Stosowanie nowych technologii produkcji, czynników mających wpływ na jakość wyrobu i jego bezpieczeństwo

Szkolenie producentów żywności RHD w zakresie stosowania nowych technologii produkcji, czynników mających wpływ na jakość wyrobu i jego bezpieczeństwo

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (KPODR) we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (IBPRS) 5 listopada 2024 roku zorganizował szkolenie online, które zgromadziło około 100 uczestników zainteresowanych nowoczesnym przetwórstwem rolno-spożywczym. Tematyka szkolenia, prowadzona przez doświadczonych specjalistów, spotkała się z bardzo pozytywnym odbiorem, a każdy temat zakończono dyskusją, która umożliwiła uczestnikom uzyskanie odpowiedzi na pytania i wymianę doświadczeń. Dla osób, które nie mogły uczestniczyć na żywo lub chcą wrócić do omawianych kwestii, dostępne jest nagranie wideo ze szkolenia.

Szkolenie otworzył dr hab. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS, przedstawiając cel i zakres wydarzenia. Dr Anna Okoń jako pierwsza omówiła „Innowacyjne produkty mleczarskie”.

Duże zainteresowanie wzbudził wykład prof. Stanisława Ptasznika o „Pozyskiwaniu olejów tłoczonych z różnych nasion oleistych na prasach ślimakowych w gospodarstwach rolnych”. Uczestnicy chętnie zadawali pytania dotyczące technologii i jakości tłoczonych olejów, co świadczy o istotnym znaczeniu tego zagadnienia dla wielu obecnych. Uczestnicy szkolenia wykazali duże zainteresowanie tym tematem, szczególnie dopytywano o odpowiednie maszyny do prowadzenia tego typu działalności w gospodarstwach rolnych. Padały pytania o parametry techniczne pras ślimakowych, trwałość oraz termin przydatności do spożycia wytłoczonych olejów. Dodatkowo, uczestnicy byli zainteresowani wymogami, jakie należy spełnić, by proces tłoczenia był zgodny z normami higieniczno-sanitarnymi oraz standardami jakości.

Dr Piotr Szymański zajął się tematem „Bezpiecznego przetwórstwa mięsa w małej skali”, gdzie omówił zasady higieny i bezpieczeństwa, istotne dla małych zakładów. Z kolei dr Anna Szafrańska przybliżyła uczestnikom parametry jakościowe, które są kluczowe w handlu ziarnem zbóż.

Podczas podsumowania prowadzący szkolenie, dr Anna Szafrańska z IBPRS oraz Magdalena Kulus z KPODR, podziękowały za aktywny udział, podkreślając cenną wartość i potrzebę takich spotkań. W komentarzach uczestnicy wyrazili swoje zadowolenie, zaznaczając, że szkolenie było bardzo wartościowe, merytoryczne i inspirujące.

Zapraszamy do obejrzenia zapisu video szkolenia: