We Wróblach o gęsiach i gęsinie…
25 kwietnia 2024 r. w siedzibie Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi – Wróble 37 k. Kruszwicy odbyła się konferencja połączona z warsztatami kulinarnymi. Przedstawiciele konsorcjum ,,Polska zdrowa gęś”, hodowcy, doradcy wzięli udział w wydarzeniu, które obfitowało w wiele kulinarnych niespodzianek i rozmów na tematy wiodące, związane z hodowlą, produkcją, tuczem i gęsiną w tle.
Dr inż. Kamila Kłos z Instytutu Zootechniki PIB przedstawiła bieżące działania w ramach Projektu ,,Polska Zdrowa Gęś”. Dla przypomnienia – celem projektu realizowanego przez Konsorcjum jest opracowanie innowacyjnego systemu wentylacji rozproszonej jako podstawowego elementu służącego poprawie dobrostanu zwierząt w budynkach inwentarskich (gęśniku). Badania wpływu wentylacji przebiegają pomyślnie, wyniki są zadowalające. Zdrowotność i produkcyjność gęsi przekładają się na szeroko rozumiany dobrostan zwierząt. Szczegółowa analiza prezentowana będzie na konferencji podsumowującej, która odbędzie się pod koniec bieżącego roku w Kołudzie Wielkiej w siedzibie Instytutu Zootechniki.
Uczestnicy spotkania mieli okazję zapoznać się z działaniami Fundacji, zwiedzić zakład wylęgu gęsi oraz uczestniczyć w pokazie kulinarnym. Był to dobrze wykorzystany czas ponieważ w kameralnej grupie uczestnicy chętnie dzieli się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniem w codziennej pracy.
Anna Mońko-Łanucha,
KPODR w Minikowie