Powstała nowa organizacja „Wieprz Polski”

7 sierpnia 2019 r. w siedzibie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie powołano Stowarzyszenie Wieprz Polski. Pierwszą w Polsce organizację branży mięsnej skupiającą przetwórców, hodowców i restauratorów.

Grupa założyła sobie za cel promowanie wieprzowiny najwyższej jakości opartej na hodowli ras polskich trzody chlewnej tuczonych paszami bez GMO. Jak przyznaje jeden z producentów, zainteresowanie produktami wysokojakościowymi wolnymi od GMO jest coraz większe. Coraz więcej klientów pyta o ten produkt, świadomość jest coraz większa, coraz więcej klientów chce zjeść smacznie i zdrowo – zauważa Andrzej Zawistowski, właściciel masarni. Założenia nowej organizacji są bardzo ambitne, przetwórcy zamierzają wprowadzić na rynek produkty.

„Wieprz Polski” ma stać się także znakiem jakości, a powołanie organizacji ma pomóc w staraniach o europejski certyfikat jakości. Receptury certyfikowanych wędlin częściowo unowocześnione mają nawiązywać do standardów polskich z lat 60 i 70.

Na spotkaniu założycielskim pojawili się hodowcy i przetwórcy z województw kujawsko-pomorskiego, dolnośląskiego, wielkopolskiego oraz warmińsko – mazurskiego. Prezesem stowarzyszenia został znany hodowca rasy puławskiej – Sławomir Homeja, a wiceprezesami Tomasz Parzybut oraz Piotr Kosowski – hodowca i właściciel zakładu Dolina Noteci.


Tucz bez GMO – film do pobrania

Tomasz Parzybut, foto Anna Mońko

image_pdfimage_print