Świętomięs Polski – 10-11 września

etykieta-mies

10 – 11 września na rynku w Bydgoszczy odbyła się impreza o nazwie „Świętomięs Polski”, na której jednym z partnerów był Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Przedstawiciele Ośrodka promowali Centrum Dziedzictwa Kulinarnego z jego bogatym zapleczem gastronomicznym. Dzięki tej infrastrukturze organizujemy co roku pokazy i szkolenia kulinarne dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego oraz imprezy tematyczne takie jak „Święto karpia” czy „Święto gęsi”.

Celem uczestnictwa KPODR w wydarzeniu było również promowanie mięsa pochodzącego od świni rasy puławskiej (rodzimej rasy objętej programem ochrony zasobów genetycznych) oraz mięsa świń tuczonych paszami bez GMO. KPODR wraz z Uniwersytetem Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy tworzy projekt, którego celem jest zrzeszenie hodowców, producentów i restauratorów, promujących i wspierających inicjatywę wykorzystania alternatywnych źródeł białka w paszach dla trzody chlewnej.

Promowane na stoisku degustacyjne wyroby mięsne pochodziły od Partnerów Programu – Zakładów Kwiecińskich i Zawistowski.

Anna Mońko
Marzena Nowacka
KPODR

fot: Anna Mońko, top agrar Polska

 

image_pdfimage_print