Szkolenie dla producentów mięsa wołowego
Ponad 100 hodowców bydła mięsnego, rolników i doradców rolniczych wzięło udział w „Szkoleniu dla producentów mięsa wołowego” które odbyło się 25 stycznia 2018 r. w Minikowie. Spotkanie organizował Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Uczestników konferencji powitali: Ryszard Kamiński Dyrektor KPODR Minikowo oraz Jacek Zarzecki Prezes Zarządu PZHIPBM.
Pierwszym wykładowcą był lek. wet. Wojciech Wójcik, który przedstawił temat: „Profilaktyka weterynaryjna w chowie bydła mięsnego”. Następnie Stanisław Pater – specjalista KPODR zaprezentował możliwości skorzystania ze wsparcia hodowli bydła mięsnego z PROW 2014-2020. W czasie przerwy uczestnicy szkolenia mogli skorzystać z oferty wydawnictw związanych z branżą hodowlaną.
Kolejny wykład przeprowadził dr inż. Mariusz Bogucki z UTP w Bydgoszczy który opowiedział o uwarunkowaniach ekonomicznych w hodowli bydła mięsnego. Oczekiwanym przez słuchaczy wykładowcą był prof. dr hab. Roman Łyszczarz z UTP w Bydgoszczy. Zaprezentował on temat: „Znaczenie użytków zielonych w tworzeniu bazy paszowej dla bydła mięsnego”. Na zakończenie przedstawiono możliwości współpracy z zakładami przetwórczymi producentów wołowiny na przykładzie współpracy z zakładem mięsnym Sokołów S.A.. Po zakończeniu zostały rozlosowane nagrody ufundowane przez wydawnictwo „APRA” oraz przez wydawnictwo „Pro Agricola”. Ostatnim punktem spotkania była degustacja pysznych steków z wołowiny.
Szkolenie sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/1.-Rozpoczęcie-konferencji-od-lewej-Jacek-Zarzecki-Prezes-Zarządu-PZHIBM-Ryszard-Kamiński-Dyrektor-KPODR-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/2.-Powitanie-1-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/3.-Powitanie-Uczestników-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/4.-Jacek-Zarzecki-prezes-zarządu-PZHIBBM-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/5.-lek.-wet.-Wojciech-Wójcik-i-Janusz-Piotrowski-dyrektor-biura-PZHiPBM-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/6.-lek.-wet.-Wojciech-Wójcik-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/7.-Stanisław-Pater-KPODR-w-Minikowie-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/8.-Stanisław-Pater-KPODR-w-Minikowie-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/8.-Stanisław-Pater-KPODR-w-Minikowie2-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/11.-Uczestnicy-konferencji-25.01.2018.-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/12.-Uczestnicy-Konferencji-25.01.2018-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/13.-Uczestnicy-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/14.-Uczstnicy-5-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/15.-Janusz-Piotrowski-dyrektor-biura-PZHiPBM-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/16.-dr-inż.-Mariusz-Bogudzki-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/17.-dr.-inż.-Mariusz-Bogudzki-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/18.-prof.-dr.-hab.-Roman-Łyszczarz-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/19.-prof.-dr.-hab.-Roman-Łyszczarz2-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/20.-Przedstawiciel-z-zakłądów-mięsnych-Sokołów-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/21.-Predstawiciel-z-zakładów-mięsnych-Sokołów2-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/22.-Prasa-i-książki-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/23.-Wołowina-do-degustacji-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/24.-Wołowina-na-talerzu-1.jpg)
![](https://www.kpodr.pl/wp-content/uploads/2018/01/25.-Zakończenie-konferencji-25.01.2018-1.jpg)