Upowszechnianie wiedzy w produkcji i wykorzystania krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe
W maju i czerwcu 2024 r. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zrealizował pierwszy etap projektu, którego celem jest upowszechnianie wiedzy w zakresie produkcji i wykorzystania krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe. Odbyło się sześć demonstracji dla rolników oraz uczniów ze szkół rolniczych w naszym województwie. Były to szkoły: Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego Kazimierza Wielkiego w Kowalu, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nadrożu oraz Zespół Szkół Rolnicze centrum Kształcenia Ustawicznego w Przemystce.
Demonstracje podzielone zostały na dwie części. Pierwsza cześć szkoleń odbywała się w jednostkach terenowy COBORU: Zakładach Doświadczalnych Oceny Odmian w Głębokim oraz Głodowie oraz w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Chrząstowie. Głównym punktem programu była demonstracja polowa różnych gatunków i odmian roślin bobowatych (groch, bobik, łubin żółty, łubin wąskolistny, soja).
Następnym punktem demonstracji były gospodarstwa rolne prowadzące produkcję zwierzęcą i wykorzystujące w tej produkcji, do skarmiania, produkty pochodzące z rodzimych upraw białkowych. Demonstracje odbywały się w trzech gospodarstwach rolnych na terenie naszego województwa, tj. u Ryszarda Błaszkiewicza w Rakowie, który hoduje trzodę chlewną, w Ośrodku Hodowli Zwierząt Zarodowych, w którym prócz bydła prowadzi się hodowle zarodową knurków i loszek oraz u Krzysztofa Wilgosiewicza, który jest właścicielem Fermy Drobiu w Wielowiczku.
Prowadzący spotkania właściciele lub przedstawiciele jednostek COBORU i gospodarstw rolnych dokonali prezentacji ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań i dobrych praktyk wdrażanych w uprawie i hodowli. W COBORU skupiono się na stopniach wczesności soi oraz możliwości rozwiązań w agrotechnice upraw bobowatych. W gospodarstwach prezentowane były dwie odmiany roślin strączkowych: NEMO (groch) oraz MARZENA (soja) oraz sposób przygotowania pasz dla zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie (pokaz pracy ekstrudera). Jednocześnie omówiona została rola krajowych nasion roślin białkowych używanych w żywieniu zwierząt hodowlanych. Istotnym elementem demonstracji była oparta na praktyce, informacja dotycząca opłacalności przetwarzania nasion roślin białkowych i stosowania ich w żywieniu zwierząt we własnym gospodarstwie. Produkcja używanych pasz odbywa się na miejscu z wykorzystaniem własnego zaplecza technicznego.
Demonstracje zakładają, że przez cały okres wegetacyjny 2024 roku zbierane będą dane produkcyjne, które będą porównywane z danymi z wcześniejszych cykli produkcyjnych. W okresie demonstracji rejestrowane będą masy ciała zwierząt czy spożycie paszy. Zwierzęta podczas demonstracji żywione będą pełnoporcjową mieszanką paszową z udziałem soi ekstrudowanej i grochu (ok 5%). Źródłem energii będą zboża. Szczegółowy skład mieszanek będzie zamieszczony w dzienniku obserwacji. Zapisy dotyczyć będą również prowadzonych upraw i w gospodarstwach i w COBORU.
Jakub Borkowski
Anna Mońko-Łanucha
Red. Natalia Narewska
KPODR w Minikowie