Wyniki Konkursów „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” i Turnieju Powiatów
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Laureaci regionalnego etapu XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
na najlepszy produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną.
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
Roman Olszewski
gmina Więcbork, powiat sępoleński
za kiełbasę słoikową domową z Suchorączka
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
Daniel Żurkowski
gmina Łabiszyn, powiat żniński
za Lody Cassate z Łabiszyna
I nagroda:
Gospodarstwo Rolne Ślesin sp. z o.o.
gmina Nakło nad Notecią, powiat nakielski
za ser Hrabiny
Wyróżnienia w kategorii produkty zwierzęce:
Małgorzata Wesołowska
gmina Dobrcz, powiat bydgoski
za serek smażony Małgosi z Wudzynka
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda:
Małgorzata Górecka
gmina Cekcyn, powiat tucholski
za rajską konfiturę z Starego Sumina
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
Agata Minda
gmina Nakło nad Notecią, powiat nakielski
za babę muślinową (inaczej zwaną Sakramentka) z Olszewki
I nagroda:
Renata Dzik
gmina Dobre, powiat radziejowski
za kujawskie ciasto marchewkowe z Bronisława
Wyróżnienia w kategorii produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:
Stowarzyszenie „Kuchnia pałucka” Krzysztof Leśniewski
gmina Barcin, powiat żniński
za wiśnie w occie z Dąbrówki Barcińskiej
Marlena Czajkowska
gmina Cekcyn, powiat tucholski
za domową kapustę kiszoną z kminkiem z Zalesia
Mirosława Falkowska
gmina Lipno, powiat Lipno
za szare ciastka z Popowa
III. W katagorii napoje regionane:
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
Mieczysława Rosentreter
gmina Gostycyn, powiat tucholski
za Złoty trunek – koniak z Gostycyna
Wyróżnienia w kategorii napoje regionalne:
Katarzyny Rymarz „Makowe lato” – Herbaty Ziołowe Ręcznie Robione
gmina Dobrcz, powiat bydgoski
za „Leśną nimfę” – herbatę naturalną z Sienna
Elżbieta Weyna
gmina Gostycyn, powiat tucholski
za „Skarb białego lata” Czeremchówkę z Gostycyna
Katarzyna Malesa
gmina Tłuchowo, powiat lipnowski
za sok z owocu czarnego bzu z prądem z Tłuchowa
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda:
Grażyna Jędrzejewska
gmina Tłuchowo, powiat lipnowski
za serokaszowiec z dynią z Tłuchowa
Wyróżnienia:
Halina Koch
gmina Iwiec, powiat tucholski
za pierogi grzybowe z Borów z Ostrowa
Perła 2017
Marzena Przytarska
gmina Gostycyn, powiat tucholski
za piołunówkę tucholską „Piorunówka” z Przyrowy
Aurelia Komorowska-Toporek
gmina Dobrcz, powiat bydgoski
za śliwki korzenne Aurelii z Kusowa
Teresa Tuszyńska
gmina Osięciny, powiat radziejowski
za ser biały z Pułkownikowa
Iwona Lorenc
gmina Osięciny, powiat radziejowski
za kujawskie powidła śliwkowe z Pieńk Kościelskich
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA:
Fundatorem nagród na "Najlepszą potrawę regionalną" była Agencja Rynku Rolnego
I miejsce
Gospodarstwo Agroturystyczne Katarzyna i Patrycja Przybylska
Józefinka 31, 88-190 Barcin
za pierogi z okrasą kaczą i cebulką oraz kaczkę faszerowaną
II miejsce
Siedlisko przy bukach
Budy 18, 87-325 Bobrowo
za pasztet z gęsiną oraz królik w maślance z kaszą i karmelizowaną marchewką
III miejsce
KGW w Okalewku
za zupę grzybową na kwasie z kapusty kiszonej z kluskami ziemniaczanymi oraz pierogi z kapustą i grzybami
Perła 2017
Gospodarstwo Agroturystyczne Katarzyna i Patrycja Przybylska
Józefinka 31, 88-190 Barcin
za pierogi z okrasą kaczą i cebulką oraz kaczkę faszerowaną
„Turniej Powiatów”
14 maja odbyła się pierwsza edycja konkursu „Turniej Powiatów”. Spośród 19 powiatów naszego województwa zgłosiło się aż 15 – każdy reprezentowany przez drużynę składającą się
z przedstawiciela Starostwa Powiatowego, doradcy terenowego Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego oraz przynajmniej dwóch członków innych instytucji aktywnie wspierających środowisko wiejskie (KGW, LGD i inne).
Emocji nie brakowało. Każda drużyna zmierzyła się bowiem z wieloma zadaniami, po to aby wyłonić ten jeden, najlepszy w 2017 roku zespół.
I tak oto:
I miejsce w „Turnieju Powiatów” i tytuł najlepszego powiatu zdobył POWIAT BYDGOSKI reprezentowany przez Andrzeja Kubiaka, Ewelinę Lewandowską, Jadwigę Modrzejewską, Iwonę Zaborowską, Bogumiłę Ziomkowską i Bożenę Misiak.
II miejsce zajął POWIAT TUCHOLSKI reprezentowany przez Mariannę Weilandt, Annę Kulesza, Zenobię Majkę, Dorotę Pestkę, Monika Przytarską i Józefa Przytarskiego.
III miejsce zajął POWIAT WĄBRZESKI reprezentowany przez Bożenę Szpryniecką, Annę Sobieską, Annę Janowską, Annę Turbak, Urszulę Chmielewską i Barbarę Krukowską.
Przyznano również nagrody indywidualne za najlepszy wynik w danej konkurencji:
Stoisko Powiatowe: Elżbieta Przekwas – powiat radziejowski
Kulinarny produkt regionalny: Urszula Nowakowska – powiat radziejowski
Rękodzieło: Karina Wroniecka – powiat toruński
Ze zdrowiem na Ty: Iwona Zaborowska – powiat bydgoski
Najdłuższa obierka: Ewa Kupska – powiat żniński
Ubijanie piany: Jadwiga Modrzejewska – powiat bydgoski
Test smaku: Anna Sobieska – powiat wąbrzeski
Test wiedzy: Joanna Seklecka-Tarka – powiat włocławski
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za dział i zapraszamy na kolejne zmagania!
KARTA SUMY OCEN Turniej Powiatów
L.p. |
Powiat |
Stoisko powiatowe |
Kulinarny produkt regionalny |
Rękodzieło |
Ze zdrowiem na Ty |
Najdłuższa obierka |
Test smaku |
Ubijanie piany |
Test wiedzy |
Razem |
1 |
BRODNICKI |
8 |
9 |
13 |
11 |
14 |
4 |
8 |
16 |
83 |
2 |
BYDGOSKI |
8,66 |
9,66 |
15,5 |
12 |
5 |
16 |
15 |
18 |
99,82 |
3 |
CHEŁMIŃSKI |
6,66 |
0 |
14 |
9 |
10 |
4 |
4 |
0 |
47,66 |
4 |
TORUŃSKI |
7,33 |
0 |
20 |
9 |
9 |
4 |
14 |
19 |
82,33 |
5 |
INOWROCŁAWSKI |
6,33 |
10 |
15 |
8 |
2 |
4 |
10 |
18 |
73,33 |
6 |
MOGILEŃSKI |
8 |
9,33 |
11 |
0 |
13 |
4 |
5 |
18 |
68,33 |
7 |
NAKIELSKI |
7,33 |
10 |
10 |
11 |
8 |
16 |
0 |
18 |
80,33 |
8 |
RADZIEJOWSKI |
13,33 |
14 |
3 |
8 |
1 |
8 |
9 |
18 |
74,33 |
9 |
RYPIŃSKI |
6,66 |
11,33 |
9 |
9 |
12 |
8 |
11 |
17 |
83,99 |
10 |
SĘPOLEŃSKI |
6,66 |
11,33 |
19 |
10 |
11 |
8 |
3 |
18 |
86,99 |
11 |
ŚWIECKI |
10 |
12,33 |
17 |
7 |
3 |
4 |
6 |
18 |
77,33 |
12 |
TUCHOLSKI |
12,33 |
13,33 |
15,5 |
9 |
7 |
8 |
7 |
16 |
88,16 |
13 |
WĄBRZESKI |
6,66 |
12,66 |
5,5 |
10 |
6 |
16 |
13 |
18 |
87,82 |
14 |
WŁOCŁAWSKI |
9,33 |
12 |
10,5 |
7 |
4 |
8 |
12 |
19 |
81,83 |
15 |
ŻNIŃSKI |
8,66 |
8,33 |
10 |
10 |
15 |
12 |
2 |
19 |
84,99 |