Perły 2022
W minioną niedzielę 25 września w Poznaniu, podczas Targów Smaki Regionów 2022, miał miejsce finał XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs wyłonił najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Impreza organizowana jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Eliminacje regionalne konkursu odbyły się w maju – podczas targów „Lato na Wsi” w Minikowie.
Główne nagrody konkursu – PERŁY otrzymali przedstawiciele naszego regionu:
- Koło Gospodyń Wiejskich Gminy Górzno za zupę klopsową z lanymi kluskami oraz kaczkę z weka z ziemniaki tłuczonymi ze śmietaną, kapustą biała szmurowaną z koperkiem
- Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeźnie „Żurawinki” za kaczkę po myśliwsku
- Koło Gospodyń Wiejskich Pturek za piernik notecki
- „Gruczniak” Elżbieta Górska za piwo jasne pełne „Gruczniak”
- Anna Patyk za „Kulis” – kwas z buraczków
Poniżej fotorelacja z imprezy.
Tekst Beata Chełminiak
Zdjęcia Anna Kulesza