Kościerzyński Dzień Ziemniaka
Metody ograniczające stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej – szkolenie dla beneficjentów ekoschematu Dobrostan zwierząt – 25.09.24
Metody ograniczające stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej – szkolenie dla beneficjentów ekoschematu Dobrostan zwierząt – 11.09.24
KUJAWSKO-POMORSKIE DOŻYNKI WOJEWÓDZKIE
W tym roku Dożynki Województwa Kujawsko-Pomorskiego i Diecezji Toruńskiej odbyły się 25 sierpnia 2024 r. na Błoniach Nadwiślańskich w Grudziądzu. Organizatorami tego wspaniałego wydarzenia byli: samorząd województwa, diecezja toruńska oraz samorządy Grudziądza, powiatu grudziądzkiego i gminy Grudziądz. Dożynki oficjalnie rozpoczęła uroczysta msza święta w Bazylice Kolegiackiej w Grudziądzu pod przewodnictwem Ordynariusza Diecezji Toruńskiej Biskupa Wiesława Śmigla. Ks. Biskup podziękował rolnikom, pszczelarzom i sadownikom za ciężką pracę.
Starostami dożynek wojewódzkich byli Państwo Maria i Kazimierz Kurzyńscy, którzy prowadzą specjalizujące się w produkcji roślinnej gospodarstwo rodzinne w Gołębiewie w powiecie grudziądzkim.
– Polska wieś jest piękna. Nasza kujawsko-pomorska jest liczącym się w kraju producentem zbóż, rzepaku, buraków cukrowych, ziemniaków, warzyw, miodu, i wielu innych pożytków co wiąże się z wysiłkiem ludzkich rąk – powiedział Kazimierz Kurzyński, starosta dożynek wojewódzkich.
Na kilku scenach znajdujących się na Błoniach Nadwiślańskich odbywały się konkursy o nagrodę marszałka na najładniejsze wieńce dożynkowe, Kiermasz Wieś Żywi miasto, oraz wystawy maszyn rolniczych retro i współczesnych.
tekst: Dorota Drzazga, KPODR w Minikowie
zdjęcia: Marek Rząsa, KPODR w Minikowie
voice
Posłuchaj artykułu
KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH
FIRMY
SEKTOR ŻYWNOŚCIOWY
GOSPODARSTWA OGRODNICZE
Najlepszy Produkt Turystyczny – CERTYFIKAT Polskiej Organizacji Turystycznej
Do 5 września można nadsyłać zgłoszenia do regionalnego etapu konkursu
na Najlepszy Produkt Turystyczny – CERTYFIKAT Polskiej Organizacji Turystycznej.
Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej to wyjątkowa nagroda w branży. Stanowi ona rekomendację i gwarancję usług na najwyższym poziomie.
Celem konkursu jest podnoszenie jakości i konkurencyjności oferty turystycznej poprzez kreowanie produktów, które nie tylko wyróżniają się atrakcyjnością turystyczną, ale także są nowatorskie i przyjazne turystom. Każdego roku kapituła konkursu zwraca szczególną uwagę na dostępność produktu turystycznego oraz wykorzystanie nowoczesnych technologii i innowacji w jego rozwoju.
O Certyfikat POT ubiegać się można w 3 kategoriach:
1. Certyfikat POT (przyznawany produktom turystycznym istniejącym na rynku nie krócej niż dwa lata)
2. Złoty Certyfikat POT (przyznawany produktowi turystycznemu za wyjątkowy rozwój swojej działalności, nie wcześniej niż po upływie trzech lat od daty otrzymania Certyfikatu POT)
3. Turystyczne Odkrycie Roku (przyznawany produktowi turystycznemu, który posiada niezwykły potencjał, jest mało znany i istnieje na rynku nie dłużej niż dwa lata)
O Certyfikat POT ubiegać się mogą następujące produkty:
– wydarzenie cykliczne
– pakiet usług turystycznych – impreza turystyczna
– obiekt
– szlak
– miejsce
By móc walczyć z produktami turystycznymi z całej Polski, przystąpić należy do etapu regionalnego, koordynatorem którego jest Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna. Zgłoszenia przyjmowane są za pomocą aplikacji konkursowej dostępnej na stronie https://konkurs.pot.gov.pl/konkurs/
Zgłoszenia przyjmowane są do 5 września 2024 r.
Instrukcja dla instytucji zgłaszających produkty turystyczne: https://konkurs.pot.gov.pl/konkurs/help/wlasciciel
Zachęcamy do zgłaszania swoich produktów w etapie regionalnym.
Etap regionalny konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny – Certyfikat POT objęty jest Patronatem Honorowym Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Organizatorem konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny – Certyfikat POT jest Polska Organizacja Turystyczna. Koordynatorem etapu regionalnego jest Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna.
Załącznik do pobrania:
Regulamin XXI edycja Konkursu Certyfikat POT