Święto Gęsi na Krajnie – 11 listopada
Szkolenie podyplomowe Dobrostan Zwierząt
UMK w Toruniu
Instytut Medycyny Weterynaryjnej – szkolenie podyplomowe DOBROSTAN ZWIERZĄT (2 semestry)
Rozwój małych gospodarstw – coraz mniej czasu na wnioski
Jeszcze do 10 listopada 2023 r. można się ubiegać o dofinansowanie na „Rozwój małych gospodarstw” z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Do tej pory w naborze, który rozpoczął się 28 września 2023 r., wnioski o wsparcie na kwotę 268 mln zł złożyło ponad 2,6 tys. rolników.
O pomoc finansową na „Rozwój małych gospodarstw” można się starać do 10 listopada 2023 r. wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR. Dotychczas zarejestrowano ponad 2,6 tys. wniosków o wsparcie w wysokości 268 mln zł.
Dofinansowanie przeznaczone jest dla rolników, którzy prowadzą mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwa. Powierzchnia posiadanego przez nich gospodarstwa nie może przekroczyć 300 ha, a jego wielkość ekonomiczna w roku wyjściowym musi wynosić poniżej 25 tys. euro. Od ubiegających się o to wsparcie wymaga się również wykazania przychodu ze sprzedaży produktów rolnych, który wynosi co najmniej 5 tys. zł. Trzeba też przedłożyć biznesplan z koncepcją zmian służących zwiększeniu orientacji rynkowej gospodarstwa.
Standardowe wsparcie wynosi 100 tys. zł, a w przypadku gospodarstw ekologicznych – 120 tys. zł. Płatność ma formę ryczałtu i będzie realizowana w dwóch ratach. Najpierw otrzymuje się 80 proc. kwoty, a później resztę, czyli 20 proc. Co istotne, pomoc ta w okresie realizacji Planu Strategicznego może być przyznana tylko raz na osobę i gospodarstwo.
W ramach tej interwencji wspierane są przedsięwzięcia służące prowadzeniu produkcji rolnej i przygotowaniu do sprzedaży wytwarzanych przez rolnika towarów. Co za tym idzie, dofinansowaniem mogą być objęte np. inwestycje w budynki, ich wyposażenie, ale także zakup nowych maszyn i sprzętu komputerowego.
Zdjęcie: Jacek Cisło – II miejsce w konkursie fotograficznym ARiMR
Konferencja Rolnictwo ekologiczne szansą na zwiększenie bioróżnorodności
Przysiek, 27.10.2023 r.
Rolnictwo ekologiczne doskonale wpisuje się w tematykę ochrony bioróżnorodności. Jak wynika z samej definicji rolnictwa ekologicznego jest to system zarządzania gospodarstwem i produkcji żywności, łączący najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych, stosowanie wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt i metodę produkcji preferującą użycie substancji naturalnych i naturalnych procesów. Rolnik gospodarujący metodami ekologicznymi dąży do utrzymania i poprawy życia w glebie oraz ochrony naturalnej żyzności gleby. Ogranicza do minimum wykorzystanie zasobów nieodnawialnych wykorzystując odnawialne zasoby przyrody, dba o dobrostan zwierząt, stan roślin, i czystość wody, Stara się zachować środowisko w stanie nienaruszonym dla kolejnych pokoleń. Ten system gospodarowania, w szczególny sposób dbający o środowisko, wymaga odpowiedniej wiedzy pozwalającej na pozyskanie surowców o jak najwyższej jakości z poszanowaniem dla środowiska, a szczególnie do naturalnych stanowisk występowania poszczególnych gatunków.
Podczas konferencji o prowadzeniu gospodarstwa ekologicznego w systemie agroleśnym mówiła dr Barbara Baj-Wójtowicz, Wiceprezes Zarządu Eko-FARM Sosnówka Sp. z o.o. Przedstawiła temat „Rolnictwo ekologiczne w systemie agroleśnym – najbardziej opłacalna i wspierająca bioróżnorodność forma produkcji rolnej.” Agroleśnictwo, to sposób użytkowania gruntu rolnego umożliwiający uprawę dwóch lub więcej różnych gatunków na tym samym areale bez utraty wysokości plonu i korzyści ekonomicznych z hektara. System agroleśny charakteryzuje się tym, że naśladuje piętra roślinności w lesie. Pozwala to na uzyskanie podwójnego lub wielokrotnego dochodu z tego samego areału. Uprawa agroleśna wyróżnia się zadarnieniem gleby niskimi roślinami współrzędnymi, co zapobiega wzrostowi chwastów oraz erozji gleby. Uprawa w tym systemie pozwala również na efektywne wykorzystanie nawozów poprzez ich wchłanianie najpierw przez korzenie roślin płytko ukorzenionych, a następnie przez rośliny głęboko ukorzenione – w ten sposób eliminuje się spływanie nadmiaru nawozów do rowów i cieków wodnych i zanieczyszczanie morza. Uprawa dwóch lub kilku gatunków na tym samym polu eliminuje szkodliwe monokultury i wspiera bioróżnorodność. Dzięki wprowadzeniu do uprawy agroleśnej gatunków rzadkich i przyrodniczo cennych rolnictwo zapewnia ich przetrwanie, ochronę oraz dostęp do cennego surowca.
Wykład pn. „Probiotechnologia – praktyczne rozwiązanie dla gospodarstw ekologicznych i w okresie konwersji” przedstawił Sławomir Gacka, Prezes Zarządu Probiotics Polska Sp. z o.o. W bardzo ciekawym wystąpieniu poruszył zagadnienia żyzności gleby. Poznaliśmy czynniki mające wpływ na wzrost zawartości próchnicy. Proces powstawania próchnicy oznacza dominację pożytecznych mikroorganizmów w glebie i korzystne warunki wzrostu systemu korzeniowego roślin. Jak się okazuje problemem często występującym w gospodarstwach rolnych jest blokowanie powstawania próchnicy mimo wysokich zawartości substancji i składników niezbędnych do jej powstawania. Może to być spowodowane nadmiernym stosowaniem doglebowych środków ochrony roślin, przekraczania ilości azotu zwłaszcza w formie azotanowej oraz zbyt głębokiej orki lub też wapnowania przy wysokich zawartościach wapnia w glebie. Ratunkiem są pożyteczne mikroorganizmy przeznaczone do stosowania w rolnictwie. Kompozycje probiotyczne przywracają dominację pożytecznych organizmów, chronią bioróżnorodność i wspierają regenerację gleby.
Temat „Rolnictwo ekologiczne w praktyce” przedstawił pionier rolnictwa ekologicznego w Polsce Mieczysław Babalski, Prezes Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN. Omówił cele rolnictwa ekologicznego, którymi są uprawa roślin oraz wytwarzanie pasz i żywności o wysokiej wartości odżywczej. Głównym zadaniem rolnika jest utrzymanie i podwyższanie żyzności gleby poprzez odpowiedni płodozmian oraz prawidłowe nawożenie organiczne. Zachowanie naturalnych elementów krajobrazu, gospodarowanie w zgodzie z naturą to domena rolnictwa ekologicznego, które w poszanowaniu przyrody chroni różnorodność biologiczną na obszarach wiejskich.
Powyższe tematy zostały bardzo szczegółowo omówione podczas konferencji. Wszystkich, którzy chcieliby powrócić do powyższych zagadnień zachęcamy do skorzystania z nagrania z konferencji zamieszczonego poniżej.
Opracowała:
Karina Wroniecka
KPODR w Minikowie Oddział w Przysieku
Konferencja zrealizowana została dzięki wsparciu finansowemu z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu
Świadome i bezpieczne przetwórstwo żywności pochodzenia zwierzęcego
27 października 2023 r. w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie odbyły się warsztaty pn. „Kulinarne wykorzystanie wołowiny wysokiej jakości” zrealizowane w ramach operacji „Świadome i bezpieczne przetwórstwo żywności pochodzenia zwierzęcego”.
Spotkanie poprowadził dr Józef Sadkiewicz. Na samym wstępie uczestnicy szkolenia dowiedzieli się, że wysoka jakość wołowiny oparta jest na trzech filarach, wynikających ze sposobu utrzymania: całorocznym przebywaniu zwierząt na wolnym wybiegu, żywieniu opartym na trawie w sezonie letnim oraz sianie w trakcie trwania zimy oraz minimalizowaniem stresu podczas procesu uboju. O swoim stadzie z ogromną pasja opowiedział sam hodowca bydła rasy Highland Cattle – Maciej Wysocki. Podczas warsztatów kulinarnych przygotowano trzy dania. Na przystawkę zaserwowano chipsy z wątroby wołowej z dodatkami. Smak smażonego na gęsim smalcu dania zaskoczył wszystkich swoją delikatnością. Drugim daniem był burger, jak podkreślali uczestnicy warsztatów, taki jakiego w życiu nie jedli. Na sam koniec uczestnicy mogli nauczyć się jak przyrządzić właściwie prawdziwego steka. Pod okiem mistrza uczyliśmy się, jak wydobyć z kawałka mięsa wysokiej jakości jego potencjał, a przede wszystkim, jak go nie zepsuć. Warsztaty wpisują się w ideę krótkich łańcuchów dostaw.
Dobrze, by na naszych stołach królowały lokalne produkty, a z polskiego surowca korzystali także restauratorzy. Niezmiernie istotne jest też, by jadłospis dzieci w przedszkolach i stołówkach opierał się na żywności od lokalnych rolników. Między innymi tego dotyczyła dyskusja, która wywiązała się podczas warsztatów.
Fundusz Gwarancji Rolnych
Czwarte szkolenie realizowane w ramach projektu „Mistrz serowarstwa”
24 października 2023 r. w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie odbyło się czwarte szkolenie realizowane w ramach projektu „Mistrz serowarstwa”. Temat serów podpuszczkowych świeżych i dojrzewających w praktyce przybliżył Sylwester Wańczyk – znany wszystkim serowar z wieloletnim doświadczeniem, który od wielu lat skutecznie szkoli przyszłych serowarów. Większość osób biorących udział w szkoleniu to producenci obecni na lokalnym rynku. Posiadają duże doświadczenie w produkcji serów podpuszczkowych, mimo to oni zasugerowali temat warsztatów sery: podpuszczkowe świeże i dojrzewające. Okazuje się, że wyprodukowanie świeżego sera podpuszczkowego w różnych odsłonach, o powtarzalnej jakości, wymaga specjalistycznej wiedzy. Natomiast produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających to już prawdziwa sztuka. Na warsztatach przedstawiona została technologia produkcji sera typu Gouda, w produkcji którego niuanse i zależności związane z obróbką skrzepu, płukaniem ziarna, dogrzewaniem decydują o jego jakości. Omówiono również temat kultur bakterii wykorzystywanych w produkcji sera, na co zwracać uwagę przy ich doborze oraz jak je stosować aby wykorzystać w pełni ich potencjał.
Warsztaty były okazją do rozmów o opłacalności produkcji, kanałach sprzedaży, prawidłowej wycenie wyrobów by produkcja serów przynosiła zysk.
11. edycja konferencji „Narodowe Wyzwania w Rolnictwie”
Zapraszamy do uczestnictwa w 11. edycji konferencji „Narodowe Wyzwania w Rolnictwie”
14 listopada 2023 r., Airport Hotel Okęcie w Warszawie
Już niebawem już po raz jedenasty odbędzie się konferencja „Narodowe Wyzwania w Rolnictwie” – najważniejsze wydarzenie w rolniczym kalendarzu, które gromadzi co roku grono znamienitych gości
i pasjonatów rolnictwa.
Konferencja „Narodowe Wyzwania w Rolnictwie” jest organizowana przez redakcję miesięcznika „Farmer” i portalu farmer.pl. Spotkanie to jest pretekstem do debaty na najważniejsze dla sektora rolnego tematy, ale także do kontaktu z politykami i ekspertami z różnych dziedzin. Rosnąca z roku na rok frekwencja pokazuje, że rolnicy potrzebują wydarzenia o tak kompleksowym charakterze.
W programie tradycyjnie zaplanowano kilka debat z udziałem ekspertów, w trakcie których zastanowimy się nad szansami i zagrożeniami stojącymi przed polskim rolnictwem. Tegoroczna edycja będzie miała kilka niezależnych bloków tematycznych. Oprócz sesji inauguracyjnej będą to: agrotechnika, produkcja mleka, trzoda chlewna, technika rolnicza, rolnictwo węglowe. W każdym z nich zaplanowano interesujące wykłady, będą też debaty tematyczne i czas na dyskusję oraz indywidualne spotkania z ekspertami.
Tegoroczna agenda obejmuje najważniejsze zagadnienia dotyczące:
AGROTECHNIKA
- biopreparaty a nawożenie
- chemia, biopreparaty, opłacalność
- mikrobiom – biopreparaty
TECHNIKA ROLNICZA
- cyfrowa rewolucja
- innowacje
ROLNICTWO WEGLOWE
- regeneracja gleby
- kredyty węglowe
PRODUKCJA TRZODY CHLEWNEJ
- odbudowa pogłowia
HODOWLA BYDŁA
- mleko przyszłości
Zapraszamy do rejestracji:
https://www.narodowe-wyzwania.farmer.pl/2023/pl/rejestracja,2121.html
Bezpłatny udział w konferencji mogą otrzymać:
- producenci rolni – produkcja roślinna i zwierzęca
- sadownicy, warzywnicy
- instytucje rządowe, administracja publiczna
- organizacje, fundacje, stowarzyszenia działające na rzecz rolnictwa
- edukacja, badania naukowe
Strona wydarzenia: https://www.narodowe-wyzwania.farmer.pl/2023/pl/
Agenda: https://www.narodowe-wyzwania.farmer.pl/2023/pl/sesje/
Media społecznościowe Narodowych Wyzwań w Rolnictwie 2023 oraz redakcji Farmer.pl:
Facebook Farmer.pl ➡ @portalfarmer https://www.facebook.com/portalfarmer
Twitter Farmer.pl ➡ @farmer_pl https://twitter.com/farmer_pl
LinkedIn Farmer.pl ➡ @farmer.pl https://www.linkedin.com/showcase/farmer.pl/
YouTube Farmer.pl ➡ @farmerpltv https://www.youtube.com/c/farmerpltv/featured
Instagram Farmer.pl ➡ @farmer.pl https://www.instagram.com/farmer.pl/
Zgłoszenie na Jarmark Św. Mikołaja 2023 w Mroczy
Zapraszamy do uczestnictwa w Jarmarku Św. Mikołaja
10 grudnia 2023 r.
Udział w Jarmarku Św. Mikołaja jest bezpłatny.
Organizatorem Jarmarku jest Urząd Miasta i Gminy w Mroczy
Informacje o Jarmarku: 52 386 74 10/24/12 od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 – 14:00
Zgłoszenia przyjmujemy w siedzibie Urzędu Miasta i Gminy w Mroczy, Plac 1 Maja 20, 89-115 Mrocza drogą tradycyjną lub mailową: promocja@mrocza.pl
Do pobrania: Formularz jarmark Św. Mikołaja