Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Poznaj Smak Produktu Rodzimego na przykładzie jagnięciny rasy rodzimej

POZNAJ SMAK PRODUKTU RODZIMEGO

Twórz go i kreuj z niego!!!

Relacja z warsztatów, które odbyły się 20 kwietnia w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie
Program wspólny – Instytutu Zootechniki PIB z Krakowa;
Szlaku Niech Cię Zakole i Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie

 

W warsztatach brały udział Panie z Kół Gospodyń Wiejskich oraz młodzież ze szkół kształcących w zawodzie technik usług gastronomicznych z Karolewa i Bielic.

Prowadzącymi warsztaty byli:

dr Paweł Radomski – koordynator projektu z Instytutu Zootechniki PIB w Krakowie
Piotr Lenart – moderator i koordynator szlaku Niech Cię Zakole;
Błażej Mirota – kuchmistrz Pałaców Ostromecka.

Temat warsztatów: „Poznaj Smak Produktu Rodzimego na przykładzie jagnięciny rasy rodzimej merynos i wrzosówka”.

Realizowane były wg założonego programu:

  1. Trufla wśród mięs jagnięcina na przedwiośniu – od przekąski do deseru;
  2. Kompozycja menu piknik w agroturystycei wydarzenie plenerowe – równowaga mięsności i jarskości
  3. Certyfikacja znakiem jakości Rodzima Rasa jako atut oferty w gastronomii wiejskiej i agroturystyce.

Istotą warsztatów było poznanie walorów PRODUKTU RODZIMEGO – PRAWDZIWEGO – LOKALNEGO – WŁASNEGO i praca na nim, tworzenie z niego…, a nie z obcego, przemysłowego, marketowego.

Uczestnicy podzieleni zostali na zespoły kulinarno-kreatywne: „Kanapkowcy – Zupaki –Zielanie”;  „Kiełbaśnicy – Kotletnicy”;  „Pieroganie”. Pracowali pod kierunkiem ekspertów kulinarnych w zespołach mieszanych: „uczniowie + gospodynie”.

„KANAPKOWCY – ZUPAKI – ZIELANIE”

Jarsko i dziarsko – łączyli bazę mięsną i jarską; tworzyli z jagnięciny oraz sezonowo dostępnych warzyw/jarzyn, nabiału i ziół. Tworzyli i aranżowali:

– Talerz i Stół Rodzimych Smaków złożony z gotowych produktów mięsnych z jagnięciny w otoczeniu jarskich dostępnych na przedwiośniu – wyroby i wędliny z jagnięciny oraz masło, twaróg, jaja – kompozycje z ziołami;

– Wykonali zupę ajntopf jagnięcy na przedwiośniu;

– Podpłomyki i kanapki – pajdy, sznytki – mięsne, jarskie i półjarskie.

„KIEŁBAŚNICY – KOTLETNICY” – pracowali na elementach/farszach mięsnych, z różnymi dodatkami –„zakolce” i „wrapy z wiślanej skarpy”.

– Aranżowali do podania „kiełbaski i kotlety”: na talerzu, prosto do ręki z pieczywem lub na pieczywie z lokalnym dodatkami;

– Wykonali kapustę z brzadem, kapustę z jabłkiem i tymiankiem i ziołami Makowego Lata, jako dodatek do potraw z mięsa danej rodzimej rasy;

– Sosy naturalne, własne marynaty i pikle.

PIEROGANIE – NALEŚNIKI – DESER

Ten zespół pracował na mięsie „bigoski z jagnięciny bez kapusty krztyny” w wariacjach pierogowych i naleśnikowych – dobierano kształt pieroga/naleśnika i ciasto do danego farszu.

-Wykonali i aranżowano deser – „konfitura jagnięca na pierniku”.

Warsztaty kreatywno-kulinarne miały na celu tworzenie, wdrażanie i promowanie produktów i potraw wykonywanych wyłącznie w oparciu o lokalny potencjał hodowlany ras rodzimych, jak: jagnięcina rasy merynos, wrzosówka, gęś kołudzka, wieprzowina rasy puławska. Tworząc z nich potrawy uwzględniamy sezonowość i czerpiemy z roślinnego otoczenia, niezbędnego do kompozycji menu. Modelowym przykładem regionalnej marki kulinarnej opartej na potrawach i produktach ras rodzimych jest szlak kulinarny „Niech Cię Zakole”. Nie można bowiem wytwarzać produktu lokalnego, nazywać go takim, jeśli powstał z surowca pochodzenia obcego, czy też z chowu przemysłowego albo został wyhodowany bez respektu dla naturalnych cykli rozrodczych oraz sezonowości.

Każdy region, obszar, powiat, gmina, wieś, gospodarstwo powinny dążyć do zagospodarowania własnego potencjału i z niego wpierw czerpać.

Relacja: Beata Chełminiak i Piotr Lenart

image_print

Warsztaty serowarskie realizowane w ramach operacji „Mistrz serowarstwa”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

 

19 kwietnia 2023 r. w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej odbyły się pierwsze z cyklu czterech warsztatów serowarskich realizowanych w ramach operacji „Mistrz serowarstwa”. Zgodnie z założeniami uczestnikami byli rolnicy zajmujący się przetwórstwem mleka lub posiadacze krów mlecznych i kóz.

Warsztaty poprowadził Sylwester Wańczyk, doświadczony szkoleniowiec, aktywnie działający producent, doskonale orientujący się w trendach panujących na rynku mleczarskim. Uczestników przywitał Dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie Pan Ryszard Kamiński.

Na rynku serowarskim panuje duża konkurencja. Aby się utrzymać producenci muszą się wyróżnić wprowadzając nowe produkty bądź ulepszyć te, które już produkują. Skyr, labneh oraz napoje fermentowane to produkty obecnie pożądane przez wymagającego konsumenta. Warsztaty były okazją aby zgłębić tajniki ich wytwarzania jak również porozmawiać o kosztach ich produkcji i opłacalności. Skyr to wywodzący się z Islandii produkt nabiałowy, wytwarzany na bazie zsiadłego mleka. Labneh serek produkowany z jogurtu, pochodzący z Bliskiego Wschodu. Oba produkty powstają na skutek odpowiedniego odsączania napojów fermentowanych. Na warsztatach oprócz techniki ich wytwarzania uczestnicy poznali różne sposoby wzbogacania ich smaku poprzez dodatek ziół, owoców, olejów. Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Wielu producentów rozważa rozszerzenie swojej oferty o produkty, których tajniki wytwarzania poznali w Minikowie.

Tekst: Beata Chełminiak
Fot.: Damian Oparzela

 

 

 

image_print

Kujawsko-Pomorski dzień doradztwa rolniczego

20 kwietnia w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie odbyła się konferencja pn. „Kujawsko-Pomorski dzień doradztwa rolniczego”.

Spotkanie było doskonałą okazją do spotkania przedstawicieli instytucji, samorządów, rolników, mieszkańców obszarów wiejskich, doradców i emerytowanych pracowników Ośrodka.

W całym kraju trwają obchody 100-lecia doradztwa rolniczego, konferencja była elementem tego wydarzenia organizowanym na szczeblu wojewódzkim oraz okazją do uczczenia 67-lecia działalności Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
w Minikowie KPODR.

 Gościliśmy wielu wspaniałych gości i prelegentów.

  • • Najważniejsze działania KPODR przedstawił dr Ryszard Kamiński, dyrektor KPODR w Minikowie
  • • Stulecie Doradztwa Rolniczego w odrodzonej Polsce zaprezentował pan Ireneusz Drozdowski, dyrektor CDR w Brwinowie
  • • Zarys historii doradztwa rolniczego na terenie obecnego województwa kujawsko-pomorskiego zaprezentował pan Marek J. Nowacki, dyrektor Oddziału w Przysieku
  • • Wpływ doradztwa rolniczego na zmiany rolnictwa i wsi był tematem wystąpienia – dr hab. Romana Sassa

Wręczono nagrody jubileuszowe dla pracowników Ośrodka.

Uroczystość uświetnił występ Zespołu „Jabłoneczka” z Sadek.

 

Katarzyna Szczepaniak
KPODR w Minikowie

fot. Marzena Zwiewka

image_print

Krajowe Dni Pola – Co nas czeka na największym, bezpłatnym wydarzeniu rolniczym w tym roku?

Ponad 400 odmian roślin uprawnych, setki zwierząt, nowoczesny oraz historyczny sprzęt rolniczy, występy regionalnych zespołów, rękodzieło, degustacje na stoiskach kół gospodyń wiejskich oraz całkowicie darmowy wstęp dla każdego chętnego – to wszystko, a nawet wiele więcej, czeka na osoby, które już 3-5 czerwca pojawią się w Sielinku, koło Opalenicy, na IV Krajowych Dniach Pola organizowanych przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

– Krajowe Dni Pola będą największym wydarzeniem w historii organizowanym przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Jesteśmy szczęśliwi, że ta impreza będzie mogła odbyć się w Sielinku i z niecierpliwością czekamy na rozpoczęcie – mówi Jacek Sommerfeld, dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Natomiast Michał Sosiński, komisarz Krajowych Dni Pola w Sielinku, dodaje: – Wielkopolska od dziesięcioleci kojarzy się ze stosowaniem innowacyjnych rozwiązań w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Chcemy podczas naszego wydarzenia kontynuować ten przekaz.

Wszystkie najważniejsze informacje dotyczące Krajowych Dni Pola Sielinko 2023 dostępne są także na stronie internetowej wydarzenia – www.dnipola2023.pl.

 

Główne atrakcje Krajowych Dni Pola czekają na odwiedzających w sobotę oraz niedzielę, 3-4 czerwca. Oficjalne otwarcie wydarzenia będzie miało miejsce w sobotę. Aby ułatwić poruszanie się po miejscu imprezy, cały teren Krajowych Dni Pola został podzielony na kilka stref tematycznych.

Strefa poletek demonstracyjnych
Najważniejszym miejscem na Krajowych Dniach Pola będzie strefa poletek demonstracyjnych. Na odwiedzających czeka ponad 400 odmian roślin uprawnych. Specjaliści WODR z zakresu produkcji roślinnej od miesięcy pracują nad tym, by poletka zostały jak najlepiej przygotowane.
Oprócz możliwości obejrzenia, jak prezentują się poszczególne odmiany, na odwiedzających nasze poletka czekają także różnorodne inne atrakcje jak na przykład pokaz działania N-Testera, zautomatyzowanego pobierania prób glebowych, pielnika w kukurydzy czy rozmowy na temat flory i entomofauny pasów kwietnych.
– Przy poletkach demonstracyjnych będą znajdowały się zarówno stoiska Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, partnerów wydarzenia oraz firm nasiennych – mówi Łukasz Kuleczka, specjalista do spraw produkcji roślinnej, który odpowiada za przygotowanie poletek.

Strefa Innowacje i Nauka Praktyce
Tegoroczne Krajowe Dni Pola odbywają się pod hasłem „Rolnictwo Innowacyjne”, dlatego też, oprócz poletek demonstracyjnych, jednym z najważniejszych miejsc będzie Strefa Innowacji i Nauka Praktyce. Znajdą się w niej stoiska różnorodnych instytucji oraz firm, które wdrażają coraz nowocześniejsze rozwiązania w rolnictwie.
Ponadto, strefa będzie też miejscem, w którym będą prowadzone wykłady, debaty czy pokazy z zakresu rolnictwa precyzyjnego. Odwiedzający będą mogli usłyszeć między innymi o sztucznej inteligencji w rolnictwie czy faktach i mitach związanych z jakością żywności.
– Nowoczesne rozwiązania już od jakiegoś czasu odważnie wkraczają do polskiego rolnictwa i są coraz chętniej wykorzystywane przez rolników. Jako WODR, promujemy nowatorskie technologie oraz zachęcamy rolników, by odważnie z nich korzystali. Dlatego też rolnictwo innowacyjne jest tematem przewodnim tego wydarzenia – mówi dyrektor Jacek Sommerfeld.

Strefa Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych
Na Krajowych Dniach Pola nie mogło także zabraknąć strefy Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, która co roku przyciągała tłumy odwiedzających do Sielinka. W tym roku będzie można obejrzeć najpiękniejsze okazy bydła mlecznego, bydła mięsnego, owiec, drobiu, królików czy koni. Tradycyjnie, wybrane zostaną także czempiony i superczempion Wystawy. Łącznie obejrzeć można około 450 zwierząt!
– Oprócz tych gatunków zwierząt, pojawią się inne, mniej spotykane, ale tutaj nie póki co nie chcę zdradzać szczegółów, po prostu trzeba przyjechać i zobaczyć na własne oczy – mówi Wioleta Barczak, koordynator strefy wystawy zwierząt.

Strefa Rozwoju Obszarów Wiejskich
Występy regionalnych zespołów muzycznych, warsztaty z tworzenia biżuterii, nauka tkania na krosnach, możliwość samodzielnego wyrobu masła, młócenia zboża cepami, tworzenia świeczek pszczelich czy warsztat wyplatania koszyków z wikliny – między innymi takie atrakcje czekają na odwiedzających w strefie Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Będzie to miejsce, w którym będzie można zapoznać się lepiej z wielkopolską tradycją, kulturą i rękodziełem, poznać regionalną historię lub spróbować potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich.
– Zależy nam na tym, by Krajowe Dni Pola były nie tylko świętem rolników, ale wydarzeniem, w którym każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie – mówi dyrektor Jacek Sommerfeld. Tuż obok strefy Rozwoju Obszarów Wiejskich znajdzie się również ekspozycja historycznego sprzętu rolniczego, którą przygotuje Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Strefa Ogrodnictwa
Po raz pierwszy na Krajowych Dniach Pola mocno zaakcentowana zostanie także tematyka ogrodnictwa. Czołowe firmy zaprezentują ofertę najnowszych środków produkcji i technologii dla szeroko rozumianego ogrodnictwa. Ponadto, w punkcie konsultacyjnym fachowych porad będą udzielali naukowcy. Oprócz tego w strefie znajdzie się także punkt degustacyjny jakości owoców i warzyw, w tym przetworzonych, pochodzących z Wielkopolski.
– Ogrodnictwo nazywane jest awangardą rolnictwa. Określa się tak choćby ze względu na bardzo złożone i zaawansowane technologicznie rozwiązania – mówi Stanisław Zabarski, koordynator strefy ogrodnictwa. Tuż obok strefy ogrodnictwa znajdzie się również tradycyjny kiermasz ogrodniczy.

Strefa Energii dla Rolnictwa
Tematyką której nie może zabraknąć na Krajowych Dniach Pola jest również energia dla rolnictwa. W tej strefie zainteresowani będą mogli uzyskać wiedzę na temat odnawialnych źródeł energii, biogazu czy zielonego wodoru. Ponadto, zostaną zaprezentowane nowoczesne rozwiązania w zakresie odnawialnych źródeł energii, pomp ciepła, magazynów energii oraz energooszczędnych technologii.
Zainteresowane osoby będą mogły również uzyskać informacje na temat wykorzystania surowców rolniczych do produkcji biomasy i biogazu, a także poznać zastosowanie zielonego wodoru. Do dyspozycji rolników będą także fachowcy, którzy opowiedzą o sposobach oszczędzania energii, a także udzielą bezpłatnych porad dotyczących działań wspierających obniżanie kosztów energii oraz możliwości dofinansowania inwestycji w zieloną energię dla gospodarstw rolnych.

Strefa Wielkopolskich Targów Rolniczych
Odwiedzający będą mogli również podziwiać nowoczesny sprzęt rolniczy, który będzie dostępny w strefie Wielkopolskich Targów Rolniczych. W tej strefie pojawią się również stoiska różnorodnych firm związanych z rolnictwem, na których będzie można zaopatrzyć się na przykład w środki do produkcji roślinnej, pasze i tym podobne.

Instytuty i Ośrodki Doradztwa Rolniczego
Na Krajowych Dniach Pola będzie można zapoznać się także z działalnością różnorodnych instytutów związanych z rolnictwem oraz wszystkich wojewódzkich Ośrodków Doradztwa Rolniczego. Oferta tych podmiotów będzie dostępna w strefie doradztwa i instytutów, która znajdzie się obok sceny głównej.

Wielkopolskie Fyrtle i Aleja Pszczelarska
Nowością na Krajowych Dniach Pola będzie zaangażowanie ze strony lokalnych samorządów, które będą przedstawiały swoją ofertę w strefie Wielkopolskie Fyrtle.
– To miejsce, w którym samorządy z okolic Sielinka będą mogły zaprezentować wszystko, co najlepsze na ich terenie. Będzie można tam również zapoznać się z ofertą turystyczną Wielkopolski – opowiada dyrektor Sommerfeld.
Tuż obok strefy Wielkopolskie Fyrtle, będzie również Aleja Pszczelarska, na której będzie można zobaczyć, jak wyglądały stare ule lub jak prezentuje się profesjonalny strój pszczelarza.

Dzień Młodego Rolnika
Trzeci dzień Krajowych Dni Pola, czyli poniedziałek, 5 czerwca, będzie szczególnie istotny dla uczniów rolniczych szkół średnich. Dzień Młodego Rolnika, bo o nim mowa, będzie poświęcony wyłącznie uczniom, którzy przyjadą do Sielinka z całej Polski.
Na uczniów czekają różnorodne lekcje polowe ze wszystkich dziedzin rolnictwa, czyli technologii produkcji roślinnej i zwierzęcej, ekologii i ochrony środowiska, rozwoju obszarów wiejskich oraz ekonomiki.
– Uczniowie są przyszłością polskiego rolnictwa, dlatego zależy nam na tym, by mogli zapoznać się z najnowocześniejszymi rozwiązaniami, które mogą być wykorzystywane w gospodarstwach – mówi dyrektor Jacek Sommerfeld.

Imprezy towarzyszące
Chociaż obchody główne Krajowych Dni Pola odbędą się w dniach 3-5 czerwca w wielkopolskim Sielinku, to imprezy towarzyszące temu wydarzeniu odbywają się przez cały rok w całej Polsce.
Tuż przed Krajowymi Dniami Pola, w dniach 1-2 czerwca odbędą się konferencje i pokazy na poletkach demonstracyjnych Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze oraz Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej.

Patroni Krajowych Dni Pola
IV Krajowe Dni Pola Sielinko 2023 zostały objęte patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa, Wojewody Wielkopolskiego Michała Zielińskiego, Marszałka Województwa Wielkopolskiego Marka Woźniaka, Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Patronami medialnymi Krajowych Dni Pola Sielinko 2023 są: TVP3 Poznań, Radio Poznań, Radio Emaus, Głos Wielkopolski, portale NaszeMiasto.pl, Wieści Rolnicze, Top Agrar, Agro Profil, Wiadomości Rolnicze Polska, Poradnik Gospodarski, wydawnictwo APRA, portal Farmer.pl, portal Gospodarz.pl.


Głównymi partnerami naukowymi Krajowych Dni Pola są: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu, Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych.

Ponadto, Krajowe Dni Pola będą także jednym z elementów obchodów 100-lecia państwowego doradztwa rolniczego w Polsce, które przypada w 2023 roku.

image_print

Spotkanie partnerów projektu FARMWELL – Braszów, Rumunia, 28-29 marca 2023

Spotkanie partnerów projektu FARMWELL – Braszów, Rumunia, 28-29 marca 2023

W dniach 28-29 marca przedstawiciele KPODR w Minikowie uczestniczyli w spotkaniu partnerskim projektu FARMWELL w Rumunii. Pierwszy dzień spotkania był podzielony na dwie części:
1. Produkcję krótkich filmów, promujących innowacje społeczne z 6 krajów partnerskich
2. Rozmowy stolikowe na temat finalizacji ważnych elementów projektu:
• analiz społecznej stopy zwrotu z wybranych innowacji, czyli opłacalności i wymiernych korzyści z danych działań,
• zaleceń dotyczących zmian legislacyjnych i instytucjonalnych, które wsparłyby rozwój przedstawionych innowacji społecznych,
• przegląd studiów przypadku poszczególnych innowacji, uwzględniających ich powiązanie i wpływ na rolników.

Drugi dzień to podsumowanie dotychczasowych działań w projekcie i plany na jego finalny etap (do grudnia 2023 r.) oraz wizyty u rolników. Ostatnia faza projektu będzie skoncentrowana na zebraniu praktycznych informacji o innowacjach (artykułów, nagrań, instrukcji itp.) w formie Zestawu Narzędzi (z ang. toolbox), który będą mogli wykorzystać rolnicy oraz instytucje rolnicze do wprowadzenia podobnych rozwiązań w innych regionach i krajach.

Najważniejszą częścią wyjazdu była wizyta w terenie. Zespół odwiedził 4 różne gospodarstwa rolne i usłyszał o doświadczeniach ich właścicieli. Były to: gospodarstwa rodziców i dzieci, dwóch pokoleń hodowców krów i owiec, którzy część mleka wysyłają lokalnemu przetwórcy, a część przerabiają na sery; gospodarstwo małżeństwa sadowników produkujących z pomocą przetwórcy zdrowe soki owocowe oraz gospodarstwo agroturystyczne dwóch przyjaciółek, które wyremontowały zabytkowy saksoński dom i zapraszają do niego na zdrowe dania, przygotowane z produktów od lokalnych wytwórców oraz z własnego ogrodu. Głównym problemem zgłaszanym przez rolników jest brak wsparcia doradczego, a tym samym trudności z dotarciem do informacji o dostępnych innowacyjnych programach i dotacjach, z jakich mogliby skorzystać, by dalej się rozwijać.

Wymiana poglądów i doświadczeń przyczyniła się do lepszego zrozumienia zróżnicowanych realiów, w jakich funkcjonują rolnicy w różnych krajach. Tym niemniej dobre przykłady warte są promowania, bo mogą być zaadaptowane do lokalnych uwarunkowań. Zachęcamy do obejrzenia serii filmów o innowacjach: https://www.youtube.com/@FARMWELLHorizon/playlists

image_print

MISTRZOWIE AGRO Wielki plebiscyt sołecki i rolniczy rozpoczęty. Zgłoś swoich kandydatów do nagród!

Po raz kolejny zostaną przyznane prestiżowe nagrody w największym plebiscycie wiejskim i rolniczym, który w naszym województwie prowadzą „Express Bydgoski”, „Gazeta Pomorska” i „Nowości Dziennik Toruński”, a w całej Polsce inne dzienniki regionalne oraz serwis i magazyn „Strefa Agro”. Zgłoś swoich kandydatów do wyróżnień. Na laureatów czekają zaszczytne tytuły i nagrody finansowe. Plebiscyt, który jest prowadzony pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zakończy ogólnopolski finał i gala Mistrzów Agro, na której zostaną wręczone główne nagrody.

– Plebiscyt Mistrzowie Agro to wielka akcja prezentująca w gazecie, w internecie i w mediach społecznościowych, życie polskiej wsi i jej mieszkańców, ich działania i sukcesy. To także doskonała okazja dla wiejskich społeczności, aby docenić tych, którzy kształtują ich codzienne życie – mówi Katarzyna Niedzwiecka, koordynator akcji. – Z kolei dla uczestników akcji to okazja, aby zaprezentować swoje dokonania w skali województwa, a nawet całego kraju i zdobyć nagrody.

Zaszczytne tytuły zostaną przyznane najpierw w powiatach, później na szczeblu województw, a następnie w skali całego kraju. Jesienią przyjdzie czas na wielkie podsumowanie plebiscytu. Główne nagrody zostaną wręczone podczas wielkiej ogólnopolskiej gali, które odbędzie się w Sali Wielkiej na Zamku Królewskim w Warszawie.

– Tegoroczna edycja będzie wyjątkowa – dodaje Katarzyna Niedzwiecka. – Jej partnerem został PKO Bank Polski, czyli największy bank nie tylko w Polsce, lecz także w Europie Środkowej.

Kandydatów do nagrody zgłaszać można na www.pomorska.pl/agro

Kandydatów do nagród w plebiscycie Mistrzowie Agro nominują partnerzy, patroni akcji i nasi dziennikarze. Lecz swoje propozycje nominacji mogą zgłaszać także Czytelnicy – mieszkańcy sołectw z naszego województwa. W tym roku nagrody zostaną przyznane w sześciu kategoriach:

ROLNIK ROKU

W tej kategorii zostaną nagrodzeni rolnicy wszelkich specjalizacji działający we wszystkich gałęziach rolnictwa. Mniej istotna jest w tym przypadku wielkość prowadzonego gospodarstwa. Ważna jest za to postawa rolnika, jego rola w społeczności. Rolnicy będą mogli pochwalić się swoimi osiągnięciami.

SOŁTYS ROKU

Tradycyjnie w plebiscycie zostaną nagrodzeni sołtysi – czyli przedstawiciele pierwszego szczebla samorządu, reprezentanci gminy w sołectwach. Wielu z nich to zaangażowani społecznicy, którzy działają na rzecz sołectwa i reprezentują je na zewnątrz. Pomagają mieszkańcom i cieszą się ich zaufaniem. Niektórzy są wybierani na swoją funkcję od wielu lat, inni zyskali poparcie w ostatnich wyborach. Wśród sołtysów wiele jest aktywnych i zaangażowanych kobiet.

LIDERKA / LIDER SPOŁECZNOŚCI ROKU

To nowa kategoria naszego plebiscytu utworzona w odpowiedzi na sugestie uczestników i laureatów poprzedniej edycji akcji. Nagrodzimy osoby, które mają wielki wpływ na życie wiejskich społeczności. Kim są liderzy wiejskiej społeczności? Może być nim zasłużony strażak OSP, może nauczycielka albo ksiądz z miejscowej parafii. W każdej społeczności znaleźć można ludzi, którzy animują jej codzienne życie, skupiają wokół siebie ludzi i angażują ich do działania. To właśnie ich nagrodzimy w tej kategorii plebiscytu.

 

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH ROKU

Koła Gospodyń Wiejskich to absolutnie wyjątkowa aktywność mieszkanek polskich wsi, która ma blisko 150-letnią tradycję. Koła łączą kobiety bez względu na status społeczny, materialny, czy wykształcenie. W ramach działalności KGW angażują się na różnych polach życia społeczności. Prowadzą aktywność kulturalną, charytatywną, kultywują i rozwijają dziedzictwo kulinarne regionu. Koła działają także na rzecz samorozwoju ich członkiń zajmując się rozwojem ich pasji i zainteresowań. W naszym plebiscycie nagrodzimy i zaprezentujemy w regionalnym i ogólnopolskim zasięgu koła, które cieszą się największym uznaniem lokalnej społeczności.

AGROTURYSTYKA ROKU

W ostatnich latach nieustannie rośnie popularność wypoczynku blisko natury, blisko tradycji i dziedzictwa kulturowego. Za sprawą tego rozwija się branża agroturystyczna. Wielu rolników przekształca swoje gospodarstwa lub w ich ramach uruchamia działalność o takim charakterze. Z kolei osoby, które wcześniej nie były rolnikami, inwestują na wsi tworząc ośrodki agroturystyczne i zwiększając tym samym atrakcyjność turystyczną naszego regionu.

SOŁECTWO ROKU

W naszym plebiscycie będzie wiele nagród indywidualnych, jednak jest kategoria, w której chcemy zaprezentować działania większych grup mieszkańców polskich wsi. Dlatego w kategorii Sołectwo Roku opiszemy i zaprezentujemy wyróżniające się sołectwa, w których zdaniem ich mieszkańców wiele się dzieje i dobrze się żyje. W głosowaniu zostanie przyznany tytuł Sołectwo Roku.

Więcej informacji i zgłoszenia na www.pomorska.pl/agro

image_print

Ochrona Zasobów przyrodniczych na obszarach wiejskich

5 kwietnia 2023 r. odbyło się szkolenie online „Ochrona Zasobów przyrodniczych na obszarach wiejskich”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Oddział w Przysieku oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu.  W szkoleniu wzięło udział 39 osób. Byli  to rolnicy, doradcy rolni, samorządowcy oraz osoby zainteresowane ochroną przyrody na obszarach wiejskich.

Ryszard Zarudzki, zastępca dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie dokonał oficjalnego otwarcia i przywitał zgromadzonych słuchaczy oraz prelegentów. Tematyka, którą przedstawiali  wykładowcy obejmowała  szeroki wachlarz zagadnień związanych z ochroną przyrody na obszarach wiejskich.  To właśnie przyroda jest dobrem całej ludzkości, źródłem zasobów, dzięki którym zaspokajamy podstawowe potrzeby życiowe. Dla wielu stanowi także synonim piękna. Z tego powodu pragniemy zachować ją w jak najmniej zmienionej formie dla następnych pokoleń. Jej ochrona jest niezbędna do zapewnienia człowiekowi, jego niezbywalnych praw – do oddychania świeżym powietrzem, picia czystej wody, spożywania zdrowej żywności i wychowywania dzieci w niezaśmieconym środowisku.

Bardzo interesujący wykład pt.: „Czynna ochrony przyrody w gospodarstwie rolnym”, przedstawił przyrodnik i ornitolog  Krzysztof Konieczny z Fundacji  Przyrodniczej Pro Natura, który jest również autorem ciekawego bloga przyrodniczego panodprzyrody.pl. Na co dzień zajmuje się badaniem ptaków i czynną ochroną przyrody. Jest autorem i współautorem wielu projektów z zakresu ochrony gatunków i siedlisk. Szuka rozwiązań łączących rozwój wsi z poszanowaniem wartości przyrodniczych. W bardzo ciekawym wykładzie przedstawił jak możemy chronić przyrodę w gospodarstwie rolnym. Jak skutecznie i małym nakładem kosztów stwarzać warunki do bytowania różnych gatunków ptaków i zwierząt w naszym gospodarstwie czy ogrodzie.  

Z kolei dr Robert Borek z IUNG -PIB w Puławach, przedstawił temat „Poprawa bioróżnorodności gruntów rolnych w ramach WPR 2023-2027 na przykładzie nowych norm Dobrej Kultury Rolnej i zadrzewieniowych interwencji inwestycyjnych.”  W ramach swoich badań naukowych zajmuje się między innymi  tematyką  związaną z  adaptacją rolnictwa wobec zmiany klimatu, systemami rolno-leśnymi, agroekologią oraz zadrzewieniami. Chętnie podzielił się z uczestnikami  wiedzą o bogactwie bioróżnorodności gleby i roli mikroorganizmów glebowych. Przedstawił dobre praktyki ochrony bioróżnorodności w skali krajobrazu, przegląd prawa UE dot. bioróżnorodności w rolnictwie oraz schemat Zielonej Architektury WPR. Nie zabrakło również informacji na temat interwencji zadrzewieniowych i rolno-leśnych.

Poniżej zamieszczamy zapis video szkolenia

Karina Wroniecka
KPODR w Minikowie, Oddział w Przysieku

image_print

Rozwiązanie krzyżówki marcowej – Środowisko ponad wszystko

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

wraz z

Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu

zorganizował konkurs – krzyżówkę pn.: „Środowisko ponad wszystko”, która zamieszczona była w marcowym wydaniu naszego miesięcznika, w ramach projektu ekologicznego pn.: „Ekologia i środowisko – dobre praktyki i dalsze wyzwania – edukacja i informacja dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego”.

W konkursie udział wzięło 26 osób, spośród których 31 marca komisja konkursowa wyłoniła jednego zwycięzcę. Laureatką konkursu została Pani Justyna Tarkowska, która w wyznaczonym terminie nadesłała prawidłowe hasło – Zniszczymy las nie będzie nas. Nagrodą w konkursie był zestaw ekologicznych środków czystości oraz ekologiczne oleje i herbaty. Pani Justynie gratulujemy wiedzy i serdecznie zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach. Jednocześnie prosimy Panią Justynę o kontakt pod nr. tel.: 723 330 695 lub adresem: lidia.saganowska@kpodr.pl, w celu ustalenia przesyłki nagrody.

Tekst i zdjęcie: Lidia Saganowska KPODR Minikowo

image_print