Szkolenie online pn. „Procedury HACCP w małym zakładzie przetwórczym”.
W dniu 14 lutego 2025 r. w godzinach od 10:00 do 12:00 odbyło się szkolenie online pn. „Procedury HACCP w małym zakładzie przetwórczym”. W wydarzeniu, które zostało zorganizowane przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (KPODR) wzięło udział blisko 150 osób z całej Polski.
Uczestników serdecznie powitała Lidia Lewandowska, Zastępca Dyrektora KPODR. Przedstawiła cel wydarzenia oraz znaczenie systemu HACCP w kontekście małego przetwórstwa, reprezentowanego przez rolników i mieszkańców obszarów wiejskich. Szkolenie miało na celu upowszechnienia wiedzy w zakresie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Uczestnicy zapoznali się z fachową terminologią, dokumentacją i wymaganiami prawnymi Systemu HACCP. Prezentacja prowadzona przez Magdalenę Kulus – specjalistkę ds. przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności objęła szeroką tematykę, w tym:
- Przepisy prawne krajowe i międzynarodowe w zakresie bezpieczeństwa żywności
- System HACCP podstawowe informacje
- Obowiązek wdrożenia systemu HACCP
- Terminy stosowane w systemie HACCP
- Zasady systemu HACCP
- Przykład prawidłowo prowadzonej dokumentacji
- Korzyści z wdrożenia systemu HACCP.
Uczestnicy szkolenia zadawali pytania dotyczące m.in. wymagań systemu HACCP oraz problemów z jego wdrożeniem. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się zagadnienia związane z prowadzeniem dokumentacji.
Podsumowania szkolenia dokonała Magdalena Kulus z KPODR, podkreślając znaczenie systemu HACCP w małych zakładach przetwórczych. Dla osób, które nie mogły uczestniczyć w wydarzeniu na żywo udostępniamy nagranie wideo ze szkolenia (link poniżej). Dziękujemy wszystkim uczestnikom za aktywny udział i zaangażowanie. Zachęcamy do odwiedzania strony internetowej KPODR, gdzie znajdziecie Państwo informacje o kolejnych szkoleniach i wydarzeniach.
Zapraszamy do obejrzenia zapisu video szkolenia.