Wizyta na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej w Norymberdze

 15-18 lutego 2023 r.

W tym roku 46 osobowa grupa rolników ekologicznych zrzeszonych w Kujawsko-Pomorskim Stowarzyszeniu Producentów Ekologicznych EKOŁAN uczestniczyła w Targach Bio Fach, które są wiodącymi na świecie Targami żywności ekologicznej.

Targi Bio Fach to doskonała okazja by spotkać się z producentami z rynku ekologicznego i zainspirować się nowymi trendami. To jest również miejsce, gdzie ludzie dzielą się swoimi pasjami do żywności ekologicznej. Tegoroczne Targi przyciągnęły prawie 36 000 branżowych gości ze 135 krajów.

Tegoroczna wizyta na Bio FACH powiązana była z wizytami w niemieckich gospodarstwach ekologicznych. Wśród odwiedzanych było gospodarstwo ekologiczne w Brodowinie. To największe gospodarstwo ekologiczne w Niemczech pod nazwą „Oekodorf Brodowin”, prowadzone według standardów Demeter. Założyło ją ok 80 rolników z obszaru byłego DDR, zaraz po upadku muru berlińskiego. Brodowin to 1200 hektarów upraw ekologicznych i tysiące klientów.

W gospodarstwie utrzymywane są zwierzęta ekologiczne jak: bydło mleczne, kozy, drób. Wśród upraw należy wymienić uprawy rolnicze i warzywa. Działa tu przetwórstwo mleka, w ramach którego produkowane są sery, jogurty.

Bardzo imponującym miejscem odwiedzanym było gospodarstwo zielarskie Bioland KräuterGut. Jedno z największych producentów ziół w regionie Bawarii, które w tym kierunku specjalizuje się od  roku 1994. W asortymencie gospodarstwa można znaleźć 240 ekologicznych ziół wegańskich doniczkowych. Wśród ziół można znaleźć różne odmiany bazylii, estragon, miętę, melisę, lawendę, carry, pietruszkę, oregano, rozmaryn, i wiele innych gatunków, które wykorzystywane są  zarówno w kuchni, ale i w celach zdrowotnych. Nowoczesne hale w pełni zautomatyzowane pozwalają na produkcję tak szerokiego i różnorodnego asortymentu, jaki oferuje właśnie Bioland KräuterGut.

Ostatnim punktem wyjazdu był sklep z żywnością ekologiczną, tu uczestnicy wyjazdu mieli okazję by zapoznać się z ofertą lokalnych produktów ekologicznych.

 

Opracowała:
Agnieszka Dobosz-Idzik
KPODR Minikowo