Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Prośba o wypełnienie ankiety – spożycie miodu wśród konsumentów oraz postrzeganie branży pszczelarskiej

Zespół realizujący projekt B-THENET (więcej o projekcie tutaj: htt://miesiecznik-pszczelarstwo.pl/artykuly/najlepsze-praktyki-dostepne-dla-wszystkich-europejskich-pszczelarzy) finansowany z programu Horyzont Europa zachęca do wypełnienia ankiety dotyczącej spożycia miodu wśród europejskich konsumentów oraz postrzegania przez nich branży pszczelarskiej. Ankieta obejmuje szeroki zakres tematów, w tym preferencje i nawyki dotyczące konsumpcji miodu, decyzje podejmowane podczas zakupów, a także zainteresowanie konsumentów pszczelarstwem. Zostanie ona przeprowadzona w 15 krajach europejskich.

Ankieta jest dostępna online w języku polskim pod następującym linkiem: https://forms.office.com/e/11vVTU5QKF Będzie ona aktywna do 31 sierpnia 2023 roku. Jej wypełnienie zajmuje ok. 8 minut.

Zachęcamy wszystkich konsumentów do wzięcia udziału w tej ankiecie!

W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt: zaklad.ps.projekty@inhort.pl

image_print

Płatność dla małych gospodarstw – sprawdź, czy to się opłaca.

Do 31 sierpnia 2023 r. rolnicy, którzy posiadają gospodarstwa o powierzchni do 5 ha i złożyli wnioski o przyznanie płatności za 2023 rok, mogą ubiegać się o przyznanie płatności ryczałtowej. Stawka pomocy to 225 euro/ha (nie więcej niż 1125 euro na gospodarstwo).

Trwa nabór wniosków o przyznanie płatności dla małych gospodarstw, która zastąpi wszystkie wnioskowane płatności bezpośrednie (podstawowe wsparcie dochodów, płatność redystrybucyjna, płatność dla młodych rolników, wszystkie płatności związane z produkcją oraz płatności w ramach ekoschematów).

Jeżeli ubiegający się o przyznanie ryczałtu we wniosku o przyznanie płatności za rok 2023 starał się także o przyznanie przejściowego wsparcia krajowego (uzupełniającą płatność podstawową lub płatność do tytoniu), płatności ONW, płatności ekologicznej, płatności rolno-środowiskowo-klimatycznej, wówczas – poza płatnością dla małych gospodarstw – otrzyma środki z tytułu tych płatności.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Żeby skorzystać z takiego rozwiązania i otrzymać ryczałt w wysokości 225 euro/ha – nie więcej niż 1125 euro na gospodarstwo – wystarczy złożyć do 31 sierpnia 2023 r. za pośrednictwem aplikacji eWniosekPlus skan bądź zdjęcie oświadczenia „Żądanie przyznania płatności dla małych gospodarstw”. Jego wzór oraz instrukcja postępowania znajdują się na stronie internetowej ARiMR.

 

Wszyscy rolnicy, którzy dostarczyli do tej pory te dokumenty w innej formie (e-mailem, w wersji papierowej do placówki ARiMR), są proszeni o ich złożenie przez aplikację eWniosekPlus przed zakończeniem naboru.

image_print

Płatność dla małych gospodarstw zamiast płatności bezpośrednich – sprawdź czy to się opłaca

09.08.2023

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, wprowadzamy ułatwienie dla rolników, którzy posiadają małe gospodarstwa – o powierzchni do 5 ha – i złożyli wnioski o przyznanie płatności za 2023 rok. Rolnicy Ci mogą składać żądanie przyznania płatności dla małych gospodarstw, która to płatność zastąpi wszystkie wnioskowane płatności bezpośrednie (podstawowe wsparcie dochodów, płatność redystrybucyjna, płatność dla młodych rolników, wszystkie płatności związane z produkcją oraz płatności w ramach ekoschematów).

 

Płatność dla małych gospodarstw zamiast płatności bezpośrednich – sprawdź czy to się opłaca

Stawka płatności dla małych gospodarstw wynosi równowartość kwoty 225 euro/ha.

Jeżeli rolnik, żądający przyznania płatności dla małych gospodarstw, we wniosku o przyznanie płatności za rok 2023 ubiegał się także o przyznanie przejściowego wsparcia krajowego (uzupełniającą płatność podstawową lub płatność do tytoniu), płatności ONW, płatności ekologicznej, płatności rolno-środowiskowo-klimatycznej – wówczas poza płatnością dla małych gospodarstw może otrzymać pieniądze z tych płatności.

Jego wzór znajduje się na stronie internetowej Agencji. Takie oświadczenie będzie można złożyć do 31 sierpnia br.

Więcej informacji oraz treść oświadczenia – otwórz  

Materiały

Do pobrania
Płatność​_dla​_małych​_gospodarstw​_2023.pdf 1.32MB

image_print

Projekty Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego

 


Szansa na lepszy start 2 – wsparcie dla osób młodych pozostających bez pracy, nabór 21


NOWY START – dla osób pracujących w trudnej sytuacji


Młodzi na start – już teraz zostań swoim szefem! nabór 17


Własny biznes Twoją szansą! nabór 14


„Szansa na lepszy start 2 – wsparcie dla osób młodych pozostających bez pracy”. Informacja o naborze nr 19


„Młodzi na start – już teraz zostań swoim szefem! – numer naboru: 15,16


Młodzi na start – już teraz zostań swoim szefem! – numer naboru: 13


Własny biznes Twoją szansą! – numer naboru: 11


Młodzi na start – już teraz zostań swoim szefem! – numer naboru: 12


Własny biznes Twoją szansą! 9 nabór


Szansa na lepszy start 2 – wsparcie dla osób młodych pozostających bez pracy – ostatni nabór (16)


„NOWY START – program przedefiniowania ścieżki zawodowej dla osób pracujących w trudnej sytuacji” – 13 nabór


Młodzi na start – już teraz zostań swoim szefem! nabór 10


WSPARCIE W STARCIE – dotacje na samozatrudnienie dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego


Szansa na lepszy start 2 – wsparcie dla osób młodych pozostających bez pracy


WSPARCIE W STARCIE – dotacje na samozatrudnienie dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego – nabór 63


Szansa na lepszy start 2 – wsparcie dla osób młodych pozostających bez pracy – nabór 15


Szansa na lepszy start 2 – wsparcie dla osób młodych pozostających bez pracy – nabór 14


Młodzi na start – już teraz zostań swoim szefem! – numer naboru: 9


Własny biznes Twoją szansą! – numer naboru: 6


Młodzi na start – już teraz zostań swoim szefem!” – numer naboru: 8


NOWY START – program przedefiniowania ścieżki zawodowej dla osób pracujących w trudnej sytuac


Własny biznes Twoją szansą!


Własny biznes Twoją szansą!


Młodzi na start – już teraz zostań swoim szefem!


Własny biznes Twoją szansą!


NOWY START – program przedefiniowania ścieżki zawodowej dla osób pracujących w trudnej sytuacji”


WSPARCIE W STARCIE – dotacje na samozatrudnienie dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego


Własny biznes Twoją szansą – drugi nabór


Rozpoczynamy realizację projektu „Młodzi na start – już teraz zostań swoim szefem!”


NOWY START – program przedefiniowania ścieżki zawodowej dla osób pracujących w trudnej sytuacji


Własny biznes Twoją szansą!


„WSPARCIE W STARCIE – dotacje na samozatrudnienie dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego”.

image_print

Pomoc dla pszczelarzy – termin na złożenie wniosków o płatność w dwóch interwencjach wydłużony do 25 sierpnia

08.08.2023

Beneficjenci pomocy udzielanej w ramach dwóch interwencji finansowanych z budżetu Planu Strategicznego Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 mają nieco więcej czasu na złożenie w ARiMR wniosków o płatność. Chodzi o „Inwestycje, wspieranie modernizacje gospodarstw pasiecznych” (I.6.2) oraz „Wspieranie walki z warrozą produktami leczniczymi”. Termin na złożenie wniosków o płatność został wydłużony z 16 sierpnia do 25 sierpnia 2023 r. W związku z tym, zmianie ulega również termin zakończenia realizacji operacji oraz poniesienia kosztów.

Nie zmienia się natomiast termin składania wniosków o płatność w zakresie „Pomocy na odbudowę i poprawę wartości użytkowej pszczół” (I.6.5). Dokumenty trzeba złożyć do 31 sierpnia 2023 r.

We wszystkich trzech przypadkach wnioski o płatność składa się za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznej ARiMR.

Przypomnijmy, że Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa prowadziła nabory w ramach trzech interwencji z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 od 3 do 24 kwietnia 2023 r. Można się zapoznać z listami wniosków i dowiedzieć, czy pomoc na realizację zaplanowanej operacji została przyznana.

Zdjęcie: AdobeStock

image_print

BARWY LATA – DARY JESIENI, ŚWIĘTO ZIEMNIAKA

 

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

zaprasza na

połączone z Jesienną Wystawą Ogrodniczą

Kulinarną promocją karpia oraz ŚWIĘTEM ZIEMNIAKA

Minikowo, 17 września 2023 r., w godz. 10:00-16:00

ponad 150 wystawców i 10 tys. odwiedzających

 

W programie BARW LATA – DARÓW JESIENI

– kiermasz ogrodniczy,
– prezentacja i kiermasz twórczości ludowej,
– sprzedaż produktów pszczelarskich z gospodarstw pasiecznych,
– sprzedaż produktów żywnościowych od lokalnych wytwórców i KGW,
– bezpośrednia sprzedaż Karpia Nakielskiego
– Podsumowanie konkursu na „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne”
– Regionalna Wystawa Drobnego Inwentarza,
– Pokaz kóz i Krajowa Wystawa Kóz Anglonubijskich
– konkurs z nagrodami dla publiczności pn. „Człowiek i środowisko”,

Współorganizator: CGFP Ryby Sp. z o.o. – Gospodarstwo Rybackie w Ślesinie

Podczas ŚWIĘTA ZIEMNIAKA:

– prezentacja i degustacja odmian ziemniaków wiodących hodowli,
– ocena potencjału hodowlanego prezentowanych odmian ziemniaków,
– Konkursy: „Na najsmaczniejszą odmianę”, „Ziemniak w tradycji Kujaw i Pomorza”

 

Informacji udzielają:

Jesienna Wystawa Ogrodnicza

Sylwia Żakowska-Stasiszyn, tel. 52 386 72 23, e-mail: targi@kpodr.pl

Stoiska handlowe 

Piotr Rybacki , tel. 52 386 72 25, e-mail: piotr.rybacki@kpodr.pl

Wystawa Drobnego Inwentarza, Konferencja tematyczna

Anna Mońko-Łanucha –  tel. 695 423 700, e-mail: anna.monko@kpodr.pl

Święto Ziemniaka

Marek Radzimierski, tel. 56 611 09 22, 506 392 682, e-mail: marek.radzimierski@kpodr.pl

Konkurs pn. „Ziemniak w tradycji Kujaw i Pomorza”

Magdalena Kulus, tel. 52 386 72 39, 723 692 551, e-mail: magdalena.kulus@kpodr.pl

 

Warunki udziału w „BARWACH LATA-DARACH JESIENI”:

– przesłanie do Organizatora w ostatecznym terminie do 1września br. wypełnionego i podpisanego formularza zgłoszeniowego (Załącznik 1) e-mailem na adres: targi@kpodr.pl

dokonania opłaty za udział w targach do 1 września br. na konto bankowe:

Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie
BGK O/Toruń 47 1130 1075 0002 6172 1320 0005

 

PROMOCJA CENOWA za wynajem powierzchni obejmuje zgłoszenia przesłane do 25.08.br.

Natomiast od 26.08 do 1.09.br. obowiązuje wyższa opłata za udział.

 

REZYGNACJI Z UDZIAŁU można dokonać wyłącznie pisemnie (e-mail, poczta) w terminach określonych w REGULAMINIE TARGÓW.

Dodatkowych informacji udziela: Sylwia Żakowska-Stasiszyn tel. 52 386 72 23.

Dziękuję za zainteresowanie i zapraszam do wzięcia udziału w targach.

 

 

KGW B A

Koszt udziału

Branża

Dokumenty

do pobrania

Wielkość stoiska

MODUŁ

cena promocyjna

do 25.08.
koszt wynajmu

koszt wynajmu

od 26.08 do 1.09.

Gospodarstwa pasieczne

Dokumenty do pobrania

„B”

3m x 3m

x 250 zł/moduł

x 350 zł /moduł

Wędliny, mięso, tuszki, podroby, przetwory

Dokumenty do pobrania

„B”

3m x 3m

x 450 zł/moduł

x 650 zł /moduł

Pieczywo, ciasta, słodycze

Dokumenty do pobrania

„B”

3m x 3m

x 250 zł/moduł

x 350 zł /moduł

Nabiał i produkty mleczne

Dokumenty do pobrania

„B”

3m x 3m

x 250 zł/moduł

x 350 zł /moduł

Przetwory, przyprawy

Dokumenty do pobrania

„B”

3m x 3m

x 250 zł/moduł

x 350 zł /moduł

Owoce, warzywa, itp.

Dokumenty do pobrania

„B”

3m x 3m

x 250 zł/moduł

x 350 zł /moduł

Wyroby alkoholowe, piwo, itp

Dokumenty do pobrania

„B”

3m x 3m

x 450 zł/moduł

x 650 zł /moduł

Lody, gofry itp.

Dokumenty do pobrania

„B”

3m x 3m

x 500 zł/moduł

x 700 zł /moduł

Koła Gospodyń Wiejskich

Dokumenty do pobrania

„KGW”

4m x 3m

x 200 zł/moduł

Gospodarstwa ogrodnicze

Dokumenty do pobrania

„A”

5m x 5m

x 700 zł/moduł

x 900 zł /moduł

Twórcy ludowi

Dokumenty do pobrania

„A”

5m x 5m

x 200 zł/moduł

x 300 zł /moduł

 Sektor odnawialnych źródeł energii

Dokumenty do pobrania

„A”

5m x 5m

x 800 zł/moduł

x 1.000 zł /moduł

sektora rolniczy – ciągniki rolnicze, maszyny, urządzenia rolnicze, części do maszyn

Dokumenty do pobrania

„A”

5m x 5m

x 1.000 zł/moduł

x 1.200 zł /moduł

Sektor – Hodowla roślin uprawnych

Dokumenty do pobrania

„A”

5m x 5m

x 800 zł/moduł

x 1.000 zł /moduł

Sektor – Nauka, doradztwo, instytucje obsługujące rolnictwo, prasa rolnicza

Dokumenty do pobrania

„A”

5m x 5m

x 650 zł/moduł

x 850 zł /moduł

Sektor – Pozostałe materiały i usługi dla rolnictwa

Dokumenty do pobrania

„A”

5m x 5m

x 700 zł/moduł

x 900 zł /moduł

 

 

Dokumenty do pobrania:

  • SEKTOR ŻYWNOŚCIOWY (do pobrania „B”)

wędliny, mięso, tuszki, podroby, przetwory, pieczywo, ciasta, słodycze, nabiał i produkty mleczne, przetwory, przyprawy, owoce, warzywa, wyroby alkoholowe, piwo, lody, gofry itp.)

 

  • GOSPODARSTWA PASIECZNE (do pobrania „B”)

 

  • KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH (do pobrania „KGW”)

 

  • GOSPODARSTWA OGRODNICZE, (do pobrania „A”)
  • TWÓRCY LUDOWI (do pobrania „A”)
  • SEKTOR ROLNICZY, POZOSTAŁE FIRMY I INSTYTUCJE (do pobrania „A”)
    (ciągniki i maszyny rolnicze), odnawialne źródła energii, Hodowla roślin uprawnych, nauka, doradztwo, instytucje obsługujące rolnictwo, prasa rolnicza, pozostałe materiały i usługi  dla rolnictwa

 

 

 

image_print

Trzynasty raz świętowaliśmy z pszczelarzami

Tak jak wskazuje tytuł, 6 sierpnia w Zarzeczewie odbyła się XIII edycja Kujawsko-Pomorskiego Miodowego Lata, organizowana przez Oddział Zarzeczewo KPODR w Minikowie we współpracy z Regionalnym Związkiem Pszczelarzy Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej we Włocławku.  Znamienna „rocznica” odcisnęła piętno na tegorocznej organizacji naszych pszczelarskich targów. Obawialiśmy się bowiem pogodowych niespodzianek zafundowanych nam przez niż genueński, który nadciągnął nad Polskę w ten pierwszy sierpniowy weekend.

Jednak szczęście nam dopisało i udało się – zrealizowaliśmy wszystkie punkty programu, choć frekwencja odwiedzających była trochę niższa, niż w zeszłym roku, na co wpływ miały prognozy pogody i alerty wysyłane przez Rządowe Centrum Bezpieczeństwa. Niebezpiecznie było wokół nas, ale w samym Zarzeczewie uraczyła nas leciutka mżawka przed południem, później zaś mogliśmy cieszyć się przebłyskami słońca. Burza przyszła dopiero na koniec imprezy.

W tym roku zgłosiło się znacznie więcej wystawców, niż w latach poprzednich. Szczególnie liczne były stoiska pszczelarzy, co nas bardzo ucieszyło, gdyż zwiedzający mieli w czym wybierać. Można było oczywiście skosztować różnych gatunków miodów, a przede wszystkim porozmawiać z pszczelarzami, co na pewno ułatwiło zakupowe wybory. Z kolei pszczelarze mogli zaopatrzyć się w sprzęt pszczelarski. Swoje stanowiska na placu handlowym mieli potentaci z branży pszczelarskiej – firmy APIKOZ, ŁYSOŃ, PASIEKA TORUŃ prezentowały sprzęt, akcesoria i wyposażenie do pasiek, ADAMEK odzież pszczelarską, SUDAROL rozwiązania w zakresie żywienia i profilaktyki zdrowotnej pszczół. Obecne były również instytucje z otoczenia rolnictwa, rękodzielnicy, producenci zdrowej żywności oraz koła gospodyń wiejskich. Uroczystego otwarcia targów dokonał Ryszard Kamiński – dyrektor KPODR w Minikowie.

W trakcie Miodowego Lata odbywały się także, jak co roku, wydarzenia towarzyszące. Mam na myśli przede wszystkim konferencję plenerową pod hasłem „Gospodarka pasieczna – innowacyjna i w zgodzie z naturą” zorganizowaną w ramach Sieci Na Rzecz Innowacji W Rolnictwie I Na Obszarach Wiejskich (SIR). Pszczelarze i miłośnicy pszczelarstwa mieli okazję wysłuchać czterech interesujących wykładów. Ponadto realizowana była druga edycja projektu „Pszczoły dla zdrowia”, w ramach którego przeprowadzono dwa warsztaty dla grup zorganizowanych z wyrobu kosmetyków domowych na bazie produktów pszczelich oraz dwa warsztaty dla dzieci z wyrobu świec z węzy. Na tym nie kończyły się propozycje zajęć warsztatowych. Nasi najmłodsi goście mogli również liczyć na interesujące zajęcia o tematyce pszczelarskiej i ekologicznej na stoiskach zaprzyjaźnionych z Ośrodkiem fundacji – CAIETANUS oraz YAK. Jak o ekologii mowa, to nie sposób nie wspomnieć o stoisku Działu Ekologii KPODR, gdzie oprócz fachowych porad i interesujących materiałów można było wziąć udział w konkursie ekologicznym „Z ekologią na co dzień”. Rozwiązując krótki test była szansa na zdobycie nagrody w postaci sadzonek bylin, które pozytywnie wpłyną na bioróżnorodność i bazę pożytkową dla pszczół i innych zapylaczy w ogrodach.

Odwiedziło nas wielu znamienitych gości, przede wszystkim p. Anna Gembicka – sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, poseł na Sejm RP. Ponadto gościliśmy również parlamentarzystów, przedstawicieli instytucji rządowych z branży rolniczej, samorządowców, jak również wielu dygnitarzy z branży pszczelarskiej.

Swą obecnością zaszczycili nas również przedstawiciele mediów lokalnych i regionalnych. Radio PIK wspólnie z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Gazetą Pomorską realizował jeden  z punktów projektu EKO TREND. Przeprowadzono liczne relacje ze zwiedzającymi i wystawcami, rozmawiano o pszczelarstwie, ekologii i programie „Czyste powietrze”. Podczas naszych targów zrealizowano również felieton do ogólnopolskiego programu „Pytanie na śniadanie”.

Gwoździem programu Miodowego Lata każdego roku był pokaz odwirowywania miodu. Dlatego nie rezygnowaliśmy z niego również i w tym roku. Jak zwykle, w miejscu przeprowadzenia pokazu zgromadziła się rzesza zwiedzających. Po odwirowaniu odbyła się degustacja miodu. Chętnych nie brakowało! Pokaz przeprowadził Adrian Stankiewicz -specjalista pszczelarz z naszego Ośrodka, prowadzący również Pasiekę Hodowlaną w Oddziale Zarzeczewo. Ją również można było zwiedzać podczas targów.

Oprócz wszystkich wymienionych, nasi goście mogli korzystać z wielu innych atrakcji, takich jak plac zabaw dla dzieci, przejażdżki konne, występy artystyczne zespołów muzycznych. Tego roku w Zarzeczewie odbyły się również trzy konkursy tematycznie łączące się z targami Miodowe Lato. Dwa z nich to konkursy dla pszczelarzy i firm z branży pszczelarskiej. Były to konkurencje na „Najlepszą Ekspozycję Targową” oraz „Miód Sezonu”, a fundatorem nagród był Regionalny Związek Pszczelarzy Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej. Trzeci to konkurs dla kół gospodyń wiejskich na najlepszą potrawę przygotowaną z dodatkiem miodu pod hasłem „Miodowe Specjały” będący częścią projektu „Pszczoły dla zdrowia” sponsorowanego przez firmę ANWIL S.A. Poniżej podaję wyniki konkursów:

„Najlepsza ekspozycja targowa”:

Wyróżnienie – Pasieka Pszczele Wzgórze z Rezerwatu Kulin – Witold Kwapiński, Włocławek

III miejsce – Bartnik Żuromiński – Roman Stachyra, Żuromin, woj. mazowieckie

II miejsce – Gospodarstwo Pasieczne „Szylar” – Sebastian Szylar, Humlin, gm. Włocławek

I miejsce – Pasieka Michalski – Miłosz Michalski – Toruń (pasieka Ciechocinek)

 

„Miód Sezonu”:

III miejsce – Anna Stankiewicz, Turowo, gm. Lubraniec za miód nektarowo-spadziowy

II miejsce – Andrzej Kuś, Nakło nad Notecią za miód chabrowo-spadziowy

I miejsce – Marek Okuniewski, Osięciny, gm. Radziejów za miód wielokwiatowy ziołowy

 

„Miodowe Specjały”:

Wyróżnienia: KGW „Czerwone Korale” w Guźlinie, KGW „O’dolinka” z Odolionu, KGW Krępiny, KGW „Kujawianki” z Wagańca, KGW Bodzanowo, KGW Nieżywięć, KGW „Turzynki” z Turzynka, KGW „Kujawianki” z Janowa, KGW „Jarzębina” z Wieńca, KGW Ossówka

I miejsce – Stowarzyszenie KGW Chalinianki z Chalina, powiat lipnowski za polędwiczki wieprzowe w miodzie z pistacjami.

 

Miłym akcentem na koniec było przekazanie pięciu uli poliuretanowych dla Pasieki Hodowlanej działającej przy Oddziale Zarzeczewo. Pasieka prowadzi między innymi sprzedaż matek pszczelich rasy kraińskiej linii kujawskiej (jednodniowych, czerwiących i reprodukcyjnych). Na ręce dyrektora Oddziału Zarzeczewo KPODR, p. Stanisława Piątkowskiego przekazania dwóch uli dokonał Janusz Lambarski – Prezes Regionalnego Związku Pszczelarzy Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej we Włocławku, trzy ule zaś wręczył Łukasz Mroczek – przedstawiciel firmy APIKOZ z Szewnej (woj. świętokrzyskie). 

Serdecznie dziękujemy za obecność wszystkim naszym gościom, którzy 6 sierpnia odwiedzili malowniczo położony Oddział w Zarzeczewie, zarówno zaproszonym gościom, jak i wystawcom, a przede wszystkim zwiedzającym, bo to dla nich cały ten trud. Mam nadzieję, że nikt nie odjechał niezadowolony. Pokuszę się o stwierdzenie, które usłyszałam od jednego z pszczelarzy, że Miodowe Lato stało się najlepszą imprezą pszczelarską w regionie. Wobec tego zapraszamy już dziś na przyszłoroczną, tym razem XIV edycję tego słodkiego święta!

 

Anna Dykczyńska, KPODR  

 

image_print

Jak prowadzić pasiekę innowacyjną i w zgodzie z naturą

6 sierpnia, podczas targów Kujawsko-Pomorskie Miodowe Lato, pszczelarze oraz miłośnicy pszczelarstwa mieli okazję do wzięcia udziału w konferencji plenerowej pod hasłem „Gospodarka pasieczna – innowacyjna i w zgodzie z naturą”.

Jak wspomniał pierwszy z wykładowców – Piotr Szyszko z Prywatnego Centrum Kształcenia Zawodowego w Warszawie – w dzisiejszych czasach pszczelarstwo znacząco różni się od tego, którego uczyliśmy się kilkadziesiąt lat temu. Zmiany, zarówno środowiskowe, jak i technologiczne, a także wiedza na temat rodzin pszczelich wymaga od pszczelarzy nowego, szerszego spojrzenia na prowadzenie nowoczesnej gospodarki pasiecznej.

Spojrzenie to powinno być dopasowane do czasów, w jakich obecnie żyjemy. Warunkują je znacząco następujące czynniki:

– Zmiany klimatyczne, obserwowane w ostatnich czasach: bardzo długie i ciepłe jesienie oraz bezmroźne zimy, które mają coraz większy wpływ na cały proces zimowli rodzin.

– Nasilenie rozprzestrzeniania się chorób, szkodników pszczół, a także nadmierna chemizacja rolnictwa, co wiąże się z osłabieniem ich odporności. Niezbędna jest więc wiedza służąca do utrzymywania tylko i wyłącznie silnych rodzin, odpowiednio leczonych i odpornych na choroby.

– Brak wiedzy i szkolenia na temat nowoczesnej gospodarki pasiecznej. Często możemy bowiem obserwować, jak młodzi, nowi adepci w nieodpowiedni sposób zaczynają swoją „przygodę z pszczołami”, licząc na łatwe i przyjemne zajęcie.

 W dobie współczesnych zmian środowiskowych pszczelarz powinien  pogłębiać swoja wiedzę teoretyczną i praktyczną, ale również być menagerem własnego gospodarstwa pasiecznego, lekarzem weterynarii, księgowym, pracownikiem konfekcjonowania produktów pszczelich itp. Piotr Szyszko w swoim wystąpieniu zwrócił uwagę na najistotniejsze elementy, na które pszczelarz powinien zwrócić uwagę przy prowadzeniu własnej pasieki, wskazując konkretne działania do przeprowadzenia na przestrzeni roku. Przedstawił kilka propozycji innowacyjnych rozwiązań technologicznych, przykłady urządzeń do zastosowania w pasiekach wskazując ich wady i zalety. Omówił również różne podejścia marketingowe, które można przyjąć do stosowania, co z pewnością pomoże pszczelarzom w osiągnięciu większych zysków z prowadzonej przez siebie, często bardziej hobbystycznie niż towarowo pasieki.

Mgr inż. Piotr Nowotnik z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przedstawił wpływ pożytecznych mikroorganizmów probiotycznych na kondycję rodzin pszczelich. Wskazał, iż rynek pszczelarski nie odpowiada na oczekiwania pszczelarzy w kwestii skutecznej ochrony zdrowia rodzin pszczelich przed wystąpieniem takich chorób, jak na przykład zgnilec amerykański. Pszczelarze celem ochrony i lepszej asekuracji swoich rodzin pszczelich przed chorobami coraz częściej sięgają po różnego rodzaju suplementy i odżywki do pokarmu w formie mieszanek paszowo-uzupełniających. Aby skutecznie poprawiać zdrowotność rodzin pszczelich należy przede wszystkim wspierać rozwój fizjologicznego mikrobiomu, czyli zespołu drobnoustrojów bytujących na czerwiu i całej rodzinie pszczelej, który degradowany jest na skutek różnych czynników środowiskowych, a układ pokarmowy pszczół staje się obciążony i wyjałowiony. Mikroflora ta jest częścią ekosystemu mikrobiomu, który znajduje się w środowisku ula i zawiera 6.000 – 8.000 różnych szczepów drobnoustrojów. Aby zmniejszać presję patogenów na natywną (rodzimą) mikroflorę rodzin pszczoły miodnej warto skorzystać z odpowiednich narzędzi i technik sanityzacyjnych i bioasekuracyjnych. Jednym z nich jest biotyzacja – czyli zaszczepianie (inokulowanie) gniazd rodzin pszczelich poprzez rozprowadzanie preparatów probiotycznych wewnątrz uli w formie oprysku lub polewania uliczek międzyramkowych, bądź też podawanych do syropu cukrowego i ciast cukrowych. Mikrobiom rodzin w ten sposób wysyca się pożytecznymi mikroorganizmami, takimi jak grzyby czy bakterie, w celu zwiększenia odporności pszczół i tolerancji na stres biotyczny i abiotyczny.

W rodzinach pszczelich rozwój i wzrost siły jest ściśle uzależniony od towarzyszących im drobnoustrojów. Probiotyki zatem odnajdują zastosowanie w pasiece jako rozwiązanie profilaktyczne, opierające się na zmniejszeniu presji zgnilca amerykańskiego, ale też innych chorób  w rodzinach pszczelich, poprzez wspieranie rozwoju mikrobiomu larw i dorosłych osobników pszczoły miodnej. Mikrobiom ten konkuruje i blokuje nadmierne namnażanie się i wytwarzanie endospor patogennych bakterii. Właściwości te wzmacnia obecność metabolitów bakteryjnych, wydzielanych przez bakterie na skutek ich aktywności życiowej, jak i w procesie fermentacji.

Ciekawą formą aplikowania wyrobów probiotycznych jest zamgławianie elementów ulowych. Zabiegiem można obejmować teren pasieczyska, poidła, lądowiska od strony ścian wylotowych, ale także wnętrza ula (dennice, korpusy, nadstawki, półnadstawki, daszki, kraty, przegonki, otwory wylotowe, powałki) i plastrów. Jest to wspaniały sposób do zachowania prewencji przed zasiedleniem ula (rójka, odkład, pakiet). Takie zabiegi powinny stanowić stały, nieodłączny element dobrej praktyki pszczelarskiej i być doskonałym uzupełnieniem i formą zachowania bioasekuracji dla certyfikowanych pasiek ekologicznych. Znane jest znaczenie probiotyków w gospodarce pasiecznej. Poprawiają one kondycję i wigor osłabionych rodzin pszczelich, wspierają rozwój naturalnego, fizjologicznego mikrobiomu rodzin pszczelich, usprawniają procesy trawienne pszczół, zwiększają przyswajalność składników pokarmowych, w tym białka, indukują intensywne czerwienie u matek pszczelich, stymulują zdrowotność rodzin pszczelich czy nawet niwelują skutki zatruć pokarmowych. Są to preparaty, które swoim działaniem wspomagają żywienie i odżywianie pszczół a przez to poprawiają zdrowotność rodzin pszczelich. W świetle doniesień naukowych probiotyki wspierają trawienie pokarmu i zwiększają jego przyswajalność. Fenomen trawienny pszczół jest osiągany właśnie przez aktywność enzymatyczną towarzyszącej endosymbiotycznej mikroflory. Podwójna gospodarka enzymatyczna zapewnia dobre trawienie, wchłanianie substancji do hemolimfy owadów, co wpływa korzystnie na wytwarzanie energii, wzrost i czerwienie. Starsze pszczoły mogą charakteryzować się uboższą mikroflorą niż młodsze, dlatego ważne jest zadbanie o zrównoważoną dietę pszczół na poziomie całej kolonii.

Organizm pszczoły jest nierozerwalnie związany z występowaniem i aktywnością mikroflory towarzyszącej, a zwłaszcza pożytecznych mikroorganizmów. Brak biofilmu bakteryjnego uwrażliwia na działanie pestycydów i zwiększa przyczepność patogenów. Wiele obserwacji popartych publikacjami naukowymi z całego świata buduje most zaufania i nadziei, że uda się pszczelarzom wytworzyć barierę i zaporę mikrobiologiczną przed rozwojem niepożądanej mikroflory w pasiece.

Kolejny prelegent, mgr inż. Sebastian Górecki z Politechniki Łódzkiej zaprezentował temat pt. „Inteligentne ule – nowoczesność jako wsparcie w naturalnym procesie leczenia pszczół”. W swoim wystąpieniu skupił się na wprowadzeniu nowoczesnych technologii do pszczelarstwa, aby wspomóc naturalne procesy leczenia pszczół. Zaprezentował rozwiązania oparte na inteligentnych ulach, które mogą stanowić nowatorskie wsparcie dla pszczół w procesie naturalnego leczenia. Technologie jakie zostały zastosowane w projektowanym przez niego inteligentnym ulu mają na celu monitorowanie zdrowia pszczół oraz poziomu populacji i środowiska, w jakim żyją. Zastosowanie inteligentnych uli niesie ze sobą wiele korzyści. Wspomagają one wczesne wykrywanie problemów zdrowotnych w ulu, co pozwala na szybką reakcję pszczelarza i uniknięcie potencjalnych masowych strat. Dzięki monitorowaniu parametrów środowiskowych, takich jak temperatura i wilgotność, pszczelarze mogą lepiej dostosować swoje działania do warunków naturalnych, co wpływa na zdrowsze i bardziej efektywne kolonie pszczół. Włączenie nowoczesnych technologii, takich jak inteligentne ule, w gospodarkę pasieczną może przyczynić się do ochrony pszczół i zapewnienia zgodności z naturą. Dzięki takim innowacyjnym rozwiązaniom pszczelarze mają szansę na zrównoważone i efektywne prowadzenie swojej działalności, co ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia ekosystemów i rolnictwa opartego na zapylaniu przez te niezastąpione owady.

Ostatnia część konferencji poświęcona była tzw. pastwiskom pszczelim. Wykład na temat  drzew i krzewów szczególnie przydatnych do ich wzbogacenia zaprezentował inż. Wojciech Kotlicki z Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wyszkowie.  Pastwiskiem pszczelim nazywamy ogół roślin pożytkowych rosnących dziko lub uprawianych w promieniu lotu pszczół z danego pasieczyska. Oszacowanie jego zasobności oraz możliwości jego wykorzystania jest jednym z zasadniczych, a zarazem najtrudniejszych zadań pszczelarza. Sprawne przeprowadzenie jego oceny wymaga przede wszystkim wiedzy z zakresu botaniki pszczelarskiej, ale również ekologii, biologii rodziny pszczelej oraz gospodarki pasiecznej. Podstawą do przeprowadzenia oceny zasobności pastwiska pszczelego jest oszacowanie składu gatunkowego poszczególnych roślin miododajnych oraz zajmowanej przez nie powierzchni w promieniu określonym długością produktywnej odległości lotu. Odległość ta to od 1 km w rejonach o bogatych pożytkach i wysokim napszczeleniu do 2 km w okolicach o słabych pożytkach. Na ogół  jednak przyjmuje się odległość 1,5 km od pasieki, a więc wyznaczającą obszar o powierzchni ok. 700 hektarów. Źródła pożytku znajdujące się w większej odległości od pasieki mają drugorzędne znaczenie. Duże znaczenie w ocenie pastwiska pszczelego ma również napszczelenie terenu, a więc obecność i wielkość innych pasiek w okolicy.

Szacując  zasobność pastwiska pszczelego  i porównując ją z zapotrzebowaniem na wziątek naszych rodzin pszczelich, należy mieć na uwadze, że w warunkach przyrodniczych Polski pszczoły są w stanie zebrać 50-60% dostępnego na danym terenie nektaru. Resztę pobierają inne owady, wypłukuje go deszcz, jest niedostępny z powodu złej pogody itp. Po przeanalizowaniu stanu pożytków w zdecydowanej większości okolic Polski można dojść do wniosku, że ich stan niemal nigdy nie jest w pełni optymalny, nawet jeżeli podstawą do decyzji o liczbie rodzin ustawionych w okolicznych pasiekach były prawidłowo wykonane  szacunki i obliczenia mające zapewnić  optymalne wykorzystanie pożytków głównych przez pszczoły. Jest tak dlatego, że w idealnej sytuacji rosnące w zasięgu lotu rośliny powinny zapewnić, poza obfitymi zbiorami miodu towarowego, również ciągły pożytek rozwojowy w pozostałych okresach, zwłaszcza wczesną wiosną w czasie intensywnego rozwoju rodzin pszczelich, oraz w drugiej połowie lata, w czasie wychowu pokolenia zimowego, ale także na przełomie lata i jesieni , tak by pszczoły w ostatnie ciepłe dni mogły nazbierać nieco świeżego pyłku. Co bardzo ważne, przez cały sezon źródła pożytku powinny być  zróżnicowane, tak by pszczoły miały możliwość pozyskiwać wartościowy pyłek z różnych gatunków roślin jednocześnie. Jak wiadomo, nieurozmaicona dieta pyłkowa jest jednym z czynników które najfatalniej wpływają na odporność i kondycję pszczół.

 Idealne warunki pożytkowe to takie, dzięki którym pszczelarz nie musiałby stymulować wiosennego rozwoju, podawać suplementów, podkarmiać na siłę latem, martwić się o rabunki i odpowiednią ilość pierzgi w gniazdach przed zimą. Mógłby wówczas osiągnąć bardzo dobre wyniki produkcyjne i jednocześnie zachować wysoki poziom dobrostanu. Jest to stan niezwykle trudny, a w wielu sytuacjach po prostu niemożliwym do osiągnięcia. Nie oznacza to jednak, że do ideału nie należy stale i z uporem dążyć. Wojciech Kotlicki wskazał wartościowe dla pszczół miodnych gatunki drzew i krzewów wzbogacających pastwisko pszczele. Rośliny zielne są najczęściej mniej trwałe i trudniejsze do wprowadzenia do krajobrazu). Z kolei przy dobrze przemyślanej i przeprowadzonej akcji nasadzeniowej drzew i krzewów miododajnych mogą one służyć pszczelarzom, pszczołom i innym organizmom przez dziesiątki, a może nawet przez setki lat.

Myślę, że wykłady zaprezentowane w Zarzeczewie z pewnością dopomogą pszczelarzom w prowadzeniu gospodarki pasiecznej z wykorzystaniem innowacji, a jednocześnie w taki sposób, aby była ona przyjazna środowisku i zgodna z naturą.

 

Anna Dykczyńska, KPODR

W artykule wykorzystano materiały udostępnione przez wykładowców.
Prezentacja2-P.Nowotnik – 06.08.2023
Prezentacja4-Kotlicki-Drzewa i krzewy 06.08.23
Prezentacja3-S.Górecki
Prezentacja1-Szyszko

image_print