawie
Programy wsparcia gospodarstw rolniczych przyspieszają ich polaryzację majątkową i dochodową – dr inż. R. Sass, KPSW w Bydgoszczy
W warunkach wysokich cen ziemi rolnicy woj. kujawsko-pomorskiego poszukują wzrostu wydajności pracy na ścieżce intensyfikacji produkcji i zwiększania produkcyjności ziemi – dr inż. T. Sobczyński, KPODR w Minikowie
Zarządzanie gospodarstwem rolniczym to nieustający proces podejmowania decyzji i oceny ich trafności w realizacji postawionych celów – dr inż. Z. Floriańczyk, IERiGŻ-PI
Rolnik inwestujący i prowadzący intensywną produkcję przechodząc na zasady ogólne rozliczania VAT zyskuje – mgr inż. M. Ryterska-Chyła, KPODR w Minikowie
Inwestujący rolnicy coraz częściej napotykają na zorganizowany opór mieszkańców wsi – inż. R. Kierzek, prezes KPIR
Rolnicy planując inwestycje muszą uwzględniać ryzyko pogodowe i rynkowe – Ryszard Bober, Przewodniczący Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Jakie działania podjąć, aby przyspieszyć przemiany strukturalne, czy dopłaty bezpośrednie ich nie blokują? – dr inż. P. Siemiński, WE-S UP w Poznaniu
Obradom przewodniczył dr inż. Tadeusz Sobczyński, KPODR w Minikowie
Obszerną relację z konferencji można znaleźć na stronach internetowych „Gazety Pomorskiej” https://www.pomorska.pl/strefa-agro/wiadomosci/a/roman-sass-to-nie-rolnicy-ze-soba-konkuruja-a-zaklady-przetworstwa-zdjecia-wideo,12761288/, w audycji Polskiego Radia PiK – Magazyn Wiejski z 17.12.2017 r. https://www.radiopik.pl/122,133,17-grudnia-2017&sp=1 oraz w relacji „Przedsiębiorcy Rolnego” https://www.przedsiebiorcarolny.pl/index.php?switch=galeria&action=show_images&gal_id=795 i https://www.youtube.com/watch?v=7fuuxbmdtfU.
dr inż. Tadeusz Sobczyński
KPODR w Minikowie
fot. Marek Rząsa
KPODR w Minikowie
Promocja pszczelarstwa i produktów pszczelich
![]() |
![]() |
W ramach projektu „Promocja pszczelarstwa i produktów pszczelich” realizowanego zgodnie z Umową sponsoringu zawartą 4 sierpnia 2017 roku z ANWIL S.A. przeprowadziliśmy zajęcia z dziećmi, młodzieżą i dorosłymi, których celem było uświadomienie uczestnikom ważnej roli pszczół w przyrodzie i znaczenia produktów pszczelich dla zdrowia. Pomoce edukacyjne, zakup których sponsorował ANWIL S.A., umożliwiły nam przeprowadzenie wszystkich zajęć i będą służyć nadal do edukowania społeczeństwa. Ze środków przekazanych przez Sponsora zakupiliśmy: książki „Wszystko o pszczołach”, miotełkę pszczelarską, rękawice, podkurzacz, dłuto, sito, bluzy, ul edukacyjny, tablice edukacyjne, sztalugi do tablic, gry edukacyjne oraz materiały na budowę domków dla pszczołowatych i inne, niezbędne do przeprowadzenia warsztatów podczas Miodowego Lata.
Pierwsze warsztaty przeprowadziliśmy podczas Kujawsko-Pomorskiego Miodowego Lata, które odbyło się w Zarzeczewie 20 sierpnia 2017 roku. Dużym zainteresowaniem, nie tylko dzieci, cieszyły się warsztaty pt. „Malowanie, rysowanie, celne rzucanie i latawców budowanie”. W budowanie domków dla pszczołowatych z równym zapałem włączali się dzieci i dorośli. Mocno zmienione przez ludzi środowisko staje się nieprzyjazne dla dziko żyjącej fauny. Mała dostępność odpowiednich miejsc do gniazdowania jest jednym z czynników ograniczających liczebność populacji pszczołowatych, które odgrywają ogromną rolę w zapylaniu roślin. Gotowy domek zamieszczony w parku, ogrodzie, sadzie, czy nawet balkonie może pomóc owadom i wpłynąć na bioróżnorodność w przyrodzie. Z myślą o dzieciach przygotowano również aktywne zajęcia zapoznające z życiem pszczelej rodziny. Okazało się, że także dorośli chętnie wzięli udział w zajęciach.
Kolejne zajęcia zrealizowaliśmy w listopadzie i grudniu 2017 roku i były to spotkania w szkołach i przedszkolach, podczas których, dzięki pomocom edukacyjnym zakupionym za środki Sponsora, w atrakcyjny i ciekawy sposób opowiedzieliśmy dzieciom i młodzieży o życiu pszczół, ich roli w przyrodzie. Pobudziliśmy wyobraźnię i zainteresowaliśmy nie tylko dzieci i młodzież ale również nauczycieli omawianą problematyką.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć, odwiedzin pasieki KPODR w Minikowie, która mieści się w siedzibie Oddziału w Zarzeczewie oraz udziału w Kolejnym Miodowym Lecie w Zarzeczewie 12 sierpnia 2018 roku.
Laura Maciejewska
KPODR Oddział w Zarzeczewie
Konkurs na Najlepsze wydawnictwo WODR 2016 – rozstrzygnięty
XXV edycja konkursu „Najlepsze wydawnictwo wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego w 2016 r.” została rozstrzygnięta. Nagrody laureatom oraz nagrodę i wyróżnienia instytutom badawczym resortu rolnictwa za osiągnięcia w zakresie wdrażania postępu w rolnictwie, rozwoju wsi i rynkach rolnych wręczył 6 grudnia br. podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki.
Fot. Wiceminister Ryszard Zarudzki gratuluje wyróżnionym
Konkurs „Najlepsze wydawnictwo wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego” w roku bieżącym odbył się po raz XXV. Organizatorem konkursu jest Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Poznaniu. Z tego względu, wszystkie redakcje ODR otrzymały pamiątkowe puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W wystąpieniach podkreślano, że organizacja konkursu przyczyniła się do podniesienia poziomu merytorycznego drukowanych artykułów oraz poziomu edytorskiego czasopism i wydawnictw ODR. W bieżącej edycji I miejsce zajęła redakcja czasopisma pt. „Lubelskie Aktualności Rolnicze” wydawanego przez Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli. Dwa równorzędne drugie miejsca przyznano redakcji czasopisma; „Wieś Kujawsko-Pomorska” wydawanego przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie i redakcji czasopisma „Twój Doradca Rolniczy Rynek” wydawanego przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. III miejsce zajęła redakcja czasopisma „Bieżące Informacje” Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. Przyznano również 5 wyróżnień redakcjom następujących czasopism:
„Aktualności Rolnicze” wydawca: Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, „Wiadomości Rolnicze” wydawca: Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, „Doradca” wydawca: Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, „Pomorskie Wieści Rolnicze” wydawca: Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, „Śląskie Aktualności Rolnicze” wydawca: Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
W kategorii „Najlepsza publikacja tematyczna” przyznano nagrodę za publikację pt. „Nasadzenia ozdobne w wiejskich ogrodach przydomowych” Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki wręczył również nagrody i wyróżnienia instytutom badawczym resortu rolnictwa za osiągnięcia w zakresie wdrażania postępu w rolnictwie, rozwoju wsi i rynkach rolnych. Nagrodę i okolicznościową statuetkę otrzymał zespół badawczy Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB za opracowanie tematu badawczego pt. „Wdrożenia selekcji markerami molekularnymi do hodowli ziemniaków odpornych na zarazę ziemniaka”. Ponadto przyznano trzy wyróżnienia dla 3 zespołów badawczych z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB za zrealizowanie następujących projektów badawczych:
- „Badania nad wpływem różnych praktyk rolniczych na różnorodność biologiczną na użytkach rolnych oraz promocja systemów rolniczych sprzyjających jej ochronie”,
- „Opracowanie i wdrażanie konserwujących systemów uprawy roli w warunkach glebowo-klimatycznych Polski”,
- „Upowszechnianie, wdrażanie i ocena stopnia realizacji zasad integrowanej ochrony i produkcji roślinnej w gospodarstwach rolnych w Polsce”.
Podsumowując uroczystość, wiceminister Zarudzki podkreślił ważną rolę czasopism ODR w transferze wiedzy, innowacji i upowszechnianiu wyników badań naukowych w praktyce rolniczej. Zachęcił do publikowania artykułów we współpracy z instytutami badawczymi resortu rolnictwa, w tym prezentujących prace badawcze, nagrodzone w roku 2017.
Wiceminister Ryszard Zarudzki z przedstawicielami wydawnictw, które otrzymały wyróżnienia
Wiceminister Ryszard Zarudzki z przedstawicielami Instytutów, które otrzymały wyróżnienia
Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki podczas wręczania nagród
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Konkurs „Sposób na Sukces” – przedsiębiorczość na wsi
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie wraz z współorganizatorami zaprasza do udziału w XVIII edycji ogólnopolskiego konkursu Sposób na Sukces na najlepsze działania przedsiębiorcze i społeczne na obszarach wiejskich.
Celem konkursu jest wyróżnianie i promowanie najciekawszych przedsięwzięć gospodarczych, które przyczyniają się do społecznego i regionalnego rozwoju obszarów wiejskich. Do konkursu mogą być zgłaszane przedsięwzięcia zrealizowane przez osoby fizyczne i prawne w 2016 roku i w pierwszym półroczu 2017 roku na obszarach wiejskich i w miastach do 20 tysięcy mieszkańców, tworzące nowe miejsca pracy.
W tegorocznej XVIII edycji Rada Programowa przyzna nagrody w kategoriach: indywidualnej, rodzinnej, zespołowej oraz inicjatyw na rzez rozwoju społeczności lokalnych.
Informacji o konkursie z ramienia KPODR Minikowo udziela Dawid Skotnicki e-mail: dawid.skotnicki@kpodr.pl, tel: 723-692-565
Karta zgłoszeniowa: www.cdr.gov.pl/images/Brwinow/SNS/edycja_XVIII/SNS_karta_zgl_XVIII.doc
Regulamin konkursu: www.cdr.gov.pl/images/Brwinow/SNS/edycja_XVIII/SNS_regulamin_XVIII.doc
Zgłoszenia należy nadsyłać do 25 stycznia 2018 r. na adres:
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
ul. Pszczelińska 99
05-840 Brwinów
z dopiskiem "Sposób na Sukces"
Więcej informacji na stronie organizatora konkursu:
KONKURS KULINARNY – IV DZIEŃ – finał
![]() |
|
![]() |
![]() |
Konkurs kulinarny
Sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
8 grudnia, Minikowo,
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego
W finale brały udział drużyny:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie
Dominika Nickel, Dominika Mrotek, Patryk Słoma
Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim
Joanna Leszczyńska, Oliwia Słomińska, Aleksandra Pokora
Zespół Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie
Paulina Nowatkowska, Magdalena Szarszewska, Krystian Paradowski
Ostateczna klasyfikacja
I miejsce
Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim
Joanna Leszczyńska, Oliwia Słomińska, Aleksandra Pokora
II miejsce
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie
Dominika Nickel, Dominika Mrotek, Patryk Słoma
III miejsce
Zespół Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie
Paulina Nowatkowska, Magdalena Szarszewska, Krystian Paradowski
Tu możesz posłuchać wywiadów p. Zbigniew Borka z Radia Nakło z sędziami, uczestnikami i organizatorami konkursu
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy sukcesów na kulinarnej ścieżce.
Relacja, zdjęcia: Jarosław Domiński
KONKURS KULINARNY – III DZIEŃ
![]() |
|
![]() |
![]() |
Konkurs kulinarny
Sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
6 grudnia, Minikowo,
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego
Drużyny:
Zespół Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej w Rypinie
Dominika Małkiewicz, Martyna Lemańska, Julia Rutkowska
Zespół Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie
Paulina Nowatkowska, Magdalena Szarszewska, Krystian Paradowski
Zespół Szkół Niepublicznych w Gąsawie
Roksana Batkowska, Monika Kaleta, Tomasz Kozakowski
Potrawy konkursowe
Zupa z kurczaka i warzyw
Danie główne
Pierś kurczaka faszerowana serem pleśniowym i pomidorami suszonymi
Makaron z pesto
Relacja, zdjęcia: Jarosław Domiński
Finały w piątek
Lista finalistów na stronie jutro rano (7 grudnia)
Jak legalnie zatrudnić pracownika – cudzoziemca w rolnictwie?
27 października 2017 r. w siedzibie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyło się szkolenie pt. „Jak legalnie zatrudnić pracownika – cudzoziemca w rolnictwie”. Organizatorem był Dział Ekonomiki i Zarządzania Gospodarstwem Rolnym. Łącznie wzięło w nim udział 70 osób, w tym osoby prowadzące gospodarstwo rolne i doradcy z województwa kujawsko-pomorskiego. Wszystkich obecnych przywitała Dyrektor KPODR Lidia Lewandowska. Po przedstawieniu programu, odbył się cykl wykładów, w których omówiono następujące zagadnienia:
- „Legalizacja pobytu cudzoziemców w Polsce” – Karta pobytu.pdf
Katarzyna Albrychiewicz – Inspektor Wojewódzki z Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy omówiła procedurę wydawania Karty Pobytu oraz braki formalne w składanych wnioskach. Przedstawiła również najważniejsze akty prawne dotyczące cudzoziemców oraz informacje o zezwoleniach na pobyt czasowy i pracę. Poinformowała o zasadach postępowania administracyjnego m.in. jak ustanowić pełnomocnika ds. doręczeń. Na zakończenie dodała, że planując zatrudnić cudzoziemca należy wziąć pod uwagę czas oczekiwania na zezwolenie, tak, aby nie świadczył on nielegalnie pracy podczas toczącej się procedury.
- „Zatrudnianie i powierzanie pracy cudzoziemcom” – Zatrudnienie i powierzanie pracy cudzoziemcom.pdf
Agnieszka Dobrodziej – Nadinspektor Pracy z Okręgowego Inspektoratu w Bydgoszczy przedstawiła uprawnienia Państwowej Inspekcji Pracy w zakresie kontroli cudzoziemców. Wymieniła Konsulaty Generalne RP na Ukrainie oraz cele i typy wiz wydawanych do Polski. Zaznaczyła, że karta pobytu jest dokumentem potwierdzającym tożsamość. Wspomniała o nowych zezwoleniach na pracę sezonową po zmianach od 1.01.2018 r., które mają na celu: wdrożenie dyrektywy, uszczelnienie procedury i wprowadzenie spójnych zasad w zakresie dostępu do rynku pracy.
Agnieszka Dobrodziej – Nadinspektor Pracy z Okręgowego Inspektoratu w Bydgoszczy
- „Opodatkowanie dochodów uzyskanych przez cudzoziemców na terytorium RP” – Opodatkowanie cudzoziemców.pdf
Rafał Przybylak – kierownik Referatu Nadzoru nad Orzecznictwem oraz Edyta Orlewska – Ekspert Skarbowy z Izby Administracji Skarbowej w Bydgoszczy zaprezentowali nieograniczony i ograniczony obowiązek podatkowy m.in. opodatkowanie dochodu uzyskanego przez cudzoziemców w sprawie uniknięcia podwójnego opodatkowania. Przedstawili zasady wypełniania NIP-7, PIT-4R, PIT-11 i PIT-8AR. Krótko scharakteryzowali rodzaje umów o pracę. Szerzej omówili zagadnienia dotyczące zatrudnienia na podstawie umowy o pracę i umowy cywilnoprawnej. Na koniec zaznaczyli kto jest płatnikiem podatku dochodowego w przypadku pracowników, którzy są zatrudnieni przez Agencję Pracy Tymczasowej.
Edyta Orlewska – Ekspert Skarbowy z Izby Administracji Skarbowej w Bydgoszczy
- „Sukcesja – skuteczna strategia zabezpieczenia firmy i rodziny przed skutkami zdarzeń losowych”
Marcin Radomski – Radca Prawny z Kancelarii Radców Prawnych EURO-LEX Radomski i Wspólnicy Sp. j. wprowadził uczestników w prawo spadkowe. Wyjaśnił sposób i procedury związane z dziedziczeniem gospodarstwa rolnego. Wymienił kilka istotnych elementów, o których należy pamiętać sporządzając testament. Wytłumaczył czym jest dziedziczenie ustawowe. W innowacyjny sposób przedstawił kolejność osób uprawnionych do majątku z mocy ustawy w zależności od stopnia pokrewieństwa, ale także gdy majątek zostanie zapisany osobie spoza grona rodziny.
- „Nowe obowiązki podatników VAT od 2018 r.” – Zmiany VAT od 2018.ppt
Marzena Ryterska-Chyła – Główny Specjalista ds. Podatków z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie poinformowała, że podatnicy VAT, którzy składają deklaracje VAT-7 i VAT-7K będą mieć obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji VAT. Przedsiębiorcy nie będą już mogli dobrowolnie decydować czy deklaracje będą składane papierowo czy elektronicznie. Natomiast swój rejestr sprzedaży i zakupów VAT będą przesyłać do resortu finansów jako Jednolity Plik Kontrolny.
Marzena Ryterska-Chyła – Główny Specjalista ds. Podatków KPODR w Minikowie
Paulina Cholewińska
KPODR w Minikowie
Konkurs kulinarny – II dzień
![]() |
|
![]() |
![]() |
Konkurs kulinarny
Sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
5 grudnia, Minikowo,
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego
Drużyny:
Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
Karolina Firek, Aleksandra Fydrych, Daria Filipek
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku
Tobiasz Domaszek, Sebastian Werry, Jacek Powalisz
Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim
Joanna Leszczyńska, Oliwia Słomińska, Aleksandra Pokora
Potrawy konkursowe
Zupa – krem z dyni na wywarze drobiowym
Danie główne
Konfitowane udo z kurczaka
Zestaw surówek
Pure ziemniaczane
Relacja, zdjęcia: Jarosław Domiński