Perły 2022

W minioną niedzielę  25 września w Poznaniu, podczas Targów Smaki Regionów 2022, miał miejsce finał XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs wyłonił najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Impreza organizowana jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Eliminacje regionalne konkursu odbyły się w maju – podczas targów „Lato na Wsi” w Minikowie.

Główne nagrody konkursu – PERŁY otrzymali przedstawiciele naszego regionu:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich  Gminy Górzno za zupę klopsową z lanymi kluskami oraz kaczkę z weka z ziemniaki tłuczonymi ze śmietaną, kapustą biała szmurowaną z koperkiem
  2. Koło Gospodyń Wiejskich  w Brzeźnie „Żurawinki” za kaczkę po myśliwsku
  3. Koło Gospodyń Wiejskich  Pturek za piernik notecki
  4. „Gruczniak” Elżbieta Górska za piwo jasne pełne „Gruczniak”
  5. Anna Patyk za „Kulis” – kwas z buraczków

Poniżej fotorelacja z imprezy.

Tekst Beata Chełminiak

Zdjęcia Anna Kulesza

 

image_pdfimage_print