Wieprzowina bez GMO z kujawsko-pomorskiego
Przystąp do Programu!
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zachęca rolników, hodowców trzody chlewnej, przetwórców oraz restauratorów do wzięcia udziału w programie „Wieprzowina bez GMO z kujawsko-pomorskiego”.
Ideą działania jest stworzenie łańcucha powiązań – ,,Od pola do stołu”, pomiędzy poszczególnymi partnerami programu. Tym samym chcemy – łącznie z obecnymi działaczami – stworzyć alternatywę dla małych gospodarstw produkujących trzodę chlewną.
W tym celu konieczne jest utworzenie grupy operacyjnej, która wypracuje, a następnie wprowadzi w życie odpowiedni system żywienia trzody chlewnej oparty na krajowych źródłach białka roślinnego (łubinach, grochach), dobierze odpowiednią rasę lub sposób krzyżowania między nimi, a także wypracuje właściwy dla programu sposób przerobu i obróbki końcowej wyprodukowanej wieprzowiny nie skarmianej paszami GMO (soją genetycznie modyfikowaną).
Partnerami projektu są: Masarnia Władysławowo Zawistowski , Zakłady Mięsne Kwiecińscy, Restauracja Ostromecka, Hotel Martina, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszcz, POLSUS filia Bydgoszcz.
Najbliższe spotkanie w tej sprawie odbędzie się w październiku, szczegóły wkrótce.
Marzena Nowacka
spec. ds. trzody chlewnej i koni
KPODR Minikowo
kom. 52 386 72 19