Warsztaty ziołowe – „ZIOŁA DOBRE NA WSZYSTKO – WYKORZYSTANIE BOGACTW NATURY W ŻYCIU CZŁOWIEKA”
W dniach 7 października w Przysieku, 8 października w Zamku Bierzgłowskim oraz 10 października w Grabowcu i 11 października br. w Szkole Leśnej na Barbarce, odbyły się warsztaty ziołowe, które stanowiły część projektu pn. „Bioróżnorodność naszym bogactwem – edukacja i informacja dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego,” realizowanego dzięki środkom pochodzącym z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu. W zajęciach wzięło udział łącznie 60 osób.
Warsztaty prowadziła dr Sara Orzechowska z Fundacji Linnum, która na co dzień zajmuje się tematyką związaną z ziołami i etnobotaniką. Warsztaty rozpoczynały się spacerem zielarskim, podczas którego uczestnicy dowiedzieli się, jakie cenne rośliny lecznicze można zbierać w październiku, bo wbrew pozorom sezon zielarski nie kończy się wraz z latem. Udało się zebrać zioła i dzikie owoce, z których w drugiej części warsztatów robiliśmy octy i poznawaliśmy sztukę fermentacji a także jej zastosowanie w lecznictwie. Podczas warsztatów nie zabrakło również wątków kulturowych, które uczestnikom bardzo przypadły do gustu. Sara Orzechowska przedstawiła uczestnikom jak dobrać składniki, by w pełni wykorzystać potencjał leczniczy i pielęgnacyjny natury. Sztuka fermentacji jest sztuką prastarą i bogatą. Lista zalet żywności i napojów fermentowanych jest niezwykle długa, jak chociażby dobroczynne działanie na florę bakteryjną jelit oraz trawienie. Prowadząca warsztaty w sposób ciekawy i zrozumiały, wędrując po meandrach naszej fizjologii, zaprezentowała co dzieje się w naczyniu z fermentem. Uczestnicy poznali różne typy fermentacji, wykonali własny ocet i poznali jego wpływ na procesy fizjologiczne. Samodzielnie przygotowali wyciągi ziołowe na occie. Nie zabrakło również degustacji przeróżnych octów i fermentów, które jak się okazało całkiem dobrze smakują. Warsztaty były swoistą inspiracją i zachętą do wykorzystania produktów fermentowanych w codziennym życiu. Na zakończenie każdy z uczestników zabrał ze sobą własnoręcznie przygotowany ocet, starter do przyszłych fermentów i wyciąg ziołowy na occie oraz piękny, jesienny wrzos.
Karina Wroniecka, KPODR w Minikowie Oddział w Przysieku
Fot. Marek Rząsa, Karina Wroniecka
Warsztaty ziołowe – Przysiek 07.10.2024 r.
Warsztaty ziołowe w Zamku Bierzgłowskim 8.10.2024 r.
Warsztaty ziołowe w Grabowcu, 10.10.2024 r.
Warsztaty ziołowe w Szkole Leśnej na Barbarce, Toruń 11.10.2024 r.
Druga edycja konkursu Gazety Pomorskiej – „Rolnictwo mam w genach”
Komunikat popowodziowy MRIRW w/s zmiany ustawy zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z usuwaniem skutków powodzi
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że w dniu 4 października 2024 r. w Dzienniku Ustaw Rzeczpospolitej Polskiej została opublikowana ustawa z dnia 1 października 2024 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z usuwaniem skutków powodzi oraz niektórych innych ustaw, która wprowadziła m.in. dla poszkodowanych rolników, których gospodarstwa lub grunty rolne są położone na obszarze, na którym wprowadzono stan klęski żywiołowej w związku z powodzią, która miała miejsce we wrześniu 2024 r.:
– zwolnienie do dnia 31 grudnia 2025 r. poszkodowanych z obowiązku ponoszenia opłat za badania w okręgowych stacjach chemiczno-rolniczych art. 36 ustawy.
Okręgowe stacje chemiczno-rolnicze nie będą pobierały od poszkodowanych opłat za zadania wskazane w art. 28 ust. 2 ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu:
– wyznaczenie nowego terminu, tj. do dnia 31 grudnia 2027 r., na dostosowanie miejsc do przechowywania nawozów naturalnych (art. 38 ustawy)
Dotychczasowy termin był wyznaczony na 31 grudnia 2024 roku. owy termin daje więcej czasu na wykonanie /odbudowę inwestycji/ miejsc do przechowywania nawozów naturalnych
– zwolnienie do dnia 31 grudnia 2025 r. z ponoszenia opłat o których mowa w art. 109 ust. 4 ustawy z dnia 20 lipca 2017 r. Prawo wodne (art.39 ustawy)
Na poszkodowanych rolników, właściwe organy Inspekcji Ochrony Środowiska nie będą nakładać opłat o których mowa w art. 109 ust. 4 ustawy z dnia 20 lipca 2017 r. Prawo wodne.
Ogólnopolski Konkurs PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2024.
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich przystąpiły do organizacji kolejnej edycji Ogólnopolskiego Konkursu PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2024.
Cele Konkursu PBMR 2024:
- Wyłonienie najlepszych producentów bydła mięsnego za rok 2024.
- Integrowanie środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego.
- Promowanie dobrych praktyk zrównoważonych i upowszechnianie wiedzy o opasie bydła i hodowli bydła ras mięsnych.
- Upowszechnianie wiedzy na temat znaczenia chowu i hodowli bydła dla bioróżnorodności i gospodarki narodowej.
- Promowanie rolnictwa zrównoważonego w odniesieniu do bydła.
Najważniejsze informacje o Konkursie PBMR 2024:
- skierowany do osób zajmujących się opasem bydła i hodowlą bydła mięsnego,
- 3 kategorie: hodowca, producent odsadków, producent opasów,
- bezpłatny dla uczestników oraz instytucji typujących kandydatów do Konkursu,
- przedsięwzięcie ogólnokrajowe,
- przedsięwzięcie o charakterze cyklicznym od 2017 roku,
- źródło finansowania to Fundusze Promocji (Fundusz Promocji Mięsa Wołowego).
Zwracam się z propozycją rozpropagowania idei Konkursu wśród hodowców i producentów bydła mięsnego oraz zgłaszania kandydatów do tytułu PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2024 w terminie do 28 października 2024 roku w oparciu o formularz rejestracyjny udostępniony na stronie:
https://konkurspbmr.pl/zgloszenia/
https://konkurspbmr.pl/regulamin/
Pliki do pobrania:
PZPBM Konkurs PBMR 2024_zaproszenie
REGULAMIN Konkursu PBMR 2024
Z poważaniem
Katarzyna Budkiewicz
Dyrektor biura
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
ul. Smulikowskiego 4
00-389 Warszawa
Tel: 666 337 299
Treść tej wiadomości i jej załączniki są poufne i prawnie chronione. Jeśli nie jesteś właściwym adresatem (lub otrzymałeś tę wiadomoœć na skutek pomyłki), prosimy o tym fakcie niezwłocznie poinformować nadawcę i usunąć otrzymaną wiadomość.Kopiowanie, ujawnianie lub rozpowszechnianie załączonej informacji bez zgody nadawcy jest zabronione.
Wnioski suszowe tylko do 15 października
07.10.2024
Przypominamy, że tylko do 15 października br. producenci rolni poszkodowani w wyniku suszy w roku 2024 mogą złożyć wniosek o oszacowanie szkód za pośrednictwem aplikacji publicznej „zgłoś szkodę rolniczą” dostępnej na stronie https://aplikacje.gov.pl/app/susza/#/campaign.
Wszystkie wnioski, które nie zostaną do tego czasu podpisane profilem zaufanym, nie będą uwzględnione w przeliczeniu.
Jednocześnie prosimy o uważne wypełnianie wniosku, szczególnie w zakresie danych wnioskodawcy i jego gospodarstwa.
Uprawa konopi – możliwości oraz ograniczenia
Szkolenie plenerowe – „Jak zostać rolnikiem ekologicznym? Rolnictwo 4.0 – system zarządzania stadem w gospodarstwie ekologicznym”
30 września 2024 r na terenie gospodarstwa ekologicznego Romy i Romana Iwickich z Lubiewa, odbyło się szkolenie praktyczne „Jak zostać rolnikiem ekologicznym? Praktyczne aspekty prowadzenia produkcji w systemie rolnictwa ekologicznego”. Tematem przewodnim szkolenia było „Rolnictwo 4.0 – system zarządzania stadem w gospodarstwie ekologicznym”. Wśród tematów poruszanych był m.in. „Praktyczne aspekty utrzymania stada bydła mięsnego w systemie rolnictwa ekologicznego”, który omówił Pan Roman Iwicki, na przykładzie własnego stada bydła rasy Hereford. Podczas szkolenia uczestnicy mogli zapoznać się z aspektami prowadzenia stada bydła mięsnego metodami ekologicznego, poruszony został temat płodozmianu, nawożenia istotnego dla rolnictwa ekologicznego oraz międzyplonów, które również zostały zaprezentowane na polu przez Pana Romana.
Gospodarstwo Państwa Iwickich to przykład do naśladowania, w którym ważnym elementem jest dbanie o zasoby środowiska naturalnego i bioróżnorodność w rolnictwie. Zapewnia odpowiednią strukturę żyzności gleby. Dba o zapylanie upraw, zapobieganie erozji gleby, odpowiedni przepływ składników pokarmowych oraz nawodnienie na dobrym poziomie. Wpływa na biologiczną stabilizację i trwałość ekosystemów, które są odporniejsze na stresy abiotyczny i biotyczny.
Należy zaznaczyć, że najkorzystniejszym systemem, bazującym na procesach naturalnych, wykorzystującym jak najszerzej nawozy naturalne i organiczne jest rolnictwo ekologiczne, szczególnie wówczas gdy w gospodarstwie jest zbilansowana produkcja roślinna z produkcję zwierzęcą.
Podsumowaniem pobytu w gospodarstwie był wykład prof. dr hab. Piotra Wójcika z Instytutu Zootechniki PIB w Balicach, który omówił „Innowacje w zarządzaniu stadem bydła mięsnego w gospodarstwie ekologicznym – praktyczne aspekty”.
Pan Profesor omówił innowacyjne rozwiązania cyfrowe, które skutecznie pomagają w zarządzaniu stadem. Dane otrzymywane z elektronicznych narzędzi pozwalają na ich obiektywną analizę, co pozwala na podejmowanie dobrych decyzji.
Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród rolników ekologicznych, jak i konwencjonalnych. Był to czas pytań, wymiany doświadczeń, dyskusji, nawiązywania kontaktów. Liczymy, że szkolenie zainicjuje wśród uczestników działania w kierunku wdrażania innowacji w gospodarstwach rolnych.
Serdecznie dziękujemy Romie i Romanowi Iwickim za udostępnienie gospodarstwa na potrzebę szkolenia.
Opracowała:
Agnieszka Dobosz-Idzik
KPODR Minikowo
Preparaty mikrobiologiczne – formularz rejestracyjny
Współpraca międzynarodowa – Polska i Litwa
We wtorek 24 września 2024 roku gościliśmy w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie grupę siedmiu osób – przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa Litwy oraz rolników, którzy przybyli do nas wraz z Panią Nataliią Sibirtsevą z firmy Agroyoumis. Ponadto naszymi gości byli: Pani Małgorzata Woropaj-Janczak, kierownik działu badawczo-doświadczalnego ze Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Chrząstowie należącej do Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej oraz Pan Juliusz Młodecki, Prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. Spotkanie odbyło się w Centrum Transferu Innowacji i Technologii im. Leona Janty-Połczyńskiego i dotyczyło soi oraz jej perspektyw w uprawie. Spotkanie składało się z dwóch części: wystąpień wraz z dyskusją oraz zwiedzania poletek pokazowych z różnymi odmianami soi.
Zgromadzonych powitał dr Ryszard Kamiński, Zastępca Dyrektora ds. transferu wiedzy i innowacji, który przedstawił działalność Ośrodka i odpowiadał na pytania uczestników spotkania m.in. o źródła finansowania działalności doradczej KPODR. O soi, jej hodowli i możliwościach uprawy powyżej 52 stopnia szerokości geograficznej północnej mówiła Nataliia Sibirtseva. Z kolei Juliusz Młodecki, jako czynny rolnik, przedstawił praktyczne zagadnienia dotyczące produkcji roślin białkowych i oleistych. Był pytany przez gości zagranicznych m.in. o opłacalność w Polsce upraw roślin bobowatych i rzepaku oraz ich wykorzystanie na cele paszowe. Zagadnienia związane z Inicjatywą Białkową COBORU zaprezentowała Małgorzata Woropaj-Janczak, która mówiła też o wymaganiach agrotechnicznych soi oraz przedstawiła wyniki oceny różnych jej odmian uprawianych w Polsce. Pytania gości zagranicznych dotyczyły plonowania tej rośliny w naszym kraju, dozwolonych w jej uprawie herbicydów, pestycydów, fungicydów, insektycydów oraz desykantów. O działalności Grupy Operacyjnej EPI-AGRI „Moja Soja”, która działała w latach 2018-2019 na terenie województw kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego, mówił Piotr Dorszewski, autor niniejszej informacji. Gości zagranicznych interesowała m.in. wysokość dofinansowania operacji, które Grupa uzyskała w drodze konkursu w Działaniu M16 – Współpraca, w ramach PROW 2014-2020 oraz efekty ekonomiczne skarmiania ekstrudowanych nasion soi w gospodarstwach rolników będących członkami Grupy.
Po wystąpieniach wszyscy przeszli na poletka pokazowe znajdujące się na gruntach Rolniczego Zakładu Doświadczalnego w Minikowie należącego do Politechniki Bydgoskiej. Uprawy soi zaprezentowali Nataliia Sibirtseva oraz Josip Zubac z naszego Ośrodka.
Goście zapewnili, że bardzo chętnie ponownie odwiedzą KPODR, aby bliżej zapoznać się z działalnością Ośrodka oraz prowadzeniem działalności rolniczej w Polsce. Po pożegnaniu udali się w podróż powrotną do swojego kraju.
Opracowali:
Piotr Dorszewski i Josip Zubac
KPODR w Minikowie
ArcySer – pokazy kulinarne – relacja
22 września w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyły się pokazy kulinarne, które przyciągnęły szczególnie amatorów serów, jak i serowarstwa. Ich realizacja była możliwa dzięki dofinansowaniu z SIR (Sieci na rzecz innowacji i w rolnictwie i na obszarach wiejskich), w ramach operacji „ArcySer”.
Na targach „Barwy Lata – Dary Jesieni” stworzono strefę promocji serowarstwa. Już od rana swoje stoiska handlowe prezentowali serowarzy z regionu. Odwiedzjący mieli szansę degustować i dokonać zakupu. Po ogłoszeniu wyników konkursu „ArcySer”, kiedy emocje już opadły, rozpoczęły się pokazy.
Pokaz wytwarzania mozzarelli przeprowadziły przedstawicielki restauracji i wytwórni serów Bianca Mozzarella z Warszawy, znanej w Polsce z produkcji serów włoskich. Kaja Przygońska i Francesco Micaletti, założyciele marki, dowodzą, że polska mozzarella może konkurować z najlepszymi włoskimi serami. Mozzarella z Bianca uważana jest jedną z najlepszych dostępnych w Polsce. Na wyjątkowość tworzonej przez nich mozzarelli, burraty, ricotty i stracciatelli wpływa połączenie polskiego, ekologicznego mleka i włoskiej receptury. O tym wszystkim dowiedzieli się licznie zgromadzeni widzowie. Pokaz pozwolił uczestnikom zrozumieć proces produkcji tego włoskiego, popularnego sera. Rozciąganie i formowanie sera to jego najbardziej widowiskowa część. Najprzyjemniejsza jednak była degustacja mozzarelli i burraty.
Kolejny pokaz przeprowadził Gieno Mientkiewicz. Kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. Autor określenia: „sery zagrodowe”, które sam zdefiniował i wytrwale promuje. Przez trzy lata prowadził w kanale Kuchni+ program „Przez dziurkę od sera”. Pokaz miał intrygujący tytuł: „Leniwe kochają wszystkie sery” i dotyczył oczywiście dań z serem. Wszyscy znamy leniwe podawane z masłem, bułką tartą czy cukrem. Gieno zaproponował trzy odsłony leniwych z dodatkiem różnych serów. Zestawienie zaskakujące i odważne, ale jakże smaczne. I tym razem uczestnicy pokazu mogli spróbować przygotowanych dań, a świeżo zdobytą wiedzę wykorzystać w domowej kuchni.
Tekst Beata Chełminiak
Fot. Marek Rząsa