XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – wyniki, zdjęcia
Część gastronomiczna
I miejsce – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska, Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą
II miejsce – KGW Pturek, Marianna Pawłowska , Grażyna Niewolak – pałucki ruks, ryks, ryksik, żeberka po żnińsku
III miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Lasem, Katarzyna Przybylska, Patrycja Przybylska – pierogi z kaczą okrasą, czernina z kluchami, zraz po staropolsku z kaczki z kaszą.
Nominacja do nagrody „Perła 2019”
Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska
Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.
Produkty
Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: PW Andrób Roman Olszewski – schab pieczony
I nagroda: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubasza Agata Minda – pasztet z gołębi.
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp z o.o. Ser Hrabiego Kazimierza
I nagroda: Ilona Zmudziejewska – Lody koronowskie
Wyróżnienia w kategorii produkty zwierzęce:
1 – Gabriela Mikołajczyk – swojska słoikowa dziadka
2 – Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek Witold Śledź – kabanosy
3 – KGW Tuchola, Zenobia Majka – smalec po borowiacku
4 – Gospodarstwo Rolne Spod Czarcich Gór Piotr Urtnowski – masło
5 – Andrzej Gajda – kozi twarożek Julki
Kategoria: produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Jan Chabowski, powidła strzeleckie
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Michał Musiał – olej rzepakowy tłoczony na zimno
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Stowarzyszenie KGW Jagna Tłuchowo, Grażyna Jędrzejewsjka – pączki parzone
Wyróżnienia w kategorii produkty roślinne:
1 – Przedsiębiorstwo Elpol Elzbieta Muzolf – mus z czeremchy
2 – Hanna Płowaś – dżem z czarnej porzeczki na surowo
3 – Urszuka Stagienta – kiszona sałata
4 – KGW Brzozowo, Beata Jantoń – brzozowskie serduszka
5 – Michał Sędłak – ćwikła warzyńska
Kategoria: napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda – Piotr Wróbel Gospodarstwo Zielarskie – mięta pieprzowa unisławska
Wyróżnienia w kategorii napoje regionalne:
1 – KGW Białowieża, Danuta Kędzierska – kompot z mirabelek
Kategoria: inne produkty regionalne
I nagroda: PPU-H Adam Grewling — musztarda kcyńska sarepska
Wyróżnienia w kategorii inne produkty regionalne:
1 – Anna Witt – żurek z Dębołęki
2 – KGW Michałowo, Marta Michałowska – placki na fajerkach z gzikiem
Nominacje do nagrody „Perła 2019”:
Krzysztof Leśniewski – śledzie w zalewie wiśniowej
KGW Jagna z Tłuchowa, Katarzyna Malesa – powidła z mirabelek i tarniny
Sery Adamczyk – Ser Pielgrzym
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubasza Agata Minda – baba muślinowa albo sakramentka
Nagrodzeni:
foto: Małgorzata Kołacz, Katarzyna Szczepaniak, Marzena Zwiewka