Marketing i sprzedaż produktów wysokiej jakości
W ostatnich latach, dzięki dynamicznemu rozwojowi technologii, coraz bardziej popularna staje się sprzedaż żywności przez Internet. Jest to sposób na pozyskiwanie nowych klientów oraz zróżnicowanie kanałów dystrybucji przez producentów. Wprowadzenie sprzedaży online pozwala wytwórcom żywności na elastyczne dostosowanie się do zmieniających się trendów rynkowych. Zamieszczanie ogłoszeń na stronach internetowych wymaga podawania właściwych informacji, zgodnie z przepisami Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, które dotyczą między innymi określenia składu produktu, wartości odżywczej, bądź informacji o alergenach. Wszystkie te zagadnienia wymagają cały czas wyjaśnień i są przedmiotem szkoleń przeprowadzanych przez KPODR.
18 czerwca br. w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji imienia Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie (CTWiI) odbyło się szkolenie pn. „Marketing i sprzedaż produktów wysokiej jakości”, które dotyczyło przekazywania obowiązkowych informacji na temat żywności na stronach internetowych i przy sprzedaży na odległość. Uczestników przywitał Dyrektor Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (WIJHARS) Waldemar Sieńko. Na szkolenie przybyło ponad 20 osób, głównie byli to rolnicy prowadzący RHD, którzy planują sprzedaż i promocję żywności przez Internet oraz doradcy rolni.
Prelegentami byli przedstawiciele Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych oraz Politechniki Bydgoskiej. WIJHARS reprezentowali Inspektorzy Wydziału Kontroli IJHARS Aleksandra Benedict oraz Dorota Gackowska, które podzieliły się wiedzą w zakresie wybranych zagadnień ze znakowania produktów w sprzedaży internetowej. Następnie Błażej Błaszak z Politechniki Bydgoskiej podczas prezentacji wyjaśnił w jaki sposób policzyć i przedstawić wartości odżywcze produktów żywnościowych.
Szkolenie było okazją do zadawania pytań i dyskusji. Uczestnicy dopytywali o właściwe przedstawienie na stronach internetowych informacji dotyczących produktów żywnościowych, oświadczeń żywnościowych, informacji na etykietach oraz wiele innych zagadnień związanych z obszarem przepisów prawa żywnościowego.
Kolejne szkolenie z udziałem przedstawicieli służb nadzorujących zaplanowane jest na przyszły rok. Tymczasem zapraszamy na inne szkolenia organizowane przez specjalistów KPODR, na których otrzymają Państwo wiedzę na tematy związane z przetwórstwem żywności.
Prezentacja:
ODR 18.06.2024 PREZENTACJA WIJHARS
Tekst, foto:
Magdalena Kulus
Specjalista ds. przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności
KPODR w Minikowie
Wsparcie na bioasekurację – pomoc de minimis
19.06.2024
Producenci rolni, którzy prowadzą gospodarstwo rolne, w którym utrzymywane są świnie, mogą – od 3 do 26 lipca 2024 r. – składać wnioski o udzielenie pomocy o charakterze pomocy de minimis w rolnictwie na refundację 100 proc. wydatków poniesionych w roku 2024 r. na działania związane z bioasekuracją.
Refundacji podlega:
- zakup mat dezynfekcyjnych;
- zakup sprzętu do wykonania zabiegów dezynfekcyjnych, dezynsekcyjnych lub deratyzacyjnych oraz produktów biobójczych, środków dezynsekcyjnych lub deratyzacyjnych;
- zakup odzieży ochronnej i obuwia ochronnego;
- zabezpieczenie budynków, w których są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt domowych;
- przebudowę lub remont pomieszczeń w celu utrzymywania świń w gospodarstwie w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne – w przypadku gospodarstwa, w którym utrzymuje się średniorocznie nie więcej niż 50 sztuk świń.
Jak złożyć wniosek
Wnioski należy składać do kierownika biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę producenta rolnego.
Formularz wniosku będzie dostępny na stronie internetowej Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (www.arimr.gov.pl).
Do wniosku o udzielenie pomocy należy dołączyć:
1) faktury lub ich kopie, rachunki wystawione zgodnie z odrębnymi przepisami lub ich kopie, lub kopie umów zlecenia lub umów o dzieło, dotyczące poniesionych wydatków wraz z dowodami zapłaty potwierdzającymi poniesienie tych wydatków do dnia zakończenia terminu składania wniosków w danym roku kalendarzowym;
2) oświadczenia albo zaświadczenia dotyczące pomocy de minimis lub pomocy de minimis w rolnictwie lub rybołówstwie oraz informacje niezbędne do udzielenia tej pomocy, o których mowa w przepisach o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej.
Podstawa prawna
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 27 stycznia 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz. U. poz. 187 z późn. zm.), § 13e ust. 10.
Materiały
Do pobrania
Ogłoszenie_MRiRW_bioasekuracja.pdf 0.08MB
Pszczoła lubi zioła…
Tropem apiterapii i fitoterapii podążyła grupa pszczelarzy i doradców z naszego województwa. Podczas wyjazdu studyjnego, zorganizowanego przez KPODR w Minikowie, odwiedziliśmy ciekawe miejsca wpisujące się w tą tematykę.
Eskapada rozpoczęła się 10 czerwca od wizyty pod Warszawą, blisko Studzianek, gdzie w czasie II Wojny Światowej rozegrała się słynna bitwa pancerna w sierpniu 1944 roku. Obecnie jest to województwo mazowieckie. Wspominam o tym wydarzeniu nie bez powodu, gdyż w wyniku tej bitwy uległa zniszczeniu Puszcza Kozienicka, ostoja polskiego bartnictwa, o czym mówił nasz pierwszy prelegent, Łukasz Uliasz, właściciel pasieki doświadczalnej w Utnikach, którą odwiedziliśmy. Puszcza Kozienicka to prastara Puszcza Krakowska, Kielecka i Radomska. Tereny te już wcześniej doznawały uszczerbku na skutek różnych wydarzeń historycznych. Pan Łukasz, oprócz tego, że jest członkiem Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. Bogdana Kędzi w Warszawie, to pasjonat historii, poszukiwacz artefaktów historycznych i lokalny społecznik. W swoim gospodarstwie pasiecznym podejmuje między innymi próby powrotu do tradycji bartniczych. Obejrzeliśmy ule kłodowe, które udało mu się zasiedlić rodzinami pszczelimi. Dawniej ich mieszkańcami byłyby pszczoły dziko żyjące, leśne. W Utnikach pozyskaliśmy również wiele informacji na temat profilaktyki prozdrowotnej, apiterapii i ziołolecznictwa, zarówno ludzi, jak i rodzin pszczelich. Uczestnicy wysłuchali bardzo interesującej prelekcji. Zwiedziliśmy także pasiekę i ekspozycję historyczną. Sporo dowiedzieliśmy się o tym, jak sporządzać ziołowe leki zarówno dla ludzi, jak i dla pszczół.
Następne dwa dni wyjazdu to przygoda z zielarstwem. Mieliśmy okazję odwiedzić dwa miejsca, które zachwyciły uczestników. Nie dość, że zdobyliśmy tam mnóstwo cennych informacji, to pobyt w nich stanowił wielką przyjemność dla zmysłów. Pierwszy obiekt, założony przez Mirosława Angielczyka, znajdował się w Korycinach (województwo podlaskie). To właściwie trzy w jednym – po pierwsze firma Dary Natury, produkująca ekologiczne zioła, herbaty, przyprawy oraz inne produkty na bazie ziół. Tuż obok znajduje się Ziołowy Zakątek – jedyne w swoim rodzaju miejsce, właściwie skansen z niezwykłą bazą noclegową w zabytkowych drewnianych budynkach oraz Podlaski Ogród Botaniczny, najmniejszy tego typu obiekt w Polsce. Misją właściciela oraz wszystkich współpracowników jest propagowanie wiedzy zielarskiej, dbałości o zachowanie tradycji i zwyczajów związanych ze zbieraniem ziół i ziołolecznictwem ludowym, co tu, na Podlasiu, udaje się doskonale. Mieści się tu także Ośrodek Edukacji Przyrodniczej będący bazą edukacyjną i noclegową dla liczniejszych grup. Mieliśmy okazję poznać wiele gatunków ziół oraz ich właściwości lecznicze dla ludzi i pszczół, Zwróciliśmy też szczególną uwagę na rośliny miododajne. Naszą przewodniczką była p. Magdalena Mudry, zielarz-fitoterapeuta. Jej opowieść, okraszona licznymi przykładami z własnego doświadczenia, wzbudziła takie zainteresowanie grupy, że zaprosiliśmy naszą prelegentkę na wspólną kolację, podczas której uczestnicy dopytywali jeszcze o szczegóły i doprecyzowali zdobyte informacje. Była również okazja do obejrzenia filmu edukacyjnego o przedsiębiorstwie Dary Natury oraz wzięcia udziału w warsztatach z komponowania własnych mieszanek przypraw ziołowych.
Drugim unikatowym miejscem okazała się Kraina Rumianku. Położona we wsi Chołowno, malutkiej gminie Podedwórze na Polesiu Lubelskim, jest zakątkiem powstałym z inicjatywy ludzi z wielką pasją i zaangażowaniem społecznym. To przepiękna wioska tematyczna, przypominająca doskonale zarządzany, żywy skansen, w którym dzieci i dorośli mogą doświadczyć jak żyli, pracowali i odpoczywali nasi przodkowie. Wszystko to dzieje się w scenerii polskiej wsi, gdzie dawne obyczaje są wciąż żywe i praktykowane. Sama działalność dydaktyczno-szkoleniowa prowadzona jest tu od 2006 roku. Postacią zasługującą na szczególny szacunek jest p. Gabriela Bilkiewicz – prezes Stowarzyszenia Aktywizacji Polesia Lubelskiego, inicjatorka i pomysłodawczyni utworzenia Krainy Rumianku, która, jak sama mówi, „powstała z jej poszukiwań czegoś, co pomogłoby ożywić społeczność lokalną.” To, jak teraz wygląda ten obiekt, to zasługa wieloletniej pracy pani prezes oraz jej wspaniałych współpracowników. Razem zrealizowali oni wiele projektów, pozyskując środki finansowe i angażując mieszkańców, co nie było łatwe. Całą historię pani Gabriela opowiedziała nam na wstępie. Kraina Rumianku, oprócz tego, że znów wyposażyła nas w wiedzę z dziedziny profilaktyki prozdrowotnej i ziołolecznictwa, to doskonały przykład aktywizacji mieszkańców oraz realizacji oddolnych inicjatyw i pomysłów bez względu na trudności. Tu zaczerpnęliśmy również ze źródła tradycji, słuchając prostej, tutejszej gwary chachłackiej, stanowiącej przemieszanie języka ukraińskiego, białoruskiego, polskiego i rosyjskiego. Wieczorem zaś obejrzeliśmy inscenizację w wykonaniu zespołu Rumenok nawiązującą do polesko-podlaskich tradycji zbieractwa ziół i ziołolecznictwa. Była też okazja do porozmawiania z prawdziwą poleską szeptuchą, czyli ludową uzdrowicielką i zielarką, przez niektórych zwaną wiedźmą, 88-letnią panią Marianną. Dowiedzieliśmy się też, kto to jest czmut – okazało się, że to odpowiednik szeptuchy, tyle że płci męskiej. Te ludowe akcenty wyraźnie pokazały, jak wielki wpływ na nasze życie ma dziedzictwo kulturowe. Zwiedziliśmy niesamowity ogród ziołowy oraz warzywnik. Obydwa obiekty założono w duchu permakultury. Po ogrodzie ziołowym spacerowaliśmy boso, za namową p. Grażyny Łańcuckiej, kolejnej nietuzinkowej postaci. Pani Grażyna jest wiceprezesem Stowarzyszenia, animatorką, projektantką, autorką gier terenowych oraz „człowiekiem do wszystkiego”, jak mówi o sobie. Słuchając jej opowieści trzeba przyznać, że to prawda. Przekazała nam mnóstwo cennych wskazówek na temat zakładania ekologicznego, permakulturowego ogrodu, w którym można uprawiać zioła, warzywa i rośliny ozdobne. Spacer boso ma również niezwykłe działanie prozdrowotne; stymulując zakończenia nerwowe na stopach poprawia krążenie, hartuje organizm, pozwala zwalczyć stres. Z ciekawością i zachwytem zwiedzaliśmy imponujący ogród ziołowy, poznając gatunki roślin i ich właściwości. Obok ogrodu znajdował się zabytkowy budynek, w którym urządzono „Ziołową Manufakturę”. Tu uczestniczyliśmy w warsztatach zielarskich. Sporządzaliśmy mieszanki ziołowe, maceraty i kosmetyki domowe, a także degustowaliśmy aromatyczne, lecznicze herbatki. Wieczorna biesiada w stodole zaskoczyła nas przepysznymi potrawami z dodatkiem ziół. W tak zwanym międzyczasie mieliśmy także możliwość skorzystania z dobrodziejstw „Wiejskiego SPA”, czyli sauny i kąpieli w beczce japońskiej z rumiankowym naparem.
Po ziołowych przygodach powróciliśmy do tematów typowo pszczelich. Naszym kolejnym przystankiem okazał się Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Pszczelej Woli, niedaleko Lublina. Ten punkt umieściliśmy w programie na wyraźne życzenie środowiska pszczelarskiego. Placówka ma bowiem długą tradycję i wysoką renomę. Od początku swego istnienia specjalizowała się w kształceniu adeptów sztuki pasiecznej i znana była jako Technikum Pszczelarskie. Naszą grupę przyjął wicedyrektor szkoły, p. Tomasz Kędziora. Zaprezentował on wykład na temat innowacji w pszczelarstwie ze szczególnym uwzględnieniem apiterapii. Ponadto zwiedziliśmy pasiekę pokazową i skansen pszczelarski na terenie przyszkolnym. Ciekawą inicjatywą funkcjonującą w szkole jest inkubator pszczelarski. Powstał on w 2019 roku i był wówczas jedynym w naszym kraju tego typu obiektem. Pszczelarze, korzystając z bogato wyposażonej linii technologicznej, mogą dokonać przetwórstwa miodów własnej produkcji. Inkubator jest nowoczesnym ośrodkiem edukacyjnym i usługowym tworzącym oraz wdrażającym innowacyjne rozwiązania naukowe i techniczne w dziedzinie pszczelarstwa. Umożliwia pszczelarzom wykonanie oraz sprzedaż własnych produktów na bazie miodu bez konieczności zakładania działalności gospodarczej. To znakomite wyjście naprzeciw potrzebom początkujących pszczelarzy, dla których jedną z barier jest konieczność zgromadzenia odpowiedniego wyposażenia, niezbędnego w procesach przetwarzania miodu. Dzięki wysokiemu poziomowi higieny wytworzone tu produkty są bezpieczne pod względem sanitarnym i gotowe do sprzedaży. Klienci Inkubatora mogą korzystać z nowoczesnej infrastruktury i wyposażenia ponosząc jedynie koszty eksploatacyjne. Jest to również miejsce, gdzie można skorzystać z doradztwa w zakresie technologii przetwórstwa miodu oraz w zakresie pszczelnictwa. Po zwiedzaniu szkoły poczęstowano uczestników „całuskami pszczelowolskimi”, czyli małymi miodowymi ciasteczkami wypiekanymi przez uczniów szkoły. Przekąska to nie byle jaka, gdyż specjał od 2012 roku jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Po wizytach na Mazowszu, Podlasiu, Lubelszczyźnie przyszła kolej na Podkarpacie, gdzie nasza grupa zawitała ostatniego dnia. Odwiedziliśmy Nadleśnictwo Rymanów w powiecie krośnieńskim. Mieści się tu Centrum Edukacji Ekologicznej. Wysłuchaliśmy prelekcji pani prof. dr hab. Małgorzaty Dżugan z Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności na Uniwersytecie Rzeszowskim. Jest ona prekursorką zagadnienia apifitoterapii. Prowadzi szereg badań w tej dziedzinie i jest autorką publikacji na ten temat. Mówiła między innymi o miodzie jako nośniku substancji leczniczych zawartych w ziołach, o znakomitych efektach połączenia apiterapii oraz fitoterapii, czyli produktów pszczelich i ziół. Drugim prelegentem tego dnia był pan Marek Barzyk, prezes Koła Pszczelarzy w Krośnie oraz właściciel Podkarpackiej Pasieki Ekologicznej w "Dębinie". Opowiedział on o ekologicznym modelu funkcjonowania pasieki, w czym ma już kilkunastoletnie doświadczenie. Mówił również o lokalnej strategii walki z warrozą oraz prozdrowotnych produktach pszczelich (miód z ekstraktem z propolisu, miód z surowcami ziołowymi). Wskazał na doskonałe efekty stosowanych przez niego naturalnych leków dla pszczół, głównie preparatów na bazie kwasów organicznych. Zwiedziliśmy również pokazową pasiekę leśną i ścieżkę edukacyjną.
W czasie pięciu dni trwania wyjazdu grupa pozyskała ogromną wiedzę na temat apiterapii i fitoterapii. Udało się w tym przedsięwzięciu połączyć te dwie pozornie różne dziedziny. Poznaliśmy ciekawych ludzi – pasjonatów, społeczników i naukowców – z którymi wymieniliśmy się doświadczeniami. Nawiązane kontakty na pewno w przyszłości zaowocują kolejnymi inicjatywami. Uczestnicy entuzjastycznie wyrażali swe zadowolenie z udziału w wyjeździe. Nadmienię, że zrealizowaliśmy go dzięki finansowaniu z Sieci na rzecz Innowacji w Rolnictwie i na Obszarach Wiejskich, w ramach operacji „Pszczoła lubi zioła – innowacyjne metody profilaktyki prozdrowotnej z wykorzystaniem apiterapii i fitoterapii”. Wszyscy uczestnicy wrócili zdrowsi i bogatsi w wiedzę i doświadczenia. Dziękuję wszystkim prelegentom i gospodarzom odwiedzonych przez nas miejsc za życzliwe przyjęcie naszej grupy, dzięki czemu spotkania odbyły się w serdecznej atmosferze, więc poza wiedzą zostaną nam miłe wspomnienia.
Anna Dykczyńska, KPODR w Minikowie
Dzień I
Dzień II
Dzień III
Dzień IV
Dzień V
Dzień Pola Cukrowni Nakło
18 czerwca br. Krajowa Grupa Spożywcza S.A. świętowała Dzień Pola Oddziału Cukrowni Nakło na terenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. W wydarzeniu wzięli udział zarówno przedstawiciele Spółki, jak i licznie zebrani goście oraz Plantatorzy buraka cukrowego.
Prezes Marek Zagórski oraz Członkowie Zarządu: Marek Dereziński, Łukasz Mastalerz i Tomasz Olenderek reprezentowali Krajową Grupę Spożywczą S.A. W wydarzeniu uczestniczył Wicewojewoda Kujawsko-Pomorski Piotr Hemmerling, były Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wojciech Mojzesowicz, samorządowcy, a także Prezes Zarządu Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Bydgoszczy Józef Pawela.
Marek Zagórski w swoim przemówieniu podziękował KPODR w Minikowie za gościnę, a Plantatorom za dotychczasową współpracę. Zaznaczył również, że przed Spółką stoją kolejne wyzwania związane z nadchodzącą kampanią cukrowniczą.
Podczas wydarzenia przyznano statuetkę „Wzorowego Plantatora”, którą otrzymał Jacek Bieluszko, nagrodzony za najlepsze wyniki w uprawie buraka cukrowego, innowacyjność, propagowanie nowych technologii oraz wzorową współpracę z Krajową Grupą Spożywczą S.A.
Uczestnicy licznie odwiedzali stoisko Krajowej Grupy Spożywczej, gdzie mogli zapoznać się z ofertą produktową Spółki oraz wysłuchać wykładu na temat uprawy buraka cukrowego. Ponadto, Fundacja Krajowej Grupy Spożywczej „Pomaganie krzepi” zorganizowała szkolenie z pierwszej pomocy, które cieszyło się dużym zainteresowaniem.
Uczestnicy mieli okazję zwiedzić liczne poletka doświadczalne dotyczące hodowli buraków cukrowych. W programie znalazły się również stoiska firm dystrybuujących maszyny rolnicze, nawozy i środki ochrony roślin. Dodatkowo, odwiedzający mogli zobaczyć prezentacje różnych odmian roślin uprawnych, metod nawożenia, technologii uprawy oraz sposobów wdrażania innowacji w rolnictwie.
Dzień Pola Cukrowni Nakło w Minikowie był wyjątkowym wydarzeniem, które zgromadziło szerokie grono specjalistów, Plantatorów oraz entuzjastów rolnictwa. Dzięki bogatemu programowi edukacyjnemu i licznym atrakcjom, uczestnicy mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę oraz nawiązać cenne kontakty.
Dzień Pola zakończył się występem artystycznym w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca „Krajna”. Zespół działa przy Nakielskim Ośrodku Kultury oraz współpracuje ze Stowarzyszeniem Krajna. “Krajna” to rozśpiewani i roztańczeni pasjonaci polskiej kultury i tradycji narodowej. W jego skład wchodzą uczniowie, studenci różnych uczelni, nauczyciele oraz przedstawiciele wielu zawodów. Pod opieką profesjonalnej kadry, doskonalą swoje umiejętności by wciągać widzów w niezwykły świat folkloru. Pełni zaangażowania, świeżości i uśmiechu przez ponad 40 lat istnienia Zespołu przynoszą radość swoimi występami.
PIW w Puławach informuje – bezpłatne badania próbek miodu
Szanowni Państwo,
Państwowy Instytutu Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach informuje o możliwości wykonania bezpłatnych badań próbek miodu z Państwa pasiek w kierunku pozostałości pestycydów neonikotynoidowych oraz alkaloidów pirolizydynowych.
Badania realizowane będą w ramach projektu badawczego „Badanie pozostałości neonikotynoidów oraz alkaloidów pirolizydynowych w miodzie" finansowanego przez ARiMR w ramach interwencji l.6.6 – Interwencja w sektorze pszczelarskim – wsparcie naukowobadawcze objęte Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
Ze względu na bardzo krótki termin realizacji projektu, prosimy o jak najszybsze przesyłanie próbek. Próbki miodów o masie około 200 g, prosimy przesyłać na poniższy adres:
Tomasz Kiljanek, Ewelina Kowalczyk,
Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy
Aleja Partyzantów 57,
24-100 Puławy
Do przesyłki prosimy o dołączenie pisma przewodniego z informacją, że są to próbki kierowane do badań naukowych w ramach projektu ARiMR wraz z krótką charakterystyką (gatunkowość miodu, data zbioru, województwo, powiat) oraz danymi kontaktowymi bezpośrednio do osoby zaangażowanej w ich wysyłkę. Jeżeli nie posiadają Państwo pasieki w swojej strukturze, prosimy o przekazanie informacji o możliwości wykonania bezpłatnych badań do zaprzyjaźnionych gospodarstw pasiecznych z terenu swojego województwa. W ramach projektu zakładamy przebadanie w sumie 50 próbek miodów, minimum dwie próbki na każde województwo. Zanonimizowane wyniki badań po ich całościowym opracowanm naukowym zostaną rozpowszechnione m.in. na łamach „Biuletynu dla doradców ODR".
W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt:
dr Tomasz Kiljanek,
e-mail: tomasz.kiljanek@piwet. pula wy. pl
tel. 0818893146
lub
dr Ewelina Kowalczyk
e-mail: ewelina.kowalczyk@piwet.pulawy.pl
tel. 081 889 3117
Uwaga! Istnieje możliwość zorganizowania szkolenia uzupełniającego z zakresu DORADZTWA dotyczącego środków ochrony roślin
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Minikowie
informuje o możliwości zorganizowania na przełomie sierpnia i września br. szkolenia uzupełniającego
z zakresu DORADZTWA dotyczącego środków ochrony roślin
Celem kursu jest uzyskanie uprawnień wymaganych przepisami ustawy o środkach ochrony roślin do prowadzenia obrotu i sprzedaży środków ochrony roślin.
Szkolenie trwa 7 godzin dydaktycznych i realizowane jest w trybie stacjonarnym (Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, 89-122 Minikowo k. Nakła nad Notecią).
Uczestnik po ukończeniu szkolenia otrzymuje zaświadczenie ważne 5 lat, które uprawnia do sprzedaży i konfekcjonowania środków ochrony roślin.
Osoby zainteresowane udziałem w szkoleniu proszone są o kontakt z Działem Metodyki Doradztwa, Szkoleń i Wydawnictw
z Mileną Hoffa tel. 52 386 72 41, kom. 723 331 194
Inwestycje zapobiegające rozprzestrzenianiu się ASF – wnioski od 27 czerwca
12.06.2024
27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrzenianiu się ASF. Pula środków wynosi 230 mln zł. Wsparcie będzie finansowane z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
O wsparcie będą mogli ubiegać się rolnicy – osoby fizyczne, osoby prawne, jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej. Muszą oni spełnić następujące warunki:
– posiadać nieruchomość co najmniej od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy;
– prowadzić zarejestrowane tam:
- chów lub hodowlę nie mniej niż 50 świń lub
- chów lub hodowlę metodami ekologicznymi, nie mniej niż 27 świń lub
- hodowlę świń ras rodzimych lub świń ras czystych;
– w dniu złożenia wniosku o przyznanie pomocy mieć ukończone 18 lat (osoby fizyczne);
– mieć nadany numer identyfikacyjny w ewidencji producentów.
Pozyskane środki będzie można przeznaczyć m. in. na: wykonanie ogrodzenia, utworzenie zadaszonej niecki dezynfekcyjnej, wyposażenie gospodarstwa rolnego w urządzenia do dezynfekcji, zapewnienie możliwości zdezynfekowania się osób zajmujących się obsługą świń, budowę lub przebudowę magazynu do przechowywania słomy, posadowienie silosu na paszę gotową lub zboże przeznaczone na paszę i zapewnienie utrzymywania świń odrębnie od innych zwierząt.
Maksymalna kwota dofinansowania, w całym okresie realizacji PS WPR 2023-2027, wynosi 100 tys. zł. Pomoc udzielana będzie w formie refundacji 80% kosztów kwalifikowanych lub – w przypadku inwestycji związanych z budową ogrodzenia – 80% zryczałtowanych stawek, które wynoszą:
- 330 zł za metr bieżący ogrodzenia;
- 2960 zł za jedną bramę;
- 1000 zł za jedną furtkę.
Do 10% inwestycji mogą stanowić tzw. koszty ogólne.
Wnioski o przyznanie pomocy będzie można składać wyłącznie drogą elektroniczną za pomocą systemu teleinformatycznego Agencji, poprzez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR (PUE). Nabór potrwa od 27 czerwca do 2 sierpnia 2024 r.
Ogłoszenie Prezesa ARiMR o naborze – otwórz
Zdjęcie: AdobeStock
Gala Konkursu AgroLiga 2023
7 czerwca 2024 r. po raz 31 odbyła się w Pałacu Prezydenckim w Warszawie uroczysta Gala Konkursu AgroLiga 2023.
Honorowy Patronat nad konkursem objęli: Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Kandydatów do nagród zgłaszają przedstawiciele Osrodków Doradztwa Rolniczego. Konkurs przebiega w dwóch etapach – wojewódzkim i krajowym – a jego celem jest wyłonienie Mistrzów Krajowych AgroLigi w kategoriach „Rolnicy” i „Firmy”. Kapituła Konkursu wyłoniła laureatów spośród mistrzów z 16 województw.
Witając uczestników Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej w swoim wystąpieniu podkreślił znaczenie polskiego rolnictwa oraz przetwórstwa rolnego i spożywczego jako obszaru decydującego o bezpieczeństwie żywnościowym Państwa. „Dziękuję za to, że się do tego przyczyniacie, ale też za to, że prowadzicie Państwo swoje gospodarstwa na najwyższym poziomie. Za wasze ogromne doświadczenie, ciężką pracę i wielkie serce wkładane na co dzień w prowadzoną działalność”.
Mistrzami Polski za rok 2023 w kategorii „Rolnik” zostali Barbara i Leszek Duszak – Ogródek, woj. Mazowieckie.
I Wicemistrzami krajowymi zostali Dominika i Karol Bednarczyk – Łacha, woj. podlaskie oraz Urszula i Andrzej Chudaszek – Miedźno, woj. śląskie
Wicemistrzami krajowymi zostali: Magdalena i Leszek Jałoszyńscy – Koszanowo, woj. kujawsko–pomorskie, Ilona Michalak – Kuchary Borowe, woj. wielkopolskie, Katarzyna i Daniel Maliccy – Komalwy, woj. warmińsko–mazurskie, Gospodarstwo Rolne Bielińscy Justyna i Łukasz Łuszcz – Tarnowiec, woj. podkarpackie.
Laureatami krajowymi zostali: Bogusława i Zenon Dziechciaronek – Świecko, woj. dolnośląskie, Magdalena i Paweł Bis – Kasiłan, woj. lubelskie, Sebastian Błach – Bożnów, woj. lubuskie, Magdalena i Marcin Pielok –Olesno, woj. opolskie, Anna i Rafał Rogala – Baranów, woj. świętokrzyskie, Katarzyna i Daniel Jączkowscy – Trzebiszyn, woj. zachodniopomorskie, Barbara i Wiesław Chlipała – Janowice, woj. małopolskie.
Mistrzami Polski za 2023 r. w kategorii „Firma” został Tymbark – MWS sp. z o.o. Oddział w Olsztynku
I Wicemistrzem krajowym zostali Winnice Charbielin – Spółdzielnia oraz Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna „ZAGRODA”
Wicemistrzami krajowymi zostali: Młyn Zbożowy CIEPLICE, Mleczarnia Henryk Kuźma sp. z o.o., GROSER Monika Lasoń, „MAGI” s.c. Maria Zdebska, Agnieszka Gomułka, Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski, Wędzarnia Ryb „Meduza” Zbigniew Przysiecki.
Laureatami krajowymi zostali: Winnica Tulibowo Filip Kotarski, Pasieka MACIEJKA – Rodzinne gospodarstwo pasieczne Warcholaków, MULTICCO–AGRO sp. z o.o., PLICZKO Gospodarstwo Rolne, Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy sp. z o.o., Gospodarstwo Agroturystyczne „STAJNIA BRZÓZKI” Maja Polikowska, Pałac Baborówko Krystyna i Henryk Święciccy.
Wicemistrzami krajowymi z województwa kujawsko-pomorskiego zostali w kategorii „Rolnicy” Magdalena i Leszek Jałoszyńscy z Koszanowa. Państwo Jałoszyńscy rozpoczynali działalność w 1993 r od 10 hektarów. W 2000 r przejęli gospodarstwo z produkcją mieszaną po rodzicach. Obecnie gospodarują na 220 ha gruntów rolnych, w tym 137 hektarów stanowią grunty własne a 83 ha jest dzierżawionych. Gospodarstwo wyspecjalizowało się w polowej uprawie roślin. Dominują; burak cukrowy, ziemniak jadalny, rzepak ozimy, cebula, pszenica ozima i jara 98 ha. Rośliny uprawiane są w systemie mieszanym. System orkowy stosuje się przy uprawie buraków i ziemniaków a bezorkowy do pozostałych upraw. Stosowany jest pięcioletni płodozmian z dużą dbałością o zawartość próchnicy. Gospodarstwie realizowane są programy rolnośrodowiskowo-klimatyczne. Prace w gospodarstwie są zmechanizowane i ukierunkowane na zminimalizowanie nakładów pracy najemnej do dwóch osób w sezonie zbiorów. Wykorzystanie w pracach polowych z nawigacji GPS umożliwia precyzyjne wykonywanie zabiegów uprawowych i pielęgnacyjnych związanych z ochroną i nawożeniem upraw.
Laureatem krajowym w kategorii „Firma” została Winnica Tulibowo Filip Kotarski. Głównym kierunkiem działalności firmy jest produkcja wina z jagody kamczackiej. Owoce do przetwórstwa pozyskuje się z plantacji położonych w powiecie lipnowskim. Filip Kotarski od 13.06.2022 r. jest właścicielem gospodarstwa o profilu sadowniczym i gospodaruje na powierzchni 24 hektarów (z czego 6,8 ha jest jego własnością).Wcześniej zdobywał doświadczenie w gospodarstwie sadowniczym rodziców. Pierwsze plantacje jagody kamczackiej założył ojciec pana Filipa w 2018 r. Plantacja jagody jest wyposażona w system nawadniania kroplowego wraz z systemem fertygacji. Gospodarstwo wyposażono w podstawowy sprzęt do pielęgnacji roślin: opryskiwacz z komputerem. Doinstalowano komputer nawożeniowy. Produkcja owoców oparta jest na technologiach proekologicznych, gdzie praktycznie nie stosuje się środków ochrony roślin. Na plantacjach jagody kamczackiej plantator zabezpiecza odpowiednią ilość owadów zapylających. W 2023 r. założono plantację winorośli na powierzchni około 4 ha. W latach 2020-2021 wino było produkowane pod nadzorem firmowego enologa w zaprzyjaźnionych firmach winiarskich. Po sprawdzeniu jakości produktu i jego możliwości zbycia na rynku podjęto decyzję o modernizacji budynku gospodarczego i jego wyposażenie w podstawowy sprzęt do produkcji wina (w zbiorniki 5000 litrowe, prasę filtrującą, itp.).
Malownicze krajobrazy (plantacja położona jest w pobliżu Zalewu Wiślanego) oraz uroki tego miejsca przyciągają wielu obserwatorów, którzy podziwiają unikalne zachody słońca.
Laureatom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Małgorzata Kołacz
KPODR w Minikowie
Szkolenie dla adeptów serowarstwa z Ziemi Wąbrzeskiej
Z inicjatywy dyrektora Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska, Pana Macieja Rataja, specjaliści KPODR zorganizowali i przeprowadzili cykl szkoleń dla adeptów serowarstwa. Okazuje się, że w powiecie wąbrzeskim jest tylko jeden producent serów w ramach rolniczego handlu detalicznego. Zainteresowanych tematem produkcji żywności, w tym serów, na w tym terenie jest co najmniej kilkunastu rolników. Wychodząc naprzeciw potrzebie i oczekiwaniom zorganizowaliśmy dwuetapowe szkolenie: teoretyczne i praktyczne.
26 kwietnia w siedzibie biura LGD Ziemia Wąbrzeska odbyło się spotkanie na temat legalnej sprzedaży produktów lokalnych i tradycyjnych z branży rolno-spożywczej oraz tworzenia kanałów sprzedaży. Wybór jednej z form działalności zależy od indywidualnej decyzji rolnika, podejmowanej w oparciu o możliwości, potrzeby i oczekiwania producenta. Na szkoleniu omówiono dostępne formy produkcji i sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym, skupiając się na rolniczym handlu detalicznym. Przekazano kompleksową wiedzę na temat tej formy, pod kątem przetwórstwa mleka (podstawę prawną, definicje, zasady rejestracji, limity ilościowe, obowiązki podatkowe, zasady prowadzenia dokumentacji i znakowania).
Wybrana forma sprzedaży wiąże się z wymogami prawnymi, które muszą być spełnione indywidualnie przez każdego rolnika-producenta wprowadzającego produkty żywnościowe do obrotu, przede wszystkim w zakresie bezpieczeństwa żywności. Dlatego drugą część szkolenia poświęcono wymaganiom higieniczno-sanitarnym w przetwórstwie mleka.
4 czerwca w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie odbyło się szkolenie praktyczne. Uczestnicy mieli okazję poznać technologię wytwarzania wybranych serów podpuszczkowych, kwasowo-podpuszczkowych, zwarowych oraz parzonych (mozzarelli). W trakcie warsztatów omówiono ważne zagadnienia z zakresu przetwórstwa mleka.
Podczas warsztatów uczestnicy mieli okazję do degustacji lokalnych serów, co pozwoliło poznać różnorodność smaków i tekstur, począwszy od serów świeżych z różnymi dodatkami, serów twardych, po pleśniowego Szlachcica z pobliskiej serowarni w Ślesinie.
Beata Chełminiak
KPODR w Minikowie
Wsparcie dla producentów owoców i warzyw – wkrótce start naboru
6 czerwca 2024
Od 20 czerwca 2024 r. organizacje producentów owoców i warzyw po raz kolejny będą mogły ubiegać się o dofinansowanie na realizację działań, które mają zapisane w swoich programach operacyjnych. Wsparcie będzie realizowane z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
O pomoc będą mogły ubiegać się organizacje producentów owoców i warzyw uznane przez dyrektora oddziału regionalnego ARiMR oraz zrzeszenia organizacji producentów owoców i warzyw posiadające status uznania nadany przez prezesa ARiMR. Wsparcie będzie można otrzymać na realizację działań zapisanych w programie operacyjnym w zakresie następujących interwencji.
I.7.1 – Poprawa infrastruktury służącej do planowania i organizacji produkcji, dostosowania produkcji do popytu w odniesieniu do jakości i ilości, optymalizacji kosztów produkcji i zwrotu z inwestycji oraz stabilizacji cen producentów owoców i warzyw
I.7.2 – Poprawa wyposażenia technicznego wykorzystywanego do koncentracji dostaw i umieszczania produktów na rynku owoców i warzyw
I.7.3 – Działania informacyjne, promocyjne i marketingowe w odniesieniu do produktów, marek i znaków towarowych organizacji producentów owoców i warzyw
I.7.4 – Wycofanie z rynku owoców i warzyw
I.7.5 – Działania na rzecz ochrony środowiska oraz łagodzenia zmian klimatu
I.7.6 – Badania i rozwój
Pomoc będzie wypłacana w formie refundacji do 50% wydatków poniesionych z funduszu operacyjnego na działania zatwierdzone w programie operacyjnym i będzie równa kwocie wpłaconych przez organizację lub związek składek na fundusz operacyjny. Jednocześnie kwota dofinansowania nie będzie mogła przekroczyć:
4,1% wartości produktów sprzedanych (WPS) przez organizację producentów w okresie odniesienia lub 4,6% pod warunkiem wykorzystania nadwyżki 0,5% WPS na zapobieganie sytuacjom kryzysowym i zarządzanie ryzykiem, promocję i marketing, ochronę środowiska naturalnego lub badania i rozwój,
4,5% wartości produktów sprzedanych (WPS) przez zrzeszenie organizacji producentów
w okresie odniesienia lub 5% pod warunkiem wykorzystania nadwyżki 0,5% WPS na zapobieganie sytuacjom kryzysowym i zarządzanie ryzykiem, promocję i marketing, ochronę środowiska naturalnego lub badania i rozwój.
Dokumenty można będzie składać wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR od 20 czerwca do 22 lipca 2024 r.
Ogłoszenie Prezesa ARiMR – otwórz
Zdjęcie: AdobeStock