Europejskie Forum Rolnicze 2024: Kierunek Przyszłość Rolnictwa
Warszawa, 28.11.2023
Europejskie Forum Rolnicze 2024: Kierunek Przyszłość Rolnictwa
20-21 marca w G2A Arena w Jasionce
Znamy termin najbliższej edycji Europejskiego Forum Rolniczego. Najważniejsze wydarzenie w branży rolno-spożywczej odbędzie się w dniach 20-21 marca 2024 roku w G2A Arenie Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce k. Rzeszowa.
Już wiosną przyszłego roku planowana jest realizacja szóstej edycji Europejskiego Forum Rolniczego. To prestiżowe wydarzenie gromadzi liderów, przedstawicieli rolników oraz reprezentantów związków branżowych. Ponadto, uczestniczyć w nim będą wybitni eksperci, autorytety ze świata nauki, przedstawiciele biznesu, a także kluczowi decydenci z polskiej i międzynarodowej sceny politycznej.
Przez dwa dni Forum będzie stanowić arenę wielu debat, skoncentrowanych na kluczowych kwestiach dotyczących sektora rolno-spożywczego, uwzględniając dynamiczne zmiany w gospodarce oraz sytuację geopolityczną.
Podobnie jak w poprzedniej edycji, Europejskie Forum Rolnicze (EFR) zostanie zorganizowane w G2A Arenie Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego, położonej w Jasionce koło Rzeszowa. Wybór tego miejsca nie jest przypadkowy. Z danych Urzędu Statystycznego w Rzeszowie, opartych na Powszechnym Spisie Rolnym z 2020 roku, wynika, że aż 37,8% powierzchni województwa stanowią gospodarstwa rolne. Dodatkowo, użytki rolne zajmujące 573,1 tys. ha stanowią 32,1% obszaru województwa. Ze względu na strategiczne znaczenie regionu, zwłaszcza w kontekście jego bliskości do Ukrainy, wybór tego miejsca wydaje się szczególnie trafny.
— Z niecierpliwością czekamy na szóstą edycją Europejskiego Forum Rolniczego, podczas której skoncentrujemy się na kluczowych wyzwaniach i barierach, przed którymi stoi polskie i europejskie rolnictwo. To unikalna okazja do wspólnej refleksji nad tym, co obecnie determinuje rozwój branży. Naszym celem jest stworzenie przestrzeni dialogu, w której odpowiedzią na realne potrzeby polskiego rolnictwa będą inspirujące rozmowy, innowacyjne pomysły i praktyczne rozwiązania. G2A Arena, będąca sercem naszego wydarzenia, idealnie wspiera realizację tego ambitnego projektu o ogólnopolskim zasięgu. Razem z ekspertami, liderami branżowymi oraz przedstawicielami środowiska rolniczego, chcemy kształtować przyszłość sektora, tworząc płodny grunt dla zrównoważonego rozwoju i innowacyjnych rozwiązań. Zapraszamy wszystkich do udziału w tej ważnej debacie o przyszłości polskiego rolnictwa — Krzysztof Podhajski, Prezes Zarządu, Fundacja EFRWP.
Idea Europejskiego Forum Rolniczego zakorzeniona jest w historii corocznych spotkań przyjaciół i współpracowników w rocznicę śmierci, pochodzącego z Podkarpacia, Marszałka Józefa Ślisza, jednego z twórców rolniczej Solidarności. Józef Ślisz został pośmiertnie uhonorowany Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian politycznych w Polsce. Jego dziedzictwo stanowi fundament Europejskiego Forum Rolniczego. Z roku na rok wydarzenie to ewoluuje, stając się areną ważnych debat i wymiany myśli na temat przyszłości sektora rolnego.
Szeroki wachlarz tematów
W nadchodzącej edycji Europejskiego Forum Rolniczego (EFR), kontynuując tradycję lat poprzednich, organizatorzy przygotowali szeroki wachlarz tematów, obejmujących najważniejsze i najbardziej aktualne zagadnienia dotyczące przyszłości sektora rolno-spożywczego i mieszkańców wsi. Obszary tematyczne nadchodzącej edycji Forum zostały przygotowane w nawiązaniu do aktualnej sytuacji geopolitycznej, klimatycznej i gospodarczej, które będą kształtować najbliższą przyszłość rolników w Polsce, w Unii Europejskiej i na świecie. Jednym z kluczowych punktów debaty będzie ocena 20-letniego okresu polskiego rolnictwa w Unii Europejskiej, podczas której rolnicy, politycy i eksperci podejmą próbę syntetycznego podsumowania minionych dwóch dekad oraz zastanowią się nad perspektywami i kierunkami rozwoju tego sektora. Forum będzie również miejscem dyskusji na temat aktualnej sytuacji w Ukrainie i wpływu konfliktu z Rosją na europejskie i światowe rynki rolno-spożywcze. W programie przewidziane są także panele poświęcone innowacjom w rolnictwie oraz wpływowi sztucznej inteligencji na jego rozwój. Eksperckie rozmowy obejmą również tematy związane z rolnictwem węglowym i regeneratywnym, a także dwie konkurencyjne koncepcje rozwoju obszarów wiejskich. Nie zabraknie także analizy kwestii związanych ze zmianami klimatycznymi i rozwojem odnawialnych źródeł energii. Nowością w programie będzie specjalny blok poświęcony zrównoważonemu rozwojowi i wpływowi kryteriów ESG na sektor rolno-spożywczy.
— Przygotowując się do szóstej edycji Europejskiego Forum Rolniczego, kładziemy nacisk na różnorodność tematyczną, od refleksji nad dwudziestoletnim dorobkiem polskiego rolnictwa w Unii Europejskiej, po analizę wpływu światowych wydarzeń, takich jak konflikt w Ukrainie, na rolnictwo i rynki rolno-spożywcze. Chcemy, aby Forum stało się miejscem, gdzie eksperci dyskutują o innowacjach w rolnictwie, rozwijających się technologiach, a także zrównoważonym rozwoju, którego rola w sektorze rolno-spożywczym będzie poddawana szczególnej analizie. Naszym celem jest stworzenie przestrzeni inspirującej dla wszystkich uczestników, gdzie wnikliwe rozmowy przyczynią się do kształtowania przyszłości tego kluczowego sektora gospodarki – wskazuje Krzysztof Podhajski.
Strefa wystawiennicza
Integralnym elementem Europejskiego Forum Rolniczego jest strefa wystawiennicza, stanowiąca wyjątkową okazję do bezpośrednich spotkań z wystawcami. To specjalne miejsce, gdzie uczestnicy mają możliwość zapoznania się z najnowszymi rozwiązaniami i narzędziami służącymi podnoszeniu jakości produkcji rolnej, innowacjom w rolnictwie oraz wymianie handlowej na rynku rolno-spożywczym. Prognozy dotyczące frekwencji na nadchodzącej edycji Forum wskazują na oczekiwane przekroczenie poziomu 3000 uczestników, co potwierdza rosnące zainteresowanie branżą rolniczą. Strefa wystawiennicza pełni zatem funkcję nie tylko platformy do poszerzania wiedzy, lecz także doskonałego obszaru do nawiązywania partnerskich relacji biznesowych oraz czerpania inspiracji dla dalszego rozwoju sektora rolniczego.
Więcej informacji o Europejskim Forum Rolniczym można znaleźć na oficjalnej stronie wydarzenia pod adresem: www.forum-jasionka.pl.
Europejskie Forum Rolnicze organizowane jest przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Agro Promotion.
Domowa pielęgnacja – kosmetyki z wykorzystaniem naturalnych składników
23 listopada w Oddziale Zarzeczewo Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyło się szkolenie pt.: Domowa pielęgnacja – kosmetyki z wykorzystaniem naturalnych składników. Szkolenie poprowadziły specjalistki Anna Dykczyńska oraz Milena Gawrońska. Wśród uczestników znaleźli się pszczelarze, osoby zainteresowane zdrowym stylem życia oraz doradcy rolniczy. Poniżej zamieszczamy prezentację ze szkolenia do pobrania.
Prezentacja do pobrania:
Domowa pielęgnacja-kosmetyki
Nowe wymagania w zakresie etykietowania wina
23.11.2023
Od 8 grudnia br. zaczną obowiązywać nowe unijne przepisy dotyczące etykietowania wina w zakresie wykazu składników i informacji o wartości odżywczej. Obowiązek podawania tych danych szczegółowych będzie dotyczył wszystkich win i aromatyzowanych produktów sektora wina wprowadzanych do obrotu w Unii Europejskiej.
E-etykiety
Nowe prawo dopuszcza możliwość poinformowania konsumenta o składnikach wina i jego wartości odżywczej za pomocą środków elektronicznych wskazanych na etykiecie, np. przy użyciu kodu QR. Pozwoli to przedsiębiorcom na większą elastyczność i łatwe wprowadzanie zmian na opakowaniach.
Wykaz składników
Jeżeli podmiot zdecyduje się podać wykaz składników za pomocą środków elektronicznych, oznaczenie substancji alergennych obecnych w produkcie będzie musiało znajdować się bezpośrednio na opakowaniu. W takim przypadku przedsiębiorca musi pamiętać, że elektroniczne etykiety nie mogą zawierać dodatkowych treści do celów sprzedażowych lub marketingowych, jak również nie można gromadzić ani śledzić danych użytkownika.
Aby uwzględnić szczególne cechy win i metody ich produkcji, Unia Europejska określiła zasady dotyczące podawania wykazu składników wina. Mają one zastosowanie w przypadku, gdy składniki wina podane są bezpośrednio na etykiecie, a także jeśli wykaz składników jest podany za pomocą środków elektronicznych. Dla aromatyzowanych produktów sektora wina zostaną wydane szczegółowe regulacje określające sposób oznaczania składników w oznakowaniu tych wyrobów.
Informacja o wartości odżywczej
Jeśli podmiot zamierza podać informację o wartości odżywczej za pomocą środków elektronicznych, na opakowaniu będzie musiał wskazać wartość energetyczną wina za pomocą symbolu „E” oznaczającego energię. W takim przypadku informacji o wartości odżywczej na e-etykiecie nie można prezentować wraz z innymi informacjami przeznaczonymi do celów sprzedaży lub marketingu, a także niedozwolone jest gromadzenie ani śledzenie danych użytkownika.
Okres przejściowy
Obowiązek dostosowania informacji na etykietach, w zakresie wykazu składników i wartości odżywczej, będzie mieć zastosowanie od 8 grudnia 2023 r. zarówno do win, jak i aromatyzowanych produktów sektora wina.
Wyroby, które zostały wyprodukowane przed 8 grudnia 2023 roku, mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do obrotu, zgodnie z wymogami dotyczącymi etykietowania obowiązującymi przed tą datą, aż do wyczerpania zapasów.
Przewodnik dotyczących nowych przepisów
Komisja Europejska pracuje nad wytycznymi dotyczącymi nowych wymagań w zakresie etykietowania wina. Dokument ten będzie zawierał pytania i odpowiedzi, w celu wyjaśnienia wątpliwości związanych z wdrażaniem nowych przepisów. Przewodnik zostanie opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej również w języku polskim.
Podstawa prawna
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 z dnia 2 grudnia 2021 r. zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina i (UE) nr 228/2013 ustanawiające szczególne środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz regionów najbardziej oddalonych w Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 435 z 6.12.2021, str. 262 z późn. zm.)
- Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2023/1606 z dnia 30 maja 2023 r. zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2019/33 w odniesieniu do niektórych przepisów dotyczących chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych dla wina oraz dotyczących przedstawiania obowiązkowych danych szczegółowych produktów sektora wina, a także przepisów szczegółowych dotyczących oznaczania i określania składników produktów sektora wina, oraz zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2018/273 w odniesieniu do certyfikacji importowanych produktów sektora wina (Dz. Urz. UE L 198 z 8.08.2023, str. 6)
Interwencje pszczelarskie – wystartowało 7 naborów
20.11.2023
Do 18 stycznia 2024 r. hodowcy pszczół, zrzeszające pszczelarzy organizacje, ośrodki doradztwa rolniczego i jednostki naukowo-badawcze mogą składać wnioski o dofinansowanie z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Trzy ze skierowanych do nich interwencji (I.6.2, I.6.3 i I.6.5) były realizowane w kwietniu tego roku, cztery (I.6.1, I.6.4, I.6.6 i I.6.7) są dostępne po raz pierwszy. Dokumenty można składać wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR.
Wspieranie podnoszenia poziomu wiedzy pszczelarskiej (I.6.1)
To dofinansowanie skierowane jest do organizacji pszczelarskich oraz jednostek doradztwa rolniczego. Wsparcie obejmuje organizację szkoleń dotyczących m.in. prowadzenia gospodarki pasiecznej, chorób pszczół, pożytków i produktów pszczelich. Koszty kwalifikowalne zostały w tym przypadku szczegółowo określone, a refundacji podlegać może nawet 100 proc. poniesionych wydatków.
Inwestycje, wspieranie modernizacji gospodarstw pasiecznych (I.6.2)
Wnioski o przyznanie pomocy mogą składać indywidualni pszczelarze oraz – w ich imieniu – organizacje pszczelarskie. Wsparciem finansowym objęty jest zakup nowego sprzętu pszczelarskiego, maszyn i urządzeń wykorzystywanych na potrzeby gospodarki pasiecznej, np. miodarek, odstojników oraz uli lub ich elementów. Podobnie jak to było wiosną, refundacja wynosi do 60 proc. kosztów netto. Maksymalna wysokość pomocy przekazanej beneficjentowi to 100 zł w przeliczeniu na jeden posiadany pień pszczeli, a dofinansowanie na jednego hodowcę nie może przekroczyć 15 000 zł.
Wspieranie walki z warrozą produktami leczniczymi (I.6.3)
O to wsparcie na rzecz hodowców pszczół mogą się starać wyłącznie organizacje pszczelarskie. Przeznaczenie pieniędzy to zakup warrozobójczych produktów leczniczych – nie tylko weterynaryjnych, lecz także tych zawierających substancje czynne dopuszczone do stosowania w gospodarstwach ekologicznych. W tym przypadku zwrotowi podlega do 90 proc. kosztów netto zakupu lekarstw.
Ułatwienie prowadzenia gospodarki wędrownej (I.6.4)
Wnioski o przyznanie pomocy w ramach tej interwencji mogą składać wyłącznie indywidualni pszczelarze. Realizowane z dofinansowaniem operacje muszą dotyczyć zakupu nowego sprzętu, maszyn i urządzeń wykorzystywanych na potrzeby gospodarki wędrownej, m.in. wag pasiecznych czy przyczep do przewozu uli. Pomoc jest przyznawana w formie refundacji do 60 proc. kosztów netto. Natomiast limit wsparcia ustala się na podstawie wielkości gospodarstwa pszczelarskiego. 150 zł na jeden posiadany pień pszczeli otrzyma hodowca, który ma ich od 25 do 149. Tych pszczelarzy, którzy mają co najmniej 150 pni, obowiązuje stawka w wysokości 200 zł. Jednak w sumie nie mogą oni otrzymać więcej niż 40 tys. zł.
Pomoc na odbudowę i poprawę wartości użytkowej pszczół (I.6.5)
O dofinansowanie mogą się ubiegać, w imieniu pszczelarzy, zrzeszające ich organizacje. Wsparciem objęty jest zakup: matek pszczelich z linii hodowlanych, dla których prowadzone są księgi lub rejestry; odkładów lub pakietów pszczelich z matkami pochodzącymi z linii hodowlanych; a także odkładów lub pakietów pszczelich od producentów, którzy uzyskali rekomendację związków lub zrzeszeń pszczelarzy. Jeśli chodzi o tę interwencję, refundacji podlega do 70 proc. kosztów netto, a maksymalna kwota pomocy dla beneficjenta to 10 000 zł.
Wsparcie naukowo-badawcze (I.6.6)
Wnioski o przyznanie tej pomocy mogą składać jednostki naukowo-badawcze zajmujące się tematyką pszczelarską. Dofinansowanie obejmuje prace poświęcone zdrowiu pszczół, jakości produktów pszczelich i innowacjom w gospodarce pasiecznej. Pomoc jest udzielana do wysokości limitu, który nie może przekroczyć 80 000 zł dla pojedynczego beneficjenta w danym roku pszczelarskim i jest przyznawana w formie refundacji do 100 proc. kosztów netto.
Wspieranie badania jakości handlowej miodu oraz identyfikacja miodów odmianowych (I.6.7)
Beneficjentami tej pomocy mogą być wyłącznie indywidualni pszczelarze, a wsparcie przeznaczone jest na zakup analiz fizyko-chemicznych miodu lub analizy pyłkowej miodu. Jeśli chodzi o liczby i kwoty, to refundacji podlega do 90 proc. kosztów, a limit to 10 tys. zł.
Zdjęcie: AdobeStock
X Forum Rolnicze Gazety Pomorskiej
Program:
godz. 10.00 rejestracja uczestników
godz. 11.00 rozpoczęcie Forum
11:30-13:00 Panel Główny: Pieniądze dla polskich rolników do 2027 r. Zyskają czy stracą na Europejskim Zielonym Ładzie? (Magazyn Cukru)
13:30 – 14:00 przerwa kawowa
14:00 – 15:30 „Cudzoziemcy, którzy od lat prowadzą gospodarstwa w Polsce – o zmianach w polskim i europejskim rolnictwie. Wiele lat temu przyjechali z Zachodu, ale dziś są już tutejsi”
14:00 – 15:30 Krajowy Plan Strategiczny. Wsparcie dla rolników, także w ramach ekoschematów. Co może zrobić rolnik, by maksymalnie wykorzystać tę pomoc?
14:00 – 15.30 Produkcja mleka, wołowiny i trzody chlewnej – szanse i zagrożenia.
Rozchwiana produkcja na globalnym rynku a unijne oraz krajowe wsparcie dla producentów mleka i mięsa. Co można zrobić, żeby rolnicy nie rezygnowali z tej produkcji, a chcieli ją rozwijać?
14:00 – 15.30 Opłacalność w produkcji ekologicznej. Przejście z produkcji konwencjonalnej na produkcję bio. Zmiany w przepisach regulujących rynek żywności ekologicznej. Czy dopłaty wpłyną na większą opłacalność? Jakie wymogi trzeba spełnić, żeby po nie sięgnąć?
15:30 – 16:30 OBIAD
16:30 – 18.00 Wizerunek polskiego gospodarza (zajmującego się produkcją zwierzęcą) a kontrola społeczna.
16:30 – 18.00 Ochrona roślin, nawożenie. Dostępność środków w UE, nowe wyzwania w związku z Europejskim Zielonym Ładem. Czy biologiczna ochrona upraw bardziej się upowszechni?
16:30 – 18:00 Innowacje w rolnictwie, rolnictwo precyzyjne. Robotyzacja i automatyzacja w polskich gospodarstwach. Czy to się opłaca? Stan i perspektywy wdrażania w naszych realiach.
16:30 – 18:00 Odporność energetyczna polskich gospodarstw. Fotowoltaika, pompy ciepła, biogazownie rolnicze.
18:00 – 19:00 Gala
19:00 Bankiet
W Forum Rolniczym mogą uczestniczyć tylko osoby zaproszone. Podczas gali zwieńczającej to wydarzenie, nagrodzimy też laureatów konkursu „Rolnictwo mam w genach”.
https://pomorska.pl/strefa-agro/forum-rolnicze
Więcej informacji znajdziecie Państwo bezpośrednio u Organizatorów wydarzenia
III Forum Grup Operacyjnych województwa kujawsko-pomorskiego w Minikowie
21 listopada 2023 roku w Minikowie, w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego, odbyło się III Forum Grup Operacyjnych województwa kujawsko-pomorskiego, zorganizowane przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Wydarzenie to miało na celu popularyzowanie wymiany wiedzy i dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacyjnych rozwiązań w branży rolniczej, wśród członków Grup Operacyjnych. Wysoką frekwencję zapewnili przede wszystkim rolnicy i przedsiębiorcy z branży rolnej i rolno-spożywczej. Nie zabrakło również przedstawicieli świata nauki.
Ważnym tematem poruszonym w trakcie Forum była kwestia wytycznych nowej interwencji 13.5 Współpraca. Zostały one szczegółowo omówione przez przedstawiciela Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie dr Aleksandra Bomberskiego. Z przekazanych informacji wynika, że kolejnego naboru możemy spodziewać się na jesień przyszłego roku. Według wstępnych założeń grupa EPI będzie mogła uzyskać dotacje do 2,5 mln zł.
W trakcie spotkania uczestnicy podzielili się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami z poprzednich naborów oraz pomysłami na kolejne innowacje. Zaowocowało to nawiązaniem wielu kontaktów, które wkrótce przerodzą się w nowe grupy operacyjne. Do tej pory w naszym województwie powstało około 40 grup pracujących na rzecz innowacji w rolnictwie.
Na terenie województwa kujawsko-pomorskiego rolnictwo oczekuje nowych rozwiązań, zarówno dla produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej. Wprowadzenie do praktyki nowych innowacyjnych metod, pozwoli na wsparcie zrównoważonego rozwoju rolnictwa i wzmocnienie znaczenia transferu wiedzy ze środowisk naukowych do podmiotów testujących jej wartość w praktyce. Osoby zainteresowane utworzeniem własnej grupy operacyjnej mogą zwrócić się do brokera innowacji, który pomoże dopracować pomysł na innowację i dobrać parterów do jej przetestowania/wdrożenia. Znaleźć można go w każdym Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, jak również w Centrum Doradztwa Rolniczego. Wszystkim którzy wzięli udział w Forum serdecznie dziękujemy i mamy nadzieję do zobaczenia na kolejnej edycji za rok.
Wioletta Lorenc
KPODR w Minikowie
Do pobrania i przeczytania
Święto Gęsi na Krajnie – 11 listopada
Szkolenie podyplomowe Dobrostan Zwierząt
UMK w Toruniu
Instytut Medycyny Weterynaryjnej – szkolenie podyplomowe DOBROSTAN ZWIERZĄT (2 semestry)
Rozwój małych gospodarstw – coraz mniej czasu na wnioski
Jeszcze do 10 listopada 2023 r. można się ubiegać o dofinansowanie na „Rozwój małych gospodarstw” z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Do tej pory w naborze, który rozpoczął się 28 września 2023 r., wnioski o wsparcie na kwotę 268 mln zł złożyło ponad 2,6 tys. rolników.
O pomoc finansową na „Rozwój małych gospodarstw” można się starać do 10 listopada 2023 r. wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR. Dotychczas zarejestrowano ponad 2,6 tys. wniosków o wsparcie w wysokości 268 mln zł.
Dofinansowanie przeznaczone jest dla rolników, którzy prowadzą mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwa. Powierzchnia posiadanego przez nich gospodarstwa nie może przekroczyć 300 ha, a jego wielkość ekonomiczna w roku wyjściowym musi wynosić poniżej 25 tys. euro. Od ubiegających się o to wsparcie wymaga się również wykazania przychodu ze sprzedaży produktów rolnych, który wynosi co najmniej 5 tys. zł. Trzeba też przedłożyć biznesplan z koncepcją zmian służących zwiększeniu orientacji rynkowej gospodarstwa.
Standardowe wsparcie wynosi 100 tys. zł, a w przypadku gospodarstw ekologicznych – 120 tys. zł. Płatność ma formę ryczałtu i będzie realizowana w dwóch ratach. Najpierw otrzymuje się 80 proc. kwoty, a później resztę, czyli 20 proc. Co istotne, pomoc ta w okresie realizacji Planu Strategicznego może być przyznana tylko raz na osobę i gospodarstwo.
W ramach tej interwencji wspierane są przedsięwzięcia służące prowadzeniu produkcji rolnej i przygotowaniu do sprzedaży wytwarzanych przez rolnika towarów. Co za tym idzie, dofinansowaniem mogą być objęte np. inwestycje w budynki, ich wyposażenie, ale także zakup nowych maszyn i sprzętu komputerowego.
Zdjęcie: Jacek Cisło – II miejsce w konkursie fotograficznym ARiMR