Spotkanie inauguracyjne w ramach projektu: ,,Kujawsko-Pomorska Wieprzowina produkowana z wykorzystaniem polskiego białka pochodzenia roślinnego”.
14.10.2016 roku, w Żninie w Hotelu Martina, w ramach projektu SIR ,,Kujawsko-Pomorska Wieprzowina produkowana z wykorzystaniem polskiego białka pochodzenia roślinnego” odbyło się spotkanie inauguracyjne, otwierające cykl 5 warsztatów. Celem spotkania było ułatwianie tworzenia i funkcjonowania sieci kontaktów pomiędzy rolnikami, podmiotami doradczymi, jednostkami naukowymi, przedsiębiorcami sektora rolno-spożywczego oraz pozostałymi podmiotami zainteresowanymi wdrażaniem innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Uczestnikom spotkania inauguracyjnego zostały przedstawione zasady funkcjonowania Sieci Innowacji w Rolnictwie i na Obszarach Wiejskich (SIR) oraz zasady tworzenia Grup Operacyjnych w ramach działania „Współpraca”. Uczestnicy wykazywali zainteresowanie nowym działaniem, czego potwierdzeniem była długo dyskusja i wiele pytań dotyczących warunków przystąpienia do grupy i wynikających z tego korzyści. Prowadzący w sposób wyczerpujący starali się odpowiedzieć na zadane pytania przybliżając uczestnikom zasady działania SIR.
Temat, który również poruszył słuchaczy nawiązywał do afrykańskiego pomoru świń, prelegenci zaznaczyli jak ważny, a zarazem jak mało znany jest to problem. Nie sposób było nie wspomnieć o zagrożeniu wynikającym z zakupu warchlaków z nielegalnych źródeł oraz niskiej świadomości polskich hodowców na temat samego wirusa oraz dróg jego rozprzestrzeniania się. Po tych informacjach nastąpiło zapoznanie uczestników spotkania z programem warsztatów i omówieniem idei ich poszczególnych elementów. Również na potwierdzenie zainteresowania konsumentów, rynkiem żywności o wysokiej jakości została przedstawiona prezentacja zawierająca badania konsumenckie z województwa kujawsko-pomorskiego.
Spotkanie zakończyło się deklaracją przybycia i dalszej chęci rozmowy – jak również działania – na mających się odbyć pierwszych warsztatach z żywienia trzody chlewnej krajowymi źródłami białka już 20.10.2016 roku w KPODR w Minikowie.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Projekt realizowany przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Marzena Nowacka, Aleksander Bomberski, KPODR Minikowo
Fot. A. Mońko