Grudzień 2024
W numerze….
|
Plan Bezpieczeństwa Biologicznego w chowie świń Pojęcie BIOASEKURACJI niemal jednoznacznie kojarzy się wyłącznie z wirusem afrykańskiego pomoru świń (ASF). Temat jest niewątpliwe nośny, gdyż pomimo iż choroba nie jest groźna dla ludzi, to w przypadku jej wystąpienia (przy obecnym stanie wiedzy) nie wolno jej leczyć. Ognisko musi zostać niezwłocznie zlikwidowane, a tym samym stado świń uśmiercone i poddane utylizacji wraz z innymi czynnikami produkcji (np. paszą). Warto jednak zdać sobie sprawę, iż wirus ASF nie jest jedynym problemem pochodzenia biologicznego, z którym muszą mierzyć się hodowcy i producenci trzody chlewnej. |
Jak rozliczyć premię dla młodego rolnika w ramach interwencji I.11 PS WPR na lata 2023–2027 Rolnik ubiegający się o dotację na rozpoczęcie prowadzenia działalności rolniczej w ramach interwencji I. 11 PS WPR 2023–2027 musi spełnić szereg wymagań, zarówno na etapie wnioskowania o pomoc, podczas realizacji biznesplanu oraz w okresie związania celem (OZC)1. Podejmowane przez niego działania będą monitorowane przez ARiMR na etapie składania wniosku o płatność I i II raty pomocy oraz w momencie przedłożenia informacji o realizacji zobowiązań w OZC. W artykule przedstawione zostały najważniejsze wymogi stawiane młodym rolnikom wraz z sankcjami za ich niespełnienie. |
|
Boże Narodzenie w II Rzeczypospolitej Boże Narodzenie w Polsce obchodzone jest z szacunkiem do tradycji. Jednak święta, które obchodzili nasi przodkowie 100 lat temu, przebiegały nieco inaczej. Jak one wtedy wyglądały? Wiadomości na ten temat mamy przede wszystkim z czasopism i gazet, których egzemplarze zachowały się do dziś. Redakcje wychodziły naprzeciw czytelnikom zamieszczając chociażby porady dotyczące wystroju domu czy przepisy kulinarne. |
|
Dziecięcy smak Świąt… Boże Narodzenie to czas, w którym tradycja spotyka się z wyszukanym smakiem i kuchnią obfitującą w wyjątkowe dania. Jednym z najważniejszych elementów wigilijnej kolacji jest ryba, symbol postu i oczyszczenia duchowego. W Polsce tradycja ta obejmuje przeróżne przepisy, które z pokolenia na pokolenie zyskują nowe oblicze. Tym razem chciałabym przedstawić Państwu kilka przepisów na potrawy z mojego dzieciństwa. |
W naszym miesięczniku otrzymają Państwo szereg informacji popularyzujących innowacje w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Dużo uwagi poświęciliśmy także ekonomice rolnictwa i zarządzaniu, w tym pozyskiwaniu środków na inwestycje m.in. z Unii Europejskiej. Ważny blok informacji poświęcony jest życiu społecznemu, w tym prawu oraz ekologii i ekonomii społecznej. W każdym numerze możemy znaleźć przepisy na domowe dania oraz pomysł jak upiększyć dom i ogród. Dodatkową atrakcją są relacje z wyjazdów zagranicznych często do egzotycznych krajów. Od czasu do czasu możemy przeczytać utwór lokalnego poety, a zawsze relacje z wydarzeń takich jak: tragi, wystawy zwierząt, dni pola, dożynki, jarmarki czy festyny wiejskie. |
„Wieś Kujawsko-Pomorska” wydawana jest od roku 2001 wspólnie przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Kujawsko-Pomorską Izbę Rolniczą. Drukowana jest w nakładzie 2400 egzemplarzy i rozprowadzana na terenie całego województwa kujawsko-pomorskiego. Miesięcznik kierowany jest do rolników, samorządów, firm obsługi rolnictwa. Wielokrotnie nagradzany w specjalistycznych konkursach dziennikarskich. |
Możliwa jest także prenumerata w formie elektronicznej (pdf) przesyłana na Państwa adres e-mailowy. Koszt jednego numeru to 5,5 zł. Aby miesięcznik zaprenumerować, wymagana jest wpłata na konto. Możliwa jest prenumerata roczna – 66 zł i półroczna – 33 zł. |
Listopad 2024
W numerze….
Po raz 34. rolnicy sprawdzili swoją wiedzę 25 października br. w centrum konferencyjnym Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbył się wojewódzki finał XXXIV Olimpiady Wiedzy Rolniczej (OWR). Wzięło w nim udział ponad 80 osób. Grupą docelową, do której skierowana była operacja byli: młodzi rolnicy do 40 roku życia, prowadzący gospodarstwa rolne samodzielnie lub wspólnie z rodzicami (w tym również pełnoletni uczniowie szkół i studenci uczelni rolniczych) z terenu województwa kujawsko-pomorskiego, doradcy rolniczy, mieszkańcy obszarów wiejskich, uczniowie szkół branżowych. Swoją obecnością zaszczycili nas reprezentanci instytucji z otoczenia rolnictwa, a także przedstawiciele sponsorów nagród. |
|
Woda w produkcji rolniczej – zagadnienia wybrane Woda bywa często niedoceniana, traktowana jako coś oczywistego. Jest niepozorna, bezbarwna i bezwonna, więc łatwo ją przegapić. Występuje na całej Ziemi w trzech stanach skupienia jako związek chemiczny o wzorze H2O. Najczęściej pod postacią cieczy, ale również w stanie gazowym, określanym mianem pary wodnej oraz stałym, czyli w formie lodu. Woda jest niezbędna do właściwego funkcjonowania organizmu, choć sama nie jest źródłem składników odżywczych. To główny składnik krwi oraz strukturalny utrzymujący turgor komórki. Jej zawartość w organizmach nowo urodzonych prosiąt może wynosić nawet 80%! Woda stanowi środowisko, w którym zachodzą wszystkie reakcje biochemiczne w organizmie zwierzęcym. Bez niej, zniknie życie, które znamy. |
|
|
Wymogi dobrostanu zwierząt gospodarskich Zwierzęta gospodarskie dostarczają ludziom wartościowego pożywienia i produktów ubocznych w postaci skór, wełny i nawozów naturalnych, mogą być także częścią procesu uczenia lub rekreacji w zagrodach edukacyjnych i gospodarstwach agroturystycznych. Wraz z postępem nauki i rosnącą świadomością społeczną, kwestia dobrostanu zwierząt w rolnictwie nabiera coraz większego znaczenia. Dobrostan odnosi się do warunków życia, opieki i traktowania zwierząt, które zapewniają im zdrowie, realizację ich potrzeb, wygodę i przestrzeganie praw. |
Stres – przeciwnik odporności Stres, to reakcja organizmu na zagrożenie. Na poziomie komórkowym, to zachwianie równowagi pomiędzy ilością szkodliwych wolnych rodników a przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Pojęcie stresu wprowadził do ogólnego użytku dr Hans Huge Selye, który w 1956 roku opublikował książkę po tytułem „The Stress of Life” (Stres życia), dzięki której po raz pierwszy znaczenie stresu poznali zwykli czytelnicy. |
Październik 2024
W numerze….
„Barwy Lata – Dary Jesieni” w Minikowie przeszły do historii 22 września br. na terenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie po raz czwarty odbyły się „Barwy Lata – Dary Jesieni”, w ramach których zorganizowano: Jesienną Wystawę Ogrodniczą połączoną z kulinarną promocją karpia nakielskiego, Święto Ziemniaka, Pokaz Drobnego Inwentarza. Przeprowadzono również dwa konkursy: pn. „ArcySer” – na najlepszy ser z pokazami i sprzedażą serów oraz „Ziemniak w kuchni fusion”. Przygotowano także atrakcje dla dzieci i dorosłych oraz konkursy dla publiczności: na „Najsmaczniejszą odmianę ziemniaka” oraz ekologiczny z zielonymi nagrodami pn. „Człowiek i środowisko”. Wielotematyczność i piknikowy charakter eventu przyciągnęły do Minikowa całe rodziny. |
|
Szkodliwe mikotoksyny cz. I. Poważnym problemem zagrażającym światowemu bezpieczeństwu żywnościowemu i bezpieczeństwu żywności są mikotoksyny, które mogą występować w artykułach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Dostając się do łańcucha żywnościowego ludzi stwarzają zagrożenie dla ich zdrowia. |
|
|
Restrukturyzacja małych gospodarstw – ostateczne rozliczenie premii z PROW 2020–2024 do 31.08.2025 r. Wydłużone o 2 lata obowiązywanie Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014–2020 dobiega końca. W związku z tym należy pamiętać o rozliczeniu działań w nieprzekraczalnym terminie do 31 sierpnia 2025 roku. Dotyczy to również podziałania 6.3 Restrukturyzacja małych gospodarstw rolnych. |
Gorące smaki lodowatej wyspy Islandzkie dania kuchni narodowej to nie tylko ryby i jagnięcina. Potomkowie dawnych wikingów jedzą dużo warzyw i mają słabość do czekolady. Kuchnia islandzka opiera się przede wszystkim na prostych i mało wyszukanych daniach. Wynika to przede wszystkim z tego, że dawniej Islandczycy musieli sobie jakoś radzić z małą dostępnością zróżnicowanego jedzenia. Największym problemem była dostępność zbóż, warzyw i owoców. Co więcej, żeby pożywienie przetrwało trudny okres zimowy, należało odpowiednio je przygotować, dlatego ryby i mięso suszono, wędzono albo solono. Kuchnia islandzka może nie należy do najsmaczniejszych, ale zdecydowanie jest jedną z najbardziej oryginalnych na świecie. W narodowym menu jest kilka charakterystycznych produktów spożywczych, których zdecydowanie trzeba spróbować. |
Wrzesień 2024
W numerze….
Grudziądz był dumny z organizacji dożynek wojewódzkich W tym roku Dożynki Województwa Kujawsko-Pomorskiego i Diecezji Toruńskiej odbyły się 25 sierpnia na Błoniach Nadwiślańskich w Grudziądzu. Organizatorami tego wspaniałego wydarzenia byli: samorząd województwa, diecezja toruńska oraz samorządy Grudziądza, powiatu grudziądzkiego i gminy Grudziądz. |
|
Jak podnieść zimotrwałość uprawy rzepaku ozimego? W uprawie zarówno rzepaku ozimego, jak i zbóż, zima jest najbardziej niekorzystną porą roku. Rzepak jest rośliną bardzo mało mrozoodporną i zimotrwałą. Niska mrozoodporność wynika głównie ze skłonności do bujnego wzrostu roślin jesienią. Wybujałości roślin sprzyja wczesny siew, długa i ciepła jesień oraz zbyt intensywne nawożenie azotowe. |
|
|
Odkrywanie północnych Włoch W Piotrkowie Kujawskim przy miejsko-gminnym ośrodku kultury działa Klub Podróżnika. Co jakiś czas organizowane są zagraniczne wyprawy turystyczne, a po powrocie ich uczestnicy wraz z osobami zainteresowanymi zbierają się by wspólnie podzielić się wrażeniami i obejrzeć fotorelację. Tym razem grupa podróżników postanowiła odwiedzić region północnych Włoch. |
Wiejski ogród przydomowy a bioróżnorodność Wiejskie ogrody przydomowe to niezwykle ciekawe przestrzenie, które łączą w sobie funkcjonalność i estetykę. Części składowe ogrodu to tzw. ogród frontowy (przedogródek), ogród rekreacyjny z trawnikiem, taras, miejsce do wypoczynku, grządki kwiatowe, parawany przeciwwietrzne oraz warzywnik. Obecność tych stref oraz proporcje między nimi zależą od powierzchni działki, liczebności rodziny i struktury wiekowej, aktywności zawodowej gospodarzy, upodobań do pracy w ogrodzie oraz wielu indywidualnych czynników. Bez względu na powyższe uwarunkowania, przy urządzaniu i pielęgnowaniu ogrodu należy uwzględnić warunki siedliskowe oraz klimatyczne w danym regionie. Istotne jest również najbliższe sąsiedztwo oraz widok za granicą działki. |
Sierpień 2024
W numerze….
Żniwa jak za dawnych lat… 20 lipca w Złotopolu pod Lipnem okoliczni mieszkańcy pokazali, jak wyglądały żniwa przed laty. Pierwszą wiązkę zboża ucięła tradycyjnym sierpem Wicemarszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Aneta Jędrzejewska. |
|
Święto rolnictwa w Minikowie Pierwszy weekend lipca (6–7) bieżącego roku obfitował w wydarzenia targowe w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego (KPODR). Podczas dwóch słonecznych dni Minikowo odwiedziło ponad 25 tys. osób, a swoją ofertę zaprezentowało 365 wystawców. A wszystko to za sprawą wydarzeń targowych:
– Międzynarodowych Targów Rolno-Przemysłowych AGRO-TECH, |
|
|
Groźna muszka plamoskrzydła Ocieplenie klimatu i globalny handel stwarzają korzystne warunki przemieszczania się nowych organizmów. Dobrym przykładem może być groźny szkodnik wielu roślin jagodowych oraz pestkowych – muszka plamoskrzydła (Drosophila suzukii). Z uwagi na możliwości adaptacyjne muszka ta jest w stanie rozwijać się w bardzo szerokim zakresie ekosystemów – zarówno uprawnych, jak i dzikich. Właściwości te pozwalają jej na przetrwanie w różnych warunkach, ograniczając równocześnie możliwość monitorowania. |
Pszczeli chlebek – właściwości i zastosowanie Pyłek kwiatowy to obnóża pszczele, stanowiące wartościowy produkt, odznaczający się wysoką wartością odżywczą i działaniem prozdrowotnym, dzięki czemu w krótkim czasie uzupełnia niedobory składników pokarmowych w organizmie. Pyłek pszczeli to nic innego jak pyłek roślin przyniesiony przez pszczoły do ula. Pszczoły robotnice mieszają go ze śliną i nektarem, formują i umieszczają w koszyczkach na trzeciej parze odnóży i zanoszą do ula. |
Lipiec 2024
W numerze….
Afrykański pomór świń (ASF) w województwie kujawsko-pomorskim ASF to choroba zakaźna dotykająca trzodę chlewną utrzymywaną w gospodarstwach rolnych i fermach przemysłowych oraz wolnożyjące dziki. Czerwiec 2024 roku stał się, niestety, czarnym miesiącem w historii tej choroby dla naszego województwa. Nieopodal Brodnicy – 24 maja – podczas prac związanych z wykaszaniem rowów odnaleziono truchło dzika, które po pobraniu próbek do badań skierowano do unieszkodliwienia w zakładzie utylizacyjnym. Wynik badania (otrzymany z laboratorium 5 czerwca) potwierdził, iż dzik był zakażony wirusem afrykańskiego pomoru świń. Obym się mylił, ale długi czas zalegania dzika w rowie (truchło było w zaawansowanym stanie rozkładu) może być przyczyną rozwleczenia wirusa ASF przez inne zwierzęta (ptaki krukowate, lisy, psy, koty). Nadzieja umiera ostatnia, więc oby kolejnych ognisk jednak nie było… |
|
W mleku i w rozrodzie Żywienie krów, zwłaszcza o wysokiej wydajności, wymaga kontroli różnych wskaźników, np. zawartości białka, tłuszczu i mocznika w mleku. Ich ocena pozwala na oszacowanie poprawności zbilansowania dawki pokarmowej. Nieprawidłowości prowadzą do różnych zaburzeń, między innymi w składzie mleka, ale mają też wpływ na rozród. |
|
|
Rolnictwo Wspierane Społecznie – RWS Rolnictwo Wspierane przez Społeczność to partnerstwo pomiędzy rolnikami a konsumentami, w którym ryzyko i korzyści związane z produkcją rolną są dzielone pomiędzy członków grupy. Model rolnictwa wspieranego przez społeczność narodził się w Japonii w latach 70. XX wieku, gdzie grupa gospodyń domowych, w obawie przed skutkami nadmiernego stosowania środków ochrony roślin w uprawach, nawiązała współpracę z rolnikami ekologicznymi. W Japonii takie umowy są nazywane „Teikei”, co oznacza „jedzenie z twarzą rolnika”. |
Rezerwat przyrody „Hedera” Pomysł objęcia ochroną lasu porastającego łagodne zbocza w Minikowie narodził się już w latach 80. poprzedniego stulecia, kiedy to przechadzał się tędy, przebywający na praktyce studenckiej Marek Wilcz – późniejszy Wojewódzki Konserwator Przyrody. Urzekły go drzewa obficie obrośnięte dużymi, sięgającymi koron okazami bluszczu pospolitego Hedera helix. Rezerwat przyrody o powierzchni 16,94 ha został powołany w 2000 roku na terenie ówczesnego Państwowego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie celem ochrony lasu grądowego z licznymi, kwitnącymi okazami bluszczu pospolitego Hedera helix, wówczas objętego ochroną prawną. |
i
Czerwiec 2024
W numerze….
Naturalni wrogowie mszyc Na świecie znanych jest około 4 000 gatunków mszyc, z czego w Polsce występuje około 800. Mszyce są owadami roślinożernymi, wiele z nich to groźne szkodniki roślin uprawnych. Wysysają soki z roślin, deformując różne ich części. Powodują przedwczesne opadanie liści, osłabienie roślin, w skrajnych przypadkach więdnięcie całych roślin, a w konsekwencji pogorszenie jakości plonu. Ponadto, są wektorami groźnych chorób. Mszyce na roślinach tworzą skupiska lub duże zwarte kolonie, ponieważ szybko się rozmnażają i w sprzyjających warunkach mogą opanować całe rośliny. Mszyce żerują nie tylko na roślinach uprawnych, ale i na roślinach dziko rosnących, niemających znaczenia ekonomicznego. W tym przypadku nie są więc gatunkami szkodliwymi dla roślin uprawnych, a mogą stanowić źródło pokarmu dla wielu gatunków pożytecznych – entomofagów (organizmów żywiących się różnymi owadami, w tym mszycami). |
|
RHD – dodatkowe źródło dochodu Od 1 stycznia 2017 r. do polskiego porządku prawnego wprowadzono jedną z form działalności związaną z produkcją i zbywaniem żywności przez rolników – rolniczy handel detaliczny (RHD). Jest to handel polegający na produkcji żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu i zbywaniu tej żywności zarówno w formie nieprzetworzonej, jak i przetworzonej. |
|
|
Śladem ginących zawodów – część I Znaczący rozwój technologiczny sprawia, że coraz więcej zawodów zanika. Młode pokolenie już nie wie, czym zajmował się rymarz albo konwisarz. Postęp cywilizacyjny i techniczny spowodowały, że człowiek potrafi dziś stworzyć tak zaawansowane maszyny i linie produkcyjne wytwarzające przedmioty codziennego użytku, iż wykonywanie ich ręcznie nie ma już racji bytu. A jednak niektóre profesje funkcjonują do dziś, lecz w niszowej formie. |
Płynne złoto z ula Właściwości lecznicze poszczególnych gatunków miodu Miód w dawnej Polsce był wysoko ceniony przez wszystkich mieszkańców. Miody występowały na stołach królewskich, książęcych, szlacheckich, mieszczańskich i chłopskich. Zważywszy na to, że do końca XVIII w. nie znano cukru buraczanego, miód służył do słodzenia potraw i napojów. Jednak głównie był wykorzystywany jako środek leczniczy. |
Maj 2024
W numerze….
20 lat minęło 1 maja mija 20 lat od wejścia Polski do Unii Europejskiej. Przez ten czas wyrosło kolejne pokolenie Polek i Polaków, dla których czas przed wejściem do Unii jest już tylko historią. Warto może przypomnieć, co się zmieniło w tym czasie. |
|
Czy jest mi tu dobrze? W pogoni za opłacalnością produkcji zwierzęcej często zapomina się o dobrostanie zwierząt. Obecnie dąży się do tego, aby był on jak najlepszy, ale należy go umieć odpowiednio ocenić, co może być trudne. |
|
|
Ogród nie tylko dla ozdoby Planując nasadzenia w ogrodach pierwszą i kluczową sprawą jest jego funkcja. Czy ma to być ogród cieszący oko, rekreacyjny, wypoczynkowy czy może użytkowy – warzywniak, ogródek ziołowy? Z przydomowej uprawy warzyw ostatnio często rezygnujemy, bo wygodniej kupić wszystko w markecie. Tak dzieje się nawet na wsiach, gdzie przy domostwach jest przecież dużo miejsca. Istnieje też alternatywa, czyli połączenie funkcji estetycznej i użytkowej ogrodu, co chciałabym w tym materiale przybliżyć. |
Allelopatia – jak mądrze zaplanować grządki? W obecnych czasach posiadanie własnych, ekologicznych warzyw, owoców i ziół jest swego rodzaju luksusem. Uprawa ogródka bez nawozów i środków ochrony roślin daje nam pewność wysokiej jakości otrzymanych plonów. Niestosowanie chemii w ogrodzie zwiększa jednak ryzyko pojawienia się szkodników i chwastów. Jeśli chcemy mieć zdrowe plony najwyższej jakości, warto poszukać innych rozwiązań niż stosowanie chemicznych środków. Na pomoc może przyjść zjawisko allelopatii, czyli wzajemnego odziaływania roślin na siebie. Można wykorzystać je w ogrodzie warzywnym, również do ochrony przed chorobami i szkodnikami. Warto więc dobrze przemyśleć i zaplanować, jakie rośliny wysiać czy posadzić obok siebie. |
Kwiecień 2024
W numerze….
Czym żyje gleba? Gleba to najbardziej powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej. Jest to naturalna i biologicznie czynna, trójfazowa struktura (substancje stałe, ciekłe i gazowe). Powstaje ona ze zwietrzeliny skalnej – skały macierzystej, na drodze procesów glebotwórczych wywołanych konkretnymi czynnikami. Gleba wykształca się w wyniku oddziaływania klimatu i organizmów żywych, a także za sprawą działalności człowieka. Z biegiem czasu i przy określonych warunkach krajobrazowych tworzą się różnorodne typy gleb. |
|
Nowa era rozwoju wsi w Polsce Polska wieś odgrywa kluczową rolę w krajobrazie kraju, stanowiąc zarówno źródło dziedzictwa kulturowego, jak i potencjał do rozwoju gospodarczego. W ostatnich latach podjęto ambitne kroki w celu zwiększenia inwestycji w obszary wiejskie oraz zapewnienia im odpowiedniego wsparcia. W tym kontekście narodziła się idea Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich+ (KSOW+), która obiecuje przynieść nową erę rozwoju wiejskich społeczności. |
|
|
Rozliczenie PIT 30 kwietnia to ostateczny termin na rozliczenie się z osiągniętych przychodów w 2023 r. W zależności od swojej formy zarobkowej, należy sporządzić odpowiednie zeznanie podatkowe. |
Malowana Wieś Zalipie W województwie małopolskim, 35 km od Tarnowa znajduje się niewielka wieś, która została rozsławiona na cały świat. Wszystko za sprawą jednej kobiety – Felicji Curyłowej, która rozpoczęła swoją niepozorną pasję do malowania kwiecistych motywów. |
Marzec 2024
W numerze….
Marzec… czas ruszyć w pole Za nami okres szkoleń zimowych, czas ruszyć powoli w pole. W marcu producenci wysadzają pierwsze rozsady pod płaskie przykrycia i w otwartym gruncie. Kończy się więc produkcja pierwszych rozsad. Czy pogoda pozwoli wyjść w pole? Trudno to przewidzieć. O ile temperatury są dość wysokie jak na połowę lutego, to niestety gleba jest bardzo wilgotna. |
|
Wiosenne ubezpieczenie upraw rolnych z dopłatą budżetu państwa Podobnie jak w poprzednich latach, rolnik w ramach dopłat do ubezpieczeń będzie mógł wykupić polisę z dopłatą do 65% składki do 1 ha uprawy oraz do 65% składki do 1 sztuki wybranych zwierząt gospodarskich. |
|
Symbolika krzyża W ciągu wieków pojawiło się około 400 różnorodnych rodzajów krzyża, w tym historycy Kościoła i sztuki sakralnej wyróżniają ponad 30 odmian tego znaku. Jego najstarsze przedstawienia znane są już z okresu neolitu. Zagadnienie jego symboliki jest więc bardzo szerokie. Trwamy w okresie Wielkiego Postu, kiedy to krzyż jest mocno obecny w naszej świadomości. Dlatego proponuję Państwu zagłębienie się w ten temat. |
|
WIELKANOC – smaku moc! W Polsce na wielkanocnych stołach od wielu lat królują mięsa, jaja, żur, baby, ciasta i mazurki. Po okresie postu chętniej sięgamy po treściwsze potrawy. Gospodynie prześcigają się w sposobach przygotowania białej kiełbasy, sałatek czy słodkich wypieków. Poniżej przedstawiam kilka propozycji na wielkanocny stół. Wesołego Alleluja! |
Luty 2024
W numerze….
Nawożenie azotem przed 1 marca W Polsce uprawa zbóż ozimych i rzepaku ozimego ma ogromne znaczenie. Po wprowadzeniu w życie „Programów działań mających na celu zmniejszenia zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu” jako wymagań Dyrektywy 91/676 EWG zwanej dyrektywą azotanową, brak możliwości nawożenia azotem przed 1 marca był jednym z najczęściej zgłaszanych przez rolników problemów. Zmiany klimatyczne, jakie następują powodują, że elastyczne podejście do tego problemu było potrzebne. Przypominam – nawożenie azotem (dotyczy wszystkich nawozów zawierających azot) było możliwe w Polsce od 1 marca. Wynikało to z Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 12 lutego 2020 r. w sprawie „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu (Dz.U. 2020 poz. 243). |
|
Rys. 1. Zapas wody w glebie (0–20 cm) w okresie siewu zbóż ozimych w zależności od technologii uprawy |
Innowacje w technologiach uprawy zbóż na tle zmieniającego się klimatu
Jednym z kluczowych wyzwań stojących przed współczesną ludzkością, w tym rolnictwem, jest dalszy rozwój w obliczu zmieniającego się klimatu. Co prawda trwa dyskusja o skali, tempie i cykliczności tego zjawiska, to jednak jego występowanie w ostatnich dekadach jest bezsprzeczne. Obserwowane są bowiem zarówno bezpośrednie, jak i pośrednie zmiany w środowisku. |
Olędrzy – saga znad Wisły
W XVI–XVIII wieku na ziemie polskie napłynęło wiele migrantów z dzisiejszej Belgii, Holandii, Luksemburga (czyli ówczesnych Niderlandów) oraz krajów niemieckich. Osiedlali się oni nad Wisłą, począwszy od Żuław, poprzez Dolinę Dolnej Wisły, na Kujawach kończąc. Ten ruch osadniczy nazwano kolonizacją olęderską, a przybyszów tych – olędrami lub olendrami (w różnych źródłach spotykamy obydwa nazewnictwa). Zapoczątkowany był on przez mennonitów. Kim byli, skąd wzięli się u nas i czy coś po nich zostało? Przyjrzyjmy się historii ich osadnictwa. |
|
Permakultura – sposób na życie i gospodarowanie
Przetworzona żywność czy samodzielnie przygotowywane posiłki? Zakupy w pobliskim warzywniaku czy wizyta we własnym ogródku? Przyprawy z paczki czy zioła z własnej grządki? Monotonny i nudny krajobraz czy naturalny i zróżnicowany? Z pewnością wiele osób zadaje sobie takie pytania, planując codzienną dietę i aranżując przydomowy ogród. Z odpowiedzią może przyjść mało jeszcze znane pojęcie, jakim jest permakultura. |
Styczeń 2024
W numerze….
Zimowy ogród
Ogród zimą nie musi być smutnym, szarym miejscem, o którym zapominamy aż do wiosny. Wszystko czego potrzebujesz do „zimowego” ogrodu mieści się jedynie w trzech punktach: 1. Ptaki, Ptaki, Ptaki! 2. Zimozielone rośliny 3. Byliny o ciekawych kwiatostanach |
|
Nowy sezon przed nami
Zaczyna się nowy rok – czas więc pomyśleć o nowym sezonie warzyw polowych. Co prawda warzywa uprawiane nawet pod niskimi i zimnymi osłonami już rosną na rozsadnikach, ale gleba wymaga przygotowania. |
|
Drony w rolnictwie – nowa era technik pomiarowych!
Nowe technologie mają bardzo duże znaczenie dla agrobiznesu. Ułatwiają współpracę pomiędzy rolnikami, dystrybutorami i dostawcami. Niekonwencjonalne rozwiązania pomagają również w efektywnym zarządzaniu uprawami i hodowlami, a także zmniejszają negatywne oddziaływanie na środowisko. |
|
Maska czyni równym – karnawał dawniej i dziś
Karnawał, zwany inaczej zapustami to okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw. Rozpoczyna się najczęściej w dniu Trzech Króli, a kończy we wtorek przed Środą Popielcową, która oznacza początek Wielkiego Postu i oczekiwania na Wielkanoc. |
Grudzień 2023
W numerze….
Człowiek, który połączył naukę z doradztwem
Roman Sass jest najbardziej znanym dyrektorem ośrodka doradztwa rolniczego w Polsce. Pod jego kierownictwem Ośrodek został ukształtowany jako firma doradcza i szkoleniowa oraz rozwinął działalność wystawienniczą, w której stał się krajowym liderem w branży rolniczej. Dzięki jego osobistej aktywności doradztwo rolnicze stało się ważnym podmiotem w systemie informacji rynkowej, w tym rachunkowości rolniczej. |
|
Zmiany w obrocie gruntami rolnymi
5 października br. weszła w życie nowelizacja ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa, która wprowadza szereg zmian, m.in. w ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego (UKUR). |
|
Święta pachnące korzeniami
Czym by pachniały Święta Bożego Narodzenia, gdyby nie wielkie wyprawy morskie Kolumba, Magellana czy Vasco da Gamy w XVI i XVII wieku? Cóż możemy się tylko nad tym zastanawiać. Dzięki nim możemy korzystać z niesamowitych przypraw – gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, goździków, cynamonu, anyżu czy kardamonu. |
Listopad 2023
W numerze….
Stan upraw przed zimą
Łagodne zimy w ostatnich latach powodują, że zaciera się powoli pamięć o mrozach z sezonu 2011/2012 (prawie całkowite wymarznięcie rzepaku i zbóż). Mimo tego, jak zawsze rolnicy martwią się o to, jak rośliny przygotują się do zimy i jak trudna ona będzie dla ich zasiewów. To bardzo ważne pytanie chociażby ze względu na koszty – ceny nawozów, nasion i środków ochrony roślin mocno poszły do góry. |
|
Najlepsi rolnicy w Minikowie
6 października br. do Minikowa przyjechali najlepsi rolnicy z województwa kujawsko-pomorskiego, aby zmierzyć się w rozgrywce finałowej XXXIII Olimpiady Wiedzy Rolniczej (OWR). Byli to laureaci I i II miejsca eliminacji powiatowych, które miały miejsce tydzień wcześniej (29.09.), a uczestniczyły w nich łącznie 444 osoby. W finale wojewódzkim wzięło udział 80 osób, w tym rolnicy, doradcy, uczniowie szkół rolniczych z Bielic, Karolewa i Samostrzela, przedstawiciele firm i instytucji. Organizatorem Olimpiady był Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. |
|
Pasieka w Zarzeczewie
Wywiad ze Zbigniewem Wudarczykiem, który zakładał pasiekę w Zarzeczewie. |
|
Naturalne sposoby na przeziębieniem
Czas jesienno-zimowy to okres częstych przeziębień. Nie możemy spać bo katar, ból gardła czy gorączka nie dają nam możliwości, by zasnąć. Najlepszymi sposobami na przeziębienie lub początek choroby, by je zniwelować są napary z ziół, soki, które można stosować na co dzień lub w czasie przeziębień. Rozgrzewające herbatki z dodatkiem imbiru, lipy, cynamonu czy miodu na pewno pomogą nam w tym trudnym okresie. |
Październik 2023
W numerze….
Słoneczne i ciepłe „Barwy Lata – Dary Jesieni”
Tradycyjnie już w trzecią niedzielę września (17.09.) Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego udostępnił tereny wystawcom i odwiedzającym. Pogoda dopisała zachęcając do odwiedzin Minikowa podczas kolejnej edycji – „Barw Lata – Darów Jesieni”, cieszącej się dużym zainteresowaniem ze strony mieszkańców całego regionu. „Barwy Lata – Dary Jesieni” skupiły w jedną całość kilka różnych tematycznie wydarzeń, takich jak: Święto Ziemniaka, Jesienną Wystawę Ogrodniczą połączoną z kulinarną promocją karpia pn. „Karp nie tylko na święta”, Regionalną Wystawę Drobnego Inwentarza. W tym roku po raz pierwszy zorganizowano Krajową Wystawę Kóz Anglonubijskich wraz z ich pokazem i promocją produktów z koziego mleka. Odbyło się również podsumowanie wojewódzkich konkursów: na „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne” oraz „Doradcę Roku”. |
|
W poszukiwaniu sensu życia
Wpomnienia Tadeusza Sobczyka Tadeusz Sobczyk – człowiek wielkiej pracowitości, konkretny i wymagający jako przełożony. Z czasem, dzięki doświadczeniom życiowym, nabrał mądrości i łagodności, wybitny specjalista i doradca z powołania. |
|
Hodowla kóz w Polsce, czy może przynieść zysk?
Globalna populacja kóz nadal rośnie i wynosi obecnie ponad miliard. Rośnie również liczba kóz hodowanych głównie w celu produkcji mleka, ze względu na rosnący popyt na mleko kozie i jego przetwory. Większość światowej produkcji kóz mlecznych znajduje się w Azji. Najbardziej rozbudowany rynek mleka koziego występuje w Europie, zwłaszcza we Francji. Sektor europejski specjalizuje się w produkcji mleka oraz serowarstwie, a także wspieraniu tradycyjnej produkcji w gospodarstwie. |
|
Przysmaki jesieni
Październik to czas jesiennych przysmaków. Coraz częściej ludzie zwracają uwagę na produkty, które spożywają i wolą kupować owoce i warzywa z małych gospodarstw rolnych. W tym okresie chcę podać Państwu kilka smacznych przepisów kulinarnych, z użyciem regionalnych warzyw i owoców, np. dynią, cebulą, jabłkami i żurawiną. Pogoda nie zawsze nam dopisuje, dlatego dobrym pomysłem na te jesienne dni będzie zrobienie rozgrzewającej zupy cebulowej lub kremu z dyni, która jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Jeśli wolicie Państwo potrawy mięsne, to polędwiczki z sosem malinowym lub kaczka z żurawiną będą dobrym rozwiązaniem. |
Wrzesień 2023
W numerze….
Dożynki Wojewódzkie w Inowrocławiu
Tegoroczne Dożynki Wojewódzkie odbyły się 27 sierpnia na terenie Aeroklubu Kujawskiego w Inowrocławiu. Współorganizatorami obchodów święta plonów byli Powiat Inowrocławski, Miasto Inowrocław, Gmina Inowrocław oraz Archidiecezja Gnieźnieńska. |
|
Cielę jak malowane
Od 10 do 35% populacji cieląt ssących cierpi na biegunkę pourodzeniową. W ciągu 1 do 2 dni może ona doprowadzić do odwodnienia i utraty masy ciała na poziomie od 5 do 12% oraz uśmiercić 50% chorych zwierząt. . |
|
Prawo sąsiedzkie a immisje
Prawo własności daje szereg uprawnień, nie ma jednak charakteru absolutnego. Przepisy, zasady współżycia społecznego i społeczno-gospodarcze przeznaczenie rzeczy mogą limitować uprawnienia właściciela. Niekiedy na zakres wykonywania prawa wpływa orzeczenie sądu zainicjowane sporem sąsiedzkim. Może to być spór o immisje, czyli oddziaływanie na nieruchomości sąsiednie. |
|
Sztuczna inteligencja a doradztwo
Sztuczna inteligencja – SI (ang. artificial intelligence, AI) robi oszałamiającą karierę, zwłaszcza że jest szeroko reklamowana w mediach elektronicznych. Czy okaże się przydatna w rolnictwie? |
Sierpień 2023
W numerze….
Rozstrzygniecie konkursu AGROLIGA 2022/23 – etap wojewódzki III Edycja w kujawsko-pomorskim
1 lipca br. w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, odbyło się uroczyste podsumowanie konkursu AGROLIGA 2023. |
|
Kolorowe kiszonki
Do okrywania stosów kiszonkowych używane są różnokolorowe folie. Natomiast barwa kiszonek jest związana z surowcem, z jakiego zostały sporządzone. Jednak ich kolor zależy także od jakości procesu fermentacji, jaki zachodzi w zakiszanej biomasie, a podczas wybierania – od obecności specyficznych mikroorganizmów, zwłaszcza pleśni. . |
|
Piotrkowianie na Bałkanach
Kraje położone na południu Europy zawsze były chętnie zwiedzane przez Polaków. Od kilkunastu lat, zamiast jednak wyjeżdżać do Grecji, Włoch czy Hiszpanii nasi rodacy coraz chętniej odwiedzają Bałkany. |
|
„Pszczoły dla zdrowia” – domowe kosmetyki i woskowa aromaterapia
Jak wspominaliśmy we wcześniejszych numerach naszego miesięcznika, realizujemy drugą edycję projektu „Pszczoły dla zdrowia”, którego sponsorem jest ANWIL S.A., producent nawozów azotowych i polichlorku winylu. W tym roku prowadzimy kolejne zajęcia, na których uczestnicy zaznajamiają się z tajnikami życia rodziny pszczelej oraz z właściwościami prozdrowotnymi produktów pszczelich. |
Lipiec 2023
W numerze….
Sierpień pod znakiem miodobrania…
To już tradycja, że w sierpniu, w Oddziale naszego Ośrodka w Zarzeczewie, świętujemy razem z pszczelarzami. W tym roku również zachęcamy do odwiedzenia tego malowniczego zakątka, położonego nad Zalewem Wiślanym, gdzie w otoczeniu starego parku odbędzie się kolejne, już XIII „Kujawsko-Pomorskie Miodowe Lato”. |
|
Gospodarzu, ja kuleję!
Ochwat (laminitis), to aseptyczne zapalenie tworzywa racicowego − poważna choroba zwierząt kopytnych. W stadach bydła mlecznego to schorzenie przynosi znaczne straty gospodarcze. Jednym z jej objawów jest kulawizna. |
|
Sztuczne mięso. Czy to koniec rolnictwa?
„Teraz archeologia burzy święte przekonanie o tym, że ostatni milion lat ludzkiej historii jest w istocie długą opowieścią o postępie. Ostatnie odkrycia przekonują, iż wprowadzenie rolnictwa, rzekomo stanowiącego najważniejszy krok ku lepszemu życiu, było pod wieloma względami katastrofą, po której nigdy nie zdołaliśmy się pozbierać. Wraz z rolnictwem nadeszła era nierówności społecznej, nierówności płci, chorób i despotyzmu. |
|
Biznes na wsi. Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Łojewie
Łojewo to niewielka wieś położona na terenie gminy Inowrocław. Nieopodal Jeziora Szarlejskiego, zwanego „małym Gopłem”, mieści się Inkubator Przetwórstwa Lokalnego (IPL), pierwszy w województwie kujawsko-pomorskim tego typu obiekt, w którym rolnicy oraz inne zainteresowane podmioty mogą przetwarzać wyprodukowane przez siebie płody rolne. |
Czerwiec 2023
W numerze….
Kujawska róża i włocławski fajans
Przez dziesięciolecia wiele kuchni, nie tylko polskich, zdobiły fajansowe naczynia o niepospolitych wzorach w kolorze kobaltu lub brązu. Nadal służą w zastawie stołowej lub zdobią ściany i biurka… talerze, kubki, cukiernice. W 2023 roku przypada 150 rocznica Fabryki Fajansu we Włocławku. |
|
Międzynarodowy Dzień Rzepaku EURORZEPAK 2023
Już po raz piąty 18 maja br. w Minikowie odbył się Międzynarodowy Dzień Rzepaku, w którym uczestniczył Sekretarz Stanu Janusz Kowalski. Podczas wydarzenia rozmawiano na temat wyzwań stojących przed producentami rzepaku w związku z aktualnymi regulacjami prawnymi oraz sytuacją na rynkach światowych. |
|
Mięso, mięsko, mięsiwo
„Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum” Ta łacińska sentencja jest odpowiedzią, jakiej udzielił Paracelsus (właśc. Phillippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim), niemiecki lekarz, doktor medycyny, na pytanie:‒ Co jest trucizną? ‒ Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni truciznę. A co to ma wspólnego z mięsem? |
|
Nowe zasady przyznawania premii dla młodych rolników
Od 30 czerwca do 31 lipca br. przewidziany jest nabór wniosków w interwencji I.11 w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027. Przewidziany orientacyjny limit środków to 811 mln zł. Działanie to, obok wymiaru ekonomicznego, od lat wspiera wymianę pokoleniową w rolnictwie. Jest to istotne wsparcie, ponieważ w swoim założeniu zapewnia młodym rolnikom relatywnie „łatwy” dostęp do niezbędnego kapitału w początkowej fazie prowadzenia gospodarstwa. |
Maj 2023
W numerze….
Kwiecień 2023
W numerze….
Marzec 2023
W numerze….
Luty 2023
W numerze….
Prawie 50 lat pracy w Ośrodku w Minikowie W ciągu minionych 67 lat działalności Ośrodka organizacja i zadania sukcesywnie się zmieniały i były zależne od polityki społeczno-gospodarczej państwa, jak i uwarunkowań i przemian na wsi. W ostatnich dekadach zmiany te wynikały również z transformacji ustrojowej państwa i przygotowania rolników do wspólnej polityki rolnej. Jednym ze świadków tych przemian był Jerzy Białczyk, który w Minikowie pracował w latach 1969–2016. Jako że z wykształcenia jest inżynierem chemii, początkowo był zatrudniony na stanowisku kierownika laboratorium, a następnie powierzono mu kierowanie Działem Informacji i Wydawnictw. Poza tym był redaktorem miesięcznika „Agromagazyn”, a potem zastępcą redaktora „Wsi Kujawsko-Pomorskiej”. Był też założycielem i członkiem zarządu stowarzyszeń powiązanych z rolnictwem. Jednak w środowisku rolniczym najbardziej był chyba znany jako komisarz Targów AGRO-TECH. |
|
Koń jaki jest, każdy widzi Mimo swej mocnej budowy i dużej siły, koń jest zwierzęciem delikatnym i wymagającym, zwłaszcza w kontekście jego żywienia.Tytuł artykułu jest cytatem z XVIII-wiecznej polskiej encyklopedii autorstwa księdza Benedykta Chmielowskiego pt. „Nowe Ateny (…)”. Opis konia był lakoniczny, wielu wiedziało, jak go chować i hodować. Obecnie rola konia w życiu człowieka jest mniejsza, ale nadal jest on środkiem transportu, zwierzęciem roboczym, jest użytkowany wierzchowo-rekreacyjnie i sportowo, a w niektórych krajach rzeźnie. |
|
Samodzielnie (nie samemu) – gospodarstwa opiekuńcze w woj. kujawsko-pomorskim W województwie kujawsko-pomorskim trwają działania w ramach projektu „Samodzielnie (nie samemu) – wspieranie osób z niepełnosprawnością w powiecie tucholskim”. Obecny projekt jest już kolejną turą działań, które wspierają osoby niesamodzielne w tym województwie.Poprzednie programy wspierały seniorów. „Zielona opieka – gospodarstwa opiekuńcze w woj. kujawsko-pomorskim” – pod taką nazwą organizowano wsparcie w roku 2017, a jego kontynuacją był projekt „Opieka w zagrodzie – gospodarstwa opiekuńcze w woj. kujawsko-pomorskim” realizowany w latach 2018–2020. Obecne działanie skierowane jest do osób z niepełnosprawnością intelektualną. |
|
Identyfikacja i rejestracja zwierząt po nowemu Ustawa z 4 listopada 2022 r., o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt zastąpiła swoją poprzedniczkę z 2 kwietnia 2004 r. Nowa ustawa przewiduje m.in. konieczność rejestracji w systemie IRZ nowych gatunków zwierząt, nowe środki identyfikacji zwierząt oraz zmianę terminów zgłoszeń zdarzeń do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i ich częstotliwość. |
Styczeń 2023
W numerze….
Targi FERMA – największe specjalistyczne targi dla fachowców produkcji zwierzęcej w PolscePo raz drugi w Hali Bydgoskiego Centrum Targowo-Wystawienniczego, odbędą się Targi FERMA, spotkanie dla profesjonalistów chowu i hodowli bydła, świń i drobiu. Organizatorzy spodziewają się udziału blisko 150 wystawców z kraju i zagranicy, którzy zaprezentują bogatą ofertę wszystkiego, co niezbędne w chowie i hodowli zwierząt, począwszy od genetyki, poprzez pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie budynków inwentarskich (również ich projekty i budowę), skończywszy na maszynach do zbioru i konserwacji pasz. | |
Kształtowanie dobrostanu świń Problematyka dobrostanu była zawsze obecna w ocenie, planowaniu i kształtowaniu warunków utrzymania zwierząt. Ostatnio dość mocno także gospodarskich. Pojawienie się na początku lat 70. ubiegłego wieku, tzw. przemysłowych technologii produkcji świń (ferm wielkotowarowych), przyniosło ze sobą szereg niekorzystnych dla zwierząt zmian w ich utrzymaniu i obsłudze. Dotyczyło to również chyba przesadnie nowoczesnego podejścia do organizacji stada i produkcji. Zastosowanie tych nowych rozwiązań było, owszem, korzystne dla ludzi obsługujących zwierzęta, ale nie uwzględniało podstawowych potrzeb życiowych samych zwierząt, zaburzając skutecznie ich dobrostan. |
|
Zwiększenie limitu wsparcia na modernizację gospodarstw rolnych 17 grudnia 2022 r. weszły w życie, wyczekiwane przez wielu beneficjentów, zmienione przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej na operacje typu „Modernizacja gospodarstw rolnych”. |
|
Karnawałowe specjały Karnawał to czas zabaw, imprez i prywatek, poniżej sprawdzone przepisy na dania idealnie nadające się na karnawałowe zakąski. |
Grudzień 2022
W numerze….
Listopad 2022
W numerze….
Październik 2022
W numerze….
Wrzesień 2022
W numerze….
Sierpień 2022
W numerze….
XI Ogólnopolska Wystawa Bydła Hodowlanego2 i 3 lipca w Minikowie odbyło się szereg ważnych dla rolnictwa wydarzeń, nad którymi patronat objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wydarzeniami tymi były między innymi: Ogólnopolska Wystawa Bydła Hodowlanego i Regionalna Kujawsko-Pomorska Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Wydarzenia te cieszyły się dużym zainteresowaniem rolników, tak tłumnie odwiedzających tereny wystawiennicze Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. | ||
Zioła w SGGWKolekcja roślin leczniczych i aromatycznych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie źródłem zróżnicowanych surowców zielarskich
Rośliny lecznicze i aromatyczne stanowią najliczniejszą i najbardziej zróżnicowaną grupę roślin użytkowych na świecie. Pozyskiwane z nich surowce wykorzystuje się na szeroką skalę zarówno w krajach rozwijających się, jak i zachodnich. Mówiąc o roślinach leczniczych należy mieć obecnie na uwadze zarówno ich wykorzystanie w przemyśle fitofarmaceutycznym przy wytwarzaniu leków ziołowych, produkcji suplementów diety, jak i proste domowe użycie w postaci naparów, odwarów, nalewek itp. Z kolei rośliny aromatyczne, charakteryzujące się wyraźnym smakiem i zapachem, stanowią między innymi źródło przypraw i aromatów roślinnych. Zarówno rośliny lecznicze, jak i aromatyczne zawdzięczają swoje działanie i zastosowanie obecności w swoich tkankach substancji biologicznie aktywnych. Substancje te, między innymi olejki eteryczne i związki fenolowe, warunkują aktywność farmakologiczną pozyskiwanych surowców, a także w przypadku przypraw, odpowiadają za ich właściwości sensoryczne. |
||
Wsparcie finansowe usług związanych z rolnictwem i leśnictwem
W terminie od 7 lipca do 19 sierpnia br. możliwe będzie ubieganie się o wsparcie na inwestycje w ramach poddziałania 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej. |
||
Wiersze pani Aleksandry cz. 3Prezentujemy Państwu kolejne wiersze autorstwa pani Aleksandry Zawackiej z Wichrowic (powiat włocławski). Sylwetkę poetki przedstawiliśmy w majowym numerze naszego miesięcznika. |
Czerwiec 2022 W numerze….
|
Maj 2022
W numerze….
Co nas w maju zaskoczy?W maju zaczynamy wysiewy i wysadzanie rozsad warzyw ciepłolubnych, takich, jak ogórki, pomidory, papryki czy fasolki. Ze względu na to, że wyżej wymienione rośliny są bardzo wrażliwe na spadki temperatur poniżej 0°C trzeba wybrać odpowiednią porę wysiewu nasion czy też wysadzenia rozsady. | |
Dofinansowanie produkcji prosiąt lub nawadnianiaAgencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje wnioski o wsparcie finansowe na „Modernizację gospodarstw rolnych” w dwóch obszarach – rozwój produkcji prosiąt oraz nawadnianie w gospodarstwie. Zainteresowani tą formą pomocy mają czas na złożenie dokumentów do 27 maja 2022 r. | |
Centralna Ewidencja Emisyjności BudynkówCEEB, czyli Centralna Ewidencja Emisyjności Budynków to system informacji o źródłach ogrzewania budynków w Polsce. Wynikiem jej wprowadzenia jest nowy obowiązek spoczywający na właścicielach i zarządcach nieruchomości, którzy powinni dokonać zgłoszenia źródeł ciepła o mocy do 1 MW, które ogrzewają budynek oraz źródeł energii elektrycznej, wykorzystywanych do ogrzewania budynku. | |
Wiersze pani AleksandryPrezentujemy Państwu wiersze pani Aleksandry Zawackiej z Wichrowic (powiat włocławski). Sylwetki twórców ludowych – poetki oraz jej małżonka przedstawiliśmy w poprzednim numerze naszego miesięcznika (artykuł „Z wizytą u kochających wieś…”). Pani Aleksandra, przewodnicząca włocławskiego Oddziału Stowarzyszenia Twórców Ludowych, oprócz przepięknych kwiatów z bibuły, obdarzona jest niezaprzeczalnym talentem do pisania wierszy. |
|
|
Luty 2022
W numerze….
|
|
Grudzień 2021 W numerze….
|
Listopad 2021 W numerze….
Październik 2021 W numerze….
|
Wrzesień 2021 W numerze….
|
Sierpień 2021 W numerze….
|
Lipiec 2021 W numerze….
|
Maj 2021 W numerze….
|
|
Marzec 2021 W numerze….
|
||||||||
|
Od Zielonego Ładu do Planów Strategicznych
Europejski Zielony Ład przedstawia drogę do uczynienia Europy pierwszym klimatycznie neutralnym kontynentem do 2050 r. Ukazuje strategię zrównoważonego i włączającego rozwoju dla pobudzenia gospodarki, poprawy zdrowotności i jakości życia, ochrony środowiska naturalnego nie pozostawiającą nikogo na marginesie. W celu realizacji tak zarysowanego kierunku w maju 2020 r. Komisja Europejska przyjęła dwie strategie „Od pola do stołu” oraz na rzecz Bioróżnorodności. Zadaniem pierwszej jest zatrzymanie wymierania gatunków i odbudowa europejskiej przyrody. Druga natomiast ma zapewnić zdrowszy i bardziej zrównoważony system wytwarzania żywności UE. |
|||||||
|
Ile zwierząt na hektarze?
Unia Europejska przyjęła Europejski Zielony Ład, który przewiduje m.in. zmniejszenie do 2030 r. stosowania pestycydów o 50% i nawozów o co najmniej 20% (w celu zmniejszenia strat składników pokarmowych o minimum 50% przy zachowaniu żyzności gleby). Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) po 2023 roku zakłada, że każde państwo członkowskie przygotuje Plan Strategiczny dla WPR (PS WPR). Ułatwiając dostęp obywateli do informacji publicznej, a także wpływ społeczeństwa na kształtowanie zakresu wsparcia, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi konsultacje społeczne projektu PS WPR. Zgłaszamy niedostateczne uwzględnienie znaczenia obsady zwierząt. |
|||||||
|
Lokalne Partnerstwa Wodne
28 stycznia br. w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyła się konferencja on-line pt: „Lokalne Partnerstwa Wodne szansą racjonalnej gospodarki wodnej w województwie kujawsko-pomorskim”. Konferencję przeprowadzono w ramach operacji wpisanej do planu operacyjnego 2020–2021 „Lokalne Partnerstwa Wodne” (LPW). |
Luty 2021 W numerze….
|
Styczeń 2021 W numerze….
|
Grudzień 2020 W numerze….
|
Listopad 2020 W numerze….
|
|
Październik 2020 W numerze….
|
Wrzesień 2020 W numerze….
|
Sierpień 2020 W numerze….
|
Lipiec 2020 W numerze….
|
Czerwiec 2020 W numerze….
|
Kwiecień 2020 |
|||||||||||||||||||
W numerze….. |
Czy komin musi kopcić?
Pamiętam z dzieciństwa, że by podkreślić, iż dom jest zamieszkały koniecznie trzeba było narysować dymek nad kominem. Ta narracja ciągle towarzyszy mojemu pokoleniu i dlatego dziś tak łatwo jest nam wmówić, że problem czystego powietrza można rozwiązać tylko w jeden sposób, poprzez likwidację ogrzewania na paliwa stałe albo przynajmniej przez kosztowną wymianę pieca. Czy rzeczywiście tak jest?
Zalecane odmiany kukurydzy
30 stycznia br. odbyło się posiedzenie Kujawsko-Pomorskiego Zespołu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego. Głównym celem spotkania było ustalenie Listy odmian zalecanych (LOZ) do uprawy w województwie kujawsko-pomorskim na rok bieżący. W zależności od kierunku użytkowania kukurydzy, jak i grup wczesności, Lista odmian zalecanych na 2020 rok przedstawia się następująco.
Jak osiągnąć sukces?
W styczniu br. państwo Malwina i Jacek Górscy odebrali Grand Prix w kategorii produkcja zwierzęca podczas XVI edycji konkursu „Rolnik Pomorza i Kujaw”. Wybrałam się do Kolonii Czamanin w gminie Topólka, żeby się dowiedzieć, w jaki sposób osiąga się sukces. Pan Jacek zajmuje się hodowlą zarodową trzody chlewnej.
Przepisy na święta
Święta Zmartwychwstania Pańskiego to najważniejsze święto chrześcijańskie i tradycja każe je obchodzić z suto zastawionym stołem. Pisząc ten tekst wiemy już, że w tym roku wiele elementów tradycyjnych obchodów będzie wyglądać inaczej niż zwykle ze względu na pandemię wywołaną przez koronawirusa. Mamy nadzieję, że chociaż zjemy wielkanocne dania i doczekamy zdrowszych czasów. Czego sobie i Państwu życzymy.
Marzec 2020
W numerze…..
|
Co dzieje się z klimatem?
Pogoda w ostatnich latach coraz bardziej różni się od tej, którą pamiętam z okresu dzieciństwa (lata 70.–80. XX w.), kiedy w maju padały często deszcze, latem było ciepło, ale okresy upałów były krótkie, a zimą najczęściej od początku grudnia był śnieg, który często leżał nawet do marca. Obecnie temperatury latem i zimą są zdecydowanie wyższe niż kiedyś. Często występują susze, a później gwałtowane opady kończące się powodziami. Kiedyś rzadko spotykane silne wiatry, dziś stają się normą. Powstaje pytanie, dlaczego tak się dzieje i czego należy spodziewać się w przyszłości? |
|||
Lista Odmian Zalecanych
30 stycznia br. odbyło się posiedzenie Kujawsko-Pomorskiego Zespołu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego, podczas którego na podstawie wyników doświadczeń PDO utworzono Listę odmian zalecanych (LOZ) dla województwa kujawsko-pomorskiego na rok 2020. Znajdujące się na tej liście odmiany cechuje duża przydatność do uprawy w warunkach naszego województwa. Lista odmian zalecanych obejmuje odmiany zbóż, rzepaku, grochu siewnego, soi, bobiku, łubinu wąskolistnego i żółtego, ziemniaka jadalnego, kukurydzy oraz od tego roku także ziemniaka skrobiowego. |
||||
Dopłaty za dobrostan zwierząt
Od połowy marca rusza działanie „Dobrostan zwierząt”, którego celem jest zachęcenie rolników do stosowania podwyższonych warunków dobrostanu zwierząt. Działanie nie jest działaniem inwestycyjnym i nie uwzględnia pokrycia kosztów związanych ze zmianą warunków utrzymania zwierząt. Wsparcie otrzymają rolnicy, którzy podejmą się utrzymania zwierząt w warunkach wykraczających ponad obowiązujące normy krajowe. Dopłaty będą rekompensować dodatkowe, poniesione przez rolnika koszty lub utracone dochody związane z wprowadzeniem podwyższonego dobrostanu. |
||||
Dieta – klucz do zdrowia
Wiadomo nie od dziś, że prawidłowe odżywianie jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Racjonalna, zbilansowana dieta pozwala uniknąć wielu chorób, takich jak m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, otyłość, niedokrwistość, osteoporoza. Wynikiem złego odżywiania może być także zmęczenie, osłabienie koncentracji oraz niedobory pokarmowe. Istnieje kilka zasad zdrowego żywienia, które pozwolą na utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji. |