Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

100 tysięcy złotych dla dziesięciu Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski.

100 tysięcy złotych dla dziesięciu Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski.

Za nami druga edycja konkursu „Smakujemy Lokalnie”

 

Prawie 300 zgłoszonych Kół Gospodyń Wiejskich, 10 grantów w wysokości po 10 tysięcy złotych oraz 79 lokalnych dostawców – tak w skrócie można podsumować drugą edycję konkursu grantowego organizowanego w ramach programu “Smakujemy Lokalnie” przez Carrefour Polska pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Sójka mazowiecka z Wyględ, Marcinek, burocorz, nadbużański zawijaniec czy polewka z białym serem i pyrami – to tylko niektóre ze zwycięskich dań. W tegorocznej edycji konkursu, jury nagrodziło KGW z 8 województw: mazowieckiego, podlaskiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, łódzkiego, warmińsko-mazurskiego oraz pomorskiego, doceniając tym samym niezwykłe walory regionalnej tradycji kulinarnej. Poza głównymi nagrodami, przyznano również wyróżnień w postaci bonów na zakupy w sklepach sieci Carrefour.

„Polska kuchnia jest niezwykle bogata, co odzwierciedlały tegoroczne zgłoszenia konkursowe. Różnorodność dań, ich historia i sposób prezentacji przez Koła były naprawdę imponujące. To, co dla mnie było najważniejsze przy ocenie to możliwość dotarcia z tym daniem do szerokiego grona odbiorców w Polsce, i nie tylko. Tradycja kulinarna regionów jest tak wspaniała, że powinniśmy się nią chwalić!” – informuje ekspert kulinarny Łukasz Konik, przewodniczący jury.

Jury konkursowe oceniało nie tylko warstwę kulinarną i estetyczną dań, ale również zaangażowanie w działania na rzecz lokalnej społeczności. Koła Gospodyń Wiejskich, jako nieodłączny element krajobrazu polskiej wsi, od zawsze integrowały okoliczne środowiska. Tak jest również teraz, co można było zaobserwować w licznych aktywnościach zgłoszonych KGW na rzecz promowania lokalnej kultury, kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych czy łączenia pokoleń.

„Obok kunsztu przygotowywania dań regionalnych, Koła Gospodyń Wiejskich, mogą poszczycić się licznymi aktywnościami integrującymi lokalną społeczność wokół kultury i dziedzictwa wsi. Warto wspomnień, że w kultywowaniu tradycji kulinarnej ważna jest także rola lokalnych producentów, których produkty są wysokiej jakości, a rodzaj ich wytwarzania jest ściśle związany z miejscem i tradycyjnym sposobem produkcji. Dzięki takim inicjatywom wzmacniane są więzi lokalnych społeczności, poczucie przynależności do danego regionu i dumy z dziedzictwa swojej „Małej Ojczyzny” – uzupełnia Elżbieta Osińska- Kassa, Pełnomocnik Dyrektora w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Nowością tegorocznej edycji były wspólne zgłoszenia Kół Gospodyń Wiejskich z lokalnymi producentami, którzy w ramach programu mają możliwość bezpośredniej sprzedaży w sklepach Carrefour.Obecnie na półkach tej sieci klienci znajdą już blisko 350 małych i średnich przedsiębiorców oferujących tradycyjną i regionalną żywność.

„Już od ponad dwóch lat oferujemy specjalne warunki współpracy dla małych lokalnych rolników i producentów żywności. Bazujemy na modelu fairtrade, prostej umowie i rozliczeniach oraz bezpośrednich dostawach z gwarancją odbioru. Dzięki takiemu podejściu, co dziesiąty partner handlowy Carrefour w Polsce to lokalny dostawca. W sumie na półkach ponad 200 sklepów w Polsce oferujemy ponad 5,5 tysiąca lokalnych wyrobów” – podsumowuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor działu rozwoju formatów i konceptów handlowych w Carrefour Polska.

„Smakujemy Lokalnie” to program Carrefour Polska, którego celem jest promocja polskiej tradycji kulinarnej oraz aktywizacja kobiet z obszarów wiejskich. Marka od lat wspiera polskie rolnictwo i przetwórstwo, budując relacje pomiędzy konsumentami, a dostawcami pochodzącymi z najbliższej okolicy danego sklepu. Zachęca Polaków do sięgania po smaczne produkty charakterystyczne dla polskiej kuchni, z kolei małym i średnim firmom przetwórczym oferuje wiele możliwości sprzedaży bezpośredniej w swoich sklepach.

 

Zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich:

Wyględne Dziewczyny Plus

Sójka mazowiecka z Wyględ

Mazowieckie

Koło Gospodyń Wiejskich Dębnowolanki w Dębnowoli

Dzik w ziołach po Dębnowolsku

Mazowieckie

KGW Magnolia w Pokaniewie

Marcinek

Podlaskie

Koło Gospodyń We Włostowie

Burocorz

Świętokrzyskie

Koło Gospodyń Wiejskich "Grabanowskie Pokolenia na Obcasach"

Pierogi z gęsiną i suszonymi śliwkami podane na chmurze musu rabarbarowego

Lubelskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Łosińcu

Polewka z białym serem oraz pyrami

Wielkopolskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie Ruskowianki

Nadbużański Zawijaniec (pierekaczewnik)

Mazowieckie

Koło Gospodyń Wiejskich w Chorkach

Gicz na kapuście z szagówkami

Łódzkie

Koło Gospodyń Wiejskich Sielanka w Spytkowie

Mazurski sękacz

Warmińsko-Mazurskie

Koło Gospodyń Wiejskich Ostrowo

Konfitura z truskawek kaszubskich

Pomorskie

 

Wyróżnienia:

ALLE BABKI

Pazibroda

Świętokrzyskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczance

Zupa krem z pokrzywy z pieckami raszkowskimi

Wielkopolskie

KGW Cisowianki w Cisach

Kura na czarno z fuśką i pieczony buraczek z kozim serek

Pomorskie

Koło Gospodyń Wiejskich Mierzeniec

Wyluzowana kaczka w buraczkach

mazowieckie

Koło Gospodyń Wiejskich w Cieślinie Cieślinianki

Gołąbki w sosie żurkowym

Kujawsko-Pomorskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Ołowniku

Buderski lin w śmietanie

Warmińsko-mazurskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich

Dzikie Hajduckie Wariacje

Opolskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie

Królas duszony w bulionie warzywnym

Wielkopolskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Nasiłowie

Zawijoki janowickie

Lubelskie

"Gosposie Mszana Górna"

Baranina po zagórzańsku

Małopolskie

Kontakt:

Agata Terpiał
kontakt@smakujemylokalnie.pl

O Carrefour

Carrefour Polska to omnikanałowa sieć handlowa, pod szyldem której działa w Polsce ponad 900 sklepów w 6 formatach: hipermarketów, supermarketów, sklepów hurtowo-dyskontowych, osiedlowych i specjalistycznych oraz sklepu internetowego. Carrefour jest w Polsce również właścicielem sieci 20 centrów handlowych o łącznej powierzchni ponad 230 000 GLA oraz sieci 40 stacji paliw.

Carrefour, jako jeden ze światowych liderów handlu spożywczego, jest silną multiformatową siecią, która posiada ponad 14 000 sklepów w ponad 40 krajach. W 2022 r. Carrefour wygenerował sprzedaż w wysokości 90,8 miliarda euro. Grupa liczy ponad 350 000 pracowników, którzy pracują wspólnie, aby Carrefour został światowym liderem transformacji żywieniowej, oferując wszystkim klientom produkty spożywcze wysokiej jakości, ogólnie dostępne i w atrakcyjnej cenie. Więcej informacji na www.carrefour.com oraz na Twitterze (@GroupeCarrefour) i na LinkedInie (Carrefour).

Polityka biznesu odpowiedzialnego społecznie Grupy Carrefour opiera się na trzech filarach: zwalczanie wszelkich form marnotrawstwa, ochrona bioróżnorodności oraz wsparcie dla partnerów firmy.



 

image_print

WARSZTATY PRZYRODNICZE – Z PRZYRODĄ ZA PAN BRAT – OCHRONA PRZYRODY NA OBSZARACH WIEJSKICH

5, 6, 7 i 8 grudnia 2023r. odbyło się sześć warsztatów przyrodniczych w KPODR w Minikowie w Oddziale w Przysieku, w ZS CKU w Gronowie oraz w ZS CKZ w Grubnie.  Organizatorem był Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu. Zajęcia odbyły się w ramach realizacji  projektu pn. „Ekologia i środowisko – dobre praktyki i dalsze wyzwania – edukacja i informacja dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego”.

Warsztaty prowadził Krzysztof Konieczny, przyrodnik, ornitolog, podróżnik  na co dzień związany z Fundacją Przyrodniczą „pro Natura”. Autor i współautor wielu projektów z zakresu ochrony gatunków i siedlisk, który realizuje projekty z obszaru czynnej ochrony przyrody. Zarządza społecznymi rezerwatami przyrody w Dolinie Łachy. Jest autorem blogów przyrodniczych pn. panodprzyrody.pl i dbajobociany.pl.

Był to szczególny czas obcowania z przyrodą, poznawania różnorodności gatunków  fauny i flory obszarów wiejskich, budowania bliskich relacji z przyrodą. Wspólne wykonywanie określonych zadań polegających na składaniu budek lęgowych dla ptaków oraz budowie domków dla owadów to dobry sposób na  poznawanie przyrody.  Uczestnicy warsztatów mogli własnoręcznie wykonać budki dla owadów, które  należy wieszać najlepiej w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od deszczu. Bliskość kwitnących roślin użytkowych będzie tu dodatkowym atutem, zarówno dla owadów (pokarm) jak i dla właściciela kwitnącej plantacji (zapylenie roślin i większy plon). Przed laty, kiedy wiele domów budowanych było z gliny, a rolnictwo nie znało jeszcze chemizacji,  populacja owadów pożytecznych była bardzo liczna i nie wymagała czynnej ochrony ze strony człowieka. Natomiast teraz musimy je aktywnie wspierać, żeby nie zniknęły z naszych ogrodów i pól, w choćby tak prosty sposób jak wywieszanie specjalnych budek dla tych owadów.

Pan Krzysztof w niezwykle barwny i ciekawy sposób opowiadał o przyrodzie, o tym jak możemy wspomagać i chronić ginące na naszych oczach gatunki. Na przykład występujące do niedawna bardzo licznie na obszarze naszego kraju czajki zwyczajne obecnie objęte są ścisłą ochroną gatunkową. Głównym problemem jaki dotyka ten gatunek ptaków jest zmniejszanie się siedlisk, w którym mogą bez przeszkód wyprowadzić lęg. W wyniku melioracji i osuszania zmniejszają się naturalnie podmokłe tereny, a intensywnego koszenia łąk bardzo często giną młode ptaki. Żeby je uchronić przed znaczącym spadkiem liczebności wystarczy opóźnić pierwsze koszenie na łąkach do pierwszego lipca, rozpoczynać pokos od wnętrza pola, tak żeby ptaki miały szansę ucieczki a także pozostawić niewielki nieskoszony fragment działki. Przyrodnik porównywał  naturalne środowiska przyrodnicze i  te przekształcone w wyniku ingerencji człowieka. Wskazywał  na przeobrażenia krajobrazu Polski w ciągu ostatnich lat, wywołane głównie zmianami w rolnictwie. Obecnie nie mamy takiej mozaiki pól jak dawniej. Dziś dominują duże monokulturowe uprawy, przez to zwierzęta mają mniej przestrzeni, w której mogą zdobywać pożywienie i wydawać na świat potomstwo. Powinniśmy zachować  znajdujące się w naszym sąsiedztwie niewielkie oczka wodne, czy też podmokłe łąki. Na ich przykładzie możemy ukazać zagrożenia jakie niesie zanieczyszczanie środowiska. Jednocześnie warto mówić o proekologicznych działaniach, do których warto zachęcać rolników np. poprzez tworzenie niewielkich stref buforowych wokół polnych oczek wodnych, które nie poddawane zabiegom rolnym będą doskonałym miejscem do rozwoju fauny i flory, czy żerowania bociana białego. Przyrodnik udowadniał, że nawet małe cieki wodne mogą stanowić skupiska bioróżnorodności, bo w takich miejscach także dzieje się wiele fascynujących przyrodniczo zjawisk. Zachęcał również do budowania i umieszczania na drzewach i nad jeziorami budek dla ptaków,  adaptowania nieużywanych piwniczek i ziemianek dla nietoperzy czy traszek oraz robienia prostych karmników i poidełek dla ptaków przylatujących w okolice naszego domu czy szkoły. Kształtowanie wartości, motywacji, postaw proekologicznych, kultury ekologicznej i szacunku do przyrody stanowi ogromne wyzwanie. Ochronę przyrody należy rozpocząć od najbliższego otoczenia, poznania swego regionu, jego środowiska przyrodniczego i kulturowego.

W trakcie trwania warsztatów uczestnicy zapoznali  się z różnymi formami czynnej ochrony przyrody na obszarach wiejskich. Poznawali bogactwo gatunków fauny i flory występujące w otaczającym środowisku, na polach i w zagrodzie wiejskiej. Pogłębili wiedzę dotyczącą życia, zachowania i zwyczajów ptaków oraz roli siedlisk przyrodniczych dla zachowania bioróżnorodności. Ponadto, uczestnicy w ramach zajęć praktycznych  wykonali domki dla owadów i budki lęgowe, które znajdą swoje miejsce w przyzagrodowych zadrzewieniach i na terenie szkolnych  parków.

 

KPODR Oddział w Przysieku 5.12.2023

 

ZS CKU w Gronowie 6.12.2023

 

ZS CKZ w Grubnie 7.12.2023

 

KPODR Oddział w Przysieku 8.12.2023

Karina Wroniecka
KPODR w Minikowie Oddział w Przysieku
Fot. Marek Rząsa, Karina Wroniecka

image_print

Wsparcie rolników – nowe decyzje Rady Ministrów

Zgodnie z zapowiedziami minister rolnictwa i rozwoju wsi Anny Gembickiej Rada Ministrów podjęła kolejne decyzje wspierające rolników.

Rada Ministrów przyjęła zmianę rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27 stycznia 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Zmienione rozporządzenie przewiduje:

  • • wydłużenie do 30 czerwca 2024 r. terminu udzielania kredytów płynnościowych dla producentów rolnych oraz kredytów skupowych,
  • • uruchomienie pomocy dla producentów kukurydzy, gdzie stawka pomocy będzie zróżnicowana i w zależności od województwa wyniesie od 500 do 1000 zł na 1 ha (pomoc ta będzie mogła być udzielana od dnia ogłoszenia pozytywnej decyzji Komisji Europejskiej o zgodności ze wspólnym rynkiem pomocy publicznej określonej w nowelizowanych przepisach)
  • • uruchomienie pomocy w formie dofinansowania w kwocie 5 tys. zł do zakupu  czystorasowego buhaja rasy mięsnej w wieku powyżej 13 miesięcy, dla którego wystawiono świadectwo zootechniczne, o którym mowa w art. 30 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/1012.
image_print

Gala Agrobiznesu 2023 na SGGW

29 listopada br. w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się tradycyjna GALA AGROBIZNESU. Jej głównym punktem programu było uroczyste podsumowanie XXXIII edycji ogólnopolskiego konkursu Agroprzedsiębiorca RP.

Organizatorami Gali była Redakcja Magazynu Ludzi Przedsiębiorczych AGRO oraz Stowarzyszenie AgroBiznesKlub, we współpracy z władzami SGGW.

Tegoroczna Gala zgromadziła blisko 250 uczestników z całego kraju, w tym czołowych polskich rolników oraz przedstawicieli polskiego agrobiznesu – laureatów ogólnopolskich konkursów Agroprzedsiębiorca RP i AgroLiga, reprezentantów instytucji centralnych i regionalnych związanych z sektorem gospodarki żywnościowej, przedstawicieli Kancelarii Prezydenta RP, Parlamentu, doradztwa rolniczego i organizacji rolniczych oraz dyplomaci z kilku krajów UE, przedstawiciele mediów ogólnopolskich i regionalnych.

Podczas Gali uroczyście podsumowany został Ranking Redakcji Magazynu Ludzi Przedsiębiorczych AGRO „AgroKlasa ODR 2023”, obejmujący wszystkie 16 wydawnictw periodycznych Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju.

Miesięcznik „Wieś Kujawsko-Pomorska” wydawany od 2001 roku przez Kujawsko-Pomorskie Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Kujawsko-Pomorską Izbę Rolniczą zajął ex aequo I miejsce.  

 

AgroKlasa ODR 2023  

7 równorzędnych I miejsc zdobyły:

„Aktualności Rolnicze”, ŚODR w Modliszewicach

„Lubelskie Aktualności Rolnicze”, LODR w Końskowoli

„Podkarpackie Wiadomości Rolnicze”, PODR w Boguchwałe

„Pomorskie Wieści Rolnicze”, PODR w Lubaniu

„Wiadomości Rolnicze”, PODR w Szepietowie

„Wieś Mazowiecka”, MODR w Warszawie

„Wieś Kujawsko-Pomorska”, KPODR w Minikowie

 

3 równorzędne II miejsca uzyskały:

„Kurier Rolniczy”, OODR w Łosiowie

„Lubuskie Aktualności Rolnicze”, LODR w Kalsku

„Zachodniopomorski Magazyn Rolniczy”, ZODR w Barzkowicach

 

6 równorzędnych III miejsc uzyskały:

„Bieżące Informacje”, WMODR w Olsztynie

„Doradca”, MODR w Karniowicach

„Poradnik Gospodarski”, WODR w Poznaniu

„Rada”, ŁODR w Bratoszewicach

„Śląskie Aktualności Rolnicze”, ŚODR w Częstochowie

„Twój Doradca – Rolniczy Rynek”, DODR we Wrocławiu.

 

A to link do filmowej relacji z Gali Agrobiznesu 2023, w internecie: realizowanej na "na żywo" przez służby informacyjne SGGW, a możliwej do obejrzenia obecnie.

https://youtube.com/live/C21irO8G_pg?si=dR5BImFN7axziHZq

patrz czas 1:06:35

 

Zebrał M.J. Nowacki

image_print

Zimowisko dla dzieci Rolników – Karpacz – 2024

ZIMOWISKO 2024 (11-17.02.2024) Karpacz
SKW „GOSPODYNI” we współpracy z Wojewódzkim Związkiem Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Bydgoszczy są organizatorami ZIMOWISKA w Karpaczu OW Mazowsze dla 45 Dzieci Rolników ubezpieczonych w KRUS. Zimowisko dofinansuje Fundusz Składkowy Ubezpieczenia Społecznego Rolników Dopłata Rodziców do Zimowiska na jedno dziecko wynosi:
• 400,00 złotych plus
• do 250,00 złotych jako Koszty organizacji dojazdu i powrotu Kolonistów


Oczekujemy zgłoszenia dziecka e-mailem na adres kolonie-kolkarolnicze@wp.pl oraz deklaracji uczestniczenia dziecka w tym zimowisku TERMIN zgłoszeń do 30 grudnia 2023 r.
Wyjazd jest planowany za pośrednictwem PKP

O.W. MAZOWSZE
kontakt: ul. Nad Łomnicą 7, 58-540 Karpacz
tel. 534 301 477
e-mail: kontakt@mazowsze.karpacz.pl
https://mazowsze.karpacz.pl

image_print

„Rolnictwo ekologiczne – nowe perspektywy i wyzwania”- konferencja 30.11.2023 r.

Rolnictwo ekologiczne zapewnia kompleksowe usługi w zakresie ochrony wód, żyzności gleby, różnorodności biologicznej, efektywnego gospodarowania zasobami oraz ochrony klimatu i adaptacji. Powyższe argumenty przemawiają za tym, by podejmować wszelkie działania, aby rolnictwo ekologiczne rozwijało się wykorzystując do tego badania naukowe,  innowacyjne rozwiązania dedykowane dla rolnictwa.

W tym celu 30 listopada br. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie wraz z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska w Toruniu zorganizował konferencję on-line pn. „Rolnictwo ekologiczne – nowe perspektywy i wyzwania”.

Wszystkie tematy konferencji cieszyły się dużym zainteresowaniem, a w wśród nich wykład pn. „Rośliny białkowe i rolnictwo ekologiczne – zgrany duet”, który pozwolił nam wyszukać odpowiedzi na pytanie: jak budować naturalną żyzność gleby w gospodarstwie ekologicznym?, szczególnie w przypadku gdzie nie ma produkcji zwierzęcej. Czy rośliny białkowe nam w tym pomogą? Temat ten przedstawił Pan prof. dr hab. Tomasz Piechota z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Nie zabrakło również przepisów, które regulują produkcję w systemie rolnictwo ekologiczne. Tym razem poruszony został temat odstępstw od warunków produkcji ekologicznej. Wykład PN. „Przegląd odstępstw w rolnictwie ekologicznych” poprowadziła Pani Renata Przegalińska z jednostki certyfikującej Agro Bio Test .

Nie zabrakło tematu, który miał pokazać, że innowacyjne technologie są również istotne dla rozwoju rolnictwa ekologicznego. W tej części w ramach wykładu pn. „Na tropie innowacyjnych rozwiązań technologicznych dla rolnictwa ekologicznego”  swoimi doświadczeniami podzielił się Pan Bartłomiej Piskorski, rolnik ekologiczny z województwa kujawsko-pomorskiego.  

Ostatnim, ale niezwyle ważnym punktem konferencji był temat Warunkowość a wdrażanie działania „Rolnictwo ekologiczne” w nowej perspektywie finansowej PROW 2023-2027- przegląd wymogów i obowiązków”, który przedstawiła Pani Grażyna Biesiadowska -Salamon z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Zapraszamy do obejrzenia zapisu video konferencji:

Zachęcamy Państwa do zapoznania się z prezentacjami z konferencji.

Piechota strączkowe i rolnictwo ekologiczne 2

Przegląd odstępstw w rolnictwie ekologicznym_Minikowo 30.11.2023

Rolnictwo ekologiczne i warunkowość_30.11.2023

 

Opracowała
Agnieszka Dobosz-Idzik
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

 

 

image_print

Konferencja pn. Promocja i upowszechnianie wiedzy o inicjatywach w obszarze badań i innowacji w rolnictwie

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniach 4 i 5 grudnia br. zorganizowało w Warszawie spotkanie z przedstawicielami instytutów badawczych i jednostek doradztwa rolniczego. W spotkaniu wzięły udział wszystkie 11 Państwowych Instytutów Badawczych podległych MRiRW oraz Instytut Rybołówstwa Śródlądowego z Olsztyna.    

Celem spotkania było nawiązanie kontaktów między nauką a doradztwem oraz przedstawienie przez instytuty swojej oferty badawczej oraz potencjału do realizacji projektów badawczo-wdrożeniowych. W trakcie spotkania przedstawiono inicjatywy badawcze w następujących obszarach:

– transformacja cyfrowa,
– transformacja zielona,
– transformacja systemów żywnościowych,
– przykłady realizowanych przedsięwzięć w ramach działania Współpraca Grup Operacyjnych EPI,
– dobre praktyki współpracy w ramach zadania AKIS

Przedstawiono także doświadczenie w zakresie funkcjonowanie punktów konsultacyjnych w instytutach badawczych w roku 2023 oraz wnioski na następny rok.

Podsumowanie spotkania zrealizowano w formie warsztatów, w czasie których wypracowano następujące zagadnienia dotyczące poszczególnych instytutów i jednostek doradztwa rolniczego:

– propozycje współpracy w ramach zadania AKIS na 2024 rok,
– współpracy instytutów badawczych w ramach dotacji celowej dla IB na 2024 r. ,
– najważniejsze wyzwania związane z funkcjonowaniem  instytutów badawczych w kontekście wdrażania wyników badań naukowych i prac rozwojowych.

W ramach podsumowania przedstawiciele MRiRW podkreślili wagę współpracy pomiędzy nauką a doradztwem dla rozwoju konkurencyjności polskiego rolnictwa. Oczywiście tego typu spotkania będą kontynuowane w kolejnych latach.

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego był reprezentowany przez zastępcę dyrektora Lidię Lewandowską, kierownika Działu Technologii Dawida Skotnickiego oraz koordynatora Sieci na rzecz Innowacji w Rolnictwie i na obszarach wiejskich Marka Nowackiego.

Opracował Marek J. Nowacki
KPODR

 

Fot. Panel Dobre praktyki współpracy w ramach zadania AKIS (wśród panelistów Dawid Skotnicki reprezentujący KPODR – trzeci do lewej).

 

 

 

image_print

Coroczne uroczyste spotkanie hodowców bydła mlecznego w Złotnikach Kujawskich

30 listopada 2023 roku w Złotnikach Kujawskich  w Restauracji Austeria odbyło się coroczne uroczyste spotkanie hodowców bydła mlecznego współpracujących w ramach Między-Gminnego Koła Hodowców Bydła z siedzibą w Złotnikach Kujawskich.

Spotkanie to odbyło się w celu podsumowania wyników oceny wartości użytkowej bydła mlecznego za rok 2022 i połączone było z częścią szkoleniową. Organizatorami spotkania były Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Z ramienia PFHBiPM piecze nad organizacją spotkania trzymał jak zwykle pan Roman Czechowicz- zootechnik oceny bydła mlecznego.

Szkolenie otworzyła i prowadziła Magdalena Balcerek -doradca z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Inowrocławiu autorka relacji, która uroczyście przywitała wszystkich hodowców i zaproszonych gości. Jako pierwszy swój wykład poprowadził przedstawiciel firmy MAISADOUR pan Tomasz Marciniak który przedstawił wyniki oceny plonowania kukurydzy w sezonie 2023 przy uwzględnieniu trudnych warunków pogodowych panujących w tym sezonie agrotechnicznym.

Następnie głos zabrał pan Janusz Nalewalski – Dyrektor PFHBiPM Region Oceny Północ zs.  Minikowie który mimo innych obowiązków służbowych znalazł chwile czasu i w ramach wystąpienia przekazał bieżące informacje dotyczące działań podejmowanych przez PFHBiPM oraz złożył gratulacje i podziękowania na ręce rolników za ich codzienną trudną prace.

Kolejnym prelegentem była dr inż. Sylwia Grochowska- Ostrowska, która przedstawiła temat dotyczący prawidłowego odchowu cieląt jako warunku niezbędnego do osiągnięcia przyszłych wysokich wydajności.

Następnie uczestnicy wysłuchali wystąpienia pana Gracjana Spryszyńskiego reprezentującego Małopolskie Centrum Biotechniki który przedstawił zasady poprawnego doboru buhajów z uwzględnieniem indywidualnych cech wymagających poprawy dla konkretnego stada.

Jako ostatni wystąpił przedstawiciel firmy STOPVET pan Rafał Fuhrmann omawiając wpływ prawidłowej higieny przed i poudojowej na opłacalność produkcji mleka.

Następnym punktem spotkania było wręczenie dyplomów ufundowanych przez Między-Gminne Koło Hodowców z siedzibą w Złotnikach Kujawskich  dla hodowców którzy osiągnęli największą wydajność mleka z obory za rok 2022. Pierwsze miejsce zajął pan Tadeusz Czech z Dąbrówki Kujawskiej gm. Złotniki Kujawskie z wydajnością z obory 10895 kg mleka, na drugim miejscu uplasował się pan Karol Piątkowski z miejscowości Krężoły  gm. Złotniki Kujawskie z wydajnością 10605 kg mleka, a trzecie miejsce zajął pan Roman Michalski z Gniewkówca gm. Złotniki Kujawskie z wydajnością z obory 9003 kg mleka.

Następnie głos zabrał Wójt Gminy Złotniki Kujawskie, pan Witold Cybulski, którzy pogratulował wyróżnionym rolnikom osiągniętych wyników wręczył także pamiątkowy Dyplom na ręce pana Romana Michalskiego – przewodniczącego Koła Hodowców, pogratulował wyróżnionym rolnikom osiągniętych wyników i podziękował wszystkim za trud wkładany w codzienną pracę, a z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku życzył wszystkiego najlepszego.

Po wspólnym obiedzie, na zakończenie spotkania odbyło się losowanie, podczas którego rolnicy mieli możliwość wygrania upominków ufundowanych przez firmy współorganizujące szkolenie.

 

i od lewej Wót gminy Złotniki Kujawskie – Tadeusz  Czech , Karol Piątkowski , Roman Michalski, zootechnik PFHBiPM Roman Czechowicz

 

Tekst: Magdalena Balcerek
KPODR w Minikowie
PZDR w Inowrocławiu

Foto. M. Balcerek

 

 

image_print

Świadome i bezpieczne przetwórstwo żywności pochodzenia zwierzęcego

W listopadzie br. odbył się cykl warsztatów realizowanych w ramach operacji pn. „Świadome i bezpieczne przetwórstwo żywności pochodzenia zwierzęcego”.

Prowadzącym warsztaty pradziada Pan Krystian Dreszler, znany szkoleniowiec, oraz aktywny producent prowadzący działalność MLO, z Nowego Miasta Lubawskiego masarz z dziada pradziada.

Uczestnikami warsztatów byli przedstawiciele lokalnych zakładów rzemieślniczych oraz głównie rolnicy, którzy dopiero chcą rozpocząć działalność z zakresu przetwórstwa mięsnego.

20 oraz 30 listopada odbyły się warsztaty rozbioru półtusz wieprzowych. Miejscem szkolenia było Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie w specjalnie zaprojektowanym  do tego celu pomieszczeniu. Uczestnicy mieli do dyspozycji specjalistyczny sprzęt w postaci metalowych rękawic, różnego rodzaju i sprzętu do cięcia. Na każdym z warsztatów rozbierano dwie półtusze wieprzowe. Pod okiem mistrza uczestnicy uczyli się trybowania i konfekcjonowanie elementów tuszy wieprzowej zwracając uwagę na przydatność przetwórcza poszczególnych wyrębów. Prowadzący zwracał uwagę na maksymalne wykorzystanie wszystkich elementów półtuszy tak aby uniknąć strat. Podroby, skóry czy głowizna są wykorzystywane w kuchni tradycyjnej co wynikało z poszanowania do każdego elementu

23 listopada odbyły się warsztaty masarskie, na których uczestnicy uczyli się wyrobu kiełbasy białej i polskiej. Ważnym elementem procesu technologicznego jest przygotowanie surowca, jego podział na kategorie oraz  zastosowanie odpowiednich proporcji. Przygotowując dwa gatunki kiełbasy jednocześnie można było dostrzec istotne różnice w ich produkcji np. sposobie wrabiania. Kiełbasa polska została ostatecznie uwędzona w tradycyjnej wędzarni, która jest ważnym elementem wyposażenia Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie.
fot.: Magdalena Kulus, Damian Oparzela

image_print