Szkolenie „Rolniczy handel detaliczny – aktualny stan prawny”.

Rolniczy handel detaliczny jest formą produkcji i sprzedaży żywności wyprodukowanej i przetworzonej w gospodarstwie, która zaistniała w polskim prawodawstwie w roku 2017. Od tego czasu mieliśmy do czynienia z wieloma zmianami przepisów. Ostatnia ustawa z 15 grudnia 2021 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia prowadzenia przez rolników rolniczego handlu detalicznego wprowadziła nowe zapisy w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych. Od września 2022 mamy do czynienia z nowym rozporządzeniem „w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania”. Wszystkie te zmiany wymagają cały czas wyjaśnień i są przedmiotem szkoleń przeprowadzanych przez KPODR.

28 maja br. w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji w Minikowie odbyło się szkolenie pn. „Rolniczy handel detaliczny – aktualny stan prawny”. Uczestników przywitał Dyrektor KPODR Ryszard Kamiński. Na szkolenie przybyło ponad 50 osób, głównie rolników prowadzących RHD lub zamierzających rozpocząć produkcję żywności. Miłą niespodzianką był udział kilku uczniów ze Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Samostrzelu.

Prelegentami na szkoleniu byli przedstawiciele instytucji nadzorujących rolniczy handel detaliczny. Izbę Administracji Skarbowej reprezentowali Alina Lipka, która przedstawiła zagadnienia związane z podatkiem dochodowym w RHD oraz  Rafał Przybylak, który przybliżył zasady rozliczania podatku VAT przy produkcji żywności w gospodarstwie rolnym. Kolejną prelegentką była lek.wet. Barbara Biały, która reprezentowała Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Bydgoszczy. Podczas prezentacji zostały przedstawione zagadnienia związane z praktycznymi aspektami prowadzenia rolniczego handlu detalicznego w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa żywności i higieny produktów pochodzenia zwierzęcego przetwarzanych w gospodarstwie. Temat dot. produkcji i obrotu żywnością pochodzenia roślinnego w ramach rolniczego handlu detalicznego przedstawiła Wioletta Należyta, reprezentująca Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Nakle.

Szkolenie było okazją do zadawania pytań i dyskusji. Uczestnicy dopytywali m.in. o dokumentowanie sprzedaży w RHD, rozliczenia z urzędem skarbowym, nową definicję rolniczego handlu detalicznego, prowadzenie działów specjalnych w kontekście RHD oraz wiele zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności, np. transport i sprzedaż żywności na targach i festynach.

Kolejne szkolenie z udziałem przedstawicieli służb nadzorujących zaplanowane jest na przyszły rok. Tymczasem zapraszamy na inne szkolenia organizowane przez specjalistów KPODR, na których również otrzymają Państwo wiedzę na temat zasad prowadzenia rolniczego handlu detalicznego.

Tekst: Beata Chełminiak, Starszy specjalista ds. dziedzictwa kulinarnego i przedsiębiorczości
Foto: Beata Chełminiak, Jarosław Domiński
KPODR w Minikowie

 

image_pdfimage_print