Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Rozstrzygnięcie konkursu – krzyżówki pn. „W zgodzie z naturą”

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
wraz z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu 
zorganizowali konkurs – krzyżówkę pn. „W zgodzie z naturą”,
która zamieszczona była w lipcowym wydaniu naszego miesięcznika
w ramach projektu ekologicznego pn. „Ochrona środowiska – edukacja, informacja i promocja dobrych praktyk
dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego
– kampania edukacyjno – informacyjna dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego”.

W konkursie wzięło udział 12 osób, spośród których 29 lipca komisja konkursowa wyłoniła jednego zwycięzcę. Laureatką konkursu została Pani Kornelia Wąsowska, która w wyznaczonym terminie nadesłała prawidłowe hasło, które brzmiało – Ty i ja, zagrajmy w zielone. Nagrodą w konkursie był zestaw naczyń próżniowych do przechowywania żywności oraz pojemniki na przekąski. Pani Kornelii gratulujemy wiedzy i serdecznie zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach oraz poszerzania swojej wiedzy z zakresu ekologii i ochrony środowiska. 

Tekst i zdjęcie: Lidia Saganowska KPODR w Minikowie

image_print

EKOLOGICZNE ZAGOSPODAROWANIE ZAGRODY WIEJSKIEJ – szkolenia

 

Od 6 czerwca do19 lipca 2022 r. w 19 Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego w województwie kujawsko-pomorskim, zorganizowane zostały szkolenia pt. „Ekologiczne zagospodarowanie zagrody wiejskiej”.

Szkolenia te były częścią projektu realizowanego dzięki środkom pochodzącym z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu pn. „Ochrona środowiska – edukacja, informacja i promocja dobrych praktyk dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego”.

Celem szkoleń było omówienie zasad ekologicznego zagospodarowania zagrody wiejskiej, podnoszenie wiedzy uczestników na temat tego jaką rolę w ochronie środowiska spełniają ogrody przydomowe, psy kwietne, zioła oraz zadrzewienia. Przedstawiono również zasady zakładania kompostowników oraz przybliżono tematykę dotyczącą programów wspierających ochronę środowiska poprzez odnawialne źródła energii. Uczestnikom przekazano też informację na temat dostępnych form finansowania i dotacji na wymianę źródeł ciepła w domach.

Szkolenia zostały zorganizowane i poprowadzone przez doradców z Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego i obejmowały serię prezentacji, z których uczestnicy mogli pozyskać wiedzę w zakresie praktycznych metod wspierania ochrony środowiska. Aktywności te mają na celu ochronę zasobów glebowych i wodnych oraz wspieranie różnorodności gatunkowej na obszarach wiejskich. Na rzeczywistych przykładach pokazano jak przy niewielkich kosztach, a jednocześnie z korzyścią dla środowiska zagospodarować obszar wokół domu czy gospodarstwa.

Na zakończenie, uczestnicy szkoleń otrzymali zestawy edukacyjno – promocyjne w postaci sadzonek roślin do ogrodu, mieszanki nasion roślin miododajnych, preparatu mikrobiologicznego do użyźniania gleby oraz opracowań merytorycznych dotyczących omawianych tematów.

Uczestnicy bardzo pozytywnie ocenili przebieg szkolenia i jego tematykę, w czasie prezentacji zadawano pytania, a osoby uczestniczące wykazały chęć poszerzenia wiedzy z poruszanych zagadnień. Tym samym cel szkoleń, czyli aktywizacja w kierunku tego typu działań został osiągnięty.

tekst: Lidia Saganowska

image_print

Rzeźnie rolnicze – szkolenie

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
 planuje zorganizować szkolenie odpłatne kończące się wydaniem uprawnień do uboju
i potwierdzające kwalifikacje dotyczące
WYMAGAŃ WETERYNARYJNYCH PRZY PROWADZENIU „RZEŹNI ROLNICZEJ”

w myśl rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw Dz.U. 2020 poz. 56 https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200000056

Po odbyciu szkolenia w Minikowie i zdaniu egzaminu uczestnik szkolenia otrzyma świadectwo kwalifikacji uprawniające do dokonywania uboju zwierząt gospodarskich w tzw. „rzeźni rolniczej” o małej zdolności produkcyjnej.

Proszę o odpowiedź mailową, do końca sierpnia 2022 r. jeśli są Państwo zainteresowani udziałem w/w szkoleniu, jeszcze w tym roku. Przybliżony koszt uczestnictwa w szkoleniu to 1500 zł netto, cena obejmuje materiały szkoleniowe, wyżywienie podczas 8 godzinnego szkolenia, serwis kawowy, udział w egzaminie, wydanie świadectwa kwalifikacji, bez obowiązku odbywania praktyki w rzeźni.

Kontakt:
Anna Mońko-Łanucha
tel. 52 386 72 19, 695 423 700
e-mail: anna.monko@kpodr.pl

fot. freepik.com

image_print

ZGŁOSZENIE do VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu – PSZCZELARZ ROKU

IERiGŻ jest patronem honorowym VIII edycji Konkursu Pszczelarz Roku, który organizowany jest przez Akademię Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju.

Celem Konkursu jest promowanie pszczelarstwa, które w Polsce ma wielowiekową tradycję, integrowanie środowiska hodowców pszczół oraz ukazywanie roli pszczelarstwa w  rolnictwie i ochronie różnorodności biologicznej. Ponadto konkurs przyczynia się do promocji miodu i innych produktów pszczelich jako żywności prozdrowotnej.

Ogłoszenie wyników Konkursu połączone jest z konferencją naukową, organizowaną we współpracy ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego. Konkursowi i Konferencji towarzyszy corocznie Wydawnictwo Okolicznościowe. 

Konkurs jest bezpłatny dla pszczelarzy biorących w nim udział oraz instytucji typujących kandydatów do konkursu a przedsięwzięcie nie ma charakteru komercyjnego.

Partnerami Konkursu jest Polski Związek Pszczelarski, Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych oraz Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich „Polanka”. Corocznie patronat nad konkursem oraz konferencją obejmują Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Finał tegorocznego Konkursu wraz z konferencją został zaplanowany na 20 października 2022 roku w Auli Kryształowej SGGW w Warszawie

Link do konkursu
http://akademiapszczelarstwa.edu.pl/pszczelarz-roku#viii-edycja

Więcej informacji  na temat  kategorii konkursowych można znaleźć w załączonym Regulaminie Konkursu. Prosimy o zapoznanie się z nim i typowanie najlepszych pszczelarzy do czterech wymienionych w regulaminie kategorii konkursowych z Państwa regionów.

do pobrania:
Regulamin konkursu 2022
Ankieta_zgloszeniowa_2022

 

Informacje zwrotne tj. ankietę zgłoszeniową prosimy przesyłać na adres Pani Beaty Malanowskiej
beata.malanowska@ierigz.waw.pl, do dnia 31 sierpnia 2021 roku.  

Wszelkie informacje o konkursie są udzielane przez
Pana Sławomira Jarkę tel. 608 219 925
oraz Panią Jolantę Ciechomską tel. 608 507 455.

Polecamy uwadze również stronę internetową Fundacji www.http://akademiapszczelarstwa.edu.pl 

image_print

KONKURS – KRZYŻÓWKA „W ZGODZIE Z NATURĄ”

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
oraz  Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu
zapraszają do udziału w konkursie – krzyżówka  „W zgodzie z naturą”.

Czytelnicy sierpniowego wydania miesięcznika „Wieś Kujawsko-Pomorska” będą mogli wziąć udział w konkursie i rozwiązać krzyżówkę z zakresu ekologii, ochrony środowiska, rolnictwa i wygrać nagrodę ufundowaną przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu w ramach projektu:
„Bioróżnorodność naszym bogactwem – edukacja i informacja dla mieszkańców województwa kujawsko – pomorskiego”.

Rozwiązaniem krzyżówki jest hasło, które należy przesłać do Organizatora konkursu
na adres
: lidia.saganowska@kpodr.pl
do 29 sierpnia 2022 r.

30 sierpnia 2022 r. spośród osób, które prześlą prawidłowe rozwiązanie krzyżówki zostanie wylosowana jedna osoba i otrzyma nagrodę

Regulamin konkursu – krzyżówki pn. „W zgodzie z naturą” do pobrania poniżej.

REGULAMIN

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE

image_print

13 i 14  lipca odbyły się kolejne warsztaty ziołowe w Minikowie

Warsztaty ziołowe w Minikowie pn. „Zioła dobre na wszystko – wykorzystanie bogactw natury w życiu człowieka” – „Surowce zielarskie pozyskiwane ze stanowisk naturalnych w jakości ekologicznej”

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie to miejsce spotkań, wymiany informacji i doświadczeń. 13 i 14  lipca odbyły się kolejne warsztaty ziołowe, które są częścią projektu realizowanego dzięki środkom pochodzącym z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu  pn. „Ochrona środowiska – edukacja, informacja i promocja dobrych praktyk dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego”.

Uczestnikami warsztatów były kobiety wiejskie, rolniczki oraz panie, które interesują się tematyką ziołową. Pani dr hab. Olga Kosakowska oraz doktorantka Pani Sylwia Koczkodaj, przedstawiciele Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przestawiały temat pn. „Surowce zielarskie pozyskiwane ze stanowisk naturalnych w jakości ekologicznej”.

Rośliny dziko rosnące towarzyszą nam w ciągu naszego życia. Są źródłem wartościowych surowców zawierających związki biologicznie aktywne m.in.: leczniczych, jadalno-przyprawowych, barwierskich, dekoracyjnych i obrzędowych.

Rośliny dziko rosnące występują na różnych stanowiskach, od suchych i nasłonecznionych (macierzanka zwyczajna, bylica piołun, kocanka pisakowa ) przez nieużytki i łąki (lebiodka pospolita, dziurawiec zwyczajny, krwawnik pospolity, wrotycz pospolity), łąki świeże/wilgotne (pięciornik gęsi, podbiał pospolity), stanowiska podmokłe, brzegi zbiorników wodnych, torfowiska (bobrek trójlistkowy), lasy i polany (malina właściwa, borówka czernica, pierwiosnka lekarska, miodunka plamista), przydroża, przypłocia (rzepik pospolity, jasnota pospolita, pokrzywa zwyczajna).  Podczas zajęć teoretycznych została również omówiona różnorodność surowców pozyskiwanych z roślin dziko rosnących: liście (brzoza), kwiaty (dziki bez czarny), owoce (dzika róża), ziele (glistnik jaskółcze ziele), pączki (sosna, topola), korzeń (krwiściąg).

Podczas spotkania prelegentki szczególną uwagę poświęciły zagadnieniu pozyskiwania roślin dziko rosnących. Należy posiąść wiedzę dotyczącą terminów i zasad zbierania poszczególnych surowców. Zbierać rośliny wyłącznie z miejsc ich masowego występowania. Na stanowiskach nie zbierać wszystkich egzemplarzy roślin (pozostawić 1/3-1/4 egzemplarzy na rozmnożenie). Nigdy nie wyrywać rośliny z korzeniami, jeżeli surowcem są organy nadziemne. Liście z drzew zbierać w takiej ilości aby ich nie osłabić. Przy zbiorze nie zbierać i nie niszczyć gatunków towarzyszących. Zbierać surowce z miejsc „bezpiecznych”, czyli z daleka od dróg, pól uprawnych, sadów konwencjonalnych, tu rośliny narażone są na kontakt z pestycydami i zanieczyszczeniami.

Omówiono również sobowtóry popularnych roślin dziko rosnących, jak np. skrzypu polnego, trującym i łudząco podobnym do skrzypu jest skrzyp błotny i bagienny, dziki bez czarny – tu trujący jest bez hebd.

Po teorii nadszedł czas na zajęcia praktyczne. Uczestniczki wykonywały gnojówkę z pokrzyw, która rozcieńczona w proporcji 1:10 jest stosowana jako nawóz, a w proporcji 1:20, jako środek ochrony roślin (zwalcza mszyce, miseczniki, przędziorki, mączniaki oraz szarą pleśń).  Gnojówka z pokrzyw jest szczególnie przydatna do zastosowania w ekologicznym gospodarstwie domowym. Przygotowano także leczniczą mieszankę recepturową, zalecaną w nieżytach układu oddechowego, przy uporczywym kaszlu. Skład mieszanki to liście podbiału, ziele miodunki i ziele krwawnika. Dużą atrakcją warsztatów było wykonanie naturalnego  kadzidła na bazie surowców z roślin dziko rosnących – wykorzystanie roślin jako elementu stosowanego w obrzędach. Uczestniczki mogły wykorzystać zdobytą wiedzę wcielając się w rolę osób certyfikujących jakość surowców. Wykonywały ćwiczenie polegające na  rozpoznawaniu i ocenie jakości 15 wybranych surowców zielarskich pozyskiwanych z roślin dziko rosnących. Musiały zweryfikować gatunek, surowiec, barwę, zapach, domieszki, zanieczyszczenia i stwierdzić czy dany surowiec można by było dopuścić do sprzedaży.

Celem warsztatów  było upowszechnianie wiedzy na temat roślin dziko rosnących, pozyskiwanych z nich surowców i ich wykorzystanie w życiu codziennym. To także informacje na temat odpowiedniego pozyskiwania roślin dziko rosnących.

Dzięki dofinansowaniu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej  w Toruniu uczestniczki warsztatów otrzymały zestawy roślin zielnych.

Na koniec zajęć zostały przekazane anonimowe ankiety, które miały na celu ocenę wydarzenia.

A oto niektóre z komentarzy:
„Super atmosfera, osoby prowadzące znakomicie potrafiące zainteresować tematem”.
„Jeszcze raz gratuluję tak dobrej organizacji wczorajszego wydarzenia, było pięknie i profesjonalnie”.

Tekst i zdjęcia: Natalia Czyżewska-Suchoń

image_print

Kolonie 2022 – Kołobrzeg

Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Bydgoszczy  jest współorganizatorem Kolonii z dofinansowanie dla dzieci z rodzin rolniczych ubezpieczonych w KRUS.

Istnieje również możliwość uczestnictwa w koloniach pełnopłatnych.


II turnus kolonijny trwa od 11 do 19 sierpnia 2022 r.

Zapisy do wyczerpania miejsc przy pomocy wypełnionej karty kolonisty dostarczonej do biura Związku
lub przesłanej mailem na adres: inowroclaw-kolkarolnicze@wp.pl

Szczegóły oraz karty do pobrania na stronie

https://www.kolkarolnicze-bydgoszcz.pl/

Informacja tel. 52 357 30 02, 516 069 089, 506 570 903

 

image_print

Kuchnia domowa w małym przetwórstwie

 

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie wraz z partnerem – Lokalną Grupą Działania „Bory Tucholskie” – zrealizowali projekt pn. Kuchnia domowa w małym przetwórstwie”, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, Plan Operacyjny na lata 2022-2023, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

W ramach projektu zorganizowano wykłady, podczas których doświadczeni specjaliści pracujący w Inspekcji Weterynaryjnej i Inspekcji Sanitarnej przedstawili uczestnikom tematy związane z wymaganiami higieniczno-sanitarnymi w kuchni domowej (dla produktów pochodzenia roślinnego, dla produktów pochodzenia zwierzęcego – mięsa i serów w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz dla gospodarstw agroturystycznych). Po części wykładowej uczestnicy wzięli udział w warsztatach, podczas których zaprezentowano dobre praktyki higieniczne i produkcyjne podczas przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Uczestnicy warsztatów zapoznali się z wymaganiami higieniczno-sanitarnymi, które były związane z dostosowaniem kuchni domowej do przetwarzania mięsa, mleka, surowców pochodzenia roślinnego oraz w gospodarstwie agroturystycznym. Projekt umożliwił uczestnikom skorzystanie z fachowych konsultacji, które mogły przyczynić się do podjęcia decyzji o rozpoczęciu działalności w ramach RHD.  

Operacja przeszkoliła 48 uczestników warsztatów – zainteresowanych działalnością lub działających w branży małego przetwórstwa lokalnego z zakresu wymagań higieniczno-sanitarnych w kuchniach domowych oraz wydano broszurę informacyjną z tego zakresu.

Pod koniec lipca i sierpnia zorganizowano cztery jednodniowe, tematyczne warsztaty, które potrwały około 7 godzin każdy. W każdym wzięło udział 12 osób. W ramach projektu uczestnicy otrzymali broszurę dotyczącą wymagań higieniczno-sanitarnych dla kuchni domowej.

Program warsztatów był skierowany przede wszystkim do rolników i mieszkańców obszarów wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego.

Udział w operacji był bezpłatny. Liczba miejsc ograniczona. O uczestnictwie w warsztatach decydowała weryfikacja merytoryczna kandydata na podstawie danych z formularza zgłoszeniowego oraz kolejność zgłoszeń.

 

Program warsztatów

Program warsztatów

Karta zgloszeniowa

 

Prezentacje:

Prezentacja KSOW 2022 R Angelika Borczyńska Kuchnia domowej

Prezentacja KSOW 2022 R Angelika Borczyńska Kuchnia w agroturystyce

Prezentacja KSOW 2022 R Anna Warszykowska – produkty mleczne

Prezentacja KSOW 2022 R Anna Warszykowska produkty mięsne

 

Broszura:

broszura8,22 Kuchnia domowa w małym przetwórstwie

 

 

 

Dodatkowych informacji udziela Pani Magdalena Kulus, tel. 52 386 72 46, 723 692 551, e-mail: magdalena.kulus@kpodr.pl

 

 

image_print

Notatka ze spotkania, 15 czerwca 2022 r.

Posiedzenie Zespołu Wojewódzkiego analizującego szanse i zagrożenia oraz potencjalne kierunki rozwoju obszarów wiejskich do 2030 r.

15.06.2022 r. – Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy

  1. Prezentacja dot. prac nad aktualizacją „Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030 na terenie województwa kujawsko-pomorskiego” (SZRWRiR), tj.:

– przyczyny aktualizacji SZRWRiR 2030,

– elementy podlegające aktualizacji,

– organizacja prac nad aktualizacją SZRWRiR 2030,

– harmonogram prac nad aktualizacją SZRWRiR 2030,

– informacja na stronie MRiRW.

  1. Powołanie Zespołu ds. analizy szans i zagrożeń oraz potencjalnych kierunków rozwoju obszarów wiejskich do 2030 r. i prac nad aktualizacją SZRWRiR 2030.
  2. Prezentacja Diagnozy z 2019 r.: Kierunki działań rozwojowych dla wsi i rolnictwa województwa kujawsko-pomorskiego do roku 2030.
  3. Przyjęcie harmonogramu prac Zespołu.

 

Załączniki:

Prezentacje ze spotkania (zapis video).
Przepraszamy za słabą jakość dźwięku

Prezentacja 4. KIERUNKI DZIAŁAŃ ROZWOJOWYCH DLA WSI I ROLNICTWA

image_print